Vacker blomning hos hybridjulrosorna

Vackra - Helleborus hybridus seedling, hybridjulros

Vacker blomning – ja nu i vår är det dags att utvärdera de frösådder av hybridjulrosor som jag gjorde för några år sedan. Eller rättare sagt jag sådde vid ett par tillfällen dels 2016 och dels 2018. De kunde säkert ha blommat långt tidigare men jag har flyttat de längs vägen. Men i år är…

Läs mer

Vintersådd – en metod som inte passar alla

Mulet - frösådd

Vintersådd ett begrepp med flera betydelser eller? För en del innebär det att ha förberett jorden och sen så grönsaksfrön under det vi kallar vinter. Medan det för andra är att så sina sommarblommor i byttor nu i januari och ställa ut dem för att de ska sköta sig själva. För en tredje grupp är…

Läs mer

en-av-varje som en sann trädgårdamatör

Ormbunkar - Athyrium vidalii - pagodbräken

en-av-varje, Anne frågade i en kommentar – köper du verkligen bara en av varje? Jo det är precis så jag gör. Och det är precis vad alla andra trädgårdsamatörer i de allra flesta fall också gör. För vad gör vi sen – vi går hem och förökar. Och det är ju det som får det…

Läs mer

Flytta stora träd – det är en fördel med sen vår

Trädflytt - Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum'

Flytta stora träd – för att det skulle bli lite lättare att komma åt lönnen jag ville flytta så plockade jag samtidigt upp 6 andra vid det här laget större träd. Och generellt när jag flyttar framförallt träd och buskar tittar jag på vädret en period framöver och försöker välja ett tillfälle när det ska…

Läs mer

Växthärdighet, klimat och hur jag kan anpassa

Rhododendronarter G-I, R. glanduliferum ch 731

Växthärdighet – tänker du som jag genast på zoner och zonkartor då? Det gör i vart fall de flesta. Och på de allra flesta zonkartor anges ett temperaturintervall som referens för vad en växt klarar. Men i verkligheten är det inte våra vintrar som är boven i dramat utan det är våra höstar och vårar.…

Läs mer

Zonknäcka – jag kan påverka trädgådsklimatet

H-I-J-K-L - Leucothoe keiskei 'Royal Ruby' - rubinrosling

Zonknäcka är ett populärt uttryck som en del använder när vi testar att odla ’det omöjliga’ men som allt som oftast visar sig möjligt. Vad beror det på? Och hur hjälper jag klimatet i trädgården på traven så att säga? I olika trädgårdsgrupper på FB ser jag ofta – i vilken zon? Men det här…

Läs mer

Ympa fruktträd och få exakt det du önskar

Ympa fruktträd - ympsnitt - grafts

Ympa fruktträd – varför ska man hålla på med sånt? Kladdigt, svårt och besvärligt och sen kanske ymparna inte ens tar sig. Jo för jag får jag precis det jag vill ha. Har du prövat nån gång? Det gjorde jag i april. Den första gång jag ympade fruktträd Mitt första försök att ympa fruktträd gjorde…

Läs mer

Fjärilslilja visst säger namnet en del

Fjärilslilja - Nomocharis aperta

Fjärilslilja – bara namnet är vackert. Nåt fint som svävar lätt, lätt som en fjäril. Och visst har jag känt till dem, släktet, länge. Och jag har sått frön så många gånger vågar inte ens gissa hur längesen jag började men misslyckats varje gång. Men så blev det ett trendbrott 2014 och sen har fler…

Läs mer

Treblad – en genetisk Trillium röra

Trillium seedling - treblad frösådd

Treblad är det svenska namnet på Trillium. Inte för jag hör särskilt många använda det men ändå. Trilium är betydligt vanligare . Under några år sådda jag treblad – frön av olika arter – och de har nu börjat blomma på allvar. Källorna till fröna var flera både privata via olika sällskap och från Göteborgs…

Läs mer

Frösådd i papper fungerar det?

Frösådd i papper - Narcissus romieuxii 'Julia Jane' - blek påsktrumpet

Frösådd i papper eller som jag gör i ett kaffefilter… kan det fungera? Ja faktiskt och dessutom bra enligt tester som duktiga medlemmar i Trädgårdsamatörerna testade och dokumenterade under flera år. 2020 blev året när jag testade att göra så som de har beskrivit i länken. Ett exempel på ett släkte som ska gro bra…

Läs mer

Till slut – blomning jag väntat länge på

Till slut Helleborus thibetanus - tibetansk julros

Till slut – så länge jag väntat på att min Helleborus thibetanus skulle blomma hos mig. Den första plantan köpte jag 2014 men den försvann efter första eller andra vintern. Den andra som jag köpte 2016 tog sig och även om jag hört från flera att det tar måånga år innan den blommar så har…

Läs mer

Frötider och one size doesn’t fit all

Helleborus x hybr. 'Double Pink Veined'

Frötider och det finns ju så mycket spännande om man som jag kan tänka sig att så. Antingen det gäller grönsaker, sommarblommor eller det som jag ofta sår – perenner, lökväxter, träd och buskar – så vill inte fröerna behandlas lika om de ska gro bra. Jag har skrivit tidigare om hur många växter knappt…

Läs mer

Växtförökning – bara för att..

Frösådda pioner - Paeonia mlokosewitschii, svavelpion

Växtförökning genom frösådd började jag med för att spara plånboken men ganska snabbt insåg jag att via frösådd kan jag få tag i många åtråvärda växter men som är svåra att hitta. Bara för att… Just nu den här milda vintern är det härligt att gå ut och titta i kallbänkarna och se att det…

Läs mer

Presidentsippa – presidenter kan vara primadonnor

Jeffersonia dubia - blå presidentsippa

Presidentsippa, Jeffersonia dubia, får självklart alla ögon på sig när hon, japp det är en hon, blommar. Men veckans tema i trädgårdsfägring – Se på mig – skickar osökt mina tankar till den riktiga varan i landet som presidentsippan kommer från. För har vi nånsin sett en sådan diva på en så prominent post? Fast…

Läs mer

Solhatt, Echinacea, hur får jag de att överleva

Solhatt, Echinacea purpurea 'Virgin' - solhatt

Solhatt, Echinacea, jag älskar namnet och jag älskar plantorna med sitt både strama och kraftfulla uttryck. Men så när det kommer till överlevnad är en del av de nyare korsningarna mellan E. purpurea och paradoxa svårare att etablera. Och jag slutade helt enkelt försöka hur läckra de sen är nu på sensommaren. Men nu är…

Läs mer

’Miss Bateman’ första gästen i sköna hörnan

Miss Bateman - tidigblommande klematis

Miss Bateman har fått sin plats och inte vilken som helst heller för den delen. I onsdags eftermiddag tog jag ett stadigt tag om den lilla krukan och bröt, som vanligt, mot mina principer. Men jag måste ju ha lite kul också… Miss Bateman i sköna hörnan Sköna hörnan blir namnet på den stora hörnan…

Läs mer

Frösådda pioner som glatt mig i maj

Paeonia ostii seedling- henanbuskpion

Frösådda pioner kan som alla andra frösådder mynna ut i vad som helst. Nu under maj har flera frösådder blommat och av dem några för första gången. Och jag har fått se ett par blommor långt utöver vad jag väntade mig, men jag kan ta det i ordning. En gladchock i skönhet – frösådda pioner…

Läs mer

Frösådda växter, varma toner och blommande aplar

H-I-J-K-L - Leucothoe keiskei 'Royal Ruby' - rubinrosling

Frösådda växter – det tar ju tid, det är mycket som inte blir så fint och det är himla mycket jobb på vägen – ja så kan man tycka och det gör även jag ibland. Men så inträffar de där aha… Stunder som alltid stannar. En växt som gett mig inte en utan en stund…

Läs mer

Liljesådd och vårrus

Liljesådd - Lilium 'Tiger Babies'

Liljesådd är enkelt och väldigt givande men varför ens jobba med det? Jo… Hybridliljor finns i handeln till varierande pris men arter är svårare att hitta och dyrare. Och en annan sak – många lökar i handeln bär på virus, virus som sen kan spridas till andra liljor i trädgården. Frön däremot kan aldrig bära…

Läs mer

Hydropod hur fungerar den i praktiken

Hydropod och hur den fungerar Hydropod… Hydor är den klassiska grekiskans ord för vatten. Vatten eller snarare fukt är oerhört viktigt när man rotar sticklingar. Det ska vara inte för mycket och inte för lite och därtill i kombination med rätt temperatur, ganska hög, och ljus. För mycket = mögel, för lite = uttorkade sticklingar.…

Läs mer

Manicken fungerar trots allt om hydropod

Manicken - rotad stickling Salix Mt Aso

Manicken, den makalösa har börjat leverera Manicken har groddat sina första sticklingar. För ett par veckor sen skrev jag om en makalös manick och du kan läsa om den HÄR. Egentligen är det mer än en vecka sedan jag såg rötterna men eftersom jag skulle iväg lät jag de stå kvar i sin fuktiga miljö… Rotade…

Läs mer

Makalös manick för sticklingar

Makalös manick - hydropod

Makalös manick jag läste om Makalös manick skrev jag häromdan och det är manick som jag hoppas mycket på… Den är till för att rota sticklingar. De ska hållas konstant och jämnt fuktiga och det är svårt i kruka och plastpåse. Hajade till när jag såg en bild av rotade magnoliasticklingar med massor av fräscha…

Läs mer

Såmetoder och såjord

Såmetoder - fröså i papper

Såmetoder och såjord Här finns nog lika många uppfattningar, tips och tricks som det finns människor som sår. Jag tycker det är spännande att testa nya sätt och se om resultatet blir ännu bättre. Så i år testar jag bland annat att så i papper – ja just papper närmare bestämt kaffefilter som ju håller…

Läs mer

Chili och tomatodling utomhus i murarbaljor

Tomatskörden - tomaterna blir många, många

Chili jag som inte skulle…   Chili tänkte jag inte så i år eftersom jag inte har något växthus. Det blev den halvdeppiga konklusionen från förra hösten när det började tokregna i början av.. ja var det september. Mycket av både tomater och chili regnade bort. Tomater hade jag tänkt så några men visste inte…

Läs mer

Planerar frösådder och rensar bland frön

frösådder 2016

Planerar för årets frösådder Januari är en perfekt månad att planera för årets frösådder både av blommor och grönt, perenner och ettårigt. Finns inte så mycket att göra ute samtidigt som det brukar klia lite i trädgårdsfingrarna. I år har jag haft tur och fått nästan alla perennfröer väldigt tidigt. De delade jag i  högar.…

Läs mer

Sommarsticklingar och frösådder – hur har det gått?

sommarsticklingar och frösådder i kallbänken

Hur mår mina sommarsticklingar och frösådder egentligen?   Tänker att jag är bra på att berätta om att jag gör men sällan lika bra på att visa hur det går. För några veckor sen berättade jag om sommarsticklingar jag satt… De dog till 90% kan jag berätta. Varför? Jag skulle sätta pinnar i krukorna för…

Läs mer

Sommarsticklingar? Midsommar ett bra riktmärke

Midsommardagen gick jag runt och klippte sommarsticklingar Sommarsticklingar är perfekta att ta runt midsommar. Grenar jag klipper bort av olika anledningar är onödiga att slänga. Prövar hellre med att rota dem. Jag tar en gren här, en gren där och testar sticklingsförökning av träd och buskar. Vissa släkten som till exempel lönn är trögare än…

Läs mer

Dahliaknölar behöver ses om

Dahliaknölar – hög tid att titta till De står inlindade i tidningspapper i backar i garaget. Det fryser aldrig där men det blir aningens fuktigt. Jag brukar titta till knölarna redan i mellandagarna med det blev bortglömt i år. Men nu i början på februari blev det äntligen gjort. Jag har packat upp varje knöl…

Läs mer

Frösådder 2017 och hösten 2016

Frösådder jag väntar på Idag sa min pappa – nu kommer ryssvintern… Det har varit isande kallt ute och snöflingor faller men utan att det direkt syns på backen. Fröerna jag sådde kallt i påsar har nu legat 4 veckor, halva tiden, i kylen. Det börjar synas groddar inuti liljefröna till exempel. Jag har rätt…

Läs mer

Föröka rhododendron – jag tittar till

Rhododendronsluttning i Smoky Mountains

Ute faller spridda snöflingor, inne… Inomhus tittar jag till mina frösådda och sticklingsförökade rhododendron som står under växtlampa i pannrummet. Föröka rhododendron behöver inte vara så svårt.  De frösådda är från frön jag plockade i USA förra våren. Eldazalea, Rhododendron calendulaceum, och sannolikt Catawbarhododendron den vanliga parkrhododendronen men det kan också vara Rh maximum. Buskarna…

Läs mer

Sämsta bilden på bästa grodden – kinesisk dadel

Grodd kinesisk dadel, Ziziphus jujuba

Yes – när verkligheten överträffar förväntningarna Hösten 2015 var jag i Kina och förälskade mig i en frukt – kinesisk dadel. Varje morgon till frukost åt jag några och självklart, som den fröhamster jag är så sparade jag kärnor. Jag plockade i och för sig andra frön också bland annat av ginkgo totalt sett 9…

Läs mer

Spännande, nytt och ovanligt med frösådd

Favoritsommarblommor - Ageratum

Nytt och ovanligt med frösådd? För er som läst bloggen under hösten så vet ni att slutet av 2016 blev ett år när  extra många fröer såddes eller beställdes. Frågan – fröså eller inte fröså? Ja den är redan besvarad – fröså…. Jag kommer gå där i spänd väntan och vilja pricka av – grott…

Läs mer

Fröfrossa utan en endaste hämning

Fröfrossa utan några som helst hämningar Det börjar bli riktigt svårt att hitta roliga, spännande och annorlunda fröer. Nu i december annonserade ännu en – det här blir med största sannolikhet sista frölistan.  Listan innehåller frön vildinsamlade i Kina och jag frossade loss helt hämningslöst. Trots att jag var snabb med beställningen så hade några…

Läs mer

Laxrosa, räkrosa och härligt julröda bär

Ampelopsis brevipedunculata - glaspärlevin

Nykär i laxrosa bär Tänk jag är nykär i höstfärgade bär. Ögonen har omedvetet sökt vackra bär hela hösten. Och när det funnits tillfälle har jag samlat bär, laxrosa rönnbär till exempel. Som när jag hämtade höstens lökbeställning i botaniska en riktigt mörkgrå förmiddag . Rönnbären var förföriskt vackra och när jag frågade tjejen som…

Läs mer

Skynda eller skynda långsamt?

Phlox paniculata 'White Flame'

Skynda – en intervju som gav eftertanke Skynda ska man ju inte göra. Uttryck som fort-och-fel eller skynda-långsamt är kommentarer man ofta hör. Uttrycken talar om det goda i att sakta ner sig själv och arbetet. Att inte ha så bråttom. Och jag har tränat ner brådskan och sjunger långsamhetens lov. Drar upp från frö och…

Läs mer

Magnolia mot alla odds

Kvarteret Magnolian - Magnolia sieboldii - buskmagnolia

Magnolia som inte förstått att de borde dött Magnolia hatar att få sina rötter skadade och svarar ofta med att dö vid en flytt. Det lär vara enda anledningen till att när du köper en magnolia nuförtiden så klarar den sig oftast bra. Skillnaden? Nu krukodlar man istället för att gräva upp med rotklump. En…

Läs mer

Julrosor ska sås med färska frön

Julrosor - Helleborus

Julrosor så här mitt i högsommarvärmen? Ja, för det är hög tid att så julrosor nu. Julrosor gror otroligt mycket bättre när fröna sås färska. En regnig förmiddag när jag vilade ögonen från bildeditering så kikade jag in på hemsidan för en plantskola i Wales. De har mycket stor variation och hybridiserar mycket. Jag beställde…

Läs mer

Lat, jag är jättelat

Lat - Aconitum krylovii

Lat, jag är lat, jag är jättelat Lat – ja så kan det kännas. Jag har inte bloggat, jag har inte läst, jag har inte kommenterat. Det är allt jag inte gjort. Fast jag har badat, njutit av sommar, plockat hallon, vandrat, tagit och satt sticklingar, planterat inköp och HJÄLP beställt iris och pioner. Så…

Läs mer

Frökunskap för den som vill så

Frökunskap underlättar när du vill så Kunskap om frö, frökunskap, underlättar när jag vill så. Det är i grunden väldigt lätt och baserar sig grovt på hur hela växtfamiljer fungerar. Jag lovade att berätta lite mer om några, ett fåtal, som behöver lite annorlunda hantering av frösådden eller förvaring av fröerna. Ibland beskrivs en djungel…

Läs mer

Perennsådd nu är det hög tid

Perennsådd en härligt belönande sysselsättning Perennsådd – inget hokus pokus, det är bara ovanligt belönande. Visserligen är min favoritlista borta från och med den här säsongen men det finns ju fler ställen. Genom åren har jag i huvudsak beställt frö från trädgårdsamatörerna, Konnässörsklubben och SRGC, Scottisk Rock Garden Society. De sista två åren har jag tagit…

Läs mer

Pionsådd – att så pioner

Paeonia veitchii - rosenpion

Pionsådd på flera sätt Pionerna självsår sig bra själva i min trädgård. Men trots det var det frestande att ta vara på frön från P suffruticosa och P veitchii v. woodwardii. Om inte annat är fröerna väldigt vackra med sin blåsvarta färg och blanka skal. Mina Paeonia veitchii är frösådder från TA:s lista. Resultatet blev…

Läs mer

Ett kuvert med frö – harört i fokus

Ett kuvert med frö - Bupleurum longifolium, långbladig harört

Ett kuvert med frö – nu är det dags att så Ett kuvert med frö kom i veckan det var årets beställning från trädgårdsamatörerna. Alltid ett lotteri… Fanns fröerna jag ville ha kvar, eller var vi många som önskade samma så att jag blev utan? Första namnet i listan över levererade gjorde mig glad. Och…

Läs mer

Fler frön i bagaget

Som en ekorre skuttar runt   Så gjorde också jag. Första onsdagen i Kina var jag ledig hela dagen och gav mig ut på promenad längs floden. Tittar nog mer uppåt än neråt för som av en händelse så hittade jag frön på en lönn som jag försiktigt smög ner i fickan. Sen fotade jag:…

Läs mer

På förökningsfronten massa nytt

Det tar sig… På förökningsfronten massa nytt i veckan! Det är nog tur att jag är ensamstående tänker jag där jag går i köket och för den delen i passagen. Tråg med sålådor i bubbelplasttält tar upp en hel del plats på köksgolvet.  Att så är lätt. Att så något extra frö i varje plugg…

Läs mer

Det spirar och gror

Frösådderna men allt är inte frid och fröjd   Men du? Varför blir det på detta viset? Så frågar hon mig… Vad ska jag svara henne? Jag har ju gjort enligt boka, precis som man ska. Kan jag dra den där klyschan om att alla är inte fullkomliga, åtminstone inte alltid, tro… Nähä, hon köper…

Läs mer

Snabbmetod för otålig – Fröså i vermiculit

Snabbmetod för den otålige Fick frågan om hur jag gör med de små påsarna i förra inlägget.Tråkig text… ..inga bilder! Sammanfattningen är att det går snabbare eftersom jag simulerar vintern i kylskåpet men är mera arbetssamt när fröet väl grott och behöver ner i kruka. Jag avpassar kyla-värme-kylaperioderna så att de som gror hinner växa…

Läs mer

Ordning och reda i frösådderna

 Kan man inte bara så? Ordning och reda – ska man ha det? Inte nödvändigtvis! Så länge jag har växterna för mig själv och inte delar med mig av dem, fröer eller bilder är det helt ok att inte ha det. Och det är helt ok att dela med sig men vara tydlig med osäker…

Läs mer

Jordtips för perennsådd

Meconopsis 'Lingholm'

Jordtips för vårens sådder av perenner, träd och buskar Idag när jag hade jobbat färdigt kom min dotter och frågade om jag skulle med ut på en promenad. Så blev det och vilken otroligt skön temperatur det var därute… Plötsligt kom jag ihåg att jag hade fått fröer från Heléne som skulle sås, att jag…

Läs mer

Alternativ frösådd snabbar upp processen

Alternativ frösådd – ett sätt att skynda på Alternativ frösådd började jag med för att skynda på processen för frön som tog flera år på sig. Men också för att jag hade dåliga erfarenheter av sådd. För länge sen gick jag med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna, STA. Barnen var små och vi renoverade hus så tid…

Läs mer