Frösådder 2017 och hösten 2016

Frösådder jag väntar på

Idag sa min pappa – nu kommer ryssvintern… Det har varit isande kallt ute och snöflingor faller men utan att det direkt syns på backen. Fröerna jag sådde kallt i påsar har nu legat 4 veckor, halva tiden, i kylen. Det börjar synas groddar inuti liljefröna till exempel.

FrösåddJag har rätt noggrann koll på sorter och ger varje sådd ett unikt ID i databasen. Annars blir det så svårt att följa upp vad det är när de gror. Och jag fyller i tabellen med sådatum, datum för groning, omskolning och sist utplantering. Har jag fått något fel, inget ovanligt från olika föreningars frölistor, behöver jag ha den informationen om jag ska kunna återkoppla. Jag beställer sällan namnsorter från sådana här listor eftersom det oftast blir något helt annat. Men vissa sorter kan man göra det med. Så vintergäcken ’Schwefelglanz’ hoppas jag blir ljusgul eftersom jag vet att andra sorter av vintergäck kommer sant från frö.

Jag väntar också på sådderna av chili och paprika som jag sådde i pannrummet under extra belysning för en vecka sedan. Bilden är chili och paprika med lite annat från 2014. Tomaterna väntar jag lite med ifall mars blir en vintermånad på riktigt. Våren 2016 var mars varm och jag kunde sätta ner plantorna i växthuset med frostvakt på drygt 10-grader.

2 långa tabeller med olika träd, buskar, lökväxter och perenner. Kanske hittar du någon spännande sort att pröva? Det här är skärmdumpar från databasen där jag också har fält för kommentarer och det blir det många för minnets skull 😉

 
genus species variety
Acer sp.   BO-16-002
Aconitum napellus Album
Aconitum sp.   – BO-16-005
Actinidia aff sinensis  
Anemone trullifolia v linearis
Aquilegia bertolonii  
Campanula barbata  
Cardiocrinum giganteum  
Cardiocrinum giganteum v yunnanense
Clematis addisonii  
Clematis alpina v fusijamana
Clematis pogonandra  
Clematis sp.  BO-16-029
Decaisnea fargesii  
Eranthis hyemalis Schwefelglanz
Fritillaria camschatcensis  
Fritillaria montana  
Fritillaria sp.   BO-15-081
Fritillaria unibracteata  
Fritillaria walujewii  
Gaultheria aff tricophylla  
Gentiana asclepiadeae Alba
Glaucidium palmatum v leucantheum
Iris barbatula  
Jeffersonia diphylla  
Lilium georgei  
Lilium martagon Album
Lilium souliei  
Lilium yapingense  
okänd okänd – BO – 14-096
okänd okänd – BO – 15-114
okänd okänd BO-15-170 trol Primula
Omphalogramma delavayi  
Paeonia anomala  
Panax japonicus  
Primula agleniana v alba
Primula chungensis  
Pulsatilla alpina ssp apiifolia
Ranunculus gramineus  
Rhododendron aff keleticum  
Rhododendron dichroanthum  
Rhododendron phaeochrysum  
Rhododendron racemosum  
Rhododendron Rh hybrider R.’Macarena’ x R. Orbiculare
Rhododendron Rh hybrider R.yakushimanun ”Hana no Ego” x R.pachysanthum
Rosa sericea f pteracantha
Saxifraga manchuriensis  
Sinofranchetia sinensis  
Smilacina oleracea  
Smilacina sp.   BO-16-144
Sorbus sp.   BO-16-147
Trollius ranunculinus  
Veratrum nigrum  
Veratrum sp.   – BO – 16-158
Ziziphus jujuba

 

Fröer från Lyon

Frösådder - Acer griseum Fröerna jag plockade i Lyon i höstas sådde jag i oktober och efter en vinter i kallbänken så hoppas jag de gror i vår. Nästan bara träd och buskar. Hoppas mycket på Acer griseum eftersom stammen och barken var mera mörkt chokladbrun än kopparfärgad. Du kan se skillnaden, bilden till vänster är på det mörka exemplaret jag sådde nu. Bilden till höger är mitt egna exemplar som jag handplockade på plantskolan för att få en bark som verkligen flagnar och i en fin nyans. Hoppas själva stammen blir mer kopparfärgad än grön när den åldras. Jag hade en likadan lönn på förra tomten men där barken i och för sig sprack upp men aldrig flagnade så där riktigt ordentligt. Det tråkigaste träd jag haft..

Frösådder - Acer insulare

Acer insulare har en strimmig bark och helbräddade, utdragna blad kanske kan den klara sig här… Det var ett helt litet träd.

 
genus species variety
Acanthus mollis  
Acer acer 1  
Acer acer 2  
Acer griseum  
Acer insulare  
Acer tataricum ssp ginnala
Ampelopsis glandulosa  
Berberis sargentiana?  
Catalpa okänd  Kontoret
Catalpa okänd  Saluhallarna
Cedrus libani  
Clematis okänd  
Clematis okänd  
Liriodendron chinense  
okänd okänd  gula frukter 1 cm diam
okänd okänd  
okänd okänd Platan av något slag
okänd okänd vingfruktsträd
Ostrya japonica  
Paulownia tomentosa  
Platycarya strobilacea  
Pyracantha coccinea  
Quercus cerris  
Quercus pubescens  
Rosa okänd  
Scabiosa drakensbergensis  
Viburnum okänd  
Viburnum rhytidophyllum

 

Kvar att så är de som vill stå mörkt och varmt när de såtts. Jag måste vänta med dem eftersom jag inte har något bra och svalare utrymme att flytta till om de gror snabbt vilket de flesta gör…

6 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 8 februari, 2017 kl 16:04

  Skal si du har lange sålister! Du gar virkelig kontroll på det du holder på med. Imponerende!
  Jeg har også sådd Acer griseum nå, men den har ikke spirt ennå. Mørk skjokoladebrun høres jo veldig fint ut.
  Jeg har hatt den litt i kjøleskapet, men ikke like lenge som deg. Men jeg kan sette den tilbake hvis den ikke spirer.

  Min mann kjøpte noen acer frø til meg fra en kinesisk side. Banggood tror jeg de heter. Bildene var så photoshoppet at de så ikke ut. Den heter Acer palmatum Blue Ghost. Jeg har sett på mange sider og de ser helt syke ut med den blålilla fargen de skal få. Noe jeg ikke tror noe på 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 8 februari, 2017 kl 18:32

   Antagligen kommer verkligheten bli bättre, Blue Ghost låter lite läskigt. Frösådderna från Lyon står ute i krukor så jag får vänta några månader på att se om något dyker upp. Men visst är jag nyfiken 🙂 Vi håller tummarna för våra sådder.

   Kram, Carina

 2. Karsten den 8 februari, 2017 kl 19:33

  Hej Carina

  Detta var verkligen intressanta frön! Många är verkligen mycket sällsynta – Har du handlat hos Li Chen/trillium.no?
  Tror jag har din Rosa sericea f pteracantha bara under namnet Rosa omeiensis.

  Lycka till!

  • Carina den 8 februari, 2017 kl 19:48

   Ja de är spännande 🙂 En del frön kommer från Björnar men också från andra håll. Rätt många plockade jag i Lyon i höstas. Det blir svårare och svårare att hitta spännande frölistor. Tittade i SKUD och R omeiensis tas upp som subspecies till R sericea. Har inte kikat vidare.

   Tack! Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 9 februari, 2017 kl 08:38

  Hej Carina!

  Imponerande arbete du gör, jag gillar verkligen ditt systematiska arbete med frösådder. Jag frösår inte men har växtlistor som jag uppdaterar varje år med nytillkomna växter i trädgården. Är något oklart kring namnsättningen försöker jag alltid leta efter korrekt information – på köpet får man så mycket kunskap.

  Jag önskar dig lycka till med frösådderna, tänk så många spännande växter med avkomlingar som du introducerar i Sverige.

  Kram!

  • Carina den 9 februari, 2017 kl 18:13

   Tack! Jag gillar också ordning och reda bland namnen på det jag har. Visst tar det tid, särskilt nu när man håller på och flyttar runt växter. Men visst får vi mängder av kunskap på köpet 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.