Frökunskap för den som vill så

Frökunskap underlättar när du vill så

frösådder 2016, frökunskapKunskap om frö, frökunskap, underlättar när jag vill så. Det är i grunden väldigt lätt och baserar sig grovt på hur hela växtfamiljer fungerar. Jag lovade att berätta lite mer om några, ett fåtal, som behöver lite annorlunda hantering av frösådden eller förvaring av fröerna. Ibland beskrivs en djungel av olika temperaturer, perioder mm. En stor tysk fröfirma, Jelitto, har en otroligt omfångsrik katalog med perennfröer men också en kanske skrämmande lista med ett 20-tal sätt att så. Sån’t kan göra mig tveksam och få mig att låta bli att så helt.

Sen ska jag också berätta lite om frön som snabbt förlorar sin grobarhet och om hur man kan bevara eller förvara dem på ett sånt sätt att de behåller sin grobarhet. Den här frökunskapen hjälper mig också att välja bort vissa sorter när jag beställer ur en del listor. Om jag kan beställa ett begränsat antal börjar jag med att satsa på säkra kort.  Det blir ett långt och faktaspäckat inlägg men det hör ihop på ett naturligt sätt.

Jag har i mångt och mycket använt råden om såmetoder från Göteborgs botaniska som jag själv alltid använt. De ger mig dessutom is i magen när en kruka gapar tom första sommaren. Jag har lagt till några egna kommentarer och tips jag fick under en såkurs jag nämnde här. Listorna och tabellerna nedan är ur kursen som jag gick hos Gerben. Generellt – så inte för tidigt. I höstas sådde jag fröer av olika lönnar som jag fick de ska nämligen sås färska. ’Passade på’ att så orientalisk vallmo av frön från förra trädgården. Det är ett elände när de gror i november pga en varm höst. Hos mig på varma västkusten med väldigt varierande vintrar är januari och februari säkrast att så i. Den vinter vi får efter det räcker för att väcka de flesta fröer.

 

Såmetoder

Kategori 1 – standardmetoden

Så i kruka, fröportioner du köper är för små för att riskera på friland. Så glest för att minska risken för svampsjukdomar. Öppna påsen och knacka med andra handens fingrar på pekfingret du håller fröpåsen med – då får du bättre kontroll. Om påsen är full av frön – fundera på hur mycket du egentligen behöver. Kanske kan du ge eller byta bort resten?

 • Sålla sand så att fröna täcks precis
 • Lägg ett tunt lager stenflis, diameter 2-5, över sanden. Är fröna under 2mm måste täckningen vara mycket tunn, i princip bara ett lager. Större frön har bättre kraft att tränga igenom. Stenflis hjälper till att hålla mossa borta och håller substratet öppnare och därmed friskare. Det gror för övrigt mycket bättre i mina grusgångar än i rabatterna…
 • Vattna krukorna med sprayflaska, en vattenstråle trycker ner fröerna för djupt i jorden, och ställ ut i ett svalt läge. Frön tål frost. Håll sedan krukorna jämt fuktiga. Jag brukar ställa krukorna i ett vattenbad före sådd så att jorden får dra upp fukt av egen kraft.
 • Låt utetemperaturen verka och bestämma groningstidpunkten
 • De flesta fröerna gror i allmänhet under första säsongen

Gör inte misstaget, som jag gjort, och så dessa direkt på hösten. Det är ett litet elände när man står med en såkruka med fina små groddar i i oktober om man inte har ett svalt utrymme med bra belysning. De utrymmet behöver jag till andra sådder.

Kategori 2

Så som kategori 1 men de här fröerna kräven en vinter emellan för att gro. Gror normalt sett år 2 efter sådd

Kategori 3

Så som kategori 1 men kan vänta med att gro mer än en vinter och kan alltså behöva stå flera år. Aconitum, stormhattar är till exempel ett släkte som gror mycket ojämnt

Kategori 4

Ljusgroende större frön – sålla sand så att den precis täcker fröna, sålla lite, lite till. Vattna och behandla sedan som tidigare kategorier

 • Familjen Asteraceae, alla astrar tex, vill bara ha en tunn, tunn täckning.
 • Primula är ett släkte som är ljusgroende och kan gro under 2-4 år
 • Androsaceae
 • Cyclamen
Kategori 5

Ljusgroende små frön – täcks inte överhuvudtaget. Duscha substratet och ställ  sådden svalt i ett minidrivhus eller liknande. Håll sådden konstant fuktig

 • Saxifragor
 • Ljungväxter
 • Sedum
Kategori 6

Ljungväxter – fungerar som kategori 5 men sås i ett rent sand-torvsubstrat, se nedan, och placeras i kuvös.

 • Rhododendron
 • Haberlea
 • Schizocodon

De två sista kan om man vill också sås uppepå ren torv eller om man vill chansa i torvblock

Källa: Göteborgs botaniska trädgård blandat med mina anteckningar

 

Om det inte står en kategori på fröpåsen?

Fundera över var växten växer vilt. Fuktiga skogsområden eller torra ängar, en googling av växtplatsen ger en bra indikation om vilken såkategori som är bra. Det finns flera listor på nätet man kan kika i till exempel:

Jag kan titta där när jag inte har en susning om fröet är ljus- eller mörkergroende. För övrigt gör jag som jag beskrivit ovan.

 

Variationer av såjord för vissa släkten

 • Familjen Fabaceae, ärtväxter vill ha en jord bestående av 2/3 delar vanlig såjord och 1/3-del flis 2-5 mm. Tips – stick ett litet hål i ärtan och lägg de i blöt i ljummet vatten några timmar så gror de bättre.
 • Rhododendron och en del andra surjordsväxter som Shortia till exempel vill ha ett pH lägre än 5. Använd 1/4 sand och 3/4 grov torv. Fröna är pyttesmå och behandlas som kategori 5 efter du sått.

De allra, allra flesta växtsläkten kan du så i jorden jag beskrev i förra inlägget om perennsådd och det här inlägget om jordtips. Det här är standardmetoden och de flesta fröer gror efter en vinter ute.

 

Förvara fröer

Om man nu vill börja så frön så är det ju roligare om de gror och då är lite frökunskap till hjälp. Vissa släkten, familjer behöver man så färska fröer av för bra grobarhet.

 • Araceae
 • Caprifoliaceae
 • Compositae/Asteraceae
 • Convallariaceae
 • Crassulaceae
 • Dipsacaceae
 • Ericaceae
 • Gentianaceae
 • Liliaceae: Nomocharis, Lilium de europeiska arterna håller sig längre
 • Meconopsis
 • Primulaceae: Primula för torvparti, Cortusa, Dodecatheon, Cyclamen
 • Ranunculaceae
 • Rosaceae: Dryas, Fragaria, Spiraea, Alchemilla
 • Saxifragaceae
 • Solanaceae
 • Umbelliferae/Apiaceae

Plockar jag frön av de här familjerna i min egen trädgård kan jag så dem mer eller mindre direkt. Köper jag dem brukar jag se till att det är från en källa som jag vet förvarar fröna på rätt sätt. Det går nämligen att behålla grobarheten om man gör så här:

Ta bort eventuellt fruktkött och tvätta fröna, torka lite lagom, INTE över natten. Förvara dem sedan i en plastpåse tillsammans med nästan torr sand i kylen. Titta till påsen ibland så att sanden inte är för fuktig och gör så att fröna möglar. Så här förvarar man frön till många vackra lundväxter och en del andra

Caulophyllum Hylomecon Streptopus Corydalis*
Clintonia Magnolia Trillidium Dicentra*
Disporum Polygonatum Trillium Ranzania*
Hydrastis Smilacina

* Rensa fröna och torka bort de små bihangen förvara som övriga

Andra fröer som också behöver förvaras i kylen men här rensar du fröna och lägger dem i en papperspåse som du sen förvarar i en plastpåse

Adonis Helwingia Schizocodon
Anemone* Mandragora Shortia
Callianthemum* Meconopsis punicea Trautvetteria
Coptis Pulsatilla** Tropaeolum spec.
Helleborus Ranunculus*

* Låt fröna torka ca 2 dygn innan de placeras i kylen, ** förvaras endast i en papperspåse

Buskpionfrön jag fick från Kina 2015, frökunskap

Buskpionfrön som jag fick från en pionist efter hennes resa i Kina våren 2015 gror nu i januari

Summa summarum är att det som inte står med i listor eller tabeller här är enkla sorter som man med fördel sår i januari och februari. Det här är i huvudsak den frökunskap man behöver för att börja så. Och utifrån frökunskapen kan du välja att börja med allt som inte står i listor ovan – det vill säga merparten – och få ett fint resultat redan år 1 och 2. Exempelvis Allium, Nepeta, Salvia, blåklockor, Codonopsis och många, många fler. Och häromdagen efter att snön töat så tittade de första pionerna upp ur såkrukorna 🙂

Ha det gott!

carina2

 

9 Kommentarer

 1. Anita den 3 februari, 2016 kl 10:56

  Fantastisk information Carina och grattis till de första pionerna. Våren närmar sig 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 3 februari, 2016 kl 21:25

   Tack Anita! Å ja – idag har vi haft en underbar dag här. Fast tyvärr fick jag spendera den med packning och annat. Ska åka på semester i morgon.

   Kram, Carina

 2. Marit den 3 februari, 2016 kl 11:10

  Ja, veldig bra informasjon! Hyggelig med nye peonspirer 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 3 februari, 2016 kl 21:25

   Tack! Tänk att man kan bli så glad för några små röda duttar i en kruka 🙂

   Kram, Carina

 3. Britt den 3 februari, 2016 kl 11:28

  Men åh! Jag blir alldeles mållös. Vad du kan. Ska försöka memorera sidan så jag kan gå tillbaka. / Britt

  • Carina den 3 februari, 2016 kl 21:27

   Tänker nog inte så mycket på det själv… Men jag har nog gillat att se saker gro och växa sen jag var liten. Och så har kunskapen byggts på genom åren.

 4. Lotta den 3 februari, 2016 kl 22:09

  Vilken imponerande kunskap! Se där vad du kan komplettera din fotobok med ? hoppas du får en trevlig semester och så ses vi väl snart? ? Kram!

 5. Laila den 3 februari, 2016 kl 22:17

  Tack, du är en guldgruva! Återvänder hit om jag skulle drista mig till att försöka så några av de fröer du tar upp!
  Allt gott!/Laila

 6. Ulrika den 4 februari, 2016 kl 19:37

  Bra såråd kan man inte få för många av. Ibland kan flera metoder fungera bra men andra gånger gäller det att göra exakt rätt.
  Tack så mycket!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.