Sommarsticklingar? Midsommar ett bra riktmärke

Midsommardagen gick jag runt och klippte sommarsticklingar

Sommarsticklingar är perfekta att ta runt midsommar. Grenar jag klipper bort av olika anledningar är onödiga att slänga. Prövar hellre med att rota dem. Jag tar en gren här, en gren där och testar sticklingsförökning av träd och buskar. Vissa släkten som till exempel lönn är trögare än andra. Vissa släkten är lättare. Av somliga sorter, Syringa x praestans och Hydrangea, har 100% rotat sig och överlevt vintern.

Lite förberedelser gör jag…

Salixvatten – lär innehålla rotstimulerande hormon

Vatten och salix, vide, klippt i cirka centimeterlånga bitar. Låt vattnet dra några timmar till ett dygn.

Bakteriedödande

Vatten, lite honung och lite kanel som jag blandar i ett glas i samband med att jag ska kruka sticklingarna.

Sommarsticklingar - förberedelserFörberett med påsar, honungsvatten, fukt på flaska, jord och krukor

Sommarsticklingar

Helst ska man klippa tidigt, tidigt på morgonen så att sticklingsmaterialet är riktigt saftspänt. Tyvärr blir det oftast inte så hos mig. Men jag försöker hålla mig till mulna och fuktiga dagar. Välj material från moderplantor som är friska och med bra egenskaper. En sjuk eller dåligt blommande buske kommer ger exakt samma egenskaper även till sticklingen.

Sommarsticklingar - kvistar och verktygMaterial till sommarsticklingar, brytkniv, skärbräda och sekatör att jobba med

Man behöver en mycket vass kniv att skära av sticklingarna med utan att trycka ihop kärlen i grenen. Bra att ha något att skära på förstås och så en liten vass sax att klippa bort överflödiga blad med. Jag lämnar ett litet, eller bara ett halvt blad i toppen kvar.

Sticklingar av Acer 'Odessanum'

Förberedda sticklingar av Acer negundo ’Odessanum’

Förberedda sticklingar av Zenobia

Förberedda sticklingar av Zenobia

Så här ser det ut när sticklingen är klar, en del sticklingar är toppskott, en del är grenbitar – Acer negundo ’Odessanum’

Sen får sticklingarna dra i salixvatten, i år blev det över natten. Allra sist doppar jag dem i honungsvattnet som lär vara bakteriedödande. Så ner i kruka med magert substrat till cirka 2/3-delar och in i en icke-genomskinlig plastpåse för lagom ljus. Fuktar substratet med sprayflaska innan jag knyter igen påsen. Påsarna sätter jag i växthuset för nu behövs rejält med värme.

Sommarsticklingar krukade och klaraKrukade sticklingar av en variegerad Cornus. Nu ska jorden fuktas och sen sätter jag hela krukan i en påse

Sen då?

Sen väntar jag men öppnar påsarna och tittar till sticklingarna regelbundet. Plockar bort dåliga blad och sticklingar som ruttnar eller mår dåligt. Efter några veckor eller om nya blad växer till så drar jag försiktigt, försiktigt för att se om rotningen har startat. Och så småningom skolar jag om de rotade sticklingarna i egna krukor men låter de stå kvar i växthuset med sitt fuktigare klimat innan jag börjar avhärda dem. Första vintern brukar jag sen ta in dem i växthuset och gräva ner dem för att de ska klara sig bättre. Så här har jag fått till och med några lönnar att rota sig.

Lycka till!

16 Kommentarer

  1. Susie på Stjärnarve... den 28 juni, 2017 kl 07:57

    Jag som älskar träd och buskar kanske skulle försöka mig på att ta sticklingar. Men å andra sidan har jag en massa självsådda små skott i trädgården, kanske skulle börja med att ta rätt på dom!
    KRAM
    Susie

    • Carina den 28 juni, 2017 kl 11:02

      Låter ju som en bra idé 🙂 Men skillnaden är att frösådderna kan bli väldigt annorlunda på gott och ont. Sen har sticklingen samma ålder som föräldern vilket gör att mina syrensticklingar från i höstas blommade i alla som var toppsticklingar. Det hade en frösådd inte gjort.

      Kram, Carina

  2. Anna-Karin Rickardsson den 28 juni, 2017 kl 08:15

    Tack Carina!
    Vilket superbra och informativt inlägg och så många bra tips du delar med dig av. Det ska jag spara för framtiden. Spännande det där med att Salix innehåller ett rotstimulerande hormon. Så många finurliga egenskaper växterna gömmer på och så mycket det finns att lära sig. Hoppas dina sticklingar tar sig fint!
    Önskar dig fortsatt fin vecka!
    Anna-Karin

    • Carina den 28 juni, 2017 kl 11:00

      Och tack för återkopplingen, kul att höra 🙂 Salixvatten verkar råda delade meningar om, om det fungerar eller ej. Men jag tänker att det kan inte skada i vart fall. Lite hokus pokus gör att det känns bättre 🙂

      Tack detsamma! Kram, Carina

  3. Anita den 28 juni, 2017 kl 09:37

    Vilken inspiration du ger Carina! Jag har en variegerad gul Cornus som jag försökt ta sticklingar av. Men har inte riktigt veta hur jag skulle göra så jag har inte lyckats. Det här var ju en fantastiskt bra instruktion och de närmaste dagarna ska jag göra ett nytt försök. Jag har ju inget växthus men jag tror att mitt uterum kan agera växthus och övervintringsplats.

    Tack för att du delar med dig och skriver så inspirerande inlägg!

    Kram Anita

    • Carina den 28 juni, 2017 kl 10:59

      Tack Anita! Kul att höra ska du veta. Pröva nu och om de inte tar sig så pröva fram i augusti när nyväxten börjar bli halvt förvedad. Det finns 3 perioder som fungerar nu, sensommaren och sen under vintern. Det är olika för olika släkten och jag brukar bara chansa 🙂

      Uterummet fungerar lika bra – det är värme och luftfuktighet som behövs.

      Kram, Carina

  4. Marit Sønstebø den 28 juni, 2017 kl 15:01

    Hm, dette så intressant ut. Jeg har forskjellige cornus her, både variegerte gule, hvite og en som har helt gule blader. Dessuten har jeg fire forskjellige Physocarpus, og de er vel også ganske enkle å ta stiklinger av. Lønn har jeg aldri prøvd å ta stiklinger av. Det høres spennende ut!
    Håper du forteller hvordan det går 🙂

    Klem, Marit

    • Carina den 28 juni, 2017 kl 20:00

      Jo redan idag tog jag ut en kruka med Viburnum ’Mariesii’. Gillade uppenbarligen inte att bli sticklingsförökad så här års 🙂 Cornus har jag aldrig prövat tidigare men jag lovar berätta 🙂

      Kram, Carina

  5. Rost och rädisor den 28 juni, 2017 kl 15:03

    Det här inlägget var ju som en spark i rumpan! Nu ska jag ut och föröka lite på en gång. Honungsblandningen var ny för mig.
    Allt gott
    /Anette

    • Carina den 28 juni, 2017 kl 20:02

      Härligt – hoppas bara det inte gjorde ont 😉 Det var Jonas Grund på Stolpens trädgård som använde det när jag var där en gång. Tänkte att det skadar ju inte att pröva.

      Ha det gott! Carina

  6. Monne den 28 juni, 2017 kl 20:44

    Så bra att du påminde mig om sticklingar 🙂 I år har vi bestämt att vi SKA få tummen ur och ta sticklingar på azaleor. Tänkte samtidigt passa på att ta på både clematis och på amsonian. Får göra detta på lördag innan hinns inte 🙁 Lycka till med dina sticklingar kram/Monne

    • Carina den 30 juni, 2017 kl 10:58

      Aha – tack själv! Azaleornas tid är nu alltså.. Då ska jag testa med de jag har.

      Kram, Carina

  7. Merja den 29 juni, 2017 kl 05:44

    Vilket spännande inlägg! Så bra du visar med bilder oxå. Har provat ta sticklingar då och då med varierat resultat, oftast sämre. Nu ska jag prova igen. Skam den som ger sig;)
    Ha det bra!

    • Carina den 30 juni, 2017 kl 10:58

      Precis så är det – man kan behöva pröva flera gånger och vid lite olika tid 🙂 Det viktigaste är nog just att skära på rätt sätt som jag visar och sen att de absolut inte får torka ut.

      Tack detsamma! Carina

  8. Anja den 30 juni, 2017 kl 06:11

    Vilket superinlägg! Tusen tack för det! Nu ska det tas sticklingar framförallt av stäppsalvian ’Caradonna’ plus lite annat smått och gott :-)!

    Ha det gott
    /Anja

    • Carina den 30 juni, 2017 kl 10:27

      Tack Anja! Men jag måste varna… ..jag har aldrig testat det här på perenner av något slag. Jag skär lika nära 0,5 mm under bladparet när jag tar pelargon- och fuchsiasticklingar och tar bort lika mycket blad men resten… Ingen aning, bara så du vet 😉

      Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.