Makalös manick - hydropod

Makalös manick för sticklingar

Makalös manick jag läste om

Makalös manick skrev jag häromdan och det är manick som jag hoppas mycket på… Den är till för att rota sticklingar. De ska hållas konstant och jämnt fuktiga och det är svårt i kruka och plastpåse. Hajade till när jag såg en bild av rotade magnoliasticklingar med massor av fräscha vita rötter. Magnolior är erkänt svåra att få att rota sig. Nu hade jag funderat ett par år på om jag skulle testa eller inte.. Men eftersom jag redan har en hel del små träd och buskar tänkte jag – jag skaffar några till…

Makalös manick - hydropodHydropod för att rota sticklingar… ..innan montering. Sticklingen träs in i den lilla skumgummikudden som sen håller sticklingen på plats. Färre bakterier och mögelsporer hoppas jag

Vad är då manicken? Den kallas hydropod och är enkelt uttryckt ett vattenmagasin som lär hålla vatten för 7 dagar. I magasinet fäster man en liten pump, typ akvarie, på vilken man sätter ett fördelarrör som täcker bottens längd till 80%. På det här röret sätter man sen manicken som ser ut som ett H i bilden ovan. Ett H i varje ända av fördelarröret. Och genom dem sprayas botten av sticklingarna med lagom fukt… Genialt om det fungerar…

Mögelsporer och mögel som angriper sticklingarna när jag sätter dem i kruka med mager jord och sen placerar alltsammans i en påse är ganska vanligt. Det är svårt att balansera mängden fukt till en lagom nivå. Det hoppas jag ska fungera här.

De svarta brickorna i bilden under håller en skumgummirundel och i den lilla rundeln ’foam disc’ stoppar man sen sticklingen som hålls på plats. Det syns tydligare i bilden ovan.

Makalös manick - hydropod

Tänkte inte fullt ut så jag gjorde gjorde i ordning sticklingarna innan jag monterat ihop manicken… Och den hade jag beställt från England och den hade naturligtvis engelsk stickkontakt. Har fixat en adapter nu men sticklingarna har simmat i vatten 2 dygn och det är inte optimalt. Hur man ’gör’ sticklingar har jag skrivit om HÄR.

Ännu en helg med strålande sol här i västsverige!

20 Kommentarer

 1. Marie den 8 juli, 2018 kl 08:26

  Spændende! Jeg smuttede lige ind på YouTube, hvor der var en lille video, som viste den i brug.

  • Carina den 10 juli, 2018 kl 05:15

   Spännande tänker jag också… får ta och leta upp klippet på youtube 🙂 Tack för tipset!

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 8 juli, 2018 kl 14:36

  Så spennende da, men dumt at den hadde engelsk stikkontakt! Det høres jo lovende ut. Blir spennende å høre om hvordan det går med stiklingene.

  Klem, Marit

  • Carina den 10 juli, 2018 kl 05:15

   Javisst är det… Borde tänkt på det. De hade egentligen bara handel inom UK. Jag får nog ta och skära till lite nya. Många sticklingar hann börja må dåligt innan jag fick startat manicken.

   Kram, Carina

 3. Anita den 8 juli, 2018 kl 16:51

  Så där var den, den makalösa manicken. Så spännande det ska bli att följa dina försök. Förstår att du var ivrig att testa. Det är lätt att ha bråttom, man tror ju att det ska vara enkelt med montering. Men så är det ju de engelska kontakterna. Vilken tur att du hittade en adapter som var ”åt rätt håll”.

  Ha en skön vecka!

  Kram Anita

  • Carina den 10 juli, 2018 kl 05:13

   Visst är det spännande 🙂 Tyvärr får jag nog ta och byta ut en hel del av sticklingarna. De blev helt enkelt liggande för länge även om jag satte dem i vatten. Adapter visade sig vara lätt. Tänkte först byta stickkontakten men eftersom vi har vändbara tåtar i sladden och England inte verkar ha det, det 3 stiftet indikerar det, så vågade vi inte testa. Allt enligt elexpertisen i familjen…

   Kram, Carina

 4. Inger den 8 juli, 2018 kl 20:14

  Den manicken har jag inte sett tidigare, intressant men är nog för avancerad för mig och mina odlingar.
  Kram

  • Carina den 10 juli, 2018 kl 05:11

   Det var nytt för mig också… Och kanske inte ens nödvändigt. Mycket rotar sig på det gamla vanliga sättet. Det var två anledningar som drev inköpet. Jag vill rota magnolia nr 1 och nr 2 – jag har egentligen ingen plats att ha mina sticklingar på vanligt sätt längre..

   Kram, Carina

 5. Karsten F den 9 juli, 2018 kl 06:06

  Hej Carina

  Ska bli spännande att följa!
  De närmaste dagarna kommer jag själv att prova på det gamla sättet:)

  Ha en trevlig vecka

  • Carina den 10 juli, 2018 kl 05:08

   Det gamla vanliga sättet fungerar alldeles utmärkt för många, många växter 🙂 Det var magnolior jag var lite sugen att lyckas med.

   Tack detsamma! Carina

 6. Susie på Stjärnarve... den 9 juli, 2018 kl 10:49

  Wow – vad spännande! Ska bli kul att följa dina alster i framtiden!!
  KRAM/Susie

  • Carina den 10 juli, 2018 kl 05:07

   Ja det här ska bli spännande… 🙂

   Kram, Carina

 7. Helene; Trädgård i Torslanda den 10 juli, 2018 kl 17:53

  Ibland behöver man bara en makalös manick. Hoppas du får många fler sticklingar att ta sig nu när du har manicken. Du kanske måste starta en plantskola om det blir väldigt lyckat!
  Jag håller ju på med en del konsthantverk och där finns det många makalösa manicker, som jag ibland behöver eller oftast bara villhöver.
  //Helene

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 06:51

   Ja så är det 🙂 Och av videt med de rosa kissarna har 50% rotats efter en dryg vecka. Och det trots att sticklingarna legat i vatten några dagar… Nu har jag bytt ut andra sticklingar som inte gillade vattenbadet.

   Förstår vad du menar… Det finns behov och så skapade behov. Min manick är väl ett skapat behov egentligen 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Anna-Karin Rickardsson den 12 juli, 2018 kl 08:33

  Hej Carina!
  Din ”manick” ser spännande ut, och håller den vad den lovar så verkar den väldigt bra. Hoppas den gör det och att dina sticklingar tar sig fint trots att de fick ”bada” lite först. Magnoliasticklinfar är inte så lätt så, som sagt, lycka till med dem.

  Strålande sol i Värmland också, vecka efter vecka. Igår 32 grader. Hjälp. ?

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 06:54

   Hej Anna-Karin!

   Youtube klippet som Marie nämnde i en kommentar visade rotning av små hostor.. Och det gick suveränt. Hos mig har en Salix rotat sig och de andra sticklingarna är bytta. Så nu håller jag tummarna 🙂

   Värmen är grym men ute vid kusten är den bara behaglig. Till och med vinden är välkommen.

   Bor du i Värmland? Jag är lite sugen på en tur till Stolpens senare i höst…

   Kram, Carina

   • Anna-Karin Rickardsson den 5 augusti, 2018 kl 21:16

    Jag bor bara tre och en halv mil från Jonas på Stolpens så åker du dit så måste du höra av dig så att vi kan träffas. På Stolpens eller hemma hos mig eller både och. Mitt mobilnummer är 070 2338496.

    Det skulle vara jättekul!

    Kram

    • Carina den 6 augusti, 2018 kl 16:48

     Å det lät spännande… Det skulle vara jättekul att få se din trädgård. Får fundera mot slutet av veckan.

     Kram, Carina

 9. Linda den 15 juli, 2018 kl 19:39

  Men så spännande! Jag älskar manicker 🙂 🙂 🙂 Hoppas på uppföljning (minst tre) av det här i lägget.

  Här händer det inte mycket just nu. Det är på tok för varmt i vår näst intill skuggfria trädgård. Funderar på att bli kaktusbonde 😉

  Ha det fint!
  Kram
  Linda

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 06:48

   Haha… kaktusbonde var jag i ungdomen men de fick ullöss och då tröttnade jag och slängde allihop.

   Manicken har fungerat utmärkt redan… Alla sticklingarna jag satte i först hade legat i en hink med vatten i 3-4 dagar. Trodde inte några skulle klara sig. Men faktum är att videt med rosa kissar har rotat sig efter en dryg vecka 🙂 Nu har jag bytt ut mycket av de andra sticklingarna och det rätt bra ut.

   Tack detsamma! Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.