Hydropod hur fungerar den i praktiken

Hydropod och hur den fungerar

Hydropod… Hydor är den klassiska grekiskans ord för vatten. Vatten eller snarare fukt är oerhört viktigt när man rotar sticklingar. Det ska vara inte för mycket och inte för lite och därtill i kombination med rätt temperatur, ganska hög, och ljus. För mycket = mögel, för lite = uttorkade sticklingar. Pod – ja ordet är engelska och står för frökapsel och har gjort det långt innan radiopodar fanns.

Pod kan betyda olika saker. Ordet kommer ursprungligen från det engelska ordet pod, som från början avsåg olika frökapslar, men som senare i överförd bemärkelse har kommit att betyda det mesta som sticker ut från någonting annat och har en speciell funktion, allt från motorerna på en Zeppelinare till löstagbart dataminne(troligen från Portable device).

Källa: Wikipedia

Inlägget blir en mer detaljerad beskrivning av hur en hydropod fungerar efter en fråga jag fick. Inga fina bilder – jag fotade med mobilen eftersom jag inte kan flytta manicken och dess vattenmagasin.  Fina bilder kommer senare av bland annat klematis…

Hydropod för sticklingsförökning

Sticklingsförökning med hjälp av hydropod. Sticklingarna sitter i små skumgummikuddar så att sticklingens bas får ständig fukt medan bladen ovan skumgummit hålls torra. Locket är ventilerat så det blir lagom fuktigt ovan brickorna.

 

Hydropod i praktiken

Skumgummikuddarna är förberedda med skåror som man trär in sticklingen i. Sticklingens bas ska sticka ner minst 2 cm under kudden. Nere till vänster ser du tomma kuddar som sitter i brickan. Jag tittar över hur de mår 1-2 gånger i veckan. En del blad torkar eller torkade – lampan över är för varm och stark. Nu har jag lagt en bubbelplast över får se om det blir bättre.

Sticklingsförökning i hydropod

Under locket i en hydropod – sticklingsförökning

Kuddarna sitter i brickor som ligger över ett stort vattenmagasin. I den här varianten är det 3 brickor som är lätta att hantera. I botten av vattenmagasinet är en pump, typ liten akvariepump, fäst och på den är en arm monterad som i var ända har varsin fördelare med 4 munstycken. Pumpen cirkulerar vattnet och det är ett konstant duschande fördelat över hela ytan. Så sticklingarnas bas hålls konstant fuktiga medan överdelen hålls torr.

Sticklingsförökning i en hydropod

Under brickorna i en hydrdopod är sticklingarnas bas konstant duschade

Som du ser så sprutar det på ganska bra när jag lyfter på brickan. Egentligen smartare att stänga av men i samma uttag sitter också växtbelysningen och lampan kan vara lite trög när jag bryter och sätter på strömmen när den är varm.

I headerbilden syns sticklingarna jag satte i jord och egna krukor för en dryg vecka sedan. Jag räknar med att ca 50% ska överleva – om du ser så är en del lite trötta. Men jag tänker att kompost och jordpåfyllnad behövs ständigt.

Lite roligare bilder

Jag fotar nästan ingenting bland växterna längre. De är helt enkelt deprimerande trötta. Istället har jag fotat porträtt, människor. Men en Clematis som blommar fint nu är ’Huvi’ en mäktig blomma i rödviolett med en vit mitt. Den är en av flera jag köpte när Westphal hade en höstrea 2015. Jag har handlat ett par gånger på just höstrean och det är bra plantor som är fint förpackade. De allra, allra flesta överlever. En viticella dog i vintras men det var vinterns fel.

Clematis 'Huvi' med sin vackra mitt

Clematis ’Huvi’ blommar i motljus

 

Clematis 'Huvi' klättrar i en lönn

Clematis ’Huvi’ leds upp längs stammen på en klotlönn

Redan augusti och inför nästa vecka finns det regndroppar i väderprognosen.. ..dessutom flera dagar på raken. Hmm undrar hur det blir med det. Men det är helg och dags för en ny vecka hos ’Trädgårdsfägring’.

Ha det gott!

20 Kommentarer

  1. Marika den 11 augusti, 2018 kl 09:33

    Hej Carina!
    Spännande att följa hur det blir med dina sticklingar. Din klematis är vacker, ser ut som att den skiftar i mörka och ljusa toner.
    Ha en trevlig helg /Marika

    • Carina den 11 augusti, 2018 kl 09:47

      Tack Marika!

      Vet egentligen inte om den skiftar i verkligheten. Men jag tror jag fotade den mitt på dan i solsken och att det är skuggor respektive belysta områden. Den har en väldigt vacker, djup rödviolett nyans som sammet jag vill ta på 🙂 Dubbelkollade och det verkar som blommorna ljusnar.. Det är nog den starka solen den här sommaren.

      Tack detsamma! Carina

  2. Villroses hage den 11 augusti, 2018 kl 11:41

    Det er virkelig mye som kan gå feil når man sysler med formering av planter. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene! Har jo selv skaffet både ”såkuvøse”, ekstralys og litt av hvert til frøsåingen, men stiklinger gjør jeg mer primitivt og ikke i store mengder (ennå).
    ’Huvi’ er flott! Tror jeg har den…
    God helg!

    • Carina den 13 augusti, 2018 kl 10:32

      Visst är det så… 🙂 Hade jag kunnat fortsätta driva sticklingarna i växthuset hade jag nog fortsatt som vanligt tror jag. Men växthusets ägare har knökat fullt med annat så jag behövde hitta en ny lösning. Huvi är verkligen fin 🙂

      Ha det gott! Carina

  3. Marit den 11 augusti, 2018 kl 12:31

    Spennende med dine stiklinger! Vann er bedre å utvikle avleggere/stiklinger enn i jord. I alle fall når de er små 😉
    Flott clematis, og den har jeg ikke sett før! Det finnes utrolig mange flotte sorter, og jeg er veldig betatt av den slekten. Tror jeg kunne endt opp med veldig mange hadde jeg hatt anledning 😉

    Klem, Marit

    • Carina den 12 augusti, 2018 kl 09:33

      Haha… Trodde att både du och jag alltid kan hitta anledningar 😉 Jag brukar titta på deras höstrea och där finns ofta fina sorter med. Men nu har jag en lista på 10-15 stycken som jag tycker ser fantastiska ut…

      Kram, Carina

  4. Marie den 11 augusti, 2018 kl 15:58

    Det er interessant at læse om dine erfaringermed hydropoden. Westphal har jeg også gode erfaringer med som planteleverandør.

    • Carina den 12 augusti, 2018 kl 09:31

      Tack för du tipsade om youtube klippet. Men jag skulle gärna velat se någon om när de rotar vedartade växter. Westphal har ett fantastiskt sortiment och kvalitet 🙂

      Ha det gott! Carina

  5. Lisbeth Klastrup den 11 augusti, 2018 kl 16:20

    Jeg er ikke god til stiklinger, for det er nemlig vigtigt at vande ikke for meget og ikke for lidt. Jeg glemmer at vande, så det går ikke så godt.
    Fin clematis flot farve.
    Hilsen Lisbeth

    • Carina den 12 augusti, 2018 kl 09:29

      När jag sätter i jord brukar jag blanda en riktigt mager jord och sätta ner sticklingarna. Sen sätter jag krukan i en plastpåse som inte är helt genomskinlig, en pinne i mitten av krukan och så knyter jag ihop påsen över pinnen. Då sjunker inte plastpåsen ner och lägger sig över sticklingen. Sen sätter jag påsen i växthuset och då brukar fukten hålla sig bra. Vädrar ibland och nån enstaka gång ger jag lite mer vatten. Tror fler sticklingar drunknar än torkar 🙂

      Ha det gott! Carina

  6. Karsten F den 11 augusti, 2018 kl 21:32

    Hej Carina

    Det var avancerad!
    tack för denna genomgång.
    Mina sticklingar sätter jag direkt i jorden,, allt efter vad jag provar med har jag succes med 10-60%.

    Ha en trevlig söndag

    • Carina den 12 augusti, 2018 kl 09:27

      Lite avancerat – ja… Men den har jag tänkt för sticklingar som jag vet inte gror i jord alltså för de som rotar sig 0 – 30%. Exempelvis magnolior. Det kanske blir en flopp – jag vet inte. Har mest sett resultat på icke vedartat material. Ett youtube klipp visar hosta som rotar sig fantastiskt.

      Ha det gott! Carina

  7. Birgitta den 12 augusti, 2018 kl 21:54

    Tack för intressant läsning, helt nytt för mig. Vackra bilder på en fin klematis. Här planterade jag en vitblommande montana i våras. Hoppas den kommer att klara vintern.
    Ha det gott!
    Birgitta

    • Carina den 13 augusti, 2018 kl 09:55

      Tack Birgitta! Jag har en vitblommande viticella ’Maria Cornelia’ stående i kruka men nu när det ska regna ska jag sätta ut den istället 🙂

      Tack detsamma! Carina

  8. Inger den 13 augusti, 2018 kl 19:54

    ‘Huvi’ är en estnisk klematis om jag minns rätt, jättefin.
    Kram

    • Carina den 14 augusti, 2018 kl 10:49

      Tack… Det hade jag inte koll på. Men visst är det så att det finns duktiga hybridisörer där om jag inte minns fel 🙂

      KRam, Carina

  9. Susie på Stjärnarve... den 15 augusti, 2018 kl 08:44

    Jag som med mycket möda får mina krukade växter (både ute, på altanen och i växthuset) att överleva när jag är borta en vecka vågar mig inte på att dra upp sticklingar! Men allt, utom den stora surfinan med lila/vitprickiga blommor har klarat sig. Den är nu slängd och istället står en nyinköpt mycket vacker grön/blå-blommig hortensia på dess piedestal – fast lite mer skuggit.
    KRAM/Susie

    • Carina den 18 augusti, 2018 kl 06:40

      Då är den här metoden idealisk eftersom det sitter en pump i botten som gör jobbet. Men det är klart att först och främst behöver man vilja… ..och jag gillar att testa. Har varit bortrest flera perioder den här sommaren utan några som helst problem 😉

      Ha det gott! Carina

  10. Linda den 17 augusti, 2018 kl 06:23

    Hej!

    Ja, det är jätteinspirerande att plocka grönsaker och gå direkt till spisen 😀

    Tack för visningen av din manick 😀 Jag är allt lite sugen. En undran – varför är det just skumgummi? Går det inte att använda något material som man kan stoppa ner i jorden ihop med växten senare, eller handlar det om bakterietillväxt och liknande?

    Kram och trevlig helg!
    Linda

    • Carina den 18 augusti, 2018 kl 06:37

      Hmm… Bra fråga! Men jag tänker att det är för återbruk. Annars måste jag köpa nya ’kuddar’ för varje jag har planterat. Kudden är skårad och rötterna nedanför så nu är det bara att plocka ut sticklingen och plantera den. Jag sätter de alltid i kruka och sällan/aldrig direkt i landet.

      Tack detsamma! Kram, Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.