Frösådd i papper fungerar det?
Frösådd i papper eller som jag gör i ett kaffefilter… kan det fungera? Ja faktiskt och dessutom bra enligt tester som duktiga medlemmar i Trädgårdsamatörerna testade och dokumenterade under flera år. 2020 blev året när jag testade att göra så som de har beskrivit i länken. Ett exempel på ett släkte som ska gro bra så här är Narcisser.
Narcisser
Jag älskar narcisser och jag odlar många olika kultivarer men vid det här laget är jag sugen på att se hur arterna, föräldrarna, ser ut. Men lökar av narcissarter är långt ifrån vanliga i handeln. Så när jag då hittade frön till ett antal i en frölista så beställde jag givetvis dem. Dessutom menar många att man får friskare lökar från frösådd. Frösådd i papper med en cykel om kallt-varmt-kallt ska ge bra resultat när jag tittar i sålistan så sagt och gjort… Ganska oläskigt för det här sättet har jag testat tidigare på jätteverbena och vet att det fungerar väldigt bra. Det har det gjort i vinter också.
Lite blandat resultat
Jag har sått en del i papper vårvintern 2020 med blandat resultat. Mögel och frön är inte en bra kombination. Enda fördelen när jag sår utan jord är att jag kan se mögelangrepp. Det sista kan jag inte göra i en kruka.
De som vill ha en kall start
Alla sorter jag frösådde i papper och sen förvarade i en tunn plastpåse i kylen mår bra. Några av narcissarterna har börjat gro och därför förflyttats till kruka. Så långt gott. Så grodde även jätteverbenan och nu har jag små plantor i en kruka.
Frösådd i papper med en varm och mörk placering
Frösådd i papper som sen förvaras varmt och mörkt. För mig började det inte bra. Jag sådde fröna i kaffefiltren och fuktade därefter paketet i en lösning – vatten plus lite atamon. Atamon kan hjälpa till att ’konservera’ mot mögel. Men sen missade jag tyvärr att titta till dem på en dryg vecka. Och när jag så småningom öppnade påsen så var fröna till en av arterna helt täckta av mögel och en annan art på god väg. Alltså fick jag göra en snabbinsats och flytta faktiskt alla arterna till kruka. Nu kan jag bara vänta och hålla tummar.
Ett försök till
Trots det som hände med anemonerna så funderar jag på ett försök till med några Codonopsis och Gentiana som ska gilla sådd på det här sättet. Det är ju trots allt som så att många arter i anemonsläktet har frön som är täckta med ludd ungefär som bomull och det borde mögla lättare. Så jag testar igen med andra släkten fast den här gången ska jag ha mycket mer uppsikt dag för dag.
Kallt i växthuset – frösådder i kruka
I måndags, andra veckan i mars, gick jag ner i växthuset och tittade till sådderna jag ställt där. Och de små, små Meconopsisfröerna som inte ens synts mot torven förut såg först ut som ohyra men icke… ..de kommer gro snart och bra tror jag, Hurra!!! Alla bergvallmor är borta efter de torra somrarna. Såkrukorna står i ett minidrivhus i växthuset.
Lite nyttigt och kul också – jag satte ner två brätten med olika kålsådder 28 februari efter att de hade fått ett par nätter i jord inomhus. Och de börjar gro nu andra veckan i mars, 9:e mera exakt. Jag hoppas vinna knubbigare och mer hanterbara plantor. Men jag vinner också en väldig massa plats inomhus förutom energin som spars.
Jag frågade min mamma…-Morfar sådde väl sina sommarblommor i trälådor fyllda med jord från trädgården som han satte på ouppvärmda verandan? – Jo det gjorde han ju. Han hade dem väl aldrig inne? – Nej det stog alltid där.
Jag fick alltid strutar med överskottsplantor med hem, ni vet ju hur det kan bli med bredsådd, och kommer ihåg plantorna som kompakta och med starka stjälkar. Så… ..varför inte ta och ställa sommarblomssådderna i växthuset och så fröerna där direkt? Så tänkte jag! Och ’så’ kan betyda mycket så här års 😉
Så samma måndag, 9:e mars, drog jag ner skottkärran med en säck jord och diverse attiraljer och sådde alla lejongap, lövkojor, aster, zinnia – allt som går att direktså ute egentligen – i pluggbrätten. Blommorna i lådan härunder skrev jag om för ett par somrar sen.
Frösådd i papper och värme
Ett försök till… ..jag ska ta och lägga de pappersförpackade fröna i en burk med en lätt luftning istället så får vi se. Det kan ju vara plastpåsarna jag använde som inte luftade tillräckligt. Varför hålla på och bråka tänker du kanske… När det fungerar så är det ett enkelt sätt att så många sorter som sen tar liten plats. Jag tycker det är roligt att följa de små påsarna under de sena vintermånaderna när vädret ute är tråkigt. Och jag spar plats och jord i de fall fröna inte gror. För det är faktiskt inte alls ovanligt att det inte blir något alls.
Kul från påse
Häromdagen sådde jag groddar från en påse i kruka, Nomocharis oxypetala syn Lilium oxypetalum v. insigne det första namnet är rätt numera. De fröna hade grott jättefint i en påse, mörkt förvarad i en skänk inne. Faktum är att jag de sista 3 åren lyckats få fram lökar av flera Nomocharis arter och de har överlevt ute dessutom. Tänk om, kanske, kanske en liten en skulle kunna blomma i år…
Nu är det väntan som gäller
Jag har förresten hittat en växt jag letat som en galning efter, häromdagen stog den grön och grann framför en rododendron, Disporopsis pernyi som jag letat efter dig. Därför är jag lycklig nu. Länkar till Trädgårdsfägring.
Jag bara häpnas av hur mycket kunskap du har. Så intressant att läsa.
Hade inte ens kolla på att man kan så narcisser… men det är klart att man kan:)
Lycka till med alla dina sådder
Kram Maria
Haha… det speglar kanske hur många år jag pysslat med växter 😉 Tack – jag hoppas på fina små lökar så småningom.
Kram, Carina
Carina!
Har provat olika såmetoder, men aldrig denna. Jag kommer att följa med stort intresse dina försök. Så kul med olika metoder. Själv är jag inte alls road numera av sådder typ ”ställ ut – låt vädret göra jobbet” , vilket är förstås bra för dem som orkar vänta . Själv är för gammal för att ha råd med tålamod och har dessutom utvecklat på senare tid en kontrollfreak i mig 😉
Ha det gott!
/Anja
Hej Anja!
”Ställ ut – låt vädret göra jobbet” är ungefär som att säga vi har bara en storlek, one size fits all… Jag har tålamod men kan jag simulera en vinter i kylskåpet och få något att gro ett eller två år tidigare så gör jag gärna det.
Tack detsamma! Carina
Good afternoon Carina,
Very insteresting to read your story about how to seed!!!! Lovely photo’s
Greatings Marijke
Thank you Marijke!
Do you translate vith google translate? I’m curious – when I’ve tried the translations have sometimes been hilarious. How do you find them? I’m on wordpress and I think that there are better plug-ins there and I think I’ll try one of those.
Have a lovely evening! Carina
Good morning Carina,
When your blog is opened it automaticly translates in my language. Dutch. I have the google translator on my blog.
Have a wonderful weekend ahead.
Marijke
Du er en mester i å så frø, Carina! Narcisser er så vakre, men her trives de dårlig. Cyclamen har jeg fått til å spire, og det er om ikke annet en ting jeg får til… 😉
Nydelig bilde av ’ Lingholm’, og trist at den ble borte.
Klem, Marit
Tack Marit!
Det var en fin kommentar men allt gror ju tyvärr inte… Idag tänkte jag så två sorter Triflorum och blev lite trött. Hade läst att fröna behöver ruggas lite så jag gnuggade lite och jag tror inte det finns ett enda matat frö i någon av påsarna.
Cyclamen är ju nog så svåra och när man beställer från listor svårare när de torkat lite till. Jag lyckades bra med frön från mammas inomhus cyclamen förra året men då tog jag kapslarna i krukan. Nu har jag kapslar på ett par ute – tror jag ska sätta en påse runt så jag får samlat ihop fröna.
Kram, Carina
Hej Carina!
Det skall bli riktigt kul att se hur resultatet blev av dina sådder. Själv har jag sått en del i mitt kallväxthus, det lyckades bra förra året, så jag hoppas att det blir bra i år också. Jätteverbenan blev inget förra året, men gör ett nytt försök.
Ha det gott /Kram Marika
Hej Marika!
Ja om vi orkar följa det så länge… När något gror så är det helt underbart men sen tar en rätt mödosam resa över. De behöver några år på sig innan det blir något. I växthuset har kålen grott på två veckor. Bergvallmorna ser ut att vara på gång… Så det är ett bra sätt tror jag.
Tack detsamma! Kram, Carina
Jag har läst om frösådder i papper, bland annat av chili. Det är intressant att läsa hur du gör och det kommer att bli intressant att följa. Kaffefilter är egentligen ett av de bästa trädgårdstillbehören 🙂 Tänk vilken nytta man kan ha av dem, allt från den där kaffepausen i vårsolen till att förvara fröer i och även så fröer i.
Den bleka påsktrumpeten ’Julia Jane’ var en riktig skönhet. Jag älskar ju som bekant ljust gula blommor. Liksom vackert blå, som Meconopsis ’Lingholm’ . Grattis till att den håller på att gro!
Kram Anita
Chili… spännande för jag tycker de är tröga att gro när jag sår dem jord. Kaffefilter – ja tänk en värld utan dem 🙂
’Julia Jane’ var jättesöt måste kolla för jag trodde jag satte en kruka i blom förra året men kanske var det året innan och då är frågan om de kom tillbaks… Jag har alltid haft otur med den typen av narcisser men kunde inte motstå färgen…
Kram, Carina
Det er spændende at læse om, hvordan du sår. Du har en stor viden om det, og så har du tålmodigheden til at vente på resultatet. ‘Julia Jane’ er så smuk.
Hilsen Elna
Tack Elna!
Jo jag har läst mycket om sådd genom åren och den kunskapen tillsammans med en inneboende lathet, att inte göra saker förgäves gör att jag tycker det ganska käckt att inte så i en kruka med jord. Det går åt en massa resurser och så tar det plats. En lite trave påsar eller kaffefilter tar väldigt lite plats 🙂
Ha det gott! Carina
Hvad du dog ikke ved… og det du ikke ved, undersøger du. Sejt!!!
Jeg kan ikke helt forestille mig hvordan du gør med de kaffefiltre, men bare du har styr på det, så glæder jeg mig bare til at se billeder af resultatet 🙂
Mange hilsener Lisbeth
Tack Lisbeth!
Det är kunskap jag sakta byggt under många år. Jag öppnar filtret, häller ner fröna och lägger en etikett längs ena sidan. Sen viker jag filtret två gånger från sidan så att bara etiketten sticker ut upptill och på så sätt blir fröna kvar i filtret.
Ha det gott! Carina
🙂
Hei Carina!
Å så er mulighetenes kunst. Elsker det.
Sår du i kaffefilter uten klor?.
Husker du at du for 3-4 år siden lagde du et innlegg om Cephalandria gigantea. Jeg ble så fascinert av den vakre stauden. Jeg sådde den samme året. De spirte, men ble angrepet av et eller annet. De døde til min sorg. To år ble de sådd, men da spirte de ikke. MEN i år ha der spirt og de er allerede prikla . Måtte hell og lykke følge dem. Tusen takk for inspirasjon.
Klem Anne
Hej Anne!
Klor… Bra fråga… De var ju klorblekta förr det hade jag glömt. Men jag brukar köpa bruna filter finsort till mitt egna kaffe och en enklare men bruk till frön. De ska väl vara oblekta??!?
Vad roligt att du fått plantor nu 🙂 Det är en underbar växt men har för mig de har pålrot så man ska nog tänka igenom placeringen och göra rätt från början. Självklart kommer dina klara sig nu 😉
Kram, Carina
Spännande läsning, blir inspirerad att själv försöka. Hoppas få fråga ut dig när vi träffas.
Trevlig helg!
Birgitta
Tack Birgitta!
Ja såklart vi ska prata om det 🙂
Tack detsamma! Carina
Jag lär mig så mycket av dig! Och så påminns jag om att jag också vill ha jätteverbena. Men vågar jag kika i en frökatalog? Det kan bli så dyrt …
Jo så är det och då kan en färdig planta bli billigare – min erfarenhet 😉
Kram, Carina