Miss Bateman - tidigblommande klematis

’Miss Bateman’ första gästen i sköna hörnan

Miss Bateman har fått sin plats och inte vilken som helst heller för den delen. I onsdags eftermiddag tog jag ett stadigt tag om den lilla krukan och bröt, som vanligt, mot mina principer. Men jag måste ju ha lite kul också…

Miss Bateman i sköna hörnan

Sköna hörnan blir namnet på den stora hörnan med bergväggar åt norr och öster och en skön sol som faller in från söder och väster. Och där längs korta bergväggen grävde jag ner den vackra och tidigblommande klematisen ’Miss Bateman’. Ett fynd för 60 kronor jag gjorde på lilla lanthandeln och som dessutom visade sig ha rätt etikett till rätt växt. Dessutom hittade jag en minimini rabarber med 2 små blad i den nedre hörnan – ett arv från min farfar som försökte odla rabarber här. Den lilla rabarbern har fått flytta upp ett snäpp och in i sköna hörnan och har redan dubblat både antalet blad och bladstorleken.

[modula id=”24659″]
…och före var det ogenomträngligt… efter ska det bli…

Principerna hur var det med dem…

Jag hade och har lovat mig själv att inte plantera här ännu. Jorden kommer sjunka, den kommer behöva gödsel, den kanske innehåller ogräs och säkert än fler skäl till löftena. Men jag var så trött på att skyffla jord och så nöjd med att formerna och området i sig föll på plats så varför inte?

Jag ser… vad ser du?

Jag ser en damm, där hålan är i bilderna, med ett litet fall från bergskanten vid sidan. Naturen har redan gröpt ur berget och gjort en fåra – såklart… Är jag tveksam så pratar berget med mig. Dessutom har jag tagit ut ett rejält område och påbörjat en hylla i dammen under ytan, bakom den en plantering som direkt fick namnet ’bönan’ – det lät helt enkelt roligare än njuren. I kartbilden är det här området mot öster längs södra gränsen och uppåt höjden i bilderna. Och så har jag jobbat mig uppåt, upp mot öster och börjat fylla på med jord längst in mot berget. Pappa lastar och kör dit, jag skyfflar och fördelar.

Torven innehåller en del lera och när jag behöver motivation tänker jag på näckrosbilderna jag såg och att de kommer behöva lera – japp samlar lera i en liten hög men den ligger också inblandad i torven. Leran ligger under själva mossen och är vackert grönblå som turkosblått vatten och bitvis innehåller den massor av sand ungefär som en utmärkt, säkert svindyr, peeling. En fascinerande tanke att det måste varit havsbotten, havsstrand för länge sen.

Åt andra hållet – västerut

Nedanför mot nästa bergskant en plantering med Magnolior, Rhododendron, lönnar och annat i solvarma färger som glöder ikapp med kvällssolen. Därför står egentligen Miss Bateman på fel ställe redan från början.

Alltså det gör ont, ’Miss Bateman’ motiverar

Och det är då som jag behöver visionen, idéerna, bilderna med mera för egentligen är det ett idiotjobb. Å andra sidan kan jag tänka… ..tänk om jag istället skulle grävt upp, rensat alla rötter och sten, jordförbättrat och sen.. Det hade varit ännu jobbigare för det är faktiskt lera naturligt här också. Jag bor nån mil från Göta Älvs nuvarande flöde men det har varit en stor havsvik här. Och leran slutar ungefär uppe på höjden där de stora träden står och där övergår jorden i moränig skogsjord.

Men… tennisarmbågen gör sig mer än påmind och det börjar komma signaler från andra armen också. Fast vilodag igår en härligt regnig dag. Och i morgon är trädgårdsbesök i två fantastiska trädgårdar inplanerade.

Rhododendron 'Grugaperle'
Rhododendron ’Grugaperle’ en rosablommande pärla på riktigt

Andras vedermödor eller lyckostunder i trädgården kan du läsa mer om hos Trädgårdsfägring. Miss Bateman blev en given favorit – hon är ju vit med röda ögonfransar – mina andra klematis hittar du HÄR.

25 Kommentarer

 1. Marit den 31 maj, 2019 kl 13:41

  Der ser riktig flott ut! Det vil nok bli veldig fint med en dam der.
  ’ Miss Bateman’ har jeg også kjøpt, men er ikke sikker på om den jeg har er den. Feilmerking er veldig vanlig dessverre.
  Den rosa ’Grugaperle’ var helt i min smak. Så utrolig vakker!

  Klem, Marit

  • Carina den 1 juni, 2019 kl 07:16

   Tack Marit!
   Jag är positivt överraskad att hon var det hon skulle vara. ’Grugaperle’ det är en av de bra sakerna med att sitta med i styrelsen för västsvenska delen av rhodosällskapet. Jag gör en önskelista som vi trattar ner och sen beställer vi dem till vår vårmarknad. ’Gruga…’ är rätt gammal men så vansinnigt vacker med stora blommor med en lätt rynkad kant.

   Igår skulle vi luckra upp där vi kört med maskiner innan vi körde dit jord men så insåg jag att om jag inte vill handgräva en damm så måste den grävas först… Så nu har jag ett jääättteeestort hål – häpp 🙂

   Kram, Carina

 2. Marie den 31 maj, 2019 kl 19:31

  Pludseligt orker man ikke længere at se på sådan et hjørne, og så går man i gang, selvom frnuften måske siger vent nu lidt. Miss Bateman har sådan nogle lækre farver.

  • Carina den 1 juni, 2019 kl 07:17

   Tack Marie! Igenkänningsfaktorn var skön att höra 🙂 Kan bara hålla med – färgerna är både milda OCH kontrasterande tillsammans väldigt fint.

   Ha en fin helg! Carina

 3. Birgitta den 31 maj, 2019 kl 20:07

  Carina!
  Måste kännas underbart att komma vidare och vilken spännande trädgård du lägger grunden till.
  Hoppas du sett mitt meddelande till dig!
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 1 juni, 2019 kl 07:21

   Tack Birgittta!
   Jo det känns skönt, väldigt skönt. Ibland slår tanken ner – tänk om jag inte får ihop en huskalkyl? Men det får bli en senare fråga.

   Jo jag såg ditt meddelande. Jag prövar att skicka ett jag också 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. Sabelhagens olivlund-Maria den 31 maj, 2019 kl 20:46

  Såå spännande att följa ditt projekt, och inget litet projekt heller. Imponeras av din styrka.
  Miss Bateman är så söt, klart du ska ha henne.
  Ha en fortsatt fin helg
  Kram Maria

  • Carina den 2 juni, 2019 kl 09:45

   Tack Maria! Det är skönt med virtuella heja-rop 🙂 Tänker på dig varje gång jag går förbi Gournsey Cream och tänk om hon skulle blomma i år… Det vore underbart.

   Tack detsamma! Carina

 5. Karsten F den 1 juni, 2019 kl 07:04

  Hej Carina

  Jag tror detta kommer att bli riktig bra!
  Fantastiska möjligheter!

  Ha en trevlig helg!

  • Carina den 1 juni, 2019 kl 07:22

   Hej Kartsten!

   Tack – roligt att höra och möjligheterna är fantastiska. Det gör det lättare att jobba och bitarna faller liksom på plats av sig själva 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Marika den 1 juni, 2019 kl 07:56

  Hej Carina!
  Du har både en plan och en vision, det kommer att bli riktigt bra.
  Någon dag skall Miss Bateman få flytta in hos mig med, så vacker. Förstår att du inte kunde lämna henne i affären.
  Ha en härlig helg!
  Marika

  • Carina den 2 juni, 2019 kl 09:37

   Hej Marika!

   Tack! Det känns skönt att både höra och läsa ska du veta. Visst är hon fin men jag är ju svag för vitt och det gör gott om det dessutom tonar lite i grönt 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Gunilla Teckenberg den 1 juni, 2019 kl 14:29

  Hej Carina!

  Att ge sig på att omvandla svensk natur till en trädgård kräver något utöver det vanliga vilket du nog är i besittning av. Det är ett enormt arbete men som ger en belöning utöver det vanliga. Att planera detaljerat innan allt att utgrävt är nog omöjligt men visionen om hur det en gång kan se ut är som ett målsnöre långt, långt borta. Omedelbar behovstillfredsställlse är bara att glömma.

  Jag skulle aldrig få till en trädgård på en platt gräsyta, jag får inga visioner och inga idéer om vad jag vill göra. Däremot i en natur som har stenar och höjdskillnader och allt annat som hör till får jag omgående en bild av vad detta kan bli och den målbilden brukar hålla rätt så bra med undantag av stenar som dyker upp och som inte kan flyttas med handkraft. Gissar att du kanske upplever något liknande. När man väl tar tag i alla hinder och gör ett gott underarbete finns det ingen tillfredsställelse som kan mäta sig med detta. Sen är det bara att plantera och lyckan är gjord.

  Kram!

  • Carina den 2 juni, 2019 kl 09:41

   Tack Gunilla!
   Känns fantastiskt bra med virtuella klappar på axeln ska du veta 🙂 Och jag känner som du… Jag får kramp när jag får platta ytor att skapa trädgård av. Allt jag tänker har vuxit fram ur hur naturen där är formad. Det följer berget, det följer hur vattnet rinner. Och eftersom det var vackert när det var fullständigt övervuxet av hägg så måste det kunna bli vackert fast med andra träd.

   Jag kan få stunder av omedelbar tillfredställelse men i det lilla. Till exempel när en plantering – ja alltså första lagret jord ligger där – är klar och jag känner mig nöjd. Kan vara lite rädd för målsnöret för jag tror jag är typen som behöver anlägga snarare än förvalta 🙂

   Kram, Carina

 8. Ingmarie We/Refugium den 1 juni, 2019 kl 18:49

  Lycka till med Miss Bateman. Det är alltid trevligt att ’fynda’. Jag hittade Warsaw Nike för en femtiolapp. Litet illa åtgången men det skall vi ändra på. Mycket vacker rhododendron Grugaperle. Den har jag inte hört talas om tidigare. Ha det bra.

  • Carina den 2 juni, 2019 kl 09:42

   Oj det var en vacker klematis 🙂 Grugaperle har jag för mig är en rätt gammal och klassisk sak men fantastiskt vacker. Det är väldigt kul att vara med och ta fram listan för vad vi ska köpa hem till våra vårmarknader.

   Tack detsamma! Carina

 9. Lisbeths Haveblog den 3 juni, 2019 kl 21:41

  Det er spændende at følge dine tiltag, men pas nu på dig selv.

  • Carina den 6 juni, 2019 kl 08:22

   Roligt att höra Lisbeth! 🙂 Jo jag försöker ta det lugnt och den här veckan har med facit i hand blivit väldigt lugn.

   Ha det gott! Carina

 10. Anja Hill den 4 juni, 2019 kl 04:26

  Carina!
  Vad du sliter och jobbar för att förverkliga dina idéer och visioner. Känner i gen mig i det. Jättespännande att följa ditt projekt.
  ’Miss Bateman’ känner sig kanske hedrad av att få ”inviga” sköna hörnan …och växer sig stor och vacker.
  Du måste nog ta på allvar tecken på slitningar i armarna. Var rädd om dig! Men, jag vet så väl hur motiverad man kan vara när arbetet fortskrider och man börjar se resultat.
  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 6 juni, 2019 kl 08:24

   Tack Anja!

   Vi vet nog båda att ett bra resultat bara kommer genom ett gott jobb och kanske framförallt underarbete. Jag försöker lyssna på armen eftersom jag haft problem med den förut. Och den här veckan har av olika anledningar blivit en vilovecka 🙂

   Tack detsamma! Carina

 11. IngerM. Årdal den 5 juni, 2019 kl 19:29

  Vakre Batemann! Min er så flott nå. Den har rukket å bli noen år nå og ser den trives bedre og bedre. Masse blomster i år, så den liker godt alt regnet vi har fått.
  Ønsker deg en fin uke videre:)

  • Carina den 6 juni, 2019 kl 08:26

   Tack Inger!
   Ja jag väntade länge på att knopparna skulle slå ut och så fantastiskt fin hon blev 🙂 Jag hoppas också på massor av blommor på sikt. Nu är hon överblommad – tror jag – och får lägga energi på att etablera sig. Fuktigt är det och jag ska köra dit mer gödsel.

   Ha det gott! Carina

 12. Susie på Stjärnarve... den 6 juni, 2019 kl 12:48

  Åh vad det låter spännande! Jag vet ju själv hur det är när man har storslagna planer – och sen helt plötsligt inte kan hålla sig till dom. Antingen det är själva planen, eller växterna eller som i ditt fall; tiden för iordningställandet. Men kul är det….. 🙂
  KRAM/Susie

 13. Villroses hage den 12 juni, 2019 kl 18:48

  Kan ikke bare holde seg til prinsipper i en hage! Var et godt kjøp også. Min ’Miss Bateman’ begynner akkurat å titte fram nå.
  I dette hjørnet blir det så fint etter hvert 🙂

 14. Anni den 15 juni, 2019 kl 08:42

  Hmmm, jag som stod och höll i en Miss Bateman på Lidl häromdagen … borde alltså ha slagit till!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.