Rhododendronarter G-I innehåller flera vackra bladplantor. Och här finns allt från storbladiga storbladiga men också senblommande och doftande arter. Bladen är bland det viktigaste för mig men det är självklart intressant med senblommande och doftande sorter också. Kontrasten till dessa är den lilla R. impeditum som hör till gruppen småvuxna och som klarar och till och med mår bra av ett mera soligt läge för att hålla busken kompakt. R. insigne och namnsorter med den som förälder bildar vackra bladplantor men det gör ju inget att även blomningen är vacker. Och det syns ofta på avkommans blad att insigne är en av föräldrarna. De är nämligen oftast ganska smala och med tydliga nerver.

För fler rhododendron som jag odlar klicka HÄR.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

galactinum

Mjölkrododendron, Central & W Sichuan.
Approximate altitude: 2,300 to 3,300m.

Söta, mycket ljust rosa blommor med en röd fläck kommer i klasar med 9-15 blommor i varje. Bladverket är blekgrönt och bladen som är upp till 21 mm långa har ett tjockt kanelfärgat indument. Nya tillväxtknoppar har ett distinkt brunt, ulligt tomentum.

April - Maj, ca 150 cm på 10 år

glanduliferum

Stora, ljust rosavita och doftande blommor sent på säsongen. Kraftigväxande med stora blad

Juli - Augusti, ca 150 cm på 10 år

glaucophyllum White 'Len Beer', Glauca

Introducerad före 1900 - Nepal, Yunnan 2,750-3,650 m

En vacker, småblommig rhododendron som i rosa normalt men där det också finns en vit form. Len Beer var en växtsamlare och här berättas om några andra växter som uppkallats efter honom.

Arten har vackra, delikata klockformade rosenröda till rosa blommor sent i april eller här snarare i maj. Barken flagnar hos den här arten och bladen är aromatiska. Som de flesta dvärgrododendron klarar den sol bra men ogillar värme så lägen med hög temperatur, reflekterande väggar och liknande, bör undvikas.

> 60 cm, maj

glischrum

Rosa till purpurrosa blommor i spektakulära runda blomklasar. Vackra, stora blad skapar en fantastisk bladväxt.

Maj-Juni,

Griersonianum-grp 'Vulcan's Flame'

Kompakt buske med långa, smala blad. Blomklasar med röda blommor 6 cm vida och med en vågig kant på kronbladen.

Maj-Juni,

Griffitianum-grp 'Mrs T.H Lowinsky'

Waterer (Knap Hill), England

Ljust lila knoppar öppnar sig till ljust lilarosa blommor som sen övergår i vitt med en iögonfallande och distinkt fläck.

2 m, juni

haematodes

Blodrododendron, SV Kina

Superba, vaxartat scharlakansröda blommor i mak. Bladundersidorna är täckta med ett tjockt, ulligt indument. Kompakt buske

Maj-Juni,

hanceanum 'Canton Consul'

Mångblommig alpros, Kina, sichuan

Vackra knoppar öppnar sig till cremevita blommor. Nytillväxten är bronsfärgad. Kompakt och dvärgväxande

Maj-Juni, > 80 cm på 10 år

hodgsonii, Falconera

Bengalrododendron, Ö Nepal - SV Kina

En spektakulär art med stora samlingar av purpurrosa eller purpurröda blommor som oftast bleknar. Dessutom en storbladig rododendron och en av de härdigare av dessa men ändå tveksamt härdig i Sverige. Stammarna har en slät, flagnande bark och stora läderartade blad som är upp till 38 cm långa med ett tunt silver eller metalliskt toment. Undersidan har ett attraktivt silver - kanelfärgat indument och nytillväxten är fantastisk. Namngiven efter B.H. Hodgson som var representant för 'East India Company' i Nepal.

Storbladiga rododendron är underbara med sina stora blad men de behöver skydd mot vind, särskilt vintertid, som kan bryta av bladen eller till och med hela grenar på grund av vindfånget som bildas. Blommar efter 6 - 10 år.

150 cm efter 10 år, maj

impeditum

Tuvalpros, 3.000 til 4.500 m i N Yunnan och SV Sichuan, Kina.

Kompakt dvärgväxande buske med små aromatiska blad. Bladen har en mörkt grön, skinande översida och är täckta med ett brunt borstlager på undersidan. Blommorna är blåvioletta eller lila. Ofta får man fel planta och många odlar R fastigiatum.

Maj, > 50 cm på 10 år

insigne

Silverrododendron, SC Kina

Underbara klockformade, rosa blommor med röda fläckar och nervatur i blommorna. Stelt läderaktiga och blankt mörkgröna blad med en silver/kopparglans på bladundersidan. Kompakt och buskformat växtsätt särskilt om den odlas i ett ljust läge. En remarkabel och eftersökt art.

Maj - Juni, > 100 cm på 10 år

Insigne-grp 

Ofta ser man på bladen hos hybrider i den här gruppen att de har anlag från insigne  som har vackra, smala blad med en tydlig nervatur. 

De jag odlar ser du här...