E - väl representerad i min trädgård via släkten som solhattar, Echinacea, och sockblommor, Epimedium. Båda har fått helt egna sidor och särskilt sockblommorna rekommenderar jag varmt som en vacker marktäckare i lunden.

E - Utöver de två släktena så odlar jag gärna olika tistlar som pryder sensommarrabatten med sina läckra blomställningar och som stolt står kvar över vintern. Bolltistlarna, Echinops, älskas av fjärilar och bin med flera, och Eryngium med bland annat E giganteum. Båda de här släktena innehåller skulpturalt vackra växter för både sommarfägring men också fina utropstecken vintertid.  E. giganteum kallas av en del också 'Mrs Willmott's Ghost' och damen namnet syftar på var en känd trädgårdsprofil och hon lär  alltid ha haft frön i fickan som hon alltid strödde några av i trädgårdar hon besökte. Men det verkar mer vara en vandrande skröna har jag förstått. Jag tycker alla tistlar är vackra bland perenner i den torra och soliga rabatten.

E - innehåller dessutom fina astrar sen astersläktet bröts isär och några fördes till ett nytt släkte - Eurybia. Och törel släktingar till vår populära julstjärna.

Flera av de här släktena på E - Eryngium, Eremurus, Euphorbia upplever jag är enklast att få att överleva om man planterar dem på våren.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Echinops sphaerocephalus

Bolltistel - Europa

Bolltistel är en storväxt, flerårig ört med grov, sparsamt grenig stjälk som kan bli upp till två meter hög. Bladen är stora, parflikiga och torniga, ovansidan är körtelhårig och undersidan är vitluden. Blommorna är vita eller gråvita och sitter i enblommiga blomkorgar som är samlade i drygt fem centimeter breda, bollformade huvuden. De stora bollarna sitter på långa vitludna grenar som är klädda med brunröda körtlar. Holkfjällen är upprätta.

Frösår sig rikligt - kan vara idé att ta av fröställningarna

> 200 cm, juli - augusti

Echinacea - solhattar

se - Echinacea

Elymus - elmsläktet

se - prydnadsgräs

Enemion - lundrutesläktet

USA, Canada

Försommarblommande lundväxter som har ett skirt bladverk som liknar Thalictrum, rutor.

Trivs bäst i lundens vandrande ljus och med en mullrik, fuktighetshållande jord.

biternatum syn. Isopyrum biternatum

Lundruta - SÖ Kanada, NC och Ö USA

Fint, rutelikt, skirt, ljusgrönt bladverk något orangefärgat vid utspringet. Flera halvt nickande vita sippor, 1,5 cm i diameter.

30 cm,  maj - juni

hallii

NV USA

Bildar en matta av ljusgröna blad. Blommorna är snövita med en gracil samling av vita ståndare. När blomman åldras rodnar frukterna och ger en läcker kontrast.

30 - 40 cm,  maj - juni

Epimedium - sockblommor

Sockblommor i min trädgård

Eragrostis - kärleksgrässläktet

se - prydnadsgräs

Eremurus 

Okänd art/sort. Hög stängel med vackert laxrosa - orange blommor som slår ut nerifrån.

> 200 cm, juni

Eryngium - martornssläktet

Martorn är vackra växter för soliga och torra lägen. Vackra hela säsongen och får under högsommaren vackra färgskiftningar.

alpinum

Alpmartorn - Italien

Äggrunda vackert gröna blad. Täta blomflockar ovan glänsande först gröna och senare stålblå högblad. Mycket karaktäristisk och vacker. Bra som eternell.

100 cm, juli - september

giganteum 

Silvermartorn - Kaukasus, Iran

Stora rosetter av mörkgröna, hjärtformade blad. Blåblommor i täta flockar över enorma, lysande silvriga högblad. Frösådd som 'Miss Willmott's Ghost' numera finns endast arten och 'Silver Ghost' i SKUD.

100 cm, juli - september

planum 'Jade Frost'

Cremevita kanter på bladen - vacker bladrosett. Typiskt djupt, stålblå blomflockar på sensommaren.

80 cm, juli - september

Euphorbia - törelsläktet

Det finns en hel del vackra törelsläktingar för trädgården även om vi inte kan odla lika många som man kan i till exempel UK. Det är perenner som inte har världens mest lysande blomning men som bildar en mycket vacker fond med sina ofta stora blomklasar i gult eller limegult åt andra mer 'showiga' perenner.  En vi ofta har - julstjärnan - hör också hit. Jag odlar några stycken och om eller när jag hittar nya så prövar jag gärna för värdena de tillför.

Trivs i sol-halvskugga i fuktighetshållande och väldränerad, särskilt vintertid, jord.

amygdaloides 'Purpurea'

Olivgrönt - rött bladverk som mildra vintrar verkligen lyser och bidrar med vintervärde i planteringen. Vackra blommor i limegult. Frösår sig rikligt men blir inget problem - det ger bara fler ruggar att plantera in i rabatten.

Soligt läge för att utveckla bladfärgen maximalt.

40 cm, maj - juni

epithymoides syn. polychroma

Gulltörel - C och SÖ Europa - NV Turkiet, Libyen

Attraktiv vårblommande törel som bildar täta, runda ruggar. Lysande gulgröna högblad. Lysande orange höstfärg.

30 - 50 cm, maj - juni

Eurybia - skogsastersläktet

Sensommarblommande astrar med små enkla blommor. De flesta arterna i släktet kommer från Nordamerika.

Tacksamma perenner för lite svårare lägen. Men tänk igenom växtplatsen eftersom de med tiden breder ut sig. Det är dock lätt att sätta spaden i ruggen och gräva undan det som är oönskat.

divaricata syn. Aster divaricatus

Vit skogsaster - SÖ Kanada, Ö USA

Små, enkla vita strålblommor i en luftig kvast. Blommorna åldras i en vackert rosaröd nyans. Svarta stjälkar ger en vacker kontrast.

Ett måste i lunden men den bör hållas under kontroll.

50 cm, augusti - oktober

'Beth Chatto

Stabilt växtsätt och mycket rikblommande. Verkar sirligare och stjälkarna är ännu mörkare

50 cm, augusti - oktober

radula syn. Aster radula

Raspaster - Ö Nordamerika

Syrenlila strålblommor runt en liten gul mitt.

50 cm, augusti - oktober

x herveyi 'Twilight' syn. Aster macrophyllus 'Twilight'

Skymningsster

Beskrivs som 'ultra-floriferous' det vill säga mycket blomrik, mycket härdig och motståndskraftig mot mjöldagg. Fungerar som marktäckare under våren innan blomstjälkarna börjar växa i höjd. Får lavendelfärgade blå blommor med ett gult centrum sent på hösten. Tror att den likt många astersläktingar tar för sig med utlöpare.

> 120 cm, september - oktober

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.