Tomatskörden - tomaterna blir många, många

Chili och tomatodling utomhus i murarbaljor

Chili jag som inte skulle…

 

Chili tänkte jag inte så i år eftersom jag inte har något växthus. Det blev den halvdeppiga konklusionen från förra hösten när det började tokregna i början av.. ja var det september. Mycket av både tomater och chili regnade bort. Tomater hade jag tänkt så några men visste inte riktigt var jag kan ha dem. Har brukat ha dem i lådor längs en solig vägg. Men det är här det fiffiga kommer in.. Det fiffiga i att prata högt och med andra. Genast kom motrepliken på min kommentar – jag vet inte var jag ska ha dem! Men du har ju hela väggen längs verkstan. Japp – samma verkstad som får vara vinterförvaring.

Båda väggarna ligger i söderläge. Men jag kan byta en ljus trävägg mot en cementblocksmur i mörkare kulör. Den måste lagra oändligt mycket mer värme än en trävägg. Här skulle jag också kunna ställa några av dem höga fönster jag bärgade från en skola som skulle rivas. Och vips så blir det ett mobilt växthus – typ. Och förresten – ska inte sommaren modell 2018 bli en kanonsommar??

Tomatodling mot vägg Odling i lådor, billiga murarbaljor från närmsta byggvaruhus. Så här odlar jag tomater, chili och aubergine men även några kryddor. Borrar 2-3 hål med liten hålsåg några centimeter, 5-10, upp på sidan. På så sätt bildas ett vattenmagasin i botten men baljan kan aldrig dränkas med vatten.

2017

2017 hade jag 7 lådor med chili, tomater, aubergine och persilja i huvudsak. Fantastisk fruktsättning men som sagt det mognade sent och då kom regnen. Elrören använde jag för väggen skulle renoverats redan förra säsongen och så här blev lådorna flyttbara. En annan fördel som kom av det var att jag lätt kunde staga upp 6 tomatplantor i en stor murarbalja. Innan har jag kunnat binda upp de innersta längs trådar men haft problem med de yttre.

2018

Sagt och gjort – chilisådd omprioriterades och i morron ska de sås. Sen kan de gro medan jag är borta ett tag. Samtidigt så gjorde jag en prioritering av tomatsorter och härunder är en lista på de som kommer växa hos mig av båda sorter.
[columns] [span6]

Tomater

 • Green Zebra – friland
 • Green Grape – växthus, friland
 • Mei Wei – körsbärstomat
 • Red Pearl – pärltomat
 • Dina – friland
 • Marmande – busktomat
 • Wilma – busktomat
 • Naranja – körsbärstomat
 • Black Plum – pastatomat
 • Chilega – körsbärstomat
 • Berner Rose – tomat 🙂
 • Green Doctor – Körsbärstomat
 • Stupice – friland

[/span6][span6]

Chili/Paprika

 • Espelette
 • Habanero Dulce – mild variant av habanero
 • Ference Tender – paprika
 • Hungarian Buldog – paprika med mild hetta som ger bra pulver
 • Hot Lemon – chili
 • Hungarian, yellow wax hot

[/span6][/columns]

Tomaterna är fotade den 26:e augusti alltså precis innan den stora botrytisvågen slog till.

Jag tänker – Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig! Alla sorter utom tomaten ’Green Grape’ har jag köpt hos Runåbergs fröer om du vill läsa mer om sorterna. Och nej jag är inte sponsrad – bara lat!

En annan fundering – är det sommar på G? Slog just ihjäl en fet men förvirrad och väldigt hungrig mygga. Undrar varifrån den kom?

21 Kommentarer

 1. Marit den 8 februari, 2018 kl 05:20

  Du er jo bare så dyktig! Murerbaljer kan en dyrke det meste i. Jeg dyrket i mange år poteter i dem, og det gikk helt fint.
  Håper det blir en fin sommer i år!
  Klem, Marit

  • Carina den 8 februari, 2018 kl 19:10

   Tack Marit! Idag är jag mest trött… Men har fått ner en del perennfröer som behöver stå kallt en period. Får se om jag orkar chilin i morron. Alldeles oavsett så får vi hoppas på en fin sommar.

   Kram, Carina

 2. Merja den 8 februari, 2018 kl 08:24

  Det där med myggan undrar jag också…det har dykt upp några enstaka här flera gånger i vinter. Undrar om de kan bo kvar i pelargonkrukorna som stått ute?!
  Klart man kan ändra sig:))
  Vilken mängd av olika sorter du sätter! Själv sätter jag typ tre sorters chili och 5-6 sorters tomater. Jag har alltid varit mer inrikad på blommor.
  Nu ska jag rota runt bland de sparade fröpåsara och börja sortera upp dom.
  Trevlig helg!

  • Carina den 8 februari, 2018 kl 19:14

   Jo det blir en del sorter men jag har alltid svårt att välja. Sen brukar vi vara 3 som behöver plantor och då går det åt en del. Jag har börjat göra olika röror på sensommaren och då är det underbart att ha en hel del att ta av. Jag har gjort en sambal badjak en fantastisk krydda att ha i kylen 🙂

   Tack detsamma! Carina

 3. Karsten F den 8 februari, 2018 kl 09:17

  Hej Carina

  Jovisst, 2018 blir en kanonsommar:)
  Kul med alla dessa olika tomat och chili sorter.

  Tror där finns 50 arter av stickmygga – flera av dessa övervintrar med befruktade honor.

  Ha en trevlig torsdag

  • Carina den 8 februari, 2018 kl 19:18

   Hej Karsten!

   Övervintrar – ja det förklarar ju en del. Den honan kommer i varje fall inte lägga några ägg 🙂

   Vill gärna ha en del olika att blanda med. En del kommer nästan aldrig in – de plockas och äts direkt ute.

   Tack detsamma! Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 8 februari, 2018 kl 09:45

  Det där med myggor som övervintrar låter inget vidare – jag är nämligen en myggmagnet! Min gubbe säger alltid att vi har inga myggor alls. Nej, det beror på att dom aldrig sticker honom – dom sticker bara mig!!
  Det räcker så bra att jag för en vecka sen upptäckte att vi hade massor av bladlöss på min bägarranka. Så det var bara att spruta den (med ett ekologiskt ”gift”), men inte 17 hjälpte det. Det är massor kvar…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 8 februari, 2018 kl 19:21

   Bladlöss – då brukar det vara bra att duscha växten med hårt tryck och spola bort de flesta lössen först. Och om det sen behövs gå vidare med något annat. Ibland tar jag bara och drar bort de med fingrarna.

   Lycka till med bekämpningen! Carina

 5. Kristinas oas den 8 februari, 2018 kl 20:36

  Kul att det blir lite mer ätbart och så klart ska 2018 bli en toppensommar. Så det så! 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 9 februari, 2018 kl 09:18

   Det är kul att hitta möjligheter – det är nog det som stimulerar mest. Men annars är det om jag ska vara ärlig en down-sizing när det gäller ätbart 2018. Grönt brukar jag ha ganska mycket av. Det är frukt och bär jag odlar mindre av eftersom det inte går åt varken saft eller sylt 🙂 Och kanske för jag fortfarande älskar att gå ut i riktiga skogen och plocka vilda bär.

   Kram, Carina

 6. Anita den 9 februari, 2018 kl 10:36

  Ja men ibland finns lösningarna på närmare håll än man anar. Det låter ju som en toppenlösning. Och visst kommer 2018 att bli en toppensommar, bästa på länge 🙂 Trevligt också att tänka på att du och jag gjorde samma sak igår, sådde chili. När jag var klar hade det blivit 10 sorter … igen. Men det berodde på att jag hade några gamla fröer kvar som jag tyckte var synd att inte så, innan dom blev för gamla. Dom var så pass gamla så dom kanske inte gror över huvud taget och då blir det inte så många sorter ändå 🙂

  Härliga tomatbilder. Ser att du har en grön sort (eller två även om ’Green grape’ ser lite gulgrön ut). Jag har en som jag funderar på att så, ’Green Envy’ tror jag den heter så här taget ur minnet. Den verkar vara helt grön även som mogen. Det jag undrar är, hur vet man när den är mogen? Har du något bra knep. Kanske förändrar den nyans något eller … ?

  Kram och trevlig helg,
  Anita

 7. Carina den 9 februari, 2018 kl 10:58

  Det är samma här… några frösorter är väldigt gamla och inte värda att spara längre 🙂

  De gröna tomaterna går oftast/alltid?, min erfarenhet, från en lite kallgrön, blågrön över i en varmare grön. Sen känner jag om de släpper fästet lätt. Särskilt när jag odlar sorten första gången. Sen blir den ’färgen’ facit för när jag vill plocka dem. Upplevde att de gröna mognade ännu sämre än de andra förra säsongen.

  Green Zebra gillar jag för den är söt men har också en liten sälta i eftersmaken. Har för mig att Rost och Rädisor också har den som en favorit 🙂 Green Grape är min favoritkörsbär som jag hittade frön av hos en engelsk fröfirma förra året.

  Kram, Carina

  • Anita den 9 februari, 2018 kl 14:51

   Precis vad jag trodde, att det blir en varmare grön färg när dom är mogna. Det är väl bara att pröva sig fram och göra som du gör, när jag hittat den perfekt mogna så får den bli facit. Och då kom jag att tänka på när vi var och besökte Avery Island där man tillverkar Tabasco. Dom hade chiliatrapper med exakt den färg frukten skulle ha när den skördades. Dom var enormt noga för att smaken skulle vara perfekt och exakt lika i alla flaskor. Hittade dom någon frukt som var en aning ljusare eller mörkare kasserades den.

   Kram Anita

   • Carina den 10 februari, 2018 kl 09:37

    Aha – det lät spännande. Nuförtiden använder jag mest grön tabasco men båda sorterna brukar finnas hemma. Och igår fick jag äntligen sått chili- och paprikafröerna. Det är väl mamma, gissar jag, som lärt mig att frukt ska man inte behöva slita av plantan – då är den omogen 🙂

    Kram, Carina

 8. IngerM. Årdal den 9 februari, 2018 kl 20:29

  Ååå…her blir det mye gode tomater!
  Lur løsning du fikk på å dyrke utomhus, og gamle glass er utulig mye nytte i:)
  Gleder meg til en kanon-sommer 2018:)

  • Carina den 10 februari, 2018 kl 09:38

   Tack – det hoppas jag verkligen 🙂 Solen lyser utanför fönstret nu och det gjorde den igår också. Kanske kan se det som en begunnande trend. 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. marie den 10 februari, 2018 kl 10:37

  Hjemmelavede tomater er en himmerigsmundfuld. I år har vi bestemt at købe to kæmpeplanter tidligt på sæsonen for at speede avlen lidt op.

  • Carina den 11 februari, 2018 kl 10:49

   Låter som en bra idé att köpa. I Sverige är nog problemet mest att utbudet på färdiga plantor brukar vara rätt litet. Jag drar upp dem inne i värmen under bra ljus och sätter sen ut dem i växthuset med frostvakten ställd över 10 grader. Plantorna, de tidigaste, brukar börja blomma innan de kommer in i växthuset. Det är mest om det blir en varm eller kall sommar som ställer till det när jag odlar utomhus.

   Ha det gott! Carina

 10. Rost och rädisor den 10 februari, 2018 kl 19:51

  Självklart blir det kanonsommar och det låter ju jättebra med betongväggen. Det gäller bara att vara kreativ och orka bära mycket vatten. Låter som en riktigt mumsig tomatlista!
  Trevlig helg
  /Anette

  • Carina den 11 februari, 2018 kl 10:52

   Visst gör det! 🙂 Nu är jag ju lat så vattenkannor är inte att tänka på. Det finns vattenslang tillgänglig enda haken är att det kan vara kallt. Eventuellt får jag fylla en tunna och sen ta från den.

   Ja ett par sorter från förra året är bortsorterade, bla den tidiga körsbärstomaten som jag har för mig hette Kalinka – inge spännande eller värd att lägga energi på.

   Kram, Carina

 11. Marika den 17 februari, 2018 kl 10:27

  Hej Carina!
  Härligt med tomater. Jag gillar de små bäst. Chocolate cherry, Tigrella, Golden sun, Green Zebra, Ildi.
  Sår alltid för många plantor, så en hel del får stå utanför växthuset. Det fungerar bra, de mognar lite senare bara.
  Lycka till / Ha det fint / Marika

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.