Prydnadsgräs och bambu i trädgården ger många skönhetsvärden. Det finns dessutom många sorter att välja bland. Av de jag odlar är det inget som sprider sig hämningslöst utan de växer i makligt tempo till rejäla ruggar. Prydnadsgräs och bambu finns i olika höjder och bredd så det går alldeles utmärkt att bygga rabatter och struktur med dem.
Varför prydnadsgräs?
Det är underbart att sitta i trädgården och höra de stora gräsen sakta prassla i vinden. Eller att sitta och se solen sila genom blomvipporna på sensommaren. Prydnadsgräs och bambu blir sirliga och vackra inslag i många planteringar. De kan lugna ner en omgivning med många primadonnor, lyfta fram genom att bilda en vacker fond eller bilda en väldigt lugn och behaglig vy helt i sig själva. Många sorter är vackra som solitärer. Andra är underbara vävare bland perennerna i rabatten. Högre sorter står kvar och ger höjd och struktur även under vintern. Lägre sorter kan fläta samman andra perenner eller bilda låga kuddar.
Odla prydnadsgräs och bambu
Prydnadsgräs kan vara lite besvärliga att etablera. Det är framförallt fukt och väta vintertid som gör att de dör. Välj en plats med bra dränering, kanske en sluttande del av tomten. Jag brukar gräva en betydligt större grop än rotklumpen och sedan bottna den och fylla på med sand runt rotklump och rothals. På så sätt har jag lyckats mycket bättre med etableringen.
Bambu finns ett antal fina arter man kan odla åtminstone i södra Sverige. HÄR finns en lista över släkten och arter med lite utförligare information.
Prydnadsgräs - skötsel
Man behöver klippa ner de gamla växtdelarna men jag gör det ALLTID på våren när de precis börjar skjuta nya skott. Höstklippning gör att stumparna som blir kvar fungerar som sugrör och gräset ruttnar garanterat under vintern.
Acorus
Är inget gräs men jag har lagt de här eftersom de är gräslika. Kalmusar ingick tidigare i familjen kallaväxter men nyare fylogeni placerar det i den egna familjen kalmusväxter och ordningen Acorales, där det är det enda släktet.
Prydnadsgräs några lättodlade släkten
- Calamagrostis, rör - odlar sorten 'Overdaam' för de vackra vitrandiga bladen. Sprider sig sakta i sidled
- Carex, starr - här finns flera arter och namnsorter som fungerar bra i rabatten
- Molinia, tåtel - lägre och väl sammanhållna klumpar med vippor som svävar högt över gräset på tunna stänglar
- Miscanthus, miskantus - högre och mycket vackra gräs där en del sorter hinner blomma på sensommaren
- Stipa, fjädergräs - smala vippor med småax som har flera decimeter långa fjädergreniga borst
Prydnadsgräs är ett växtslag jag verkligen rekommenderar i trädgården. Mina andra växter finns HÄR
The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission
Bambu
Prydnadsgräs
Acorus
Carex
muskingumensis
Palmstarr, Ö Nordamerika
Bildar en lös tuva som sprider sig sakta i sidled med rhizomer.
Tunna gröna blad som sitter utmed strået så att de liknar ett palmblad. Får rödbruna, kompakta ax under sommaren som syns tydligt mot de gröna bladen. Vacker.
Trivs bäst i fuktig, god jord och halvskugga.
> 70 cm, juli - september
ochimensis 'Evergold'
Oshimistarr, Japan
En japansk selektion som bildar en låg klump med läderaktiga, gröna blad som har en lysande cremegult mitt. Brunaktiga blommor som är ganska ointressanta i sammanhanget. Den är städsegrön men om bladen blivit fula kan man trimma ner dem.
Föredrar ett skuggigt läge i jord som är åt det torra hållet.
> 30 cm,
Elymus
Eragrostis spectabilis
Purpurkärleksgräs, Ö Nordamerika
Ett gräs som trivs bäst i långa varma säsonger. En utmaning för Sverige alltså. Bildar en mjuk tuva som sakta breder ut sig.
Bladskivorna är ljust blågröna upp till 25 cm långa och ca 5 mm breda. Bladen är släta och välvda. Får en vacker röd ton på hösten. Blomvipporna som svävar högt över ruggen är luftigt uppbyggda av många små ax i en purpurton.
60 cm,
Hakonechloa macra
Helictotrichon sempervirens
Silverhavre - SV Alperna
Bladen är gråblå, tunna och sträva i upprätta lätt bågade tuvor. Får halmgula, luftiga vippor på höga stänglar. Fin kontrast halmgula, i luftiga höga vippor, juni-juli
Blad: gråblåa, tunna, sträva, i upprätta, svagt bågade tuvor. Halmgula vippor på höga stänglar.
Soligt läge i en väldränerad och näringsfattig jord. Torkålig. Kräver regelbunden delning. Kan också odlas i kruka
40/100 cm, juni - juli
Miscanthus
sinensis
Har aldrig sett arten till salu men den har gett upphov till många vackra kultivarer som är mycket vackra i trädgården.
Molinia caerulea - Blåtåtel - kulturursprung
Trivs på de flesta jordar, men bäst på fuktig, kalkfattig jord i sol-halvskugga.
40/80 cm, augusti - september
Stipa tenuissima 'Pony Tails' syn. Nasella tenuissima 'Ponytails'
Svansfjädergräs, SC USA - C Mexiko, Argentina, Chile
Ett gräs som bildar en vacker rugge. Får fina hårlika blad som bär ljust gula blommor som övergår i svansförsedda, whiskers = morrhår, ljust beiga fröställningar. Ger ett mjukt och silkigt intryck. Kan bli perenn i milt klimat men uppträder också som annuell hos mig.
> 60 cm