Dahliaknölar behöver ses om

Dahliaknölar – hög tid att titta till

De står inlindade i tidningspapper i backar i garaget. Det fryser aldrig där men det blir aningens fuktigt. Jag brukar titta till knölarna redan i mellandagarna med det blev bortglömt i år. Men nu i början på februari blev det äntligen gjort.

Vinterförvaring - dahliaknölar
Jag har packat upp varje knöl och tittat efter mögel och ruttna delar. Rensar där det behövs. De allra flesta mådde riktigt bra och hade fasta fina knölar, någon till och med ett skott som börjat visa sig. Men några hade lite mögel och några ruttna knölar hittade jag. Det går väldigt fort om man låter det vara och vips är hela knölen historia. Jag går igenom dem noga och tar bort allt som ser dåligt ut.

Quercus ilexHär i garaget övervintrar jag allt som inte kan stå ute. Fuchsiorna som redan börjat bryta. En Kamelia som står i fönstret och flera krukor med lökar som också börjar visa sig. Mest bråttom har några hyacinther… Min lilla Quercus ilex som jag inte vet vad jag ska göra med… bonsai är tydligen bra men har jag tålamod till det? Mycket förvaltning och det är jag dålig på. Behöver ju inte bestämma mig nu.

Och om ett, litet, tag är det dags att förgro dahliorna. Hur länge jag väntar beror lite på hur vintern utvecklar sig. Måste alltid tänka igenom och framåt så att jag hela tiden har bra plats åt tomater och sommarblommor som behöver förgros. Jag har ont om utrymmen med lagom temperatur när plantorna börjar komma upp i storlek nämligen. Ljus går ju alltid att fixa men temperaturen har visat sig svårare. I förra huset hade jag en passage med riktigt bra ljusinsläpp och golvvärme. Sen satte jag ner de i ett fd garade där det var svalare och där jag hade växtlampor.

 

Förgroning Dahlia

Så småningom är det dags för blomning. Men 2017 ska jag försöka få ner precis alla i landen ute. De blev så mycket bättre förra sommaren när de slapp min uteblivna vattning i kruka…

dahlia-Bishop-of-Llandaff

 

Odlar du också dahlior? Har du någon spännande sort att tipsa om? Det är alltid kul att skaffa någon ny sort och det brukar oftast vara någon som försvinner under vintern. Så för att hålla mängden konstant… 😉

22 Kommentarer

 1. Gunilla Teckenberg den 12 februari, 2017 kl 14:13

  Jag odlade en del dahlior i början av mitt trädgårdsliv. Har en sval garderob under taknocken där temperaturen aldrig går under noll, där huserar även mina (få) pelargoner. Jag tröttnade lite på dahliorna, hade dom utplanterade, och det blev så mycket jobb med att gräva upp varje höst. Men dahlian du har på bilden är läcker, den skulle jag gärna ha i trädgården. Jag borde nog ha lite mera rött här och där har jag kommit på. Ibland är det bra med en paus från en och annan växt, inget hindrar att de kan återkomma en annan gång.

  Kram!

  • Carina den 12 februari, 2017 kl 16:39

   Visst är det så att växter går i cykler. Jag har bara haft dahlior de sista 3? åren. Innan dess gillade jag de inte alls. Så det kan säkert bli en frivillig paus om ett år eller två 🙂

   Den dahlian heter ’Bishop of Llandallf’ och har mörkt röda blad. En sån där riktig trendväxt som ALLA skrev om för några år sedan.

   Kram, Carina

 2. Luna Ek den 12 februari, 2017 kl 14:21

  Fina bilder på Dahlior! Tänker att ….Är det någon som är bra förvaltning och tillsyn så är det nog du. Jag kollade tex aldrig mina dahlior när jag sparade dem. Och det gick som det gick. Nu försöker jag inte längre. Inte ens att övervintra i grannens frostfria utrymmen längre. Fast jag gillar ju dahlior mycket, men jag köper numera högresta kraftiga exemplar för ca 30-40 kr hos min speciella leverantör, så då har jag råd att låta dem gå hädan.Det värsta med att plantera dem i bäddarna är att de snabbt får trasiga uppätna blad. Har jag dem i koppar- eller zinkkrukor lurar jag iallafall sniglarna.
  Trevlig vecka!
  Kram Luna

  • Carina den 12 februari, 2017 kl 16:37

   Där har du i och för sig en poäng. Men att se till dahliorna behöver jag 1-2 gånger under vintern. Men städning eller en bonsai för den delen känns som det ska göras hela tiden om och om igen 🙂

   Förra sommaren klarade bladen sig bra men det var en torr sommar. En fuktig, regnig sommar är de rätt lätta att ha i kruka. Tänk om man hade vetat i förväg…

   Låter som en fantastisk leverantör- var rädd om den 🙂

   Kram, Carina

 3. lotta den 12 februari, 2017 kl 19:37

  Jag är förskräckligt dålig på dahlior. Oftast blir det att jag ställer in hela krukan i förrådet och låter de vara. Någon gång har de levt på vårkanten men de blir ju aldrig lika fina igen. Men jag vill verkligen tacka för ditt tips om bokashi. Jag har en läckande regnvattentunna full med löv som jag egentligen skulle isolera frösådder med men där finns löv nog att varva med några bokashi-hinkar. Har jag inte haft en tanke på förrän ditt tips. Stort tack!
  Ha en riktigt fin vecka

  • Carina den 12 februari, 2017 kl 20:07

   Varsågod! Bara kul att du hittade en lösning. Jag har ju samlat i sopsäckar.

   Tack detsamma! Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 12 februari, 2017 kl 19:56

  Visst odlar jag Dahlior – när jag får tag på några fina! Förra året hade min leverantör inga snygga, så då fick det vara – vilket var trist!!Få se vad som händer i år. Men spara på dom gjorde jag inte tidigare, nu när jag kan dra upp dom fort i växthuset kanske jag ska göra ett försök att lägga dom i garaget över vintern.
  KRAM
  Susie

  • Carina den 12 februari, 2017 kl 20:16

   Fungerar ju på båda sätten 🙂

   Kram, Carina

 5. Marika den 13 februari, 2017 kl 09:24

  Hej Carina!
  Mina dahlior förvarar jag hos dottern, hon har ett utrymme i källaren som verkar vara perfekt. Ingen tillsyn, och de är fina på våren, när de plockas fram. Hade mina dahlior i krukor förra året, och hade köpt en hel del nya, de blev en stor besvikelse, mindre än hälften blommade. Café au Lait, som jag hade sett fram emot, visade sig inte. Får göra ett nytt försök i år, och de blir antingen planterade i en rabatt, eller i lite större korgar.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 13 februari, 2017 kl 10:49

   Upplever som du att de utvecklas bättre på friland. Men förgro behöver jag göra eftersom det finns gott om glupska sniglar och snäckor.

   Våra knölar såg också väldigt bra ut jämfört med förra vintern.

   Tack detsamma! Carina

 6. Anna-Karin Rickardsson den 13 februari, 2017 kl 11:10

  Jodå, jag har dahlior men framförallt är det min man som sköter om dem. De står i garaget i hinkar med torvströ och brukar klara sig bra över vintern. Brukar förkultivera dem i kruka på altan för att sen plantera ut dem i land och planteringar. De flesta är presenter från mina svärföräldrar, min syster och en riktigt gammal rar dam som har massor med dahlior och som brukar komma över med lite knölar frampå vårkanten. Vet inte vad många av dem heter, men har en vacker som jag tror är ’Le Baron’. Den är hög med ganska mörkt rödlila blommor och mycket vacker.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  • Carina den 13 februari, 2017 kl 11:30

   Så härligt att ha fådda knölar – då spelar inte namnen någon större roll. Minnena är desto viktigare. Låter smidigt att förkultivera knölarna på altanen. Kanske skulle pröva något liknande i år.

   Till hösten tror jag att jag ska pröva torvströ istället. Fördelen med tidningspapper är att jag kan linda in en sort med sin namnetikett i ett paket.

   Ha det gott! Carina

 7. Marit Sønstebø den 13 februari, 2017 kl 20:29

  Jeg hadde mange dahlia før, men så gikk jeg lei de. Jeg har kjelleren full av camellia, så det ble ikke plass til begge deler.
  Imponerende stell du gir de!
  Håper alle klarer seg fint gjennom vinteren for deg!

  Klem, Marit

  • Carina den 15 februari, 2017 kl 18:21

   Tänk Marit igår hittade jag 3 kamelior som behövde följa med mig hem 🙂 Dahliorna såg bra ut så jag tror de kommer bli fina.

   Kram, Carina

 8. martaronyai den 13 februari, 2017 kl 22:29

  Jag håller på att avveckla mitt dahliaintresse, men Mambo, Excentrique och Melody Harmony är favoriter. Båda brukar finnas i handeln. Vill tipsa om byggvaruhusens knölsortiment, lite annorlunda med tyska influenser. Billigare är det också.
  Kram
  Marta

  • Carina den 15 februari, 2017 kl 18:23

   Tack för tipsen! Ska kika på dem. Mina kommer få vara kvar så länge jag kan plantera ut dem. Att sköta dem i kruka orkar jag inte och eftersom jag glömmer vattna så utvecklas de inte bra.

   Kram, Carina

 9. Linda den 15 februari, 2017 kl 07:23

  Tack för påminnelsen! I år är det nog första gången sedan jag blev trädgårdsintresserad som jag inte har en endaste dahliaknöl på övervintring. Tyvärr. Hade en fin sort som skulle sparas, men kylan slängde sig över oss i höstas när jag trodde att det var långt kvar. Jag hade säkert kunnat rädda den, men då hade jag huvudet i Tungboken och tänkte inte på annat än lastbilsteori 😉 Men tack för påminnelsen! Det är hög tid att jag köper dahliafrö att så. Blev väldigt nöjd med mina frösådda förra året.

  Ha en fin dag!
  Linda

  PS! Blev lite nyfiken på vad du jobbar med när du skrev globalt team. Låter spännande!

  • Carina den 15 februari, 2017 kl 18:27

   Synd när det händer med de vi gillar. Mina frösådda kommer också bra men några var för små för att klara övervintringen.

   Jobbar i fordonsindustrin i ett globalt företag. Vi har en strategi att lägga utveckling av bland annat IT i Indien och i Polen men sen har vi också utveckling på fler sajter. Så vi sitter på olika ställen i världen.

   Kram, Carina

 10. Anita den 15 februari, 2017 kl 17:51

  Jag gillar dahlior väldigt mycket men har inte en enda, förstår inte varför. Det har liksom inte blivit av. Köpte en vit en gång och den rände iväg och blev två meter hög. Fick ont i nacken när jag skulle titta på blommorna 🙂 Kanske var det den som gjorde att jag inte prövat igen. Fast jag har en rabatt som jag inte vet vad jag ska ha i. Dahlior kanske … Jag skulle faktiskt kunna vinterförvara mina i garaget jag också.

  Kram Anita

 11. Carina den 15 februari, 2017 kl 18:30

  Jag gillar de i buketter på sensommaren det är nog mest det som lockar. Men jag var dahliamotståndare väldigt länge. För mycket jobb, inga fina blommor, konstiga färger…. så det kan gå 😉

  Dahlior och sommarblommor?? En riktig plockrabatt 🙂

  Kram, Carina

 12. Rost och rädisor den 15 februari, 2017 kl 22:53

  Nej, inga tips tyvärr. Dahlior är en sån växt som jag njuter av hos andra dvs de som inte invaderas av sniglar från omgivande natur. Själv har jag bara tre mörkröda Arabian Night som växer i en stor potatiskorg. Törstiga rackare, men de får i alla fall vara i fred för sniglarna där.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 16 februari, 2017 kl 07:58

   Ja det sista skriver jag under på. Och nu när jag testat på friland så blir det nog inte någon mer krukodling. Då avvecklar jag hellre. Eftersom de står i grönsakslandet så måste sniglarna bekämpas oavsett…

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.