- perenner -

Itoh hybrider

Mina Växter

Itoh hybrider

- låga, stadiga och med fantastiskt bladverk -

Itoh hybrider eller intersektionella pioner som de också kallas är lite av en revolution i pionvärlden eftersom de förenar egenskaper från buskpioner och örtartade. Det var Toichi Itoh, Japan, som lyckades med detta 1948.

Buskpionerna har påverkat bladverket som har många drag från dessa. Och bladen håller sig fräschare under hela säsongen. Blommorna är oftast stora och talrika, flera av de bleknar ganska snabbt efter att knopparna slagit ut. De blommar också ett par veckor senare än de flesta örtartade pioner.

De är oftast lite lägre än många luktpioner men har också betydligt starkare grenar än örtartade pioner och de behöver aldrig stöttas.

Odla Itoh hybrider

Jag odlar itoh hybriderna i samma jord och rabatter som övriga pioner.

Pioner vill ha en solig växtplats i en näringsrik och väldränerad jord. Får den lätt skugga behåller blommorna färgen bättre. När jag planterar brukar jag blanda ner en näve benmjöl i botten av gropen. Det räcker som gödning under ett par säsonger.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Ballarena de Saval

Tolomeo 2011

Halvfyllda blommor i en blekt lavendelrosa nyans med mörkare rosalila ton i kronbladens bas. Starka stjälkar, mycket vackert och hållbart bladverk.

90 cm

Bartzella

Anderson, USA, 1986

Mycket stora, helt fyllda citrongula blommor med röda flammor i basen. Blommorna kan bli 20 cm i diameter på etablerade plantor.  Mörkt grönt bladverk med djupa flikar som håller hela säsongen och som får vackra höstfärger.

75 cm

Canary Brilliants

Anderson, USA, 1999

Cremegula blommor med aprikosa toner i centrum. En del blommor förblir ljust gula medan andra blir starkare i färgen. En variabel planta med starka stjälkar och fint grönt bladverk.

80 cm

Cora Louise

Anderson 1986

Stora halvdubbla-dubbla vita blommor bildar en vacker kontrast till de purpurfärgade fläckarna i blommans bas. Doftande. Starka stjälkar håller blommorna vackert ovanför bladverket. Höjd ca 90 cm. Mycket pålitlig pion som producerar massor av blommor år efter år. Uppkallad efter Andersons farmor.

90 cm

First Arrival

Anderson 1986

Stora halvfyllda rosa-lavendelrosa blommor som bleknar till ljusrosa. Kronbladens nedre del förblir mörkt lavendelrosa. Doftande blommor som håller sig väl över bladverket med sina starka stjälkar. Blommorna blir alltmer fyllda när plantan blir äldre. 90 cm

Hillary

Anderson 1999

Halvfyllda eller fyllda skålformade blommor i rosa, aprikos och magentarött. De yttre kronbladen är stora, rundade med djupt röda flammor i basen.  Lång blomningstid. Bladverket förblir fräscht hela säsongen. APS landskapspris. Kryddig doft. Höjd ca 70 cm

Julia Rose

Anderson

Enkla till halvfyllda blommor som slår ut i en körsbärsrosa färg men som sedan gradvis bleknar i till mer rosa - laxfärgade nyanser. På slutet är blomman cremegul och rosa i olika toner. Effekten är fascinerande.

ca 90 cm, blomning - medel för pioner

Love Affair

Hollingsworth 2005

Halvdubbla, rent vita skålformade blommor som under kalla perioder kan öppna i blekt rosa ton. Den här vita itoh-hybriden är en av de allra bästa med sina vackra, symmetriska blommor. Den blommar generöst och är livskraftig. Mutation av Prairie Sunshine.

85 cm

Old Rose Dandy

Chris Laning, 1993

Tegelröd, enkelblommande pion som växer kraftigt. Fräscht grönt bladverk.

80 cm

Pastel Splendour

Anderson/Seidl, USA, 1996

En mycket blomvillig korsning som håller blommorna högt över bladverket. Slår ut i orange nyanser som övergår i rosa och som sen avslutas i vitt översköljd i ljust gult. Alla färgstadier samsas och ger en fin effekt.

70 cm

Rosy Prospects

Anderson/Kornder, 2008

Stora, 20 cm, dubbla blommor med djupt flikade kronblad med fransiga kanter. Blomman är vit till svagt rosa med mörka, nästan purpurfärgade flammor i kronbladens bas. Har ett mera kompakt växtsätt än de flesta itoh-hybriderna. Hette fram till 2013 'Raggady Ann'.

60-70 cm

Scarlet Heaven

En av de mycket ovanliga röda itoh-hybriderna. Den mörkröda färgen kommer från Saunders-pionen ”Thunderbolt”. Bladverket får inga fula, bruna fläckar som andra röda itohs ofta får. Stora, enkla blommor. Starka stjälkar som håller blommorna väl över bladverket. Doftar.

Mellan till sen blomning, 80-90 cm

Unique

Anderson 1999

En enkel, scharlakans-röd, väldoftande blomma med mörkgrönt bladverk, finare än hos de flesta itoh-hybriderna. Blommorna som är skålformade sitter precis ovanför det vackra bladverket. Vackert växtsätt.  90 cm

White Emperor

Seidl 1989

Halvfyllda vita blommor. Det sägs att den ska ha ljust purpurfärgade strimmor i kronbladens bas men det har jag aldrig sett i några bilder. En mycket ovanlig färg för en Itoh hybrid. Kompakt växtsätt och vackert, sirligt bladverk. Höjd ca 75 cm

Wout's White

Warmerdam 2011

'Wout's White' är en spontan mutation som hittades bland 'Shining Light'-plantorna på våren 2006 hos Warmerdam. Pappa Warmerdam var den första att uppmärksamma denna raritet och den döptes efter honom. En rent vit blomma och vackert bladverk. 50 cm hög.