Ampelopsis brevipedunculata - glaspärlevin

Laxrosa, räkrosa och härligt julröda bär

Nykär i laxrosa bär

Tänk jag är nykär i höstfärgade bär. Ögonen har omedvetet sökt vackra bär hela hösten. Och när det funnits tillfälle har jag samlat bär, laxrosa rönnbär till exempel. Som när jag hämtade höstens lökbeställning i botaniska en riktigt mörkgrå förmiddag . Rönnbären var förföriskt vackra och när jag frågade tjejen som rensade en av gångarna så fick jag lov att plocka några stycken.

Riktigt, riktigt röda som i blåaktigt julröda utan något som helst gulstick var en sort på ett träd vid parkeringen. Dem föll jag handlöst för. Jag har aldrig sett så rent röda rönnbär förut. En lite mindre storlek men ack så söta – de laxrosa och sist men absolut inte minst de räkrosa, trädet hade en skylt Sorbus ’Räkrosa’. Bären gör hösten i trädgården mer spännande. Fåglar får extra mat av många bärsorter. Och jag hoppas kunna förlänga bukettsäsongen med bärkvistar.

Problem med blogglist

Nu verkar alla eller åtminstone de flesta kunna kommentera. Varken jag eller Anna på webbyrån lyckades hitta något fel. Blogglisten som en del av er nämner på era bloggar tror jag beror på det här… Det är gissar jag en sk widget där ni lägger in en länk eller liknande. Den kopplingen går antagligen mot en gammal ip-adress till det gamla webbhotellet. Jag har samma bloggadress, domän, men en ny ip-adress och server. Det här är enda förklaringen jag kan komma på.. 🙂 Tyvärr kan jag inte fixa problemet åt er. Åter till bären…

Rensa bär

Bär som jag skördar från växter brukar jag rensa innan sådd. Jag brukar mosa bären mellan fingrarna och lägga dem i vatten över natten ibland blir det mer. Sen rensar jag bort fruktkött och annat så bara frön blir kvar. En liten sil är bra att ha. Fruktkött som blir kvar kan göra att hela sådden möglar. En del sorter behöver lite bearbetning för att gro, många passerar en fågelmage som en del i groningsprocessen. Det närmsta jag kan komma är vatten i ett glas. Sen sår jag dem efter de här såråden. Rönnar, Sorbus, tycker jag gror väldigt snällt när man sår och det finns så många vackra att pröva. I höst har jag planterat ut två sorter. En liten Sorbus reducta, sådd hösten 2013, som ska hålla sig runt 40 cm och få rosa bär. En okänd sort insamlad i Pakistan som jag fick av en magnoliabekant 2015. Den ska ge rosa bär men något säger mig att det stog ’rosablommande rönn från Pakistan’ på påsen… Det har inte tagit särskilt lång tid tänker jag från sådd till utplantering. Igår beställde jag 3 nya arter från Trädgårdsamatörernas frölista. Håller tummarna att jag var tillräckligt tidigt ute.

 

laxrosa - rönnbär, Sorbus

Olikfärgade rönnbär i olika storlek. Rönnar får dessutom ofta vackert höstfärgade blad. Jag tänker orange blad och räkrosa bär. Eller julröda bär i en krans av järnek

Glaspärlevin – Ampelopsis vackra bär långt från laxrosa

En klase bär som verkligen drog blicken till sig var de här, Ampelopsis. Hoppas verkligen de gror och att Sverige har ett tillräckligt bra klimat för att de ska trivas och sätta bär. I USA listas den som invasiv så om den gror kommer jag hålla ögonen på den. Men där jag såg den i Lyon verkade den sköta sig. Glasbär i all ära – de här bären är större och se den läckra mixen av turkos, blått, violett och rosa. Självklart måste jag pröva. Jag hittade såråd hos trädgårdsamatörerna, fröna är mörkergroende och behöver en kall följd av en varm period för att gro.

Ampelopsis brevipedunculata

Ampelopsis glandulosa – har hittat en svensk odlingsanvisning för en variegerad variant. Den är härdig i södra Sverige. Så kanske kan den trivas här hos mig. Fast kommer den sätta bär? Pröva går ju alltid! Och jag gillar att leva på hoppet…

Ampelopsis brevipedunculata

 

Som ett olvon men kanske inte ändå

Vet inte riktigt vad den här busken är. Trodde det var en olvonvariant, Viburnum, men fröna är annorlunda. Men buskens blad var små, mörkt gröna och glansiga. Bären vackert röda men mognar till svart som många olvonbär. Ska publicera den i trädgårdsamatörenas FB-grupp så kanske det löser sig med namnet. Vacker buske duger för nu.

vackra bär

 

Nypon är så underskattade

I våras när jag var i Tokyo hittade jag och återvände till en ljuvlig blomsteraffär. De hade många blommande blommor som vi tänker. MEN sen hade de också buketter med blommande gröna kvistar som till exempel vinbär. Väldigt läckert och väldigt oeuropeiskt. På hösten kan jag tänka att de har mängder av kvistar med bär som till exempel nypon.

Hur många tänker på nypon när vi väljer ros? Jag har börjat göra det. Den här rosen verkade vara märkt Rosa longicuspis och beskrivningar säger att den har väldigt vackra nypon. Om inte fröna gror kommer jag skaffa ett exemplar ändå. Liksom av Rosa moyesii som har urläckra flaskformade och mörkt röda nypon. Så småningom kommer jag visa bilder från blomsteraffären men jag ska hinna editera först…

Rosa longicuspis?

Rosa longicuspis? Lite frågande eftersom det är en kraftig klängros som blir 4 meter och det jag fotade var en buske men trädgården var generellt sett välskyltad så tills vidare får den stå som R longicuspis.

Det här var några av alla bär jag sått frön av i höst. Och färgskalan är långt ifrån bara laxrosa. Men det blev definitivt ett tema – vackra frukter. Totalt sett så har det blivit 19+23+4 krukor med olika mestadels träd och buskar. Jag kommer nog återkomma bland annat till de vackra lönnarna 🙂

 

Ha en härlig helg i solen!

carina2

10 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 13 november, 2016 kl 11:20

  Vilket härligt blogginlägg du gjort! Och visst är rosa i alla möjliga nyanser vackert på bär, men den där Ampelopsis glandulosa tog priset. Helt fantastisk!!
  KRAM – Susie

  • Carina den 13 november, 2016 kl 11:58

   Tack Susie! Roligt att höra. Visst tar den priset Ampelopsisen. Drömmer om vackra bär här hemma.

   Kram, Carina

 2. Gunilla Teckenberg den 13 november, 2016 kl 15:02

  In stämmer, ett mycket trevligt inlägg och som alltid gillar jag ditt sätt att skriva. Men några vackra bär har jag inte, allra minst laxrosa så där finns något att tänka på framöver. Rönnbären som brukar lysa fint inpå vinterhalvåret torkade bort i år.

  Kram!

  • Carina den 13 november, 2016 kl 15:34

   Tack Gunilla – det värmer! Tråkigt med rönnbären som torkade. Här har de vanliga vilda varit otroligt fina så det har åkt ner några påsar i frysen. Men sen brukar det komma en flock koltrastar och länsa träd och buskar särskilt de vita rönnbären.

   Kram, Carina

 3. Inger den 13 november, 2016 kl 16:23

  Häftigt att så träd och buskar. Bären är hur läckra som helst och färgerna känns verkligen ovanliga.
  Lycka till med sådden!
  Kram

  • Carina den 13 november, 2016 kl 17:22

   Tack! En del sorter ska säkert gå bra andra är en ren chansning 🙂

   Kram

 4. Anita den 13 november, 2016 kl 16:49

  Men det här var ju hur kul och inspirerande som helst. Jag blev alldeles till mig när jag såg bilden på Glaspärlevin. Vilka färger, de turkosa såg ut som äkta turkoser. Och jag gillar när man ger växter namn som verkligen beskriver dom, räkrosa var ett bra exempel. Då finns ingen tvekan om vilken färg dom har.

  Lycka till med sådderna, ska bli roligt att följa dom.

  Kram Anita

  • Carina den 13 november, 2016 kl 17:25

   Tack! Ja skylten Sorbus ’Räkrosa’ kändes klockren och ovan i en botanisk trädgård. Visst är glaspärlevinet läckert. Hoppas, hoppas…. De tomteröda rönnbären kanske ska få heta just det… Tomtebärsrönn?

   Kram, Carina

 5. Marit Sønstebø den 18 november, 2016 kl 09:24

  Det er mange fine bær på høsten, ja. Jeg er på jakt etter rogn/Sorbus med rosa og hvite bær. Finnes det noen gode sorter som du vil anbefale? Rekerosa var en god beskrivelse av fargen 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 18 november, 2016 kl 09:40

   Ska fundera på det Marit! Jag har inga uppvuxna namnsorter men jag vet att några av fröna jag beställde från STA nu ska få rosa bär. Ska kolla vad de hette. Annars tror jag plantskolan kan hjälpa till med rosafruktiga hybrider – det finns väl ett par, några… Och om du vill vänta några år så kommer det ju finnas här 😉

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.