Solhatt, Echinacea purpurea 'Virgin' - solhatt

Solhatt, Echinacea, hur får jag de att överleva

Solhatt, Echinacea, jag älskar namnet och jag älskar plantorna med sitt både strama och kraftfulla uttryck. Men så när det kommer till överlevnad är en del av de nyare korsningarna mellan E. purpurea och paradoxa svårare att etablera. Och jag slutade helt enkelt försöka hur läckra de sen är nu på sensommaren. Men nu är kanske cirkeln sluten…

Vad hände?

Jo jag fick se en bild, ja egentligen besökte jag trädgården nedan, där solhattar blommar så här vackert Du ser vyn från den lilla sittplatsen härunder. Och därefter sprang jag på sagda röda vackra sort på en plantskola. Jag kommenterade dess skönhet men la till – fast de dör alltid hos mig. Kom här ska du få se – det var svaret jag fick av Gerben, Gerbianska trädgården.

Solhatt 'Hot Papaya' - Echinacea 'Hot Papaya'
Mot kvällningen… Solhatt ’Hot Papaya’ – Echinacea ’Hot Papaya’ tillsammans med andra vackra perenner och i bakgrunden en köksträdgård. Den här delen av trädgården är ritad av Tuija, Tuijas växter

Och väl vid plantskolans anlagda rabatt så fick jag tips om planteringen:

 • Skapa en upphöjd bädd som sluttar på minst en sida
 • Jorden ska vara god men dränera väl särskilt vintertid
 • Skölj bort all jord som följer med rotklumpen – den är ofta boven i dramat
 • Titta och njut år efter år…

Visst lät det bra eller hur? Så nu har jag skaffat ’Hot Papaya’ och ’Funky Yellow’ som jag ska testa med. Detsamma tänker jag testa på till exempel alunrötter som ofta är onödigt hårt drivna och som, särskilt när jag planterar på hösten, vill dö under vintern.

Solhatt 'Hot Papaya' - Echinacea 'Hot Papaya'
Solhatt ’Hot Papaya’ – Echinacea ’Hot Papaya’ – här i närbild och så bra kan de må i en mager, väldränerad jord

Ett litet projekt innan projekt solhatt

I våras grävde jag upp en massa lökar och la i krukor med jord – tulpaner och narcisser mestadels. Narcisserna har i många fall landat i grönsakslandet. Men tulpanerna ska få en solig och mager plantering. Ytan tänker jag täckt av fint kross men något fint för sensommaren är väl bra. Vid förra huset växte till exempel Perovskian i samma rabatt som de botaniska tulpanerna.

En i januari inte så ljus plats men som får sol hela dagen sommartid. En plantering från Forsythina i nedre vänstra hörnet till ormhasseln i nedre högra hörnet och så västerut längs ledningen. Stannar till att börja med ungefär en meter efter soluret.

Så medvetet har jag tänkt på växter som kan berika och komplettera tulpaner och vårblommande iris här under sensommar och höst. Och solhattar är perfekta, liksom Agastache i olika former som doftar när man nuddar plantorna. En del gräs som behöver varmt och väldränerat och de stackars fackelliljor, Kniphophior, som överlevt.

En fundering är om jag ska lägga en kant med högre stenar som mur mot mig i bild. En kant jag kan sitta på och som också skapar sluttning åt väster… Den som lever får se.

Mer läsning och en bra sammanställning av kultivarer hittar man på den här länken om Coneflower.

Och så var det fredag igen och precis som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring. Kanske är jag inte ensam om att visa solhattar?

Hoppas tipsen kan hjälpa någon mer än mig!

33 Kommentarer

 1. Marit den 16 augusti, 2019 kl 08:31

  Det lyder jo enkelt, men det gjenstår jo å se hvordan det virker. Jeg vet at de behøver god drenering, så vannet må ikke bli stående under røttende. Jeg har med stor risiko for å mislykkes flyttet alle mine solhatter som sto i bedet ved veien. Jeg har gitt de grus/singel under røttene, men på stedet hvor jeg plantet de er det dessverre ikke like mager jord. Håper du lykkes med dine. Det er en vakker hage Gerben har!
  Nei, jeg tror ikke du blir alene om å vise solhatter, for def er jo tiden for å vise frem de nå 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 16 augusti, 2019 kl 09:55

   Problemet är nog att jorden dem kommer med är väldigt fuktighetshållande så jo jag tror det kommer göra skillnad. Och sen måste jag förtydliga… ..det är inte Gerbens trädgård utan en trädgård som en fd kollega haft men ska lämna nu i höst 🙂

   Kram, Carina

 2. Karsten F den 16 augusti, 2019 kl 09:31

  hej carina

  Ja bra råd! Som kan användas på många av trädgårdens växter!
  Det är få växter som direkt behöver att stå i vatten på vintern:)

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 16 augusti, 2019 kl 09:55

   Hej Karsten!

   Tack – ja bra råd som gör att vi lyckas bättre är alltid bra tänker jag.

   Tack detsamma! Carina

 3. Lisbeth Klastrup den 16 augusti, 2019 kl 16:19

  Jeg har ingen problemer med de almindelige solhatte, de kommer fint og sår sig selv.
  Men de lidt mere spændende sorter er sværere at få til at overleve, jeg må prøve dit råd
  Tak for det.
  God helg.

  • Carina den 17 augusti, 2019 kl 10:20

   Varsågod – kul om det hjälper någon! Det är samma här…. ..de växer, frodas och frösår sig och börjar anta helt egna uttryck. Det är just de mer spännande som ska få ett, ett sista, försök till 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. Ingmarie We/Refugium den 16 augusti, 2019 kl 19:25

  Jag lyckas inte heller med solhattarna. När jag läste ditt inllägg idag så kom jag på att jag har ju inte en enda solhatt i min trädgård f n. Din röda solhatt är så intensiv i färgen. Ha en skön helg.

  • Carina den 17 augusti, 2019 kl 10:21

   Har förstått att det är ett vanligt problem… Men nu föll jag för den röda så ett försök till. Annars har jag frösått den vanliga purpurea och de är otroligt tacksamma och fjärilarna älskar dem 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 17 augusti, 2019 kl 07:46

  Spændende tips om solhat. Ved du om der er afgørende forskel på at plante forår eller efterår?
  Lisbeth

  • Carina den 17 augusti, 2019 kl 10:22

   Eller hur 🙂 Nej det vet jag inte men den generella regeln är väl att plantera motsatt säsong mot blomningen och då borde man ju plantera solhatt på våren. Fast då är sortimentet dåligt…

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 17 augusti, 2019 kl 08:06

  Hej Carina!
  Det var en riktigt fin Solhatt. De blommar som finast nu och humlorna är glada. Brukar bli några nya varje säsong, de jag planterade förra året har överlevt. Lyckades också få till några frösådder, så nu har jag skaffat flera fröpåsar. Lyckas mindre bra med växter som jag planterar på hösten, bland annat Alunrot och Höstanemone. Skall tänka på planteringsråden, nästa gång.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 17 augusti, 2019 kl 17:47

   Hej Marika!

   Då är vi två – jag har aldrig lyckats med höstplantering av höstblommande anemoner. Alunrot ja kanske 50/50.

   Humlorna och fjärilarna är väldigt lyckliga här också 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Anja Hill den 17 augusti, 2019 kl 08:43

  Carina!
  Tänk att jag har planterat mina solhattar så , utan att ha lyckats särskilt väl. Skulle nog tro att planteringstiden är boven. Tidig vår, när det knappt syns något över jordytan, borde vara optimalt. Dessvärre finns de inte till salu då. Kanske ska man satsa på sen höstköp( rea) och förvara frostfritt och plantera tidigt på våren? Jag ska spana efter reorna i höst…;-)
  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 17 augusti, 2019 kl 10:24

   Tack för återkopplingen! Misstänkte nästan det… ..men jag är ju bara en nördig trädgårdsdåre LOL. Det sista har jag prövat med ett antal växter höstanemoner med flera liksom gräs och även om jag sköter de noga i garaget och är sparsam med vattningen så brukar de vilja ge sig i februari… Vi kanske skulle gå samman och be plantskolorna ta hem på våren…

   Ha det gott! Carina

 8. lotta den 17 augusti, 2019 kl 14:34

  Även jag misslyckas med de underbara solhattarna. Ska verkligen pröva tipsen till den lite torrare rabatten jag planerar just nu. Tack för tipsen och ha en härlig vecka. Lotta

  • Carina den 17 augusti, 2019 kl 17:50

   Låter spännande 🙂 Varsågod det är ju kul om fler prövar och lyckas – det går kanske att göra det ännu bättre. Tänker att tillsammans med vårplantering måste det gå bättre.

   Ha det gott! Carina

 9. Villroses hage den 17 augusti, 2019 kl 18:39

  Ja, det skulle jeg gjerne vite!
  Er det så enkelt? Jeg har god drenering og opphøyde bed. Kanskje jeg skulle prøve enda en gang?

  • Carina den 18 augusti, 2019 kl 18:29

   Haha . ja, jag hoppas det är så enkelt! För jag vill gärna ha fler sorter. Men om det är sant eller ej får jag se till våren eller kanske snarare om 5 år. Tror jag ska satsa på att hitta nya sorter på våren. Nu har jag gjort så här med 3 stycken som blir kul att följa men jag tror vårplantering och de här tipsen är ännu bättre.

   Ha det gott! Carina

 10. Elna Slot den 17 augusti, 2019 kl 20:09

  Alle tips modtages med tak. Det er noget af det gode ved haveblogs, at man kan få brugbare tips og hente inspiration. Jeg har ikke held med solhat, men nu vil jeg prøve igen …

  Hilsen Elna

 11. Carina den 18 augusti, 2019 kl 18:31

  Jamen visst är det så 🙂 Tipsen och inspiratioen, alla nya vackra sorter av växter… Jag har ett par sorter av fyllda rosa och de är väldigt tacksamma. Det är alla de där i varma gula, orange och röda nyanser som är svåra – min uppfattning..

  Tack detsamma! Carina

 12. Susie på Stjärnarve... den 18 augusti, 2019 kl 19:15

  För ett antal år sen så samlade jag lite på olika solhattar. Det blev väl kanske ett 10/15-tal olika som jag satt i den stora gräs/busk och bamburabatten på baksidan (alltså den jag numera kallar ”poolrabatten”). Dom blommade fint dom första 3-4 åren, men sen har en efter en dött ut. Nu har jag en vinröd med små blommor kvar, det är den enda.
  Men jag tror att i mitt fall beror det på den markduk jag la under täckbarken och som jag sen skar hål i vid planteringarna. Och som vi nu med gemensamma krafter försöker få bort utan att behöva gräva upp hela den stora rabatten! Vill ju ha några Miscanthus, den svartstammiga bambun plus några buskar kvar. Förutom att det är ett mastodontjobb eftersom allt ogräs (en del invasiva prydnasgräs samt japansk bambu) växt rätt igenom markduken och gjort att alla rötter sitter fast som en tjock matta på 2-3 dm och nästan är hopplöst att få bort, så höll ju mattan kvar fukten…..
  Sen har jag en enda kvar i pallkragarna, en `Magnus´förstås!
  KRAM/Susie

  • Carina den 19 augusti, 2019 kl 07:40

   Det låter ju som ett tradigt jobb… Men du har säkert en poäng i att markduken med täckbark ovanpå ger solhatt mer vinterfukt än de vill ha.

   Lycka till med grävandet! Carina

 13. Rost och rädisor den 19 augusti, 2019 kl 05:30

  Tack för bra tips om att ta bort köpejorden! Här är det definitivt tillräckligt väldränerat men zonen kan spela roll också. Ser mest Magnus och varianter på honom hos andra trädgårdar i området också.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 19 augusti, 2019 kl 07:42

   Varsågod! Jag har också kunnat plantera väldränerat men det har inte hjälpt. Tänker att köpejorden, torv, håller ju kvar fukt första vintern i varje fall. Hur som helst – nu ska jag pröva 🙂 Men eftersom jag inte planterar 3 likadana i samma rabatt fast som får behålla köpejorden så blir det ingen riktig jämförelse 🙂

   Kram, Carina

 14. maggans blogg den 19 augusti, 2019 kl 07:20

  Solhattar är ju så fina man önskar ju att de ska föröka sig och bli många av dem men tyvärr så har även jag bland många andra inte haft någon tur tidigare.Köpte en förra hösten och den lever än så länge så nu hopas jag att den ska leva vidare och blomma en annan sommar och göra mig glad.Dina Solhattar är ju jättefina och tack för att delar med dig av tipsen.Ha det gott/Margareta

 15. Carina den 19 augusti, 2019 kl 07:43

  Tråkigt det där!

  Men den vanliga E. purpurea är ju jättefin i sig och jag är nöjd bara med den. Fjärilarna älskar den… Det står en stor grupp, frösådda men fel sorts frön, och gör mig och fjärilar glada 🙂

  Ha det gott! Carina

 16. Anita den 19 augusti, 2019 kl 12:07

  Hoppas du lyckas för det där var en väldigt vacker solhatt. Själv kör jag enbart med den vanliga ’Magnus’ då andra jag försökt med genom åren gett upp. Och jag vill ha många solhattar för fjärilarnas skull. ’Magnus’ är trogen och kommer tillbaka och blir kraftigare för varje år trots vår blöta tomt … som ju förstås ändrat lite karaktär de senaste åren och inte alls är så blöt längre.

  Kram Anita

 17. Lotta den 22 augusti, 2019 kl 08:52

  Åh, så glad jag blir att du kom ihåg sjömanshjärtat. Även jag minns det men man vill ju inte verka tjatig. 🙂 Jag swishar när du vill., bara meddela mig numret. Kram Lotta

 18. Veronica den 15 september, 2019 kl 21:53

  Hos mig brukar de klara sig rätt bra trots lerjord. Peppar, peppar 😉 Helt klart är ju såklart Magnus den som är kraftigast!
  Men däremot funkar inte solbrudarna alls…

  Ha en fin vecka !

  //Veronica

  • Carina den 20 september, 2019 kl 07:35

   Det är ju kanon! Den vanliga purpurea och Magnus klarar definitivt det mesta men övriga… Njae inte hos mig. Kanske för vi har betydligt blötare vintrar på västkusten. Helenium har jag inte försökt mig på det är något med färgerna och hur blommorna ser ut 🙂

   Tack detsamma! Carina

 19. ULLA SJÖBERG HOLMSTRÖM den 26 maj, 2021 kl 18:04

  Köpte förra sommaren 2020 en röd solhatt och en grön solhatt. Har aldrig haft dem förut men längtat efter dem. De blommade fint och står bra tror jag. I år kommer lite gröna blad nere vid roten till den röda men vid den gröna syns ingenting, bara den torra stammen sticker upp. Jag har ingen erfarenhet av solhatt, har bara läst att de kan vara problematiska. Är det för tidigt att dra slutsats om deras överlevnad? Allting är ju så sent på grund av den kalla våren maj. Vill så gärna satsa på denna vackra perenn. / optimistiska Ulla i Fiskebäck

  • Carina den 27 maj, 2021 kl 19:55

   Det är nog bäst att avvakta ett tag till. De är lite nyckfulla men sorter av den vanliga E. purpurea är enklast.

   Ha de gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.