Höstblommande krokus är långt sirligare än sina vårblommande släktingar. Bladen kommer först på våren och blommorna verkar därför än naknare. De höstblommande har längre blomstjälkar och ett höstregn eller frost får dem att lägga sig platt mot backen. Men så fort vädret blir bättre reser de sig igen. Lite solsken och den vackra kalken öppnar sig. Hela intrycket är liksom sladdrigare för inuti blomman är ståndarna längre och de går inte att missa. Det är en av de höstblommande krokusarna som man skördar till saffran.
Odla höstblommande krokus
Precis som andra krokusarter vill höstblommande krokus ha en väldränerad och näringsrik jord. De skyr stående vinterfuktighet och en bra plats sluttar gärna lite så att överflödigt vatten rinner undan. Plantera i ett skyddat läge dit den sena höstsolen når annars tenderar knopparna att inte öppna sig. Ett skyddat läge under buskar och träd, kanske med gräsmatta för att ge en grön inramning, fungerar bra. På våren måste blasten behöver få vissna ner i fred och samla näring för nästa blomning. Gödsla jorden med löknäring eller benmjöl varje år.
Alla krokusar jag odlar finns HÄR
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
pulchellus
Oktoberkrokus - S Balkan, NV Turkiet
En lättodlad och vacker höstblommande art som har ett starkare rör än C. speciosus. Det här gör den bättre i planteringar eftersom den är mindre nenägen att lägga sig ner.
Blommorna är ljust blåvioletta. Ståndarna är korta och vita till cremevita. Tyvärr är de flesta lökar som florerar i handeln korsningar där gener från C. speciosus dominerar. Du ser en typiskt C. pulchellus HÄR. There is a very large flowered form, possibly of hybrid origin, called 'Zephyr'. This has greyish lilac flowers.