Lat - Aconitum krylovii

Lat, jag är jättelat

Lat, jag är lat, jag är jättelat

Lat – ja så kan det kännas. Jag har inte bloggat, jag har inte läst, jag har inte kommenterat. Det är allt jag inte gjort. Fast jag har badat, njutit av sommar, plockat hallon, vandrat, tagit och satt sticklingar, planterat inköp och HJÄLP beställt iris och pioner. Så lat har jag väl egentligen inte varit, det är mer som en semester ska vara.

Hosta plantaginea 'Royal Standard'

Den härliga sommarvärmen som kom tidigt har gjort att doftfunkian, Hosta plantaginea ’Royal Standard’, satt mängder av knoppar. Det blir ljuvliga liljeliknande vita och doftande blommor. Den behöver mycket värme så ett soligt läge hos mig. Den hinner blomma kanske vart 5:e år om ens det…

Pionerna var ett reaerbjudande från en engelsk plantskola. Och sorterna är gamla, riktigt gamla från 1800-talet. Jag är svag för dem och tanken på allt som hänt sedan de skapades. Irisarna är olika strandirisar och igår kom jag på var jag kan sätta dem. Pionerna – ja det återstår dem lär anlända i början av oktober… För inte sjutton är jag klok nog att skapa först och beställa sen… Strukturerad finns det dem som tycker jag är men med en stor fallenhet för spontanryck tänker jag.

Igår städade jag bland frösådderna och bland det omskolade. Jag behöver göra plats för just nu har jag krukor som står i backar. Vattna är det tråkigaste jag vet så ner i en kallbänk med fuktig sand under – det är tanken. Temat är givet och resten av bilderna får bli av blommande och en gång i tiden frösådda växter.
Aconitum-krylovii

Aconitum krylovii växer mycket stadigare än A lycoctonum ssp. neapolitanum som också är gul men gärna lägger sig ner. Jag sår alla stormhattsfrön jag kommer över…

Campanula-alliariifolia

Campanula alliariifolia som sökt sig ut i ljuset från under en stor Hosta

Codonopsis-clematidea

Codonopsis clematidea som jag trodde dött. Fast den visade sig vara sen i starten bara

20160722_0051-Edit-16

Eryngium giganteum som också kallas ’Mrs Willmott’s Ghost’  först vackert grön och nu mot slutet av sommaren silvervit med ett blått skimmer…

Cirsium erisithales

En tistel till, Cirsium erisithales, svävar högt över en Veronicastrum sibircum som skymtar till höger och vänster. Tistlar älskas för övrigt av alla flygande fän med två vingar

 

Just nu håller jag på med den stora sommarrensningen, kantgräver och ska få täckt gångarna har jag tänkt…

Ha det gott!

carina2

13 Kommentarer

 1. Anita den 27 juli, 2016 kl 10:40

  Det låter väl som en alldeles ypperligt skön semester 🙂 För mig är det ofta så att bloggandet avtar under sommaren då jag spenderar mest tid utomhus. Och i år är det ju extra lite bloggande beroende på husmålningen som vi hoppas ska bli klar i helgen … men vi får se om vädret sätter käppar i hjulen, regnskurarna kan vara häftiga och långvariga. Härliga frösådda växter. Stormhattar är ju så ståtliga. Codonopsisen är väldigt söt. Vilken tur att den inte hade dött utan bara var sen i starten.

  Ha det så skönt nu och lycka till med stora sommarrensningen. Det är efter sådana man känner sig extra nöjd och tar lite extra promenader för att beskåda sitt verk 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 28 juli, 2016 kl 10:10

   Mmm.. igår när jag körde ut sågspån i ett lagomt tempo så njöt jag jag. Både av att få det gjort och för att det blir enhetligare. Jag har en liten dead-line, tänkte åka till Hemsedal igen och bara vara några dagar. Och jag behöver så’na, dead-lines.

   Javisst var det tur 🙂 Därför har jag sått den i omgångar och nu kommer alla upp istället 🙂

   Sant, sommaren blir mindre bloggande. Jag har haft på det hela taget rätt datafritt. Bara editerat bilder av växter för att komma ihåg vad jag fotat, minnet är inte sååå långt.

   Regn behövs här, just nu har molnen passerat två dagar i rad på sin färd österut men inte lämnat något vatten här. Men häftiga regnskurar när man ska måla är värdelöst precis som för hög värme… Håller tummarna för att ni blir klara nu.

   Kram, Carina

 2. martaronyai den 27 juli, 2016 kl 10:41

  Samma känsla här så fort jag lägger mig på stranden, men försöker hålla den ifrån mig.
  Gul stormhatt har jag aldrig sett! Fantastiskt vacker!
  Kram
  Marta

  • Carina den 28 juli, 2016 kl 10:13

   En klippa vid havet får mig att glömma allt… Jag brukar somna väldigt fort. Vågornas kluckande är bästa rehabiliteringen av hela mig 🙂

   Det finns flera gula stormhattar men just den här är min favorit bara för den är så skötsam och tacksamt upprätt 🙂

   Hortensiasticklingen mår bra, peppar peppar, och jag tittar till den med jämna mellanrum. Tack!!!

   Kram, Carina

 3. Marit den 27 juli, 2016 kl 10:58

  Jeg tror ikke at du er lat i det hele tatt, du bare proriterer hva du vil gjøre først 😉

  Aconitum krylovii var helt nydelig, og så fint som den sto oppreist! Jeg har ingen aconitum her, for de har blitt borte etter en tid. Tenk at du får blomster på Hosta plantaginea! De skal dufte helt herlig har jeg lest om. Heldige deg!
  Spennende med alle dine importer.

  Ha det godt!

  Klem, Marit

  • Carina den 28 juli, 2016 kl 10:17

   Tack Marit! Du har helt rätt i att jag prioriterar det jag har lust till när jag är ledig som nu.

   Stormhattarna vill gärna ha fuktig, mullrik och lite sur jord har jag märkt hos mig. Hoppas, hoppas hostan hinner blomma i år. Det är en vacker bladplanta också men blommorna är otroligt vackra och doften är ljuvlig 🙂

   Jag hoppas det tar de där 3 veckorna du skrev om. Då hinner jag förbereda jorden bättre 🙂 Vi kanske ska ordna ett nordiskt byte om 3-4 år 😉

   Kram, Carina

 4. Katarina /En Grön Sida den 27 juli, 2016 kl 22:52

  Du är inte lat… Men varför inte, förresten? Att vara lat då och då är nog riktigt bra, sunt. Men, som Marit, ju skriver så tror jag egentligen att det handlar om (bort)prioriteringar, som vi behöver göra då och då, hm alltid… Själv har jag viftat på tårna en hel del i sommar och… nej, de känns inte som de är färdigviftade än. ;o)
  Underbara växter du visar, föll för den blekgula stormhatten. Förresten, har du bett mig om frön från min blå och/eller vita? Hojta, jag plockar isåfall…
  Den sista tisteln, så vacker!!!

  Alla dina beställningar, haha! Blir ju en del att ta hand om men, eller rättare sagt och, att njuta =o))

  Allt gott!
  kram
  /Katarina

  • Carina den 28 juli, 2016 kl 10:22

   Tack Katarina! Nej jag känner mig helnöjd med sommaren. Att jag slutade vifta på tårna vid havet var bara för att huden kändes soltrött 🙂 Jag kan njuta av att vara lat bara just för att det var så ’fult’ att vara lat. Det är väl den där motvals som bor i mig.

   Jag ska plocka lite frön till dig. Trolldruvan mognar nu och tisteln har jag sett satt frön.

   Beställningarna – ja det är nog dags för en uppklassning mellan vanlig och botanisk trädgård snart. Men jag har för många släkten som jag älskar… 😉

   Kram, Carina

 5. Kristinas oas den 29 juli, 2016 kl 09:30

  Underbart härligt att ta det lugnt och prioritera det man känner för att göra (eller inte) just den stunden. Det är det som är semester. 🙂
  Spännande beställningar du har på gång, gamla pionsorter, kan vara tänka mig så fina de måste vara!
  Vackra stora frösådder du har, lycka till med rensandet bland de små.
  Kram Kristina

  • Carina den 30 juli, 2016 kl 09:55

   Ja visst är det precis så livet ska vara under semestern 🙂

   Brukar samla jorden från såkrukorna och hälla ut på ett och samma ställe. Det kommer upp ett och annat intressant så småningom. Nu är det färdigrensat bland dem.

   Kram, Carina

 6. Ulrika den 30 juli, 2016 kl 08:30

  Låter som en helt perfekt tillvaro 😉
  Ha det fortsatt bra!

  • Carina den 30 juli, 2016 kl 09:56

   Tack! Jo nu är vi i Norge och lever lat men gott.

 7. Gunilla/Jord under naglarna den 6 augusti, 2016 kl 17:24

  Låter som en härlig sommar i mitt tycke och jag känner igen väl igen mig i bloggfrånvaron 🙂 Vilka underbara stormhattar du har och vilken färg! Mina stormhattar blir så totalt nerlusade jämt, så jag har tröttnat ganska rejält på dem..
  Ha det gott!
  /Gunilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.