Liljesådd - Lilium 'Tiger Babies'

Liljesådd och vårrus

Liljesådd är enkelt och väldigt givande men varför ens jobba med det? Jo… Hybridliljor finns i handeln till varierande pris men arter är svårare att hitta och dyrare. Och en annan sak – många lökar i handeln bär på virus, virus som sen kan spridas till andra liljor i trädgården. Frön däremot kan aldrig bära virus så det är ett bra sätt att hålla en en frisk samling liljor.

Nu sådde jag mest för att arterna jag hittade har jag aldrig sett i nån handel. Och arterna är i de allra flesta fall det som får mitt hjärta att ticka fortare. Som med så många andra växter är arterna oftast lite mindre och diskretare. Det hindrar inte utan att jag odlar en del av de riktigt stora så kallade trädliljorna med enorma blommor och tunga doft. Men man måste inte vara konsekvent hela vägen eller hur? Liljorna jag odlar hittar du HÄR.

Liljesådd så går det till

De flesta liljor gror mörkt och varmt. Jag ’sådde’ fröerna i små ziplock påsar med fuktad vermiculit. Och liljan som hade mest bråttom hade börjat gro efter 7 dagar. Det är en fascinerande process som fortgår framför ögonen på mig därinne i påsen. Först sväller fröet upp för att sen visa en vit grodd inuti fröet. Sen kan de stampa så ett tag innan den lilla grodden beger sig ut i världen utanför. Lilium pumilum hade bråttom och där har jag gröna strån i ett par krukor nu.

Liljesådd - Krolliljor, Lilium martagon 'Album'
Liljesådd – Lilium martagon var. album – vit krollilja, sådd 2012, utplanterad 2015 och som blommar 2018

Eftersom de gror så snabbt rekommenderar jag att tänka igenom nästa steg. Var kan jag ställa dem efter att jag planterat ut frön med grodd i kruka? Har du inget utrymme inne med lagom temperatur och belysning så vänta hellre.

Liljesådd – odla vidare

Nu kommer de få stå i sina krukor 2-3 år och jag kommer duscha, vattna dem med en mycket svag näringslösning ca 1 gång per vecka medan de visar gröna strån. Då växer lökarna till fortare.

Epigeal eller hypogeal groning – liljesådd

Ibland är det bra att veta vilket växten tillämpar. Det är bland annat det här som gör åtminstone mig otålig när jag sår pioner. Det känns som det inte händer nåt där i krukan. Och det är oftast fel… Så tålamod och kunskap hjälper till. Pioner tillämpar typisk hypogeal groning. Första säsongen är heldöd ovan jord och fokus ligger på att bilda en fin rot därnere i krukan. Liljesådder här är det ännu tydligare eftersom arterna är delade i två grupper och vilken lilja tillhör vilken grupp? Det är bra att ta reda på innan man häller ut såkrukan på grund av dålig groning.


Epigeal germination (ancient greek… epígaios ’above ground, from… epí ’on’ and gê ’earth, ground’ is a botanical term indicating that the germination of a plant takes place above the ground… ..The opposite of epigeal is hypogeal (underground germination)…

Källa: wikipedia

[modula id=”23844″]
Liljorna jag sått i år med frön inköpta från Kina. Gjorde en beställning till nu eftersom man diskuterar en lagstiftning där man inte ska få samla frön, kontrollerat, längre. Däremot förbjuder man inte uppgrävning för försäljning eller för matbordet… Är det ett bra exempel på dubbelmoral?

Bildkälla: Chinese alpines

Vårrus

Japp det fick jag i helgen… Hade tänkt använda fliskvarnen hela lördagen men justerade, att jag aldrig lär mig, bröstkorgen i fredags och fick ta det lugnt. Vinden var snålkall när jag gick runt med kameran men det bekymrade inte Colchicum szovitsii ’vita frösådder’ som skjutit upp som en raket liksom en del andra. Bilderna kommer senare…

Våren kommer den inträffa veckan som gick? Antagligen hos mig, 7 dagar med temperatur över nollan… Om inte natten till i morron förändrar läget så lär våren anlända ca 4 veckor för tidigt. Trevligt men normalt?!!?!

Ha en fin vårvintervecka!

23 Kommentarer

  1. Gunilla Teckenberg den 19 februari, 2019 kl 15:27

    Hej Carina!
    Men så trevligt att du satsat på liljearter, jag är helt överens med dig att hjärtat klappar snabbare för arterna. Kanske enbart på det känslomässiga planet men det räcker långt.
    Här kan vi nog också snart deklarera att våren är här om denna värme håller i sig. Det kommer sannolikt att bli kallt igen, det är ju bara februari månad men när våren har gjort entre på riktigt kan det inte bli vinter igen, allt enligt SMHI. Har gjort några ordentliga arbetspass i trädgården redan, marken är frusen men det går utmärkt att städa bort allt skräp som fallit under vintern.
    Kram!

    • Carina den 20 februari, 2019 kl 10:09

      Liljor har något speciellt och lockande som jag inte kan definiera. De är så raffinerade på något sätt och arternas färger och uttryck är ofta så fina. Utan känsla så blir det inte mycket av något 🙂

      Jag har också gjort några pass och det känns fantastiskt skönt men ju nu kan jag inte böja mig utan det gör ont så det får vänta lite. Men en hel del ogräs är bortrensat och en del gångar krattade – vilken skillnad krattningen gör 🙂 Och jorden töade enormt mycket bara på en natt för ca 2 veckor sedan. Ena eftermiddagen stog regnet som pölar och nästa morgon var allt borta.

      Kram, Carina

  2. Marit den 19 februari, 2019 kl 15:59

    Jeg er så imponert over alt du kan og gjør, Carina! Flott å få til den hvite martagonliljen fra frø og så få den i blomst!
    Imponerende 🙂
    Jeg sitter her med influensa og feber, og hodet kjennes ut som det er laget av ull. Godt å lese at våren har kommet til deg.
    Klem, Marit

    • Carina den 20 februari, 2019 kl 10:10

      Tack Marit!

      Krolliljan var ett försök att få till en på riktigt vit krollilja. Ofta så kan man köpa för rätt så mycket pengar och sen… ja inte är den vit 🙂 Nu lyckades jag.

      Aj det var tråkit att höra. Influensa har jag klarat mig från i många år. Hoppas du kryar på dig snabbt.!

      Kramar, Carina

  3. Lisbeths Haveblog den 19 februari, 2019 kl 17:01

    Det var interessant at læse om de to spiretyper: epigeal og hypogeal.
    Hvor ved du dog meget – og så flittig du er.
    Den hvide martagonlilje er helt utroligt smuk 🙂 Den gad jeg godt at have. Ville den kunne stå i jord, der er dækket af andre planter (30 cm høje), eller skal den have luft omkring sig?
    Hilsen Lisbeth

    • Carina den 20 februari, 2019 kl 10:13

      Tack Lisbeth!

      Överallt där jag läste om liljor och frösådder av dem så nämndes begreppen tidigt och ofta. Så jag tog reda på…

      Liljan trivs säkert mycket bra med lite marktäckning runt fötterna. De flesta jag har får stå på det sättet. Dessutom så får de växa ur något vackrare – en tanig liljestjälk är ju inte så fin i sig 🙂

      Ha det gott! Carina

  4. Karsten F den 19 februari, 2019 kl 18:49

    Hej Carina
    Super med dessa liljesaaddar! Ja har hört om dessa ändringar, iframtiden faar vi nog klara os med de arter vi redan har.. ELG har et ok utval, och de botanika trädgaardar kommer nog att faa frön Asien osksaa framöver?

    Super bild!

    Ha en trevlig kväll

    • Carina den 20 februari, 2019 kl 10:16

      Tack Karsten!

      ELG? De känner jag inte till du får gärna skriva ut vad förkortningen står för 🙂 Mmm så är det kanske – vi får leva med sorterna som de stora giganterna tycker vi ska ha.

      Ha det gott! Carina

  5. Elna Slot den 19 februari, 2019 kl 20:51

    Igen et spændende indlæg og nogle smukke billeder. Jeg lærer noget nyt, hver gang jeg læser med hos dig. Jeg er imponeret over din viden.

    Hilsen Elna

    • Carina den 20 februari, 2019 kl 10:18

      Tack Elna!

      Bilderna har någon från företaget jag köpt frön ifrån tagit så dem vill jag inte ta credit för. Men tack för du skrev… ser att jag missat att ange källan. Jag har nog alltid läst mycket om växter och numera är det ju så lätt att hitta information. Eftersom vi pratar växter som intresserar mig så fastnar det också… ..det är många områden där jag läser och glömmer 😉

      Ha det gott! Carina

  6. Marie den 20 februari, 2019 kl 07:53

    Jeg deler dit forhold til liljer og sår dem også, men har valgt at lade dem starte ude. Det lægger vel et år til processen, men gør også, at jeg ikke skal nurse de bittesmå planter med lys og vand. Det største minus ved at så liljer er, at der går helt op til 6 år, før de blomstrer – det er lang tid.

    • Carina den 20 februari, 2019 kl 10:20

      Det var roligt att höra 🙂 Jag sår ute också ibland. Det beror mest på när jag får fröerna och hur dyra de varit. Och i slutändan blir det ingen stor skillnad i hur många år det tar till blomning. Krolliljan är sådd i kruka ute minns jag. Trädgård tar tid 🙂

      Ha det gott! Carina

  7. Marika den 20 februari, 2019 kl 10:00

    Hej Carina!
    Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge! Så heter det i ordspråket, men att pyssla om dem i 2-3 år ochvänta ytterligare år innan de
    blommar . Att lyckas med att få dem till fina liljor måste kännas otroligt. Fick några martagonliljor i present, nu uppskattar jag dem ännu mer.
    Tack för ett intressant inlägg Carina!
    Ha det gott /Marika

    • Carina den 20 februari, 2019 kl 10:23

      Hej Marika!
      Tack för den fina kommentaren! Och exaktemente 🙂 Pysslandet känns ganska lätt – näring får alla krukorna i kallbänken och jag kan sätta mig där med sprayflaskan när jag behöver en paus eller vill reflektera lite 🙂 Men att få blommande växter är verkligen värt sin uppskattning för det är många som tar just de där 4-6 åren för att börja blomma.

      Ha det gott! Carina

  8. Helene; Trädgård i Torslanda den 21 februari, 2019 kl 19:12

    Liljor är väldigt vackra men jag ledsnar lite när liljebaggarna förstör dem. Vissa år är det ok medan andra är förfärliga. Du har verkligen tålamod och långsiktighet i det du gör.
    Ha det gott
    Helene

    • Carina den 22 februari, 2019 kl 09:42

      Liljebaggarna eller snarare larverna är riktigt äckliga. Jag vet inte har inte gett upp ännu – jag tar pauser från tyngre jobb och går runt och får utlopp av mordiska tankar. Larverna har jag börjat hantera så att jag tar bort hela bladet och lägger i en hink med vatten. Det är effektivt.

      Tålamod – jo det är det väl men än mer en beroendeframkallande ovana att vilja föröka 🙂

      Tack detsamma! Carina

  9. Susanne Jensen den 23 februari, 2019 kl 08:53

    Hej Carina. Sikke et spændende indlæg og flotte billeder om liljer. Jeg holder også af liljer, selvom jeg ikke har særlig mange i haven, og jeg synes, det er en temmelig langsommelig proces at så dem selv. Det er en flot blog, du har:) Vh Susanne

    • Carina den 23 februari, 2019 kl 14:51

      Tack Susanne och roligt att du hittade hit! 🙂 Visst är det omständigt på ett sätt å andra sidan sköter dem sig bra själva särskilt när jag satt ut de efter 2-3 år. Jag hade helt missat att den vita krolliljan satt knopp trodde det skulle ta längre tid ändå 🙂

      Ha det gott! Carina

  10. Anni den 25 februari, 2019 kl 22:34

    Jag som just tänkt ut var jag vill ha liljor till sommaren, så ser jag detta inlägg! Men inte sjutton kan jag vänta flera år på att se blommorna – det är ju 2019 jag vill se dem! Nu blir jag lite fundersam när jag läser om viruset. Och så visar du vita krolliljor dessutom, min drömlilja …
    Jag får tänka några fler vändor, tror jag.

    • Carina den 27 februari, 2019 kl 06:40

      Hmm… Men det är inget problem om du inte har andra liljor som du är väldigt rädd om. Då kan du bara slänga en virusdrabbad lilja. Vita krolliljor i handeln då ska man nog köpa lite dyrare från en pålitlig källa så den verkligen blir vit. Jag odlar köpta liljor, köpta från en engelsk specialiserad handlare och de verkar friska och fina. Gissar att han inte har råd att skicka sjuka eller virusbärande material. Så jag tror nog leverantörerna har olika kontroll på ev sjukdomar. Och sannolikt så kan priset vara en indikator, det lönar sig att köpa dyrare ibland.

      Kram, Carina

  11. maggans blogg den 5 mars, 2019 kl 08:16

    Så spännande med sådd av liljor men tålamods krävane låter det som det är nog inget för mig.De Liljor vi har i vår trädgård dem har jag antingen fått eller köpt att de kan bära på ett virus har jag inte märkt än så länge för de bjuder på rik blomning varje sommar.Liljebaggen är ju en marodör som man inte vill ha bland sina Liljor de kan verkligen förstöra ens intresse för dessa så vackra blommor.Ha det gott/Margareta

    • Carina den 8 mars, 2019 kl 09:16

      Ja det kan nog upplevas som tålamodskrävande 🙂 Men jag brukar sätta ut hela innehållet ur från såkrukan efter 2-3 år och sen glömmer jag oftast bort den – på riktigt. Det var en aha-upplevelse när den vita krolliljan blommade i våras. Och självklart har inte alla köpta liljor virus med sig.

      Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.