Yakushimanum-gruppen - hit förs de flesta selektioner och hybrider där Rhododendron yakushimanum ingår. Yakushimanum-gruppen har med tiden blivit stor eftersom arten har så fina egenskaper att ta vara på. Det är saker som kompakt och tätt växtsätt, vackert bladverk, blomning i ung ålder och ofta vackert indument. Indument kommer från latin och är ett ord för ett filtliknande lager som klär bladens undersida. Lagret kan ha olika färg och sitta kvar olika länge.

Yakushimanum-gruppen innehåller både selektioner och mer eller mindre komplexa hybrider.

För att hålla buskarna kompakta och blomrika är det bra att odla dem i ett läge där de får sol och rejält med ljus men där den stekheta middagssolen inte kommer åt.

Övriga rhododendron jag odlar hittar du HÄR.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Babette'

Krämgula blomknoppar med orange rosa toner. Krämgula Blommor med röd fläck i svalget. Runda klasar med 8-11 blommor. Växtsätt som är tätt och brett rundat.

100 cm, maj - juni

'Barbarella'

R 'Lampion' x (R viscidifolium x R wardii) - Hachmann

Inuti är blomman tvåtonad i orange/rödaktigt rosa och gult, gult centrum men utan teckning. Kronbladens kanter är orangerosa. Blomman är 4,5 x 5,5 cm i storlek och tratt- till klockformad med 5 kronblad. Kronbladens kanter är lätt välvda. Blomställningen är löst byggd med 6-8 blommor och den blir 9 x 6 cm i storlek.  Bladen är djupt gröna och lätt glänsande, formen är lätt elliptisk med en långt utdragen spets. Basen är rundad. Växer lågt och kompakt.

75 cm, maj - juni

'Bohlken's Lupinenberg'

En svagväxande yakushimanum med violetta blommor. En vacker nyans som är betydligt vanligare bland storvuxna rododendron. Den här hybriden var den första i yakushimanum-grppen med den här mörka violetta tonen. Idag har den sällskap av sin syster nedan som är ännu mörkare eftersom den saknar det ljusa ögat i mitten.

Blommorna är brett öppna och har ett öga i mer purpurrosa/vitt. Busken växer brett och kompakt, tydligt bredare än hög. Bladen är mellangröna.

80 x 140 cm efter 10 år, maj - juni

'Bohlken's Lupinenberg Laguna'

Vackra, mörkt gröna blad och ett brett rundat växtsätt. Intensivt lila blommor i stora klasar.

Lär vara den mest lila yak hybriden som skapats.

100 cm, maj - juni

Cupcake

Mycket blomrik med mängder av aprikos - laxrosa blommor som åldras i en mix av tropiska nyanser, det sista en översättning. Sparsamt med röda fläckar. Blommorna är trumpet- till klockformade. Knopparna är mörkt rosa.

Bladen är mörkt bröna med en toning i brons. Bildar en kompakt och tät buske.

60 cm på 10 år, maj - juni

'Dreamland'

Waterer's Nurseries, Bagshot,

Fabia Group x (fortunei subsp. Discolor hybrid x griersonianum) x (fortunei susbsp discolor hybrid x facetum) x (Jalisco Group x griersonianum)

Mycket vackra ljust rosa blommor med mörkare kanter. Blomman bleknar till cremevitt. Bladen är mycket stela med ett ljust indument.

100 cm på 10 år, maj - juni

'Falling Snow'

Amerkansk korsning

Blommorna är starkt rosa i knopp men övergår i helvitt med en svag gul teckning. Beskrivs som en kompakt och bredväxande buske men jag har sett exemplar som relativt snabbt blivit 2 meter höga. Min buske är närmre 1 meter efter 3 säsonger hos mig. Blommar i maj - juni.

> 200 cm

'Glendoick Vanilla'

Glendoick, Cox

Vaniljdoftande rent vita blommor sent på rododendronsäsongen. Bildar en tät och kompakt buske med vackert bladverk.

130 cm, 

'Golfer'

Rhododendron pseudochrysanthum x yakushimanum

Blommar med rosa-vita blommor på försommaren. Fantastiskt vacker bladplanta med gråsilvriga blad, nytillväxten lyser på långt håll. . Kompakt växtsätt.

Maj - Juni, 70 cm

'Grumpy'

 R. degronianum ssp yakushimanum x ?, Waterer (Bagshot) (1970),

Orangerosa knoppar slår ut till ljust rosatonade med en dragning åt orange, blommor som övergår i vitt. Nytillväxten har ett tunt brun-gult-orangefärgat indument som försvinner under säsongen.

Maj - Juni, 150 cm

'Hachmann's Brasilia'

Varmt orangegula blommor som tonar i rosa och ger ett rosa intryck på lite håll men med en varm ton.

120 cm efter 10 år, maj -

'Hachmann's Polaris'

Mörkt rosalila knoppar som övergår i rosavita blommor

Maj - Juni, 120 cm

Hydon Velvet

Rhododendron bureavii x yakushimanum

Låg och kompakt rhododendron. Undersidan på de vintergröna bladen har ett kraftigt vitt indument som senare bli kanelbrunt. Ovansidan är blank och mörkgrön. Vita blommor med vinröd teckning

Maj - Juni, 100 cm

'Kalinka'

 ('Morgenrot' X ['Mars' x yakushimanum 'Koichiro Wada']) - Hachmann

Neonrosa blommor och vackert mörkgrönt bladverk. Nytillväxten har ett silverfärgat indument.

> 140 cm, maj - juni

'Ken Janeck'

Osäkert ursprung

Krämbrunt, luddigt indument på bladens undersida. Vackert silvergrått toment på de nya bladens ovansida. Fuchsiarosa blomknoppar. Rosa kanter och ljusrosa till vitt inuti med brungröna prickar i mitten. Kompakta, runda klasar

Maj - Juni, 100 cm cm

'Koichiro Wada'

Selektion av R. yakushimanum

Vacker buske med rosa knoppar som slår ut i ljusaste rosa och sedan bleknar till vitt. Vacker nytillväxt med silver-beige färgat indument

150 cm, maj - juni

'Millenium Gold'

Underbara rent gula blommor med mörka fläckar i övre delen. Blomman är trattformad 6 x 4 cm, 14-17 blommor i en rundad klase. Vackert blankt bladverk med orangebrunt indument. Bra och kompakta gulblommande är sällsynta men den här är riktigt bra.

100 cm, maj - juni

'Mist Maiden'

Kompakt och mycket tät. Vackert, silvergrått, luddigt toment på nya blad. Ljusbrunt indument på bladens undersida. Ljust lilarosa som övergår till vita med ljusgula prickar och ljusrosa strimmor på blommornas undersida. Runda klasar med 11-13 blommor

100 cm, maj - juni

'Nicoletta'

Hachmann, Hans,  Germany, 1977, 'Fantastica' X 'Hachmann's Ornament x Furnivall's Daughter'

Rosa blommor med mörkare röda fläckar och en mörkare kant, så kallat picotee.

80 cm efter 10 år, maj

'Percy Wiseman'

Bildar en tät buske med blankt mörkt grönt bladverk. Lysande rosa knoppar. Runda klasar med persikorosa blommor som övergår i krämigt beige. Blommorna är trumpetformade.

200 cm, maj

 

'Pink Cherub'

Upprättväxande rhododendron med ett vasformat växtsätt. Busken håller sig kompakt och tät som vuxen. Knopparna är rosenröda och de öppna blommorna är ljusare rosa med en mörkare kant och trumpetformade. Upplever att blommorna håller färgen länge. Den här hybriden har kanske insigne i sig eftersom bladen är långsmala och grågröna - mycket vacker bladplanta dock utan indument om jag kommer ihåg rätt.

150 cm, maj - juni

'Rexima'

yakushimanum ‘Hanano-ego’ (s) X rex, H. Robenek, Tyskland

Intressant bladplanta på grund av korsningen, R. yakushimanum x rex. Knopparna är lilarosa men blommorna öppnar i vitt med en mörkt röd fläck vid basen och markeringar. Stora, mörkt gröna blad med brunt indument på undersidan. Den har ärvt de vackra bladen från rex men det kompakta växtsättet hos yakushimanum. 

125 cm, maj - juni

'Schneekrone'

'Humboldt' (s) X yakushimanum 'Koichiro Wada'- H Hachmann

Ljust rosa knoppar slår ut med vita blommor, purpurröda fläckar i svalget. Svagt rosa på kronbladens baksida. kompakt och rundat växtsätt.

Maj - Juni, 100 cm

'Seaview Sunset'

Kombination av laxrosa och gultonat orange blommor i runda klasar. En kompakt och blomrik hybrid.

180 cm, maj

'Silberwolke'

yakushimanum 'Koichiro Wada' (s) X 'Album Novum' - Hans Hackmann 1970

Knopparna är purpurrosa och blommorna ljust rosa till vita med gulgröna fläckar. Min buske står lite skuggigt och blommorna behåller den rosa färgen bättre då men får kanske färre knoppar som följd. Bladen är mörkt gröna. Blommar sent i maj. Har fått RHS Award of Garden Merit

> 100 cm efter 10 år

'Sneezy'

yakushimanum x 'Doncaster', Waterer (Bagshot) 1970

Mycket fina rosa blommor med mörkare kanter. En av de så kallade 7 dvärgarna bland yakushimanum hybrider. Upprätt och kraftigt växtsätt.

Maj - Juni, 100 cm

'Valencia'

Ännu en hybrid med en färgskala från orange över i ljusare gult med lak och korall in emellan.

120 cm efter 10 år, maj

'Valerie'

En tvåtonad hybrid med vit botten och hallonröd kant på kronbladen. Bladen är mörkt gröna med tunt vitt toment. Undersidan är klädd i ett vitgrått indument.

100 cm efter 10 år, maj

'Viking Silver'

yakushimanum x 'Doncaster', Waterer (Bagshot) 1970

Ljust rosa blommor. Det vackraste silverfiltade bladverket man kan tänka sig. Håller hela sommaren särskilt om busken växer i soligt läge.

Maj - Juni, 135 cm

'Vollblut'

Djupt röda blommor som håller färgen väldigt bra. Ganska smala, matt gröna blad.

Maj - Juni, 135 cm