Fröfrossa utan en endaste hämning

Fröfrossa utan en endaste hämning

posted in: FÖRÖKNING & ODLING | 12

Fröfrossa utan några som helst hämningar

Primula agleniana v. alba
Primula agleniana v. alba

Det börjar bli riktigt svårt att hitta roliga, spännande och annorlunda fröer. Nu i december annonserade ännu en – det här blir med största sannolikhet sista frölistan.  Listan innehåller frön vildinsamlade i Kina och jag frossade loss helt hämningslöst. Trots att jag var snabb med beställningen så hade några sorter redan tagit slut. Bland annat en Rubus lineatus som har fantastiska blad när jag googlar. Å andra sidan hade jag hejdat min fröfrossa tidigare om möjligheten att beställa återkommit nästa år.

Jag har definitivt inte superkoll på härdighet och jag har inte kollat hur svårgrodda fröerna är.  Om du läst om mina frösådder tidigare så vet du att jag chansar och ibland hej vilt. En liten primula, Primula agleniana v. alba, är dockskåpssöt men svår att få att gro och säkert precis som sina asiatiska systrar svårodlad. Men någon gång måste jag pröva.

Blå bär i ett krypande ris, Himalayan Snowberry eller Gaultheria aff. trichophylla, ser spännande ut. Berberis sp. med klockliknande blommor i rött såg och lockande ut. Liksom en helbladig lönn, Acer sp. Bildkälla: Trillium.no

Gaultheria aff. trichophylla
Gaultheria aff. trichophylla

Jag hittade också några sorter ur ramsfamiljen: Disporum och Streptopus liksom Meconopsis men jag försöker hålla mig till de som är perenna. Knölar som Arisaema för sina häftiga blads skull. Och nu har jag lärt mig att de är bra att förvara i en plastpåse i kylen över vintern.

Överhuvudtaget så blev det många växter med vackra blad, buskar och perenner med fina bär och liljor eller liljesläktingar. Antingen så får jag lyckas sätta ut många av mina tidigare frösorter och åka till växtmarknader till våren, eller så får jag bygga en ny kallbänk frampå vårkanten. Men det är ett kärt bekymmer

Jag kommer läsa på noggrannt när och hur jag lämpligast sår fröerna. Det kommer ju sannolikt inte bli någon mer möjlighet att fröfrossa. Vill du läsa om jordblandning och perennsådder så kan du klicka på respektive ord eller välja ”Förökning och odling’ bland kategorierna i högerkolumnen.

Berberis sp.
Berberis sp.

 

 

12 Responses

 1. Jeg vet hvem du mener som har den frølisten 🙂 Mye spennende der, ja. Håper du får spiring på frøene!

  Klem, Marit

  • Javisst är det. Tråkigt att han lägger av. Tack – jag ska göra mitt bästa.

   Kram, Carina

 2. Läckra blåa bär!! Lyser som metal:) Spännande med nya sorter!
  Lycka till!

 3. Hej Carina!

  Oj, så spännande, de krypande blåbären är sköna! Det är mycket pysslande med frösådder, inget för mig mer än i undantagsfall men jag beundrar dig och alla andra för att ni försöker sprida dessa ovanliga växter i vårt land. Lyckas det så kommer många glada trädgårdsägare att få njuta av det arbete som du och andra entusiaster lägger ned.

  Kram på dig!

  • Tack! Jag har inte sått särskilt mycket de sista åren. Men det fanns mycket spännande. Jag hoppas verkligen det blir lite nya och roliga resultat från försöken. Och att det blir saker att dela med sig av.

   Kram, Carina

 4. Himalayan Snowberry, blått och grönt, så himla snyggt.
  Kram

 5. Åh ,den lilla alban vad söt den är!! Och tala om fräcka blå bär! Tack för att du delar med dig! Det blir spännande att höra hur det går.
  God jul!

  • Varsågod – det gör jag gärna 🙂 De blå bären hoppas jag mycket på. Klart jag kommer berätta hur det går.

   Kram och God Jul!

 6. Hoppas på växtmarknad!
  Lycka till, du är outtröttlig!
  Ha en jättegod jul!
  Kram Marta

  • ..tack 🙂 Det kan behövas med en del sorter tror jag.

   En riktigt God Jul till er också! Kram, Carina

Leave a Reply