På förökningsfronten massa nytt

Det tar sig…

På förökningsfronten massa nytt i veckan! Det är nog tur att jag är ensamstående tänker jag där jag går i köket och för den delen i passagen. Tråg med sålådor i bubbelplasttält tar upp en hel del plats på köksgolvet.  Att så är lätt. Att så något extra frö i varje plugg när som groningsprocenten ändå inte är 100% känns motiverat. Men årets fröleverantörer har överträffat förväntningarna. Och nu börjar projekt omskolning närma sig med  stormsteg. Det får fungera som motivator för att få målat färdigt det ’gamla’ garaget som har blivit drivhus sen några år. Efter den gångna helgen är det bara golvet kvar.

 

 

Omplacering, vridning och vattning för en del av sådderna

Förra onsdagen sådde jag en hel rad sommarblommor, ett brätte olika sallatssorter och kål. Mycket hade grott redan i lördagsmorse. Det var glatt, växtglatt tänkte jag.. Chili, paprika och några tomater är redan stora nog för omskolning men jag sprayar dem med svag näringslösning istället. Så stort är inte köksgolvet att alla utskolade plantor får plats där. Till tomaterna samlar jag fortfarande världens bästa omskolningskruka. Tack till sveriges och finlands mjölkproducenter för det, och till mamma som kom på det. En kruka med perfekt djup. Lite jord i botten och sen tomatplanta därpå. Sen fyller jag på med jord så att bara toppen sticker upp eller om de är små plantor från början – fyller på jord allt eftersom. Det ger plantor med massor av stamrötter och det är bra enligt di lärde.

En plast på golvet i passagen huserar alla dahliakrukor på förgroning. Fuchsiorna är omskolade och har ockuperat mammas växthus tillsammans med julens amaryllisar. Tittar lite förundrat på mig själv. Så tidigt och så färdigt??! Det är nog insikten om alla små och stora husprojekt som behöver göras ute till påsk.

 

Nu är det en bara en smal gång kvar för att komma åt dörren bakom krukorna. Andra sidan har omvandlats till sticklingskuvös. Lite kluven till att sticka så här års eftersom det mesta redan borde ha blomanlag. Fast värt att pröva eftersom alla sorters sticklingar inte tog sig sist. Den här gången har de fått stå i salixvatten ett dygn som var det jag läst mig till. Mitt dygn blev ett töjbart ett.

20150325_0008_vintersticklingar

Frösådderna är lite olika. Det har blivit flera sorter chili. Jag vill ha stark, – bonus rådjur gillar inte chilipulver 🙂 – mildare och fräscht syrlig till fiskens- och skaldjurens salsa… En rosaaprikos habanero dulce; mild habanero – måste testas. Paprikan som ska ge det mest utsökta paprikapulvret likaså, för handen på hjärtat det gängse i kryddsortimentet är rätt tamt.

Dahlior, reggae orange, och Petunia Can Can det ska bli svänga av så klart. För balansens skull så sådde jag några Dahlia ’Bishops Children’ också. Gyllenlack för doften jag minns från England. Varför är växten så ovanlig här? Barndomsväxterna från morfars kallveranda; tagetes, astrar, lejongap och lövkoja. Känns som jag vandrar på minnenas gata därute på köksgolvet. Höga ageratum i ljust blåviolett som är så läckert med högsommarvarma toner i aprikos, lax och koppar. Zinnia – japp i år SKA vi komma överens. Några sorter jag aldrig prövat att så, svartöga om jag kommer ihåg rätt… Tänk det finns bara möjligheter när jag står där med fröpåsarna. och just nu gror och växer allting bra. Dessutom känner jag mig helt oövervinnerlig mot betande kreatur. Det gäller att vara här och nu…

Påsktallriken i lunchrestaurangen idag plockade ner mig på jorden tidsmässigt. Har nog tappat en vecka eller två.. Men jag önskar oss en härligt solig påsk!

logga_rosaline

12 Kommentarer

 1. Nina Västerplana den 1 april, 2015 kl 23:07

  Härligt Carina! Jag har i alla fall köpt på mig några mini-växthus o såjord, så det kanske blir av att jag petar ner några frön jag också 😎
  Ha´t himla gôrgôtt i påsk
  Nina

  • Carina den 3 april, 2015 kl 21:01

   Mmm man ska göra det man har lust med. Annars så kan ju miniväxthusen stå till sig 😉 Tack detsamma, Nina!

 2. Life by ScienceHelena den 2 april, 2015 kl 07:38

  Så roligt när hjärtbladen börjar titta upp ur krukorna. Det där är jag helt värdelös på. Glömmer att vattna… Men när det gäller pelargoner då minns jag det av någon konstig anledning. Har tagit lite off ett tag från fotoutmaningen, men återkommer när det blir lite lugnare. Önskar dig en riktigt fin påskhelg!

  • Carina den 3 april, 2015 kl 21:00

   Det är samma sak här.. Håller på med sluttampen på min fotokurs och jag har inte lusten kvar till fotoutmaningen sen. Vattningen funkar alltid bra i början men sen brukar minnet svika här också 😉

   En härlig påsk till dig!

 3. Britt den 2 april, 2015 kl 08:31

  Oj vad det växer. Det verkar som du har en bra yta att ställa allt på. Det är det som är litet knepigt. Glad påsk och hoppas det växer ännu mer. / Britt

  • Carina den 3 april, 2015 kl 20:47

   Mmm ljuset är en förutsättning. Har jag inget bra ljus så brukar jag låta bli. Glad Påsk! Carina

 4. Anita den 2 april, 2015 kl 15:08

  Jätteroligt och intressant att få gå omkring och botanisera tillsammans med dig bland alla dina frösådder. Nu förstår jag att du har dina frösådder på köksgolvet. Ser att du har fönster i golvnivå. Då når ju ljuset de små telningarna. Beträffande grobarheten, det är samma sak hos mig i år. Allt har grott hur bra som helst.

  Jag har precis tagit ett beslut att ställa ut alla mina tomatplantor i uterummet. Visserligen blir det ner mot endast 5 plusgrader på nätterna men dom får stå på ett bord där det ligger en tjock filt. Sedan täcker jag dom med dubbel fiberväv där jag maganiserar dagarnas värme. För även om inte solen skiner så blir det ca 10-12 grader därinne dagtid. Jag ställde ut några på prov för ett par dagar sedan och dom ser väldigt välmående ut. Det är nämligen dags att frigöra plats för fler frösådder där tomaterna huserar idag.

  Log när jag läste om dina tomatkrukor. Har likadana. Själv dricker jag inte mjölk men maken gör det till sitt te. Inte tillräckligt mycket dock så på senaste tiden har det blivit mycket bechamelsåser och stuvningar … allt för att förbruka mängder med mjölk 🙂

  Lycka till med kryssningarna bland frösådderna och ha en riktigt skön påskhelg!

  Kram Anita

  • Carina den 3 april, 2015 kl 20:45

   Härligt när man kan få ut dem till en mellanstation. Brukar bli så knubbiga fina plantor när det är lite svalare. Fönstren ner till golvet i köket är förutsättningen för att dra upp så många små plantor. Golvvärmen och ljuset ger en rejäl skjuts. Vi dricker inte mjölk men det går lite fil.

   Skolade om chilin och paprikan igår och nu får vi se hur det går. Hoppas de hinner blomma och ge en rejäl skörd. De första tomaterna ska få komma ut i växthuset. Verkar som värmen fungerar 🙂

   En skön Påsk till dig också! Kram, Carina

 5. Kristinas oas den 2 april, 2015 kl 16:04

  Vad fint och grönt det är hos dig! Även hos mig har det grott snabbt och bra i år, skönt. Praktiskt att kunna ha sådderna på golvet och inte ta av bänkyta. Synd vi inte bor närmare varandra, här går det åt minst 1,5 liter mjölk om dagen. Har funderat på att skaffa en ko… 😉
  Kram Kristina

  • Carina den 3 april, 2015 kl 20:24

   Ja det grönt och grannt och omskolningen har börjat. Här räcker en liter mjölk säkert 14 da’r 🙂

   Kram, Carina

 6. Annas trädgård den 19 april, 2015 kl 20:16

  Vilket härligt inlägg, det är verkligen lätt att ryckas med när det gäller fröpåsar och frösådder, men ack vad allt tar plats sen… Jag har sedan några veckor ställt ut allt i kallväxthuset med frostvakt men det börjar bli överfullt där med!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.