- Ramssläkten -

perenner

Mina Växter

Ramssläkten

- vackra växter för lunden -

Ramssläkten här finns Polygonatum - Streptopus - Disporopsis - Disporum,  det här är fyra mycket vackra ramssläkten. De flesta hör hemma i sparrisfamiljen, Asparagaceae förutom Prosartes som förs till liljefamiljen Liliaceae. Jag har skrivit mer om sparrisfamiljen i en inläggsserie om växtfamiljerna. Disporum och Prosartes fördes tidigare till ett släkte men har nu delats upp så att Disporum har alla asiatiska arter och Prosartes alla arter som växer i Nordamerika.

Det här är sirliga växter för lundens fuktighetshållande, mullrika jord och vandrande skugga. Det innebär dock inte att de vill stå vått utan jorden behöver också vara väldränerad - särskilt för Prosartes och Streptopus. De här två kan vara ganska kinkiga att etablera.

Alla har vackert variegerade varianter och de är helt ljuvliga i lunden men behöver ännu mer omsorg för att etableras väl.

I handeln finns inte särskilt mycket att välja på men växtbytarträffar inom tex STA, Sällskapet trädgårdsamatörerna, bjuder mer. Och utanför Sverige finns ett större utbud. I Japan är utbudet av variegerade sorter mycket större. Man gör selektioner av sorter som får variegerade skott. Inte så konstigt eftersom man fokuserar mer på blad och uttryck än blomning i japanska trädgårdar.

 

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Disporopsis - vinterrams

En släkting till vår vanliga getrams, Polygonatum, och släktet har 10 arter från Asien. De är underbara halvhöga växter för lunden där bladverket är huvudattraktionen även om några har fina blommor. Blommorna är vita-cremevita ibland med gröna inslag och klockformade,  och hänger under bladverket. Senare på hösten får de bär i orangerött- purpur som hänger under bladverket.

De är någorlunda härdiga hos mig och anges till USDA zon 5 men även om vintergraderna går att översätta så är deras somrar betydligt längre och varmare och vintrarna då också kortare.  Så jag håller med om att de är fantastiska växter för lunden med sitt fräscha bladverk men inte om att de per automatik är lättodlade.

De föredrar, som övriga bland ramssläktena, ett halvskuggigt läge med en  fuktighetshållande men väldränerad jord med hög mullhalt. Just Disporopsis är ett 'tufft' släkte och kan tolerera mer skugga.

Sprider sig sakta med rhizomer och bildar med tiden små kolonier.

aspersa

C och Ö Kina

En vintergrön rams som bildar ruggar med styva själkar som får vintergröna blad och blommor. Bladen är brett lansettlika med en blankt vaxartad ovansida. Blommorna kommer i bladvecken och följd ibland av purpurfärgade frukter.

30 cm, maj - juni

pernyi

Vinterrams

Vita, klocklika blommor längs stjälkar med glänsande gröna, lansettlika och strödda blad.

40 cm, maj - juni

Disporum

familjen Colchicaceae

Kallas allmännt för 'Fairy Bell' tillsammans med det nordamerikanska släktet Prosartes. Man kan inte med bara ögat särskilja de två släktena åt men de anses såpass skilda att de förtjänar egna släkten. Arterna inom Disporum hör hemma i Asien.

Får vackra, stjärnlika klockor i gult, vitt eller cremevitt.

Trivs i lundens vandrande skugga med samma typ av jord som övriga här.

aff megalanthum

Frösådd vildinsamlat frön från Kina

aff. står för affinis är en taxonomisk term som används i biologi bla. I nomenklauturen betyder det att det tillgänglia materialet eller bevis pekar på att den föreslagna arten som följer efter aff. har en 'affinity' men inte är identisk med artnamnet som följer. Det latinska ordet affinis kan översättas till närbesläktad eller besläktad. 

D. megalanthum beskrivs så här...

Bladen är äggrunda - elliptiskt formade och strödda längs de förgrenade stjälkarna. Blommorna är klockformade med spetsigt utdragna flikar och vackert vita med gula utdragna pistiller. De hänger under bladen.

Bildar ett litet bestånd med tiden.

> 75 cm, juni - juli

cantoniense 'Moonlight'

En kompakt sort med ett unikt variegerat bladverk i vitt och grönt där vitt dominerar. Får vackra höstfärger i purpurrosa. Välvda grenar där små blommor sitter i samlingar i bladvecken under stjälkarna.

'Moonlight' är tveksamt härdig hos mig i zon 1-2 men fungerar i kruka. När den växt till sig en aning kommer jag sätta ut en del i ett skyddat lundläge.

> 60 cm, maj - juni

sessila 'Variegatum'

En variant av arten där bladkanterna kantas av en tunn vit kant och med vita streck mot en mörkt grön botten.

> 60 cm, juni

smilacinum

Vit ferams, NÖ Kina, Korea, S Sachalin, S Kurilerna, Japan

Olivgröna blad strödda längs stjälkarna och från spetsarna utvecklas 1-2 vita, stjärnformade blommor.

> 35 cm, maj - juni

uniflorum

En klumpbildande, upprätt växande perenn som växer till med rhizomer. Bladen är mörkt gröna och elliptiska till ovala. Blommorna är smalt klockformade och ljust gula. Blommorna sitter ensamma eller i en liten samling med upp till tre blommor per blomstjälk. Bären som mognar på hösten är blåsvarta.

60 cm

Polygonatum - ramssläktet

Får i de flesta fall stjälkar som är två till tio decimeter höga, stjälken är rund eller kantig. Bladen är strödda eller i kransar, oskaftade och ovala eller lansettlika. Blommorna är oftast oansenliga och hänger på ett kort skaft från bladvecken ensamma eller i fåblommiga klasar. Färgen kan variera från vit, grönaktigt vit, cremevit över i rosa eller smutsigt rosa. Blomman är tubformad och har sex korta flikar. Bären är röda eller blåsvarta med få frön.

Etymologi - Polygonatum kommer av grekiskans polys (många) och gonatus (knä), namnet syftar på den knöliga jordstammen

Släktet har 55 arter. I Sverige finns tre arter,kransrams (P. verticillatum) med kransställda blad och getrams (P. odoratum) och storrams (P. multiflorum) med strödda blad. Jätterams är en hybrid mellan de två sistnämnda arterna, den är högväxt och rikblommig och odlas ofta som prydnadsväxt.

amabile

En lågväxande art med mörkt olivgröna blad. Har inte hittat någon direkt information om den.

amabile 'Silver Striped'

En selektion med en bred silverfärgad rand längs bladets mitt.

biflorum

Amerikansk jätterams

Bladen är enkla, kala, parallellnerviga, upp till 18 cm långa och uppåtriktade från fästena på en böjd stjälk. Gyllengul höstfärg. Blommorna är 2 cm långa och gul-grön-vita, de hänger gracilt i bladvecken, 2-10 per skaft.

> 150 cm, juni - juli

'Golden Gift'

En hög sort med limegult bladverk

> 150 cm, maj

hookeri

Dvärgrams, Ö Himalaya, SV Kina

Sprider sig med krypande rhizomer ur vilka stjälkar med täta grupp av mörkgröna och smalt äggrunda blad kommer. Blommorna kommer  innan bladen och är ljust rosa till rosalila och uppåtvända. Får svarta, små bär, 3 mm i diameter, som är giftiga.

Vacker liten rams som passar i ett upphöjt läge i lunden så man ser blomningen.

Trivs i humusrik, mullhaltig och fuktighetshållande jord som är väldränerad

> 10 cm, maj

humile

Smårams, SÖ Asien

Mellangröna, motsatta blad. Förhållandevis stora vita blommor med grön teckning

Sprider sig glatt och raskt men är en underbar marktäckare om man tänker igenom växtplatsen. Har sett en bild av den eller liknande växt där den satts under en ruggbildande bambu. Bilden sitter inpräntad på näthinnan.

15 cm, maj - juni

humile 'Shiro shima fu'

En selektion av arten som har blad variegerade i gult och grönt.

lasianthum

Korea, Japan

Breda, elliptiska strödda blad på upprätta stjälkar. Sprider sig med underjordiska rhizomer och bildar ett litet bestånd med tiden. Vita smala spol-till droppformade blommor som har en avslutande grön ring i blomspetsen. Blommorna hänger på långa skaft från bladfästena.  Frukterna ska vara blåsvarta.

40-50 cm, maj - juni

odoratum 'Dai Koga'

Getrams, Europa inkl Sverige

En av flera mycket vackra variegerade selektioner som gjorts genom åren.

50 cm, maj - juni

odoratum var pluriflorum 'Variegatum'

Japansk getrams synonym med P falcatum 'Variegatum'

En selektion med bågformade röda stjälkar. Bladen är ljust grågröna med en vit kant. De cremevita blommorna hänger under bladverket från bladvecken.

50 cm

prattii

Praktrams, SV Kina

Ljusgröna blad. Violetta, sm och nickande klockor. Gröna bär med röda prickar. Spännande nyintroduktion från Kina (GBT)

> 50 cm, maj - juni

roseum

Rosenrams, C Asien - V Kina

Bladen är smala, lansettlika och sitter i par i 3 till 6 våningar på upprätta stjälkar. Rosa, smala droppformade blommor hänger från bladvecken. Sprider sig sakta med rhizomer.

> 100 cm, maj - juni

x hybridum 'Striatum'

Jätterams, multiflorum × odoratum - en naturhybrid som förekommer i Europa inkl Sverige

Mörkt gröna blad med attraktiva teckningar i vitt och ljusgrönt

55 cm, maj

verticilliatum syn. leptophyllum

köpt som leptophyllum en art som nu ska heta verticilliatum. Men den här har strödda blad inte blad i en krans runt stjälken.

--

Kransrams, Europa (Sverige), tempererade Asien

Om man vill få in form och textur som varierar är den här arten bra. Bildar en smal stjälk som får regelbundna kransar av mycket smala och raka blad. Kluster av blommor kommer ppå våren längs övre delen av stjälken. Blommorna är cremevita och gröna. Följs av små, röda bär. Till hösten övergår hela plantan i bärnstensnyanser.

100 cm, maj - juni

Prosartes - feliljor

Ett nordamerikanskt släkte som tidigare hörde till det asiatiska släktet Disporum. Anses numera ha tillräckligt särskiljande drag för att bilda ett eget släkte. Skillnaderna är dock nästintill omöjliga att se med ögonen.

Stjälkarna kommer ur rhizomer som sakta breder ut sig. Blommorna hänger ensamma eller i små knippen under bladverket. Får bär på hösten som är gula eller röda. Kallas för 'Fairybells' på engelska och det är väl det draget som lockat mig att odla dem.

De vill, som övriga ramssläkten, växa i en mullrik, fuktighetshållande men väldränerad jord i ett halvskuggigt läge.

hookeri

Felilja, SV Kanada, V USA

Avlångt äggrunda blad sittande på finförgrenade korta stammar.Växer ut till en liten rugge med tiden. Vita hängande klockor med lite vridna petaler.Får efterföljande vackra centimeterstora avlånga orangefärgade vackra bär.

40 cm, juni - juli

lanuginosa

SÖ Kanada - SÖ USA

Örtartad perenn med fint förgrenade stjälkar och avlångt äggrunda blad. Blommorna är vitgula - gröna och liknar hängande klockor med vridna petaler. Får vackra orange bär som blir ca 1 cm, avlånga.

40 cm, juni - juli

maculata

Fläckig felilja - Ö USA

Cremevita eller gulaktiga blommor med purpurfärgade fläckar. Blommorna hänger ensamma eller i par från ändarna av de gaffellikt förgrenade stjälkarna.

Liknar lanuginosa ovan som växer i Ontario och from söder om New York till Georgia och Arkansas. P. lanuginosa har gula blommor men saknar fläckar.

40 cm, juni - juli

trachycarpa

Kanada - V och C USA

Bladen är brett äggrunda och sitter längs fint förgrenade stjälkar. Blommorna hänger i bladvecken under bladverket, de är vita och klockformade med något vridna petaler. Får orangea centimeterstora, avlånga bär på hösten. Bildar en liten rugge med tiden.

40 cm, juni - juli

Streptopus - skruvrams

Trots att släktet inkluderats i sparrisfamiljen anser ändå många att liljefamiljen är rätt.

Ett släkte med rhizomata växter som är lite av kosmopoliter och som hittas naturligt i tempererade Nordamerika, Europa och Asien.

Vridna stjälkar som är anpassade till växtmiljöerna som hittas längs bergiga bäckfåror i halvskugga och med förna från barrväxter.

amplexicaulis

Skruvrams, C och S Europa, N Asien, Japan, V och Ö Nordamerika - SC USA, Grönland

Bågböjda stjälkar som är uppbyggda i en zig-zag form. Breda, ovala blad under vilka de ljust gula över till cremevita blommorna hänger. får lysande röda frukter på sensommaren - hösten.

40 cm, maj -  juni

sp.

Liten rams med en rödrosa klocka med mörkare prickar. Planterat den 2019 så jag har ingen större erfarenhet av den ännu.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

sociala medier

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR