Paeonia veitchii - rosenpion

Pionsådd – att så pioner

Pionsådd på flera sätt

Pionerna självsår sig bra själva i min trädgård. Men trots det var det frestande att ta vara på frön från P suffruticosa och P veitchii v. woodwardii. Om inte annat är fröerna väldigt vackra med sin blåsvarta färg och blanka skal. Mina Paeonia veitchii är frösådder från TA:s lista. Resultatet blev två plantor; en i matt ’gammalrosa’ med mycket grått i färgen, en klart cerise/magenta som ger ett lite blankt intryck. Här ska jag beskriva ett par olika sätt för pionsådd.pionsådd - Paeonia veitchii

 

Vacker fröställning och här syns skenfrön före de riktiga, blåsvarta fröna

pionsådd - Paeonia veitchii

På väg att mogna 

Om frön

Pioner har oftast två typer av frön och med olika färg. Röda är infertila skenfrön medan svarta, bruna, blå eller  beige frön är matade. Skörda fröna när frökapseln börjar öppna sig eller sätt en påse runt som mogna frön kan landa i.

När pionfrön så småningom gror börjar de med att etablera en rot och därför ser man ingenting i krukan första sommaren. Först när den roten är etablerad och har fått en köldknäpp, vinter, så visar den sig ovan jord med hjärtblad. Det här gör att man ibland kan vilja skynda på processen.

 

Pionsådd – klassisk

Pionfröna sås i en kruka och behandlas som alla andra frön se tips här. Då gror de flesta frön 2-3 våren efter sådd beroende på hur färska fröna var.

 

Pionsådd i vitmossa

Läste ett inlägg under STA’s forum av JohanP om en alternativ såmetod av pioner. Ville gärna testa och det fungerade väldigt bra. Har sått flera arter på det här sättet med gott resultat.  Dessutom är det kul att följa.

Plocka eller köp vitmossa kallas spaghnum i blomsteraffären, obs det är en grön mossa. Det vi ofta kallar vitmossa är en lav. Klipp ner den i bitar,  fukta och krama ur och placera ett lager i botten av en burk. Lägg i fröna och märk burken. Jag brukar skriva datum någonstans för nu ska burken stå i ca 3 månader i rumstemperatur. Jag brukar placera den mörkt men har läst att en del förvarar de på fönsterbrädan. Det här är bra att göra senast i november. Pionfrön sås gärna färska.

Titta i burken ca en gång i veckan. Plocka ur mögliga frön – släng eller så på vanligt sätt om fröt känns hårt. När rötter börjar visa sig är det dags att sätta burken i kylen, oftast i januari. Nu är det dags att simulera vinter för grodden. Om burken står i kylen under vårvintern är det sen lagom att plantera ut i kruka under senvåren. Du har sparat ett helt år och samtidigt kunna följa processen. Vet att en del använder vermiculit istället för vitmossa men jag har tyckt att fröna vill mögla mer. Har fått för mig att vitmossan är steril.

Jag har sått följande arter på burk och majoriteten av frön, ca 75% har grott. Nu hoppas jag att någon sort kan blomma till våren…

  • P anomala
  • P daurica
  • P intermedia
  • P mairei
  • P mlokosewitchii
  • P mollis
  • P obovata, flera varianter
  • P officinalis
  • P officinalis ssp villosa
  • P x chameleon
  • Flera buskpioner

Lycka till!

namnteckning_medium

4 Kommentarer

  1. Marit den 26 januari, 2016 kl 22:45

    Takk for tips om spagnum. Det skal jeg prøve ut. Jeg har sådd rockii frø på samme måte, men har brukt vermiculite. Det fungerer på samme måte. Jeg flytter en boks med frø ut og inn av kjøleskapet. Har fått de til å spire sånn før, så jeg håper at det vil lykkes igjen.
    Spennende frøliste!

    Klem, Marit

    • Carina den 28 januari, 2016 kl 06:55

      Visst är det kul att kunna följa processen med ögonen 🙂 När jag sådde i vermiculit så fick jag mer mögel. Men jag vet flera i pionsällskapet som använder det och lyckas jättebra. Huvudsaken är att det gror.

      Kram, Carina

  2. Britt den 27 januari, 2016 kl 10:04

    Låter roligt, men nej jag orkar inte… Jag har gjort försök, men förstår nu att jag skulle väntat ännu längre. Måste vara lycka när de tittar upp och när de blommar. / Britt

    • Carina den 28 januari, 2016 kl 06:57

      Det är roligt när de tittar upp även om det tar tid från frö till blomma. Men jag tänker att man ska hålla på med sådant som man har lust till. Det ska vara kul helt enkelt. Och såna som vi behöver kanske byta bort eller sälja ibland och då behöver vi er som inte sår 🙂

      Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.