- perenner -

D

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

D

- juveler för lund och rabatt -

Luktpioner eller som jag hellre skulle säga - doftpioner. Hit hör de allra flesta av äldre trädgårdars trotjänare. Den rosa 'Sarah Bernhardt' till exempel. Den urgamla 'Edulis Superba' en av de allra första att korsas fram.

Olika blomtyper

Man pratar om 4 olika typer av blomformer. Enkla betecknas som enkla eller med ett E. Dubbla pioner är inte dubbla i ordets rätta bemärkelse = dubbla antalet kronblad, det betyder att de är fyllda. HF eller semi double är beteckningar för blomformer som är halvfyllda.

J eller japansk form kallas ibland för 'Imperial form' på engelska. Det betyder att blomman har en yttre rad med stora kronblad som är tydligt skilda från ett fyllt centrum med tofsar av ståndare eller inre kronblad.  Karaktäriseras av starka stjälkar och medel till sen blomning i trädgården.

Odla luktpioner

Pioner ska man helst plantera på hösten, början av oktober i södra Sverige. De behöver en god, gärna tyngre jord med lera. För mig har det räckt att blanda in lerpellets eller blanda i en mineraljord.

Rötterna ska planteras så att de så kallade ögonen, de nya skotten, hamnar ca 5 cm under jordytan. Det innebär att om jorden är väldränerad så räcker det att gräva 20 - 30 cm djupt. Ta till rejält på bredden för rötterna är stora och breder ut sig.  Har man möjlighet kan man förbereda genom att gräva och förbereda jorden under våren eller sommaren. Luckra jorden i botten av gropen och blanda i någon långtidsverkande organisk gödsel som benmjöl, Chrysan eller liknande. Man tillsätta lite dolomitkalk eftersom pioner gillar kalk. Den uppgrävda jorden kan man blanda med 2 - 1 del kompost och 1 del brunnen gödsel. Det här ger mer material och skapar en kulle men den sjunker undan ganska snabbt och är lagom hög när det är dags att plantera på hösten.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Darmera - sköldbräcka

familj - Saxifragaceae

peltata

Sköldbräcka, Nordamerika

Rosa blomflockar som blommar innan bladen visar sig. Vacker höstfärg

70 cm, maj

Deinanthe - lundsköna

lundsköna, familj - Hyndrangeaceae

Släktskapet med hortensior anar jag när jag tittar på bladen. De båda släktena är mycket närstående varann. Och trots att den har ett örtartat växtsätt så bildar den en  vacker rugge med styva stjälkar och fina blad hela säsongen före blomningen. Mycket vackra växter för lunden.

Det finns namnsorter i handeln men skillnaden i färg för till exempel en blå variant som 'Blue Wonder' lär vara försumbar eller inte ens märkbar.

Trivs i halvskugga till skugga i svala lägen med jämn fukttillång. Jorden bör vara torvbaserad både för fukt, svalhet och pH:ts skull. Fungerar mycket bra i en så kallad blötbädd.

Sätter mängder med frön som närmast har en storlek som damm. Måste därför sås ytligt och hållas jämnt fuktiga.

bifida

Vit lundsköna, Japan

Styv stjälk toppad av en bladkrans. Ur dess centrum kommer porslinsaktiga, vita, nickande blommor. Bladverkets utveckling om våren är en scen, då den likt pioner och blodört sluter sitt bladverk likt händer i bön.

40 - 50 cm, juli - augusti

caerulea

Lundsköna, C Kina

Mycket lik vit lundsköna men har vackra nickande blommor i blåviolett.

40 - 50 cm, juli - augusti

Dianthus - nejlika

nejlika, familj - Caryophyllaceae

Perenner härliga att odla inte minst för den kryddiga doftens skull. Bladverket är många gånger minst lika vackert som blommorna och bidrar till en lång säsong.

De flesta arter och sorter trivs bäst i ett soligt och väldränerat läge.

Ett- till fleråriga, kala eller fint håriga örter. Stjälkar är upprätta, enkla eller greniga och beroende på art olika höga. Bladen är motsatta och smalt lansettlika med en helbräddad kant. Blommor kommer ensamma eller i glesa eller täta tvåsidiga knippen. Foderbladen är smalt cylindriska och rörformade vid basen omges de av två till fyra hylsblad. Kronbladen är rosa, röda eller vita  ofta med mörkare fläckar i blommans centrum och i spetsen är de ofta tandade eller djupt fransade.  Blomman har 10 ståndare och två stift. Frukten är en enrummig kapsel som öppnar sig i fyra 'tänder'.

Etymologi - Dianthus kommer av grekiskans dios (Zeus, gudens) och anthos(blomma) och betyder 'Zeus blomma', namnet var ett växtnamn redan hos Theofrastos, 300 f. Kr.

Släktet har omkring 300 arter varav sex förekommer som bofasta i Sverige. Den vanligaste är backnejlika(D. deltoides). De två arterna borstnejlika (D. barbatus) och brödranejlika (D. carthusianorum) är ursprungligen odlade, men förekommer nu förvildade. Flera andra arter odlas i trädgårdar och kan ibland förvildas, bland annat bergnejlika (D. gratianopolitanus), fjädernejlika (D. plumarius) och trädgårdsnejlika (D. caryophylleus), vilken är en av de äldsta kända trädgårdsväxterna med en historia som går tillbaka till 1500-talet.

Gratianopolitanus-grp 'Badenia'

Stor bergnejlika, kulturursprung

Blågråmattor, stänglarna med tätt huvud av rätt mörkt purpurröda nejlikblommor.

10 cm, juni - juli

Plumarius-grp 'Marieberg'

Vita fransiga blommor med ceriserött öga och en kryddig, angenäm doft. Att putsa bort vissna blommor ger förlängd blomning. Den får smala grågröna blad i en tuva.

Sorten är från 1930, insamlad i Bohuslän, och en av flera utvalda äldre perenner som lanseras under ”Grönt Kulturarv” se www.pom.info.

25 cm, juni - juli

Båtsmansvägen

Rosa fransiga blommor med  och en kryddig, angenäm doft.  Den får smala grågröna blad i en tuva.

Sorten fanns vid mitt första hus och sedan dess har den flyttat med mig.

25 cm, juni - juli

Dicentra - fänrikshjärtan

Det en gång stora Dicentrasläktet bröts isär och idag förs de mest kända - löjtnanshjärtan - till ett eget Lamprocapnos. 

De små hjärtana som växer ur knölar finns bland lökar och knölar.

'King of Hearts'

Mossliknande, blågrönt bladverk och rosa blommor

15/25, maj - september

Knölbildande hjärtan, sjömanshjärta till exempel HÄR..

Disporopsis - vinterrams

De olika ramssläktena finns HÄR...

Disporum - ferams

De olika ramssläktena finns HÄR...

Dodecatheon - tolvgudablomma

pandablad, familj Berberidaceae

Ett släkte som inte är helt erkänt. Somliga källor för fortfarande arterna till Podophyllum medan andra godkänner Dysosma men bara för de arter som är från Kina.

Rhisomata perenner som tycker om fuktighetshållande och humusrik jord i glesa skogar.

Känns igen på sit enda paraplyformade blad över en stabil stjälk som beroende på art är 30 - 60 cm hög. Bladen är helt gröna eller fläckade i olika purpurbruna nyanser. Bladkanten kan vara hel eller djupt flikad beroende på art. Blommorna är nickande i en varierande färgskala. Frukten är ett stort rött bär.

dentatum

Vit tolvgudablomma - V Kanada, NV USA

Ljusgröna små bladrosetter med vita cyclamenlika blommor. Bildar mattor där den trivs.

Sensommarvilande så rensa försiktigt. Torvparti i halvskuggigt läge och fuktighetshållande jord.

15 cm, maj

Dysosma - pandablad

pandablad, familj Berberidaceae

Ett släkte som inte är helt erkänt. Somliga källor för fortfarande arterna till Podophyllum medan andra godkänner Dysosma men bara för de arter som är från Kina.

Rhisomata perenner som tycker om fuktighetshållande och humusrik jord i glesa skogar.

Känns igen på sit enda paraplyformade blad över en stabil stjälk som beroende på art är 30 - 60 cm hög. Bladen är helt gröna eller fläckade i olika purpurbruna nyanser. Bladkanten kan vara hel eller djupt flikad beroende på art. Blommorna är nickande i en varierande färgskala. Frukten är ett stort rött bär.

tsayuensis

Tibetanskt pandablad, V Kina

Stora handflikiga blad med fem till sex flikar. Bildar en robust tuva. Vita, skålade blommor som är ca 1 centimeter stora och som hänger i bladvecken under bladet. Frukten är stor och orange till röd.

50 cm, juni

versipellis

S och C Kina

Hittar inga beskrivningar. Bladen på bilder är gröna och flikade med runda flikar.

50 cm, juni

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.