D - juveler för rabatten. Det är bland annat nejlikor, olika riddarsporrar och fingerborgsblommor. Mest älskad är kanske riddarsporren som kommer från min morfars trädgård.

Men här finns också de mindre varianterna av hjärtan sedan löjtnanshjärtat fick nytt namn. Idag innehåller Dicentra bland annat sjömans-, fänriks- och silverhjärta och de finns i min trädgård. Det finns också nya namnsorter med blommor i fantastiska färger som 'Burning Heart' till exempel. De flesta trivs i lundmiljö med vandrande skugga och i mullrik, torvblandad jord.

Fingerborgsblommor, Digitalis, är stolta och vackra men också giftiga. Digitalis används sen gammalt i hjärtmedicinen. Även om syntetiska substanser är lättare att kontrollera och jag har ingen aning om hur mycket den används idag. De flesta känner nog igen den vanliga fingerborgsblomman men det finns flera med vackra men inte så spektakulära blommor.

D i lunden

Disporum och Disporopsis är två vackra släkten för lunden. Med sina bågade stjälkar med parbladiga blad och blommor som hänger under i bladvecket påminner de mycket om ramssläktet och har tidigare hört dit. På hösten får alla arter bär. Båda  släktena trivs i en sval och halvskuggig lundmiljö. Deinanthe är också vackra växter för ett svalt torvparti i lunden. Lite vaxartat, tjockväggiga blommor, en art med vita och en med syrenlila blommor. Men också en rugge med vackert bladverk.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Darmera peltata

Sköldbräcka, Nordamerika

Rosa blomflockar som blommar innan bladen visar sig. Vacker höstfärg

70 cm, maj

Deinanthe - lundsköna, familj - Hyndrangeaceae

Släktskapet med hortensior anar jag när jag tittar på bladen. De båda släktena är mycket närstående varann. Och trots att den har ett örtartat växtsätt så bildar den en  vacker rugge med styva stjälkar och fina blad hela säsongen före blomningen. Mycket vackra växter för lunden.

Det finns namnsorter i handeln men skillnaden i färg för till exempel en blå variant som 'Blue Wonder' lär vara försumbar eller inte ens märkbar.

Trivs i halvskugga till skugga i svala lägen med jämn fukttillång. Jorden bör vara torvbaserad både för fukt, svalhet och pH:ts skull. Fungerar mycket bra i en så kallad blötbädd.

Sätter mängder med frön som närmast har en storlek som damm. Måste därför sås ytligt och hållas jämnt fuktiga.

bifida

Vit lundsköna, Japan

Styv stjälk toppad av en bladkrans. Ur dess centrum kommer porslinsaktiga, vita, nickande blommor. Bladverkets utveckling om våren är en scen, då den likt pioner och blodört sluter sitt bladverk likt händer i bön.

40 - 50 cm, juli - augusti

caerulea

Lundsköna, C Kina

Mycket lik vit lundsköna men har vackra nickande blommor i blåviolett.

40 - 50 cm, juli - augusti

Dianthus - nejlika, familj - Caryophyllaceae

Perenner härliga att odla inte minst för den kryddiga doftens skull. Bladverket är många gånger minst lika vackert som blommorna och bidrar till en lång säsong.

De flesta arter och sorter trivs bäst i ett soligt och väldränerat läge.

Ett- till fleråriga, kala eller fint håriga örter. Stjälkar är upprätta, enkla eller greniga och beroende på art olika höga. Bladen är motsatta och smalt lansettlika med en helbräddad kant. Blommor kommer ensamma eller i glesa eller täta tvåsidiga knippen. Foderbladen är smalt cylindriska och rörformade vid basen omges de av två till fyra hylsblad. Kronbladen är rosa, röda eller vita  ofta med mörkare fläckar i blommans centrum och i spetsen är de ofta tandade eller djupt fransade.  Blomman har 10 ståndare och två stift. Frukten är en enrummig kapsel som öppnar sig i fyra 'tänder'.

Etymologi - Dianthus kommer av grekiskans dios (Zeus, gudens) och anthos(blomma) och betyder 'Zeus blomma', namnet var ett växtnamn redan hos Theofrastos, 300 f. Kr.

Släktet har omkring 300 arter varav sex förekommer som bofasta i Sverige. Den vanligaste är backnejlika(D. deltoides). De två arterna borstnejlika (D. barbatus) och brödranejlika (D. carthusianorum) är ursprungligen odlade, men förekommer nu förvildade. Flera andra arter odlas i trädgårdar och kan ibland förvildas, bland annat bergnejlika (D. gratianopolitanus), fjädernejlika (D. plumarius) och trädgårdsnejlika (D. caryophylleus), vilken är en av de äldsta kända trädgårdsväxterna med en historia som går tillbaka till 1500-talet.

Gratianopolitanus-grp 'Badenia'

Stor bergnejlika, kulturursprung

Blågråmattor, stänglarna med tätt huvud av rätt mörkt purpurröda nejlikblommor.

10 cm, juni - juli

'Rubin'

Stor bergnejlika, kulturursprung

Blågråmattor, stänglarna med tätt huvud av rätt mörkt purpurröda nejlikblommor.

10 cm, juni - juli

Plumarius-grp 'Marieberg'

Vita fransiga blommor med ceriserött öga och en kryddig, angenäm doft. Att putsa bort vissna blommor ger förlängd blomning. Den får smala grågröna blad i en tuva.

Sorten är från 1930, insamlad i Bohuslän, och en av flera utvalda äldre perenner som lanseras under ”Grönt Kulturarv” se www.pom.info.

25 cm, juni - juli

'Båtsmansvägen'

Rosa fransiga blommor med  och en kryddig, angenäm doft.  Den får smala grågröna blad i en tuva.

Sorten fanns vid mitt första hus och sedan dess har den flyttat med mig.

25 cm, juni - juli

Dicentra 'King of Hearts'

Mossliknande, blågrönt bladverk och rosa blommor

15/25, maj - september

Knölbildande hjärtan, sjömanshjärta till exempel HÄR...

Digitalis - digitalissläktet, familj - Plantaginaceae

Digitalis är ett släkte med ca 25 arter i Europa och Asien. Har använts som hjärtmedicin under tusentals år.

De flesta odlas bäst i stenparti eller rabatt i en lättare och väldränerad jord. De 'vanliga' fingerborgsblommorna är bäst att odla i rabatten. Men se upp med fröspridningen hos dessa. De andra arterna, de jag visar här, upplever jag har inte spridit sig alls.

 

ciliata

Ryssland, Kaukasisk endemisk

Sågtandade blad och fint håriga blekgula fingerborgar med tunna violetta markeringar.

50 cm, maj - september

ferruginea ssp. schischkinii

Småblommig brun fingerborgsblomma, NÖ Turkiet och V Kaukasus.

Ogrenat ax av ca 2 cm stora, ljusa blommor med ett nätverk av rostbruna ådror.

70 cm, juli

mertonensis

D. purpurea x D. grandiflora

Tetraploid hybrid som är ganska kortlivad som perenn. Stora, hängande blommor i köttigt rosa.

70 cm, juli

Disporopsis - vinterramssläktet

Disporopsis i min trädgård

Disporum - feramssläktet

Ramsväxter i min trädgård

Dodecatheon dentatum

Vit tolvgudablomma - V Kanada, NV USA

Ljusgröna små bladrosetter med vita cyclamenlika blommor. Bildar mattor där den trivs.

Sensommarvilande så rensa försiktigt. Torvparti i halvskuggigt läge och fuktighetshållande jord.

15 cm, maj

Dysosma - pandablad, familj Berberidaceae

Ett släkte som inte är helt erkänt. Somliga källor för fortfarande arterna till Podophyllum medan andra godkänner Dysosma men bara för de arter som är från Kina.

Rhisomata perenner som tycker om fuktighetshållande och humusrik jord i glesa skogar.

Känns igen på sit enda paraplyformade blad över en stabil stjälk som beroende på art är 30 - 60 cm hög. Bladen är helt gröna eller fläckade i olika purpurbruna nyanser. Bladkanten kan vara hel eller djupt flikad beroende på art. Blommorna är nickande i en varierande färgskala. Frukten är ett stort rött bär.

tsayuensis

Tibetanskt pandablad, V Kina

Stora handflikiga blad med fem till sex flikar. Bildar en robust tuva. Vita, skålade blommor som är ca 1 centimeter stora och som hänger i bladvecken under bladet. Frukten är stor och orange till röd.

50 cm, juni

versipilles

S och C Kina

Hittar inga beskrivningar. Bladen på bilder är gröna och flikade med runda flikar.

50 cm, juni

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.