Treblad – en genetisk Trillium röra
Treblad är det svenska namnet på Trillium. Inte för jag hör särskilt många använda det men ändå. Trilium är betydligt vanligare .
Under några år sådda jag treblad – frön av olika arter – och de har nu börjat blomma på allvar. Källorna till fröna var flera både privata via olika sällskap och från Göteborgs botan. Förutom T. rivale så verkar de flesta vara hybrider. De har säkert varit öppet pollinerade, det vill säga ingen kontrollerad pollinering. De snabbaste att blomma, förra året, var röda allihop i olika nyanser men framförallt blomform och faktum är att jag var lite sur… Röd, röd, röd, röd… Vad skulle jag med alla röda treblad till? Men i år har ännu fler blommat och nu börjar de andra färgerna visa sig.
Asiatiskt treblad – Trillium tschonoskii
Jag hade ett jättefint bestånd med mängder av spontana frösådder under ruggen när jag flyttade. Men ruggen gillade inte sin nya plats och försvann. Jag sådde med frön från 2 olika källor och båda grodde fantastiskt bra men bara den ena överlevde första vintrarna. Det finns ett fåtal av den andra sådden också men inte alls lika många.
Trillium erectum och erectum f. flavum
Purpurtreblad som sen har de begåvade namnen vitt resp gult purpurtreblad – jag sådde två olika och hoppades på gula avkommor. Jättebesviken när de flesta ur f. flavum sådden verkade vara röda. Dessutom med gener från andra arter. Men i år är jag glad igen. Nu ser jag vita med röda prickar, en rosa, vit med rödvioletta nerver och så gula! De verkar nästan lika promiskuösa som aklejorna de kära trebladen.
Många arter av Trillium – treblad – som klarar sig bra här kan man hitta i östra delarna av USA. Länken går till NCs flora på nätet. Och varje gång jag kikar in där önskar jag att vi hade detsamma här… nåväl.. Jag har sett trebladen vid rastplatser och olika ställen när jag kört i North Carolina bland annat när jag varit på väg till Smoky Mountains och Appalacherna. Det är lite som att kliva ut i en svensk vitsippsbacke fast med treblad istället, nja också. För det finns ett antal vackra vitsippsläktingar i naturen även där.
Mina treblad
Först hade jag många, köpta från Konnässörsklubben, sen blev de färre i samband med att jag odlade på fel ställe men mest för jag flyttade. Det skulle inte förvåna mig om det låg vilande rhizomer i jorden som kom upp långt senare. Nu är de fler igen och jag är glad för det. Jag har 3 eller 4 stora ruggar av T. grandiflorum som snällt breder ut sig och blommar vackert. De fyllda formerna ökar också i omfång och är roliga eftersom de blommar så mycket längre. Och så var det ju röran i kallbänken där jag planterade ut frösådderna i rader…
Märkning och väntan
Sytråd blir en bra lösning har jag kommit fram till för jag behöver hitta ett sätt att hålla isär dem sen när de inte blommar längre. En enkel form av färgkodning. Vissa vill jag ta vara på medan andra kan säljas eller planteras ut som underplantering där de kan få breda ut sig. Alla har inte ens börjat blomma så en lång blomning går att få till också. Nu fick jag en bild av vita trillium i en matta av myskmadra. Den senare ska jag gerillaodla under grannens fula gran i kanten av min tomtgräns. Då kan jag titta ner i marken och slippe se granen.
Varför köper jag inte rhizomer? Det är inte helt lätt att hitta källor där jag litar på att materialet stämmer med namnet. Konnässörsklubben tvekade jag aldrig med. Det tar längre tid att så men pengarna är betydligt färre än med en felaktigt märkt, köpt rhizom.
Stort purpurtreblad – Trillium vaseyi
Det är ingen diskussion om att stort purpurtreblad har delat sina gener med flera av rhizomerna i kallbänken. Det syns tydligt eftersom blommorna hänger på stänglar under bladen på flera av plantorna.
Veckan som gått
Ja då har jag flyttat den sista stora magnolion som stått i en 30-liters kruka i 3,5 år. Under de åren har den vuxit riktigt rejält på höjden och brett ut rötterna rejält utanför krukan. Trodde nästan jag skulle behöva släpa den med nån form av vinsch. Men väl uppe ur jorden – jag behövde hjälp för att hålla den åt sidan så jag kom under med spaden – så var den tung och väldigt vid men ändå hanterbar. Och nu har den fått en ny plats. ’Big Dude’ gör skäl för namnet och när nu knopparna frös i veckan tog jag tag i saken…
Efteråt tackade jag pappa för hjälpen – men du gjorde ju det själv… Där var vi inte riktigt överens. Men nu är den på plats och jag är helnöjd.
Vad andra pysslar med i trädgårdarna ser du här hos Trädgårdsfägring. Veckan som kommer ska jag fortsätta… ..just det flytta växter!
Så mange fine frøplanter du har fått sådd! Den Picotee var helt nydelig. Den har jeg kun sett i en nettbutikk England en gang. Trillium kalles trebkad på norsk også, men alle som vet hva det er kaller de for trillium 🙂
Klem, Marit
Tack Marit!
Ja i år känns det bättre – förra våren var det lite trist. Treblad låter inte så spännande tänker jag. Hoppas att färgerna blir ännu bättre nästa år.
Kram, Carina
Hej Carina!
Riktigt vacker,i många fina färger. Gillar speciellt den första. En växt som jag bara sett på bloggar.
Ha det bra /Kram Marika
Hej Marika!
Tack! Jag gillar också den där djupt rosa istället för brunröda som är vanligt bland de ’röda’. När jag köpte mina första rhizomer var jag väldigt orolig första vintern. De var ovanliga då och det var lite ’status’ att odla dem – de var ju inte så enkla. Det har hänt mycket sen dess och det finns flera lättodlade och eventuellea myter om svårodlade är försvunna.
Kram, Carina
Vad skönt att du är glad igen! Lite otippat att trebladen är så pigga på att korsa sig men helt fantastiskt fina. Här trivs inte ens de vanligaste särskilt bra. Riktig baddare till rhododendron. Bra jobbat!
Kram
Anette
Haha – ja jag är tydligen lättroad 😉 De arter som är närstående varann är väldigt snabba på att korsa sig även i naturen. Och det har väl börjat visa sig att mycket av det vi köpt som arter egentligen är former eller hybrider. Men jag läste nyss igenom Ian Youngs bulb log, SRGC, och insåg att jag ska plantera ut mina som mattor i lunden 🙂
Jag var nog otydlig – det är en magnolia men jobbat har jag gjort 🙂
Kram, Carina
Hej Carina
Så många fina Trillium du visar!
Paris q. heter firblad på danska och norska, kanske detta är anledningen till ’treblad’ ?
Kul du har så många olika – specielt de asiatiska ser man inte ofta! Har du htbrider med tschonoskii också?
Ha en trevlig helg
Hej Karsten!
Ja eller det faktum att -quad och tri- är sk ordrötter i latinet. Det är bara 3 av T tschonoskii som blommat av ca 50 så jag vet inte ännu. men den blommar senare och är såvtt jag förstår inte så närstående de andra amerikanska arterna.
Ha det gott! Carina
Jag måste börja med den nedersta bilden. Blev så förtjust i den, det är något med backen, underlaget, stammarna och ljuset. Och stigen till vänster som leder uppåt och vidare till … Den fick mig att känna att jag skulle vilja stå precis där du stått och tagit bilden och bara ta några djupa andetag av maj … denna just nu nyckfulla månad.
Treblad, har alltid tyckt det varit en märklig växt på något sätt. Ungefär som om något blev fel och så blev det bara tre blad kvar. Och som vanligt så njuter jag av alla dina sorter. Själv har jag två sorter, en vitaktig och en som påminner i färgen om din översta. Namnen har jag uppskrivna någonstans men skulle jag leta efter dom nu så skulle jag aldrig bli klar med kommentaren 🙂
Lycka till med växtflyttandet kommande vecka! Nu håller vi tummarna att värmen verkligen kommer och … att blåsten avtar!
Kram Anita
Tack Anita!
Tänk om ni tog en tur ner till Göteborg så småningom – så får du provgå. Men kanske vänta 1 år eller 2 så det hinner väva ihop lite. Kollade i databasen idag och jag har flyttat dit drygt 350 sorters växter men man ser bara bar jord just nu 🙂 När telefonen har legat i bröstfickan och jag titar på kvällen kanske den visar drygt 5000 steg men den har ingen aning om VILKA steg…. Det är många rundor upp och ner varje dag.
Trillium – vet inte om de är så speciella egentligen men när jag började med trädgåd och de var ovanliga, dyra och ansågs lite svåra så var det väl det som lockade. Men de är tacksamma, gröna, friska och en del fina blommor.
Tack – det ska flyttas lite till 🙂
KRam, Carina
Jag hänger med Anita till dig, men då vill vi gärna att Big Dude blommar också 🙂
De er fine alle de trillium, du viser; men fordi de krydser sig lystigt med hinanden, kan det være vanskeligt at skelne dem fra hinanden.
Tack Marie!
Jo de är fina men de flesta är hybrider. De kan få vara så – bara heta pink seedling när jag döper bilderna. Några kan jag ’nyckla ut’ med hjälp av Fred Cases bok.
Ha det gott! Carina
Hei Carina!
Du har så mange vakre Trillium. Jeg har en hvit som også er vakker. Ha det godt! Klem Anne
Tack Anne!
Det var trots allt en bra idé att så frön. Det blev variation till slut. Göteborgs botaniska trädgård hade förr försäljning av lök- och knölväxter och jag skulle säga att alla jag odlar av arter idag kommer därifrån. Förutom sådderna nu på senare år.
Kram, Carina
Så vackra och så olika.
Ha det bra!
Jamen det är sant 🙂
Ha det gott! Carina
Hvor er de flotte – især din hjemmelavede lyse pink er fin i farven.
Det bliver et stort arbejde at markere, hvilke du vil beholde, men kan du undgå at de krydser? Eller vil du så markere og luge ud hvert år? Stort arbejde. Men du er jo ikke bange for at tage fat 🙂
Mange hilsener Lisbeth
Tack Lisbeth!
Nu känner jag mig väldigt nöjd med alla formerna som dykt upp. Nej de kan självklart fortsätta att kryssa och fröså sig. Andra generationen kan bli än mer spännande. Men det är inte så svårt att ta vara på frökapslarna eller rhizomerna för den delen. En del röda kommer jag göra av med – de är för många helt enkelt. Ett som vi kallar det I-landsproblem.
Ha det gott! Carina
Den cerise och den äppelgrön-vita trilliumarna är ju helt makalöst fina. Det är något väldigt speciellt med trillium.
Ha det fint
Helene
Tack Helene!
Jag gillar också dem väldigt mycket men nu i veckan har en med ett grönt öga och utanför det rosa prickar slagit ut. Utsökt! Ja det är nog ett unikt släkte i att allt är tretal.
Tack detsamma! Carina
Hej Carina, så roligt att läsa din artikel i Trädgårdsamatören. Själv har jag inte tid att blogga nu, håller på att ta avsked av min trädgård och flytta. Men min stora fina trillium tar jag med mig, eller åtminstone en del av den. Kram Inger
Hej Inger!
Tack 🙂 Det var kul att höra!
Det tar mycket tid och energi att flytta men det låter bra att du räddar dina trillium. Nästa ägare kan ju tyvärr välja att ta ner allt och anlägga gräsmatta. En trädgårdsbekant fick på sig att – för att få igenom köpet – ta bort allt utom en buske eller två på framsidan huset när hon sålde. Hon körde lass på lass till nya stället. Men de nya ägarna var åtminstone tydliga och ärliga 🙂
Lycka till med flytten! Kram, Carina
Så fina Trillium du har.
Några Trillium har jag sett när jag varit på besök i någons trädgård.Den första bilden gillar jag mycket och den som heter pink är även en favorit.Ha det gott/Margareta
[…] En annan frösådd är stort paddtreblad – Trillium cuneatum – som hos mig är lite variabel i storlek. Och det kan indikera att ett par av exemplaren i själva verket är hybrider. Det vill säga moderplantan har fått pollen från andra arter och i några fall skapat korsningar. Men det förekommer också naturliga variationer. Jag ser skillnader i form av höjd hos plantorna men också i färgen hos blommorna. Trilliumsläktet har en tendens att hybridisera lätt inom släktet. Och hybriderna som kommit upp i andra frösådder är också på väg upp men de kommer blomma i maj. Du kan se exempel HÄR. […]