Snabbmetod för otålig – Fröså i vermiculit

Snabbmetod för den otålige

Fick frågan om hur jag gör med de små påsarna i förra inlägget.Tråkig text… ..inga bilder!

Sammanfattningen är att det går snabbare eftersom jag simulerar vintern i kylskåpet men är mera arbetssamt när fröet väl grott och behöver ner i kruka. Jag avpassar kyla-värme-kylaperioderna så att de som gror hinner växa till sig i en kruka innan hösten kommer. 8 veckor i varje fas är det som rekommenderas. På nätet finns guider som mera noggrannt berättar om respektive arts köldbehov. Du hittar länkar till några i högerkolumnen, trädgårdsamatörernas till exempel.

Jag använder vermiculit – titta så den har lite blandade storlekar på substratet. Jag visste inte det fanns olika och har nu säkert 50 liter stående av en riktigt fin sort och den fungerar inte till det här.

 • Häller upp vermiculit i en finmaskig sil
 • Fuktar den lätt under vattenkranen med ljummet vatten och hänger silen åt sidan så allt överskott rinner bort
 • Skriver namn mm på små återförslutningsbara plastpåsar under tiden
 • Sen tar jag en rågad tesked, lite mer om det är massor av frön, av vermiculit och lägger i påsen; man kan ju fundera på hur många plantor vill jag ha egentligen
 • Häller i fröna, skakar om och stänger till påsen. Blir det senare mycket fukt inuti så öppnar jag den igen
 • Låter de ligga framme ett dygn Sen ställer jag de i en låda i kylen sisådär 8 veckor
 • Tittar till med jämna mellanrum för en del sorter gror redan här
 • Sen tar jag fram de för en lika lång värmeperiod. Mörkergroende får bo i en låda med lock. Ljusgroende får ligga framme
 • De som inte grott efter den här perioden får flytta tillbaka in i kylen
 • Hela tiden plockar jag bort sånt som jag ser mögel på; påsar det grott i; för mycket fukt – då öppnar jag påsen
 • Efter andra kylperioden sår jag de som inte grott i en kruka som får flytta ut i bänk. Då har jag tröttnat!

Hur jag gör när fröerna grott kan du läsa om här

Snabbmetod för och nackdelar

Som vanligt så är det både för- och nackdelar. Jag tycker om att följa processen och se fröna förändras i vermiculiten i påsen. Men när de grott är det i gengäld lite pilligare.

Fördelar; det går snabbare med frön som behöver flera köldperioder. De som behöver en köldperiod gror oftast redan första våren jag sår de. Att kunna se och följa utvecklingen i påsen är kul så här års. Frön i jord kan jag aldrig se. Behöver inte tänka på att vattna. Sånt som aldrig gror behöver jag inte slösa jord och vattning på.

Nackdelar: små groddar av tex olika blåklockor är känsliga och somligt tar stryk när det ska sås i krukan efter att de grott. Det brukar bli en gallring i sig det här steget. Bra är om man kan försöka sätta dem en och en i krukan. Går inte med alla. Är det kallt ute måste man ha tillgång till ett riktigt ljust och uppvärmt utrymme.

Att tänka på… Fröer med mycket bös, som det kan vara när man får fröer av perenner, mår bra av att rensas. Allt som inte är frö tenderar att mögla. I påsen syns det tydligt men det borde vara detsamma i kruka. 

Lycka till!

 

3 Kommentarer

 1. Livet på solsidan den 18 januari, 2014 kl 08:48

  Det där var ju ett toppenbra tips. Tack! Verkar mycket smidigare än att hålla på med såjord och småkrukor.

  Ha en fin helg!
  Kram Tamara

  • Carina den 18 januari, 2014 kl 11:02

   Tack, kul att du gillar det… ..bra med olika tips för olika människor. Jag tycker det är en väldigt trevlig vintersysselsättning att titta på… ..fröer i påsar. But that’s just me 🙂

   Kram, Carina

 2. Britt den 18 januari, 2014 kl 13:45

  Det tål att fundera över. Finns det sedan olika sorter också så….

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.