- LÖKAR och KNÖLAR -

Knölbildande iris

Mina Växter

Knölbildande iris

- som små stjärnor i regnbågens färger på våren -

Knölbildande iris - här finns en grupp som man antingen sätter 'lökar' eller i några fall rhizomer av. De jag odlar är i de flesta fall vårblommande och jag älskar när de börjar blomma - oftast i februari och mars. I handeln finns en del lökar, jag har genom åren ofta handlat av Botanicus som också har bra bilder av många sorter. Bilden i headern visar ganska väl hur många av dem vill växa - varmt, berg i ryggen, soligt och så en lätt, väldränerad jord.

Knölbildande iris i till exempel reticulata-gruppen blommar bland de första på våren hos mig oftast i februari och mars, ibland i april om vintern är sen. Därför är de också ett viktigt skafferi för diverse insekter. Det är i princip bara iris och tidiga krokus som vi odlar i trädgården som kan ge dem näring precis när de vaknar på våren tillsammans med bland annat sälg.

Ordet Iris kommer från den klassiska grekiskan och kan översättas ungefär 'regnbåge'. Känns logiskt när man tittar på blommans utseende.

 

Iris några begrepp

Kalkflikar, falls,  kallas de 3 eller fler kronblad som hänger neråt. Upprättstående kalkflikar, standards, är 3, ibland fler, upprätta kronblad i blommans mitt. Stiftgrenar, style arms, är utåtriktade, smala delar i blommans mitt placerade mellan de upprättstående och de hängande kalkflikarna.

Ibland pratar man också om märke, signals, som är den fläck man oftast ser mot basen av de hängande kronbladen. Fläcken har ofta en annan färg än kronbladet. Ådror, veins, är de markerade linjer som går från de hängande kronbladens bas mer och de kan vara mer eller mindre distinkta. Ibland pratar man om hur ådrorna blöder, dvs går samman och flyter ut i kronbladet.

Knölbildande iris - odling

Eftersom irissläktet är så stort är skillnaderna i hur de vill växa också stora. Generellt så vill de tidiga vårblommande växa i en torr och solig miljö men det finns undantag, Iris winogradowii till exempel. Specifika råd vid varje art.

Örtartade arter tar vid under sommaren och du hittar dem HÄR

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

bucharica

Gul junoiris, Centrala Asien

Gulvita blommor i  Stora och blankt gröna blad. Blommorna är cremevita med ett gula hängande kalkflikar. En knölbildande art.

Sektion Juno, Härdig och lättodlad. Knölen planteras 5 cm under markytan med grovt grus runt om och upp till markytan.

En kommentar till odlingsrådet - jag flyttade min rugge till en väldränerad torvbädd i halvskuggigt läge. Där har den överlevt 2 blöta vintrar och 15-20 cm tjäle vintern 2017-18

april-maj, 30-45 cm

cristata

Krypiris, NC och Ö USA

Ljusgröna blad i vasst vinklade solfjädrar. Kryddoftande syrenfärgade blommor med vit och purpur markering kring en gul kam.

Trivs bäst i mullrik, fuktighetshållande och väldränerad jord. Allra bäst trivs den i halvskuggigt läge men sol fungerar

maj-juni, 15 cm

histrioides

Snöiris - Turkiet

Vackra och tidigblommande iris där det svenska namnet snöiris stämmer bra. De kan många gånger blomma upp ur snön. Generellt är snöirisen och hybrider där den ingår lite härdigare och stabilare äver tid än våririsar.

Jag odlar de i soliga rabatter eller i stenparti. Jorden är lätt och väl dränerande och läget soligt. Sommartid kan jorden gärna torka ut och lökarna 'bakas'. 'George' nedan växer så och har bildat stora ruggar vid det här laget. Lyx! i februari.

'Lady Beatrix Stanley'

En urvalsform av snöiris. Award of Merit 1977

Klarblå blommor med irislika teckningar i vitt och gult. Kan bli riktigt långlivad i rabatt och äng.

10 cm, februari - mars

'Major'

Snöiris, Norra Turkiet

Stora, djupt blå blommor med en lysande gul ås mitt i märket. Bladen är fyrkantigt linjära.

15 cm, februari - mars

'Palm Springs'

Blåvioletta kalkblad med gul ås och vita markeringar på slöjorna. 'Palm Springs' går enligt SKUD in under reticulata-grp men jag upplever att den blommar lika tidigt som snöiris och som 'Lady Beatrix Stanley' ovan. 

15 cm, februari - mars

hoogiana

Sideniris, Pamir

Tillplattade grågröna blad ca 30 cm höga. Blomstängel >60 cm med 2-3 blommor på ca 20 cm blomstänglar. Ljust violettblå kalkblad med orangegult skägg, väldoftande

En av de härdigaste i regeliasektionen. Behöver en varm och väldigt väldränerad växtplats tål hård kyla men inte regn.

60 cm, juni

'Antandre'

Selektion med pastellblå, purpur, bruna och grå nyanser.

60 cm, juni

'George Barr'

Blommorna är i purpur, bruna och röda nyanser

60 cm, juni

'Hippolyta'

Antoine Hoog

En snygg selektion med olika pastellblå nyanser. Varje stjälk bär upp till 3 blommor. 

60 cm, juni

reichenbachii

Balkan

Gula fanor och bronsfärgade slöjor med orange skägg. I naturen variabel i färgen och går ifrån vitt över till gult och även violett - alla med tydliga nerver i mörkare ton på de hängande kronbladen. En dvärg inom skäggiris gruppen.

Hos mig har den fått flytta ur lökbädden och numera odlar jag den i ett upphöjt, soligt parti. Där har den en lätt och väldränerad jord. Den är inte riktigt så känslig som skrivs.

maj, 20 cm

Reticulata-gruppen

Selektioner av eller hybrider med Iris histrioides, reticulata m fl

De flesta blommar i februari - mars ibland april och vintern är sen. Blomstängeln blir ca 15 cm hög. Bladen kommer upp mot slutet av blomningen och blir upp mot 30 cm.

Odlas i ett sommartorrt, soligt och varmt läge. Gula namnsorter är extra känsliga och behöver skyddat läge. Det finns några undantag men de är beskrivna under respektiva sort.

'Alida'

Ljust, himmelsblå blommor med orangegul ås och vita markeringar på slöjorna. Mutant av 'Harmony'.

'Cantab'

Linblomsblå blommor med orange teckning. En vital sort. De första 2 bilder är tagna första säsongen när jag hade satt lökarna i kruka. De följande och betydligt mörkare är tagna när irisen växt på friland ett par år. Ibland undrar jag om den muterat...

'Edvard'

Lilablå blommor med guldgult honungsmärke omgivet av en vit hals.

'Eye Catcher'

Alan McMurtrie

En kombination av stålblått och kritvitt, lite orange och några blå stänk. Otroligt söt och speciell

'Frank Elder'

I histrioides x I winogradowii, E B Anderson 1960

Isblå med gul underton och ett orange honungsmärke. Lågväxt, storblommig och lättodlad, klarar av en fuktigare placering.

'Frozen Planet'

Isvitt svalg och ett honungsmärke som övergår i gult mot basen. Spetsarna på kronbladen har en kyligt gråblå ton.

'George'

Van Eeden 1973

Mörkt rödvioletta blommor med ett vitt märke och gul ås. Mycket tacksam och den har bildat stora grupper

'Gordon'

Lobeliablå med violetta hängblad, vitkantade orange märken och tunna blå ränder. En av namnsorterna som är lätt att särskilja.

'Halkis'

Selektion av Norman Stevens från berget Halkis - förökad av Wim de Goede

Blommorna har en fantastisk och unik färgsättning i mörkt himmelsblått och djupt violett med en vitfjädrad, orangegul humlelandningsplattta.

'Harmony'

En klassisk blå iris med mörkblå slöjor täckta med vita teckningar och en gul ås.

'Joyce'

Blå blommor med orange märke

'J.S. Dijt'

Rödvioletta kronblad med ett orange honungsmärke och vita fläckar. En mörkare rödviolett kant mellan honungsmärket och den rödvioletta bottentonen

'Katharine's Gold'

Mutation av 'Katherine Hodgkin'

Blomstorleken och vitaliteten som hos lättodlade Katherine. Vit grundfärg tonad i gulgrönt och orange med blå strimmor. Utomordentligt vacker nyhet. Mutation av 'Katherine Hodgkin' - turkos snöiris - som tappat den blå anstrykningen och närmat sig I winogradow

'Katherine Hodgkin'

I histrioides x I winogradowii

Turkosartat sjögrön med gul underton och ett gult honungsmärke till skillnad mot Frank Elder som har ett orange märke. Stora blommor.

Tillhör de som är mindre kräsna när det gäller växtplats.

'North Star'

Alan McMurtrie

Basen är vit-cremevit med kraftigt gul signal och med prickar i turkosblått. Ger ett gult intryck.

'Painted Lady'

Eleganta uppåtvända, cremevita kronblad med nerver i lavendelblått som bleknar ut mot kanterna och med en svag gul rodnad. Ovanligt högvuxen för den här typen.

'Pauline'

Mörkt rödvioletta kronblad  som mörknar mot spetsen. Fläcken och honungsmärket är vita.

'Pixie' ??

Mörkt blåvioletta, beskrivs som blackish, stående kronblad och hängande kronblad där märket har vita fläckar och med en gul ås. 

'Scent Sational'

Alan McMurtrie

Rödvioletta blommor med gult och vitt på slöjorna

'Sheila Ann Germaney'

I histroides x I winogradowii

Fanor i ljusblått med mörkblå ådring. Stor gul fläck på slöjorna.

Även den här kan växa lite fuktigare och i en mera torvblandad jord.

'White Caucasus'

Alan McMurtrie

En våriris med vita blommor och slöjor med en smal gul ås

stolonifera 'Caligula'

Pamiriris, Pamir

Urvalsform med fanor i ljust lavendelblått med mörk ådring och toppen överdragen med kopparbrunt. Slöjor i skinande violett och kopparbrunt.

winogradowii

Gul våriris, Kaukasus

Stora, svavelgula blommor med gröna prickar på slöjan

Växer på alpina ängar och klarar mera fukt än våriris. För rabatt, stenparti eller skuggparti. Jag odlar mina i en torvblandad jord i lunden.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier

1 Kommentar

  1. […] Jag vattnar lökplanteringarna med guldvatten på våren eftersom jag har många tulpaner där. Det är tur att de blommar nu när det blivit kallare särskilt nattetid eftersom en hel del insekter har vaknat här. Fler av mina våririsar finns HÄR. […]