Manicken - rotad stickling Salix Mt Aso

Manicken fungerar trots allt om hydropod

Manicken, den makalösa har börjat leverera

Manicken har groddat sina första sticklingar. För ett par veckor sen skrev jag om en makalös manick och du kan läsa om den HÄR. Egentligen är det mer än en vecka sedan jag såg rötterna men eftersom jag skulle iväg lät jag de stå kvar i sin fuktiga miljö…

Manicken - rotad stickling Salix Mt AsoRotade sticklingar av Salix ’Mt Aso’ direkt ur hydropod

Som jag trodde skulle de flesta sticklingar som blev liggande i vatten 3-4 dygn tacka för sig. Men det rosa videt har jag 6 rotade sticklingar av nu. Nu är vide, Salixsläktet, i sig väldigt lätta att rota men ändå. Jag noterar att det gick fortare i Hydropoden än för de sticklingar av lavendelvide, aka rosmarinavide – Salix elaeagnos ”Angustifolia” som jag satte i kruka på vanligt vis i början av juli. Skolade om båda sorterna nu i slutet av juli.

Min bild är obotligt optimistisk när jag börjar. Jag ser alltid ett 100%-igt resultat på näthinnan medan den logiska sidan lätt accepterar att så kommer det inte bli. Den delen liksom klappar den andra på axeln eller om de klappar varann? I vart fall har jag höga förhoppningar men mår oerhört gott i ett klenare resultat.

Mer på gång i manicken

Ser att kallusvävnad eller rötter börjar bildas på fler sorter. Styrax till exempel hade små, korta rötter efter ca en vecka i manicken. Däremot har inte hortensiorna rotat sig så snabbt som jag trodde… Men några Magnolior verkar vilja rota sig, kallusvävnad,  och det var ju egentligen det jag ville. Kallusvävnad ser ut som mer eller mindre små, vita och oregelbundna fläckar på sticklingens bas. Här har den börjat sin läkeprocess och det är på rotbildning. Det är exakt samma som sker när vi bryter ben i skelettet.

Jag skulle antagligen vinna massor om jag googlade och tog reda på vad som bäst förökas med vinter- respektive sommarstickling, vad som behöver klack och inte… Men jag chansar istället.

…och lite sommarfynd

Det blev inte så många sticklingsbilder så istället ett par av nya lönnar jag hittade när jag besökte Österlen. Någon som är förvånad? Först är en Acer japonicum ’Giant Moon’ och sen en Acer palmatum ’Okukuji nishikisom hade förlorat sin namnlapp men nu har plantskolan svarat. I plantskolan stog de i gassande sol men jag hoppas de behåller färgerna de har i bilderna nedan…

Acer japonicum 'Giant Moon' Acer palmatum ?

 

 

 

Ny månad

Redan augusti och inte finns det direkt något regn i prognoserna för de närmsta 10 dagarna… Men det är fredag och dags för en ny vecka hos ’Trädgårdsfägring’.

Ha det gott!

22 Kommentarer

 1. Linda den 3 augusti, 2018 kl 09:10

  Så roligt och spännande! Kan du inte visa en bild på manicken in action? Eller, ja, monterad. Jag älskar manicker 😀 Jag hade tänkt önska mig en bubblare i julklapp för några år sedan, men insåg att jag inte ville leva med ljudet. Men är det här en bubblare? Har inte riktigt blivit klok på vad det är jag ser på bilderna av den omonterade manicken 😀

  Kram och ha en fin dag!
  Linda

  • Carina den 3 augusti, 2018 kl 17:45

   Tack! Bra tanke – det ska jag göra 🙂 Men du har helt rätt i att det är en bubblare och den får bo för sig själv i pannrummet. Det är en egentligen helt vanligt liten akvariepump som sitter i vattnet. Men jag ska fota…

   Tack detsamma! Kram, Carina

   • Linda den 5 augusti, 2018 kl 12:37

    Toppen! Det ser jag fram emot.

    Ha det så gott!
    Linda

 2. Marit den 3 augusti, 2018 kl 10:54

  Så bra da! Jeg må innrømme at jeg måtte google ordet manick, for det ordet finnes ikke på norsk 😉
  Men jeg forstår hva du mener. Du kommer nok til å fø røtter på det meste fremover!

  Så nydelig den ’Giant Moon’ er, og også den navnløse. Den minner om en jeg hadde en gang i min forrige hage. Den het ’Butterfly’

  Ikke noe nedbør av betydning her heller fremover, men temperaturen går nedover om ikke annet.

  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 3 augusti, 2018 kl 17:48

   Aha… jo egentligen misstänkte jag att ordet inte var varken internationellt eller ens skandinaviskt. Vet inte hur allmänt manick var men det fanns/finns en sång som har orden ”makalös manick” i refrängen. Just nu kan jag inte ens komma ihåg vem som skrivit eller vem som sjöng 🙂 ’Giant Moon’ verkar väldigt lovande – en av 14… du vet hur det är 😉

   Kram, Carina

   • Trädgård i Torslanda; Helene den 3 augusti, 2018 kl 21:16

    Sången om den makalösa manicken är av Michael B Tretow och handlar om en evighetsmaskin. Vem vet det kanske blir en evighetsmaskin hos dig också.
    Ha en fin helg
    Helene

    • Carina den 4 augusti, 2018 kl 08:21

     Tack Helene! 🙂 Kommer ihåg den som makalöst irriterande… När den väl fastnat i huvet gick den liksom bara runt. Ja vem vet… Den kommer nog åtminstone få gå något halvår varje år 😉

     Ha det gott! Carina

 3. Rost och rädisor den 3 augusti, 2018 kl 16:20

  Magiska manicken verkar funka alldeles förträffligt. Kul med alla spännande små plantor. Alltså lönnar är ju fantastiska. Vilka färger på ‘Giant Moon’.
  Kram
  Anette

  • Carina den 3 augusti, 2018 kl 19:10

   Tack – visst är den fin 🙂 Men nu, mot för 2 månader sen, så har jag börjat fundera på om det är någon mening att skaffa nytt av det slag jag gillar… Växter för lunden. Tänk om den här sommaren är den nya svenska sommaren? Men maningen fungerar och levererar. Vem vet jag kanske kan använda den till kaktusförökning.

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 4 augusti, 2018 kl 07:10

  Hej Carina

  Så bra! Och det gick fort ja! Jagf får kolla mitt eget försök idag!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 4 augusti, 2018 kl 08:20

   Hej Karsten!
   Låter spännande… Vad är det du satt sticklingar av? Jag har satt en sorts hortensia ’Veerle’ som får intensivt blå blommor och mår bra utomhus i skyddat läge i Göteborg. De är jag extra sugen på att få rötter på. Resten är saker jag klippt i min egen trädgård.

   Ha det gott! Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 4 augusti, 2018 kl 08:48

  Som Marit kender jeg ikke ordet, men forstår, hvad du mener. Spændende projekt.
  Tillykke med de nye Acer. Dejlige små træer 🙂

  • Carina den 5 augusti, 2018 kl 08:03

   Det är ett lite udda ord men säkert finns något som betyder samma sak på både norska och danska 🙂 Lönnar är så vackra med sina skiftningar över en hel säsong.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 4 augusti, 2018 kl 21:53

  Hej Carina!
  Så bra att det fungerar, låter otroligt bra. Lönnarna är fina, hade tänkt mig någon fin röd till hösten, men fungerar det att plantera dem nu i värmen?
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 5 augusti, 2018 kl 08:04

   Hej Marika!

   Krukade exemplar går väl att plantera nu bara man kan vattna dem. Men de kan vara känsliga små rackare så egentligen är nog vårplantering bättre. Men jag hoppas på en lång, fuktig och varm höst 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Villroses hage den 5 augusti, 2018 kl 16:44

  Flotte funn du har gjort.
  Så bra at det funker! Fantastisk moro å få til stiklinger. Jeg har satt rosestiklinger i drivhuset, og konstaterte nettopp lykkelig at det kommer røtter 😀

  • Carina den 6 augusti, 2018 kl 16:45

   Visst är det en speciell och härlig känsla 🙂 Kul att rosorna rotar sig. Har förstått att det är inte helt enkelt att få till rosensticklingar. Ja jag är så nöjd med lönnarna och att det blivit lite svalare så att de inte torkar ut lika fort.

   Ha det gott! Carina

 8. Inger den 5 augusti, 2018 kl 21:14

  Underbar färg på den första lönnen. Kul att dina experiment lyckas och visst har det sin tjusning att chansa och dra lärdom i efterhand.
  Kram

  • Carina den 6 augusti, 2018 kl 16:46

   Visst är den härlig 🙂 Jag var lite tveksam till bladformen först men nu älskar jag färgen. Har gjort nåt test i jobbet nån gång och jag har tydligen ett ’eperimentellt inlärningsbeteende’… ..jag vet att jag hatar att läsa manualer i varje fall.

   Kram, Carina

 9. Susie på Stjärnarve den 6 augusti, 2018 kl 04:26

  Bra manicker kan man aldrig få nog av – fast jag vet ju att jag har haft massor av olika manicker som använts några år och som sen glömts bort…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 6 augusti, 2018 kl 16:49

   Det kanske är gott nog att använda och göra nya träd och buskar en period och sen kanske sälja eller lämna vidare till en ny lycklig ägare. Allt måste inte alltid vara för evigt tänker jag.

   Ha det gott! Carina

 10. Anni den 10 augusti, 2018 kl 11:13

  Åh, så vackra lönnar du köpt! Jag har drabbats av lönn-feber och skulle gärna köpa fler men just nu är jag glad att den jag planterade i våras har överlevt sommaren!
  Får bestämt ta och läsa mera om dina manicker.
  Kram.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.