Julrosor - Helleborus

Julrosor ska sås med färska frön

Julrosor så här mitt i högsommarvärmen?

20160727_0107_Helleborus

Ja, för det är hög tid att så julrosor nu. Julrosor gror otroligt mycket bättre när fröna sås färska.

En regnig förmiddag när jag vilade ögonen från bildeditering så kikade jag in på hemsidan för en plantskola i Wales. De har mycket stor variation och hybridiserar mycket. Jag beställde några sorters frön till sorter jag inte sett i plantskolor här hemma.

Fröna jag köpt är handpollinerade och överskott från deras egna hybridiseringsprogram. De olika sorterna är sådda i varsin kruka i väntan på nästa vår, fast jag läser att de kan gro inom en månad…

Plantskolan tog över hela eller delar av Helen Ballard’s samling. Hon var mycket känd bland julrosfrälsta för sitt hybridiseringsarbete och citatet nedan från en irländsk fröfirma talar sitt tydliga språk. Men lovsången är ungefär densamma från alla som talar om damen. Historien är spännande och jag hisnar över tålamodet när det tar så många år innan man ser resultatet från en frösådd. Och hon har korsat och återkorsat för att få fram de resultat hon villa få fram.

Julrosornas okrönta drottning – Helen Ballard

 

Helen Ballard was the ’Queen of the breeders’ of Hellebores – a rather grand nurserywoman of the English midlands, known for the quality and wide range of forms that she introduced.

 

Helen Ballard “A queen among plants people”
Mrs. Ballard came to the hellebore scene late in life, starting her collection with only four plants, two reds and two whites. She planted them in a shady cold border on a farm at Malvern where they thrived and when their first crop of flowers thrust their way through the ground in the depths of winter she was hooked.
From those four were then borne the famous Ballard strain of hybrid orientalis type Hellebores. Her overriding aims were twofold, only the strongest most healthy specimens were involved in the breeding program and the plants were selected for large outward facing flowers, a very difficult trait to stabilise. Hybridisation was always carried out with as large a gene pool as possible to ensure that the vigour was maintained and self-pollination was never considered. New colours were gradually introduced by using collected species from various corners of Europe, yellow from H. odorous, darker purples and blacks from H. torquatus, the slate greys and purples from H .purpurascens and of course a combination of these and others.
As well as hybridising the orientalis types she also did a lot of work with the Christmas Rose, H. niger, producing a very large flowered strain and also an assortment of crosses with H. lividus and H. argutifolius and the resulting seedlings.
At the time of her death she had produced hellebores unmatched anywhere in the world, in a superb colour range in almost every shade imaginable.

Källa: Seedaholic.com

 

Julrosor – hur sår man?

Tillbaka till mina frön. Anvisningarna på påsarna var enkla och tydliga. Inga konstigheter med jorden, jag blandar jord så här, och i övrigt gjorde jag som det stog på påsarna. Alltså jord i en ren såkruka upp till ca 2 centimeter från kanten. Julrosor har ganska stora frön så de är lätta att lägga ut ett och ett. Täck med 1 centimeter av samma jord. Toppa med ett lager fin kross, isgrus 0,5 – 0,8 mm, eller grov sand. Färdigt och bara att vänta.

 

Vad är det jag väntar på?

Fröplantor som dyker upp runt eller till och med i sina föräldrar är lite av ett lotteri. Öppet pollinerade så kan det bli världens vinstlott eller… en riktig nit. Så en rekommendation jag fått, och försöker ta fasta på, är att gräva upp och plantera så att de kan utvecklas fritt från varann och moderplantan. Annars kan det bli svårt att skilja ut nitlotterna så småningom.

Handpollinerade frön ger mera jämnt resultat så jag räknar med idel vinstlotter om kanske 5 år. Det ska bli extra spännande med de klematisblommande,  omvända picotee och pastel peaches som jag inte sett ute i handeln.

 • Singel picotee
 • Double deep pink reversed picotee
 • Double pale pink
 • Double pink veined
 • Double pastel peaches
 • Double pink clematis flowered

Julrosor - Helleborus20160727_0108_Helleborus

16 Kommentarer

 1. Lotta den 1 augusti, 2016 kl 12:57

  Jag beundrar dig för ditt tålamod och din kunskap ! Julrosorna ser väldigt spännande ut och jag tycker att de är så underbart fina i sin enkelhet ! Håller tummarna för vinstlotter!

  • Carina den 1 augusti, 2016 kl 18:03

   Tack Lotta!

   Fast jag har varit trädgårds- och växtintresserad länge, länge 😉 Tack för tummarna du kanske får släppa på dem ibland för det kommer ta en stund innan de blommar.

   Kram, Carina

 2. Marit den 1 augusti, 2016 kl 13:37

  Kan du ikke skrive en advasel i overskriften så jeg ikke behøver å klikke på linken? 😉
  Der var det mye fint ja, og heldigvis har jeg ikke overskudd til det nå. Jeg har så mange helleborus, at jeg behøver garantert ikke flere planter nå 😉
  Men det er alltid moro å så egne planter, og jeg skal huske på ditt innlegg. Hvordan oppbevarer de frøene, ligger de kaldt hele tiden? Hvis en skal bestille frø f.eks midt på vinteren, klarer de å bevare de friske slik at de vil spire da også? Eller må en bare bestille de midt på sommeren?

  Klem, Marit

  • Carina den 1 augusti, 2016 kl 18:01

   Haha – jo jag skall försöka. De levererar sina frön nu och jag sår dem nu och sätter ut i kallbänken. Det har bara något fåtal portioner av varje över.

   Jag behöver väl egentligen inte fler heller… Men jag har slängt en del tråkiga fröplantor som är tråkigare än sina mammor. Behållt en del som blivit jättefina som den i headern, en rent rosa utan prickar.

   Kram, Carina

 3. Charlotta den 1 augusti, 2016 kl 14:26

  Julrosor har ju en tendens att så sig själva också. Garanterat färska frön strax bredvid moderplantan. ;D

  • Carina den 1 augusti, 2016 kl 17:58

   Javisst gör de det. Och jag har tagit hand om många fröplantor genom åren. Men också grävt upp och slängt flera när de blommat. De öppet pollinderade blir inte alltid så himla kul. Och här är jag ute efter nya typer av blommor och färger.

 4. Kristinas oas den 1 augusti, 2016 kl 16:35

  Så vackra julrosor, vilka vinstlott du kommer att ha om en handfull år! Är inte alls avis… 😉
  Jag kör naturliga sättet och brukar sprida ut några fröplantor på nya ställen. Har flera av Ballards hybrider, intressant att läsa hur hon startade.
  Kram Kristina

  • Carina den 1 augusti, 2016 kl 18:08

   Mmm.. det kommer bli en spännande väntan. Får se om de gror först. Jag har börjat gallra ut bland självsådderna, de som är sämre än sin mamma. Men en del har blivit jättefina genom åren. Det finns en bok om julrosor där bland annat exempel på hennes olika ’strains’ är samlade. Jag orkar bara så inte tänka på anlag och föräldrar.

   Kram, Carina

 5. Linda den 2 augusti, 2016 kl 16:11

  Attans, jag som var i Wales i juni. Den plantskolan hade varit rolig att besöka. Köpte visserligen en azalea i lite väl stort format och som jag lyckades knöla med mig på flyget, men ett gäng julrosor hade säkert gått att få med sig hem.

  Lycka till med sådd och småplantor 🙂

  Solsken
  Linda

  • Carina den 5 augusti, 2016 kl 08:50

   Haha… ja det har jag testat. Det var nog 5 krukade julrosor som hängde i en påse på handbagaget. Folk tittade konstigt på flyget 😉 Det är en väldigt sympatisk plantskola. Och det finns nästan inga ’privata’ områden. Vill du ha något som egentligen inte är till salu så pratar dem med ägaren och oftast så löser dem det.

   Tack!

   Kram, Carina

  • Linda den 6 augusti, 2016 kl 12:01

   Började nästan hosta när jag läste ditt svar hos mig. ”Allt regn”! Vilket regn? 😀 Här har vi knappt fått en droppe sedan midsommar.

   Kram
   Linda

 6. Laila den 3 augusti, 2016 kl 05:37

  Jag förstår att man kan snöa in på helleborus, men själv är jag alldeles för otålig för sådant pill. Hoppas du får lön för mödan! Nu ska jag kolla hur du blandar egen jord.
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 5 augusti, 2016 kl 08:52

   Jovisst är det lite pill. Men jag har sått något litet eller lite mer varje år så nu känns det som det går fort. Det är alltid någon sådd som är klar för utplantering. Då känns det inte att det egentligen tar dig till blomning 🙂

   Carina

 7. Anita den 6 augusti, 2016 kl 20:04

  Men så roligt! Julrosor är så vackra och jag har sett så många olika sorter på mina trädgårdsresor i England. Själv har jag bara en enda. Den är gul och övergår i grönt och är väldigt kraftfull och fin. Jag gillar den. Har funderat på att ha fler sorter men har ju så lite plats. Lycka till med dina sådder. Håller tummarna för att det blir fina vinstlotter.

  Kram Anita

 8. Katarina /En Grön Sida den 13 augusti, 2016 kl 10:01

  Oj! Fascinerande, spännande… Kul med alla variationer som finns och skapas. Förstår att man kan ”snöa in” på något, du verkar göra det på en hel del, ha ha! Ska bli kul att följa och hoppas – givetvis – på vinstlotter!
  kram
  Katarina

 9. […] blomning – ja nu i vår är det dags att utvärdera de frösådder av hybridjulrosor som jag gjorde för några år sedan. Eller rättare sagt jag sådde vid ett par tillfällen dels […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.