- Rhododendronarter -

G - H - I

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

G-I

- senblommande och doftande arter -

Luktpioner eller som jag hellre skulle säga - doftpioner. Hit hör de allra flesta av äldre trädgårdars trotjänare. Den rosa 'Sarah Bernhardt' till exempel. Den urgamla 'Edulis Superba' en av de allra första att korsas fram.

Olika blomtyper

Man pratar om 4 olika typer av blomformer. Enkla betecknas som enkla eller med ett E. Dubbla pioner är inte dubbla i ordets rätta bemärkelse = dubbla antalet kronblad, det betyder att de är fyllda. HF eller semi double är beteckningar för blomformer som är halvfyllda.

J eller japansk form kallas ibland för 'Imperial form' på engelska. Det betyder att blomman har en yttre rad med stora kronblad som är tydligt skilda från ett fyllt centrum med tofsar av ståndare eller inre kronblad.  Karaktäriseras av starka stjälkar och medel till sen blomning i trädgården.

Odla luktpioner

Pioner ska man helst plantera på hösten, början av oktober i södra Sverige. De behöver en god, gärna tyngre jord med lera. För mig har det räckt att blanda in lerpellets eller blanda i en mineraljord.

Rötterna ska planteras så att de så kallade ögonen, de nya skotten, hamnar ca 5 cm under jordytan. Det innebär att om jorden är väldränerad så räcker det att gräva 20 - 30 cm djupt. Ta till rejält på bredden för rötterna är stora och breder ut sig.  Har man möjlighet kan man förbereda genom att gräva och förbereda jorden under våren eller sommaren. Luckra jorden i botten av gropen och blanda i någon långtidsverkande organisk gödsel som benmjöl, Chrysan eller liknande. Man tillsätta lite dolomitkalk eftersom pioner gillar kalk. Den uppgrävda jorden kan man blanda med 2 - 1 del kompost och 1 del brunnen gödsel. Det här ger mer material och skapar en kulle men den sjunker undan ganska snabbt och är lagom hög när det är dags att plantera på hösten.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

galactinum

Mjölkrododendron, Central & W Sichuan.
Approximate altitude: 2,300 to 3,300m.

Söta, mycket ljust rosa blommor med en röd fläck kommer i klasar med 9-15 blommor i varje. Bladverket är blekgrönt och bladen som är upp till 21 mm långa har ett tjockt kanelfärgat indument. Nya tillväxtknoppar har ett distinkt brunt, ulligt tomentum.

April - Maj, ca 150 cm på 10 år

glanduliferum

Stora, ljust rosavita och doftande blommor sent på säsongen. Kraftigväxande med stora blad

Juli - Augusti, ca 150 cm på 10 år

glanduliferum CH731

En selektion jag inte vet något om direkt

glaucophyllum 'White Len Bear'

Introducerad före 1900 - Nepal, Yunnan 2,750-3,650 m

En vacker, småblommig rhododendron som i rosa normalt men där det också finns en vit form. Len Beer var en växtsamlare och här berättas om några andra växter som uppkallats efter honom.

Arten har vackra, delikata klockformade rosenröda till rosa blommor sent i april eller här snarare i maj. Barken flagnar hos den här arten och bladen är aromatiska. Som de flesta dvärgrododendron klarar den sol bra men ogillar värme så lägen med hög temperatur, reflekterande väggar och liknande, bör undvikas.

> 60 cm, maj

Griersonianum-grp 'Vulcan's Flame'

Kompakt buske med långa, smala blad. Blomklasar med röda blommor 6 cm vida och med en vågig kant på kronbladen.

Maj-Juni,

Griffithianum-grp 'Mrs T.H. Lowinsky'

Waterer (Knap Hill), England

Ljust lila knoppar öppnar sig till ljust lilarosa blommor som sen övergår i vitt med en iögonfallande och distinkt fläck.

2 m, juni

haematodes

ss Neriiflora

Blodrododendron, SV Kina

Superba, vaxartat scharlakansröda blommor i mak. Bladundersidorna är täckta med ett tjockt, ulligt indument. Kompakt buske

Maj-Juni,

hanceanum 'Canton Consul'

ss Tepropepla

Mångblommig alpros, Kina, sichuan

Vackra knoppar öppnar sig till cremevita blommor. Nytillväxten är bronsfärgad. Kompakt och dvärgväxande

Maj-Juni, > 80 cm på 10 år

hodgsonii

ss Fortunea

Bengalrododendron, Ö Nepal - SV Kina

En spektakulär art med stora samlingar av purpurrosa eller purpurröda blommor som oftast bleknar. Dessutom en storbladig rododendron och en av de härdigare av dessa men ändå tveksamt härdig i Sverige. Stammarna har en slät, flagnande bark och stora läderartade blad som är upp till 38 cm långa med ett tunt silver eller metalliskt toment. Undersidan har ett attraktivt silver - kanelfärgat indument och nytillväxten är fantastisk. Namngiven efter B.H. Hodgson som var representant för 'East India Company' i Nepal.

Storbladiga rododendron är underbara med sina stora blad men de behöver skydd mot vind, särskilt vintertid, som kan bryta av bladen eller till och med hela grenar på grund av vindfånget som bildas. Blommar efter 6 - 10 år.

150 cm efter 10 år, maj

impeditum

ss Lapponica

Tuvalpros, 3.000 til 4.500 m i N Yunnan och SV Sichuan, Kina.

Kompakt dvärgväxande buske med små aromatiska blad. Bladen har en mörkt grön, skinande översida och är täckta med ett brunt borstlager på undersidan. Blommorna är blåvioletta eller lila. Ofta får man fel planta och många odlar R fastigiatum.

Maj, > 50 cm på 10 år

Insigne-gruppen

Ofta ser man på bladen hos hybrider i den här gruppen att de har anlag från insigne  som har vackra, smala blad med en tydlig nervatur. 

De jag odlar ser du här...