- Rhododendronarter -

G-I

Mina Växter

G-I

- senblommande och doftande arter -

Rhododendronarter G-I här finns också flera vackra arter men flera är också rena chansningar när det gäller härdighet. Och det trots att klimatet blivit gynnsammare.

För de storbladiga så gäller att hitta ett gynnsamt läge där vinden inte kommer åt. Dit hör till exempel R. hodgsonii. Men jag är också väldigt förtjust i den lilla R. glaucophyllum 'White Len Bear' som inte blommat hos mig ännu.

R. glischrum har jag planterat ett par gånger men den har tyvärr inte klarat första vintern. Men det hindrar inte att jag kommer testa fler gånger.

Generellla odlingsråd har jag skrivit här. Men du kan också läsa mer hos SRS - Svenska Rhododendronsällskapet.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

galactinum

Mjölkrododendron, Central & W Sichuan, Approximate altitude: 2,300 to 3,300m.

Söta, mycket ljust rosa blommor med en röd fläck som sitter samlade i klasar med 9-15 blommor i varje. Bladverket är blekgrönt och bladen som är upp till 21 mm långa har ett tjockt kanelfärgat indument. Nya tillväxtknoppar har ett distinkt brunt, ulligt toment.

April - Maj, ca 150 cm på 10 år

glanduliferum

Stora, ljust rosavita och doftande blommor sent på säsongen. Kraftigväxande med stora blad

Juli - Augusti, ca 150 cm på 10 år

glanduliferum CH731

En selektion jag inte vet något om direkt

glaucophyllum 'White Len Bear'

Introducerad före 1900 - Nepal, Yunnan 2,750-3,650 m

En vacker, småblommig rhododendron som i rosa normalt men där det också finns en vit form. Len Beer var en växtsamlare och här berättas om några andra växter som uppkallats efter honom.

Arten har vackra, delikata klockformade rosenröda till rosa blommor sent i april eller här snarare i maj. Barken flagnar hos den här arten och bladen är aromatiska. Som de flesta dvärgrododendron klarar den sol bra men ogillar värme så lägen med hög temperatur, reflekterande väggar och liknande, bör undvikas.

> 60 cm, maj

glischrum

Skogar, skogskanter och buskage på 2.400 - 3.600 möh i S Xizang, NV Yunnan

Vackert rosa till lila blommor i spektakulära, rundade blomklasar. Stora, vackra blad och busken bildar en slående bladplanta. Bladen är 14 - 22 cm långa och 4,6 - 6,5 cm breda.

Tveksamt härdig hos mig i zon 1-2 men jag testar igen

2.4–7 m i UK, juni

Griersonianum-grp 'Vulcan's Flame'

Kompakt buske med långa, smala blad. Blomklasar med röda blommor 6 cm vida och med en vågig kant på kronbladen.

Maj-Juni,

Griffithianum-grp 'Mrs T.H. Lowinsky'

Waterer (Knap Hill), England

Ljust lila knoppar som öppnar sig till ljust lilarosa blommor som sen övergår i vitt med en iögonfallande och distinkt fläck. Blommar som en av de sista i min trädgård.

2 m, juni

haematodes

ss Neriiflora

Blodrododendron, SV Kina

Superba, vaxartat scharlakansröda blommor i maj. Den röda färgen är verkligen djupt röd. Bladundersidorna är täckta med ett tjockt, ulligt indument. Bildar en kompakt buske. Det är den mörkt röda färgen som gjort att många använt arter som pappa i korsningar.

Maj-Juni,

hanceanum 'Canton Consul'

ss Tepropepla

Mångblommig alpros, Kina, sichuan

Vackra knoppar som när de öppnar sig visar cremevita blommor. Nytillväxten är bronsfärgad och den är attraktiv i sig själv. Kompakt och dvärgväxande

Maj-Juni, > 80 cm på 10 år

heatheriae

Vildväxande på 3.850 möh, Showa La i SÖ Tibet, ss Falconera

Liknar R. arizelum och R. heatheriae  är den västliga varianten av den arten. Den avviker genom smalare blad som gradvist smalnar av mot bladstjälken. Rostbrunt indument. Blommorna varierar från ljust rosa över till lila.

hodgsonii

ss Fortunea

Bengalrododendron, Ö Nepal - SV Kina

En spektakulär art med stora samlingar av purpurrosa eller purpurröda blommor som dock oftast bleknar när blomman väl slagit ut. Dessutom en storbladig rododendron och en av de härdigare av de storbladiga men den är trots det ändå tveksamt härdig i Sverige.

Stammarna har en slät, flagnande bark och stora läderartade blad som är upp till 38 cm långa med ett tunt silver eller metalliskt toment. Undersidan har ett attraktivt silver - kanelfärgat indument och nytillväxten är fantastisk. Namngiven efter B.H. Hodgson som var representant för 'East India Company' i Nepal.

Storbladiga rododendron är underbara med sina stora blad men de behöver skydd mot vind, särskilt vintertid, som kan bryta av bladen eller till och med hela grenar på grund av vindfånget som bildas. Blommar efter 6 - 10 år.

150 cm efter 10 år, maj

impeditum

ss Lapponica

Tuvalpros, 3.000 til 4.500 m i N Yunnan och SV Sichuan, Kina.

Kompakt och dvärgväxande buske som också har små aromatiska blad. Bladen har en mörkt grön, skinande översida och är täckta med ett brunt borstlager på undersidan. Blommorna är blåvioletta eller lila. Ofta får man fel planta och många odlar därför R fastigiatum istället.

Maj, > 50 cm på 10 år

Insigne-gruppen

Ofta ser man på bladen hos hybrider i den här gruppen att de har anlag från insigne  som har vackra, smala blad med en tydlig nervatur. 

De jag odlar ser du här...

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier