Vackra - Helleborus hybridus seedling, hybridjulros

Vacker blomning hos hybridjulrosorna

Vacker blomning – ja nu i vår är det dags att utvärdera de frösådder av hybridjulrosor som jag gjorde för några år sedan. Eller rättare sagt jag sådde vid ett par tillfällen dels 2016 och dels 2018. De kunde säkert ha blommat långt tidigare men jag har flyttat de längs vägen. Men i år är blomningen vacker och värd att utvärdera.

Helleborus hybridus seedling, hybridjulros
Några har en krage i botten i en avvikande färg har för mig att det är de som kallas Anemon flowered – Helleborus hybridus seedling, hybridjulros

Då sådde jag frön från kontrollerade frösådder som en specialiserad plantskola i Wales hade gjort. Öppet pollinerade frön ger ofta sämre resultat.

Kontrollera frösådderna och utvärdera vad som är vackert

Generellt är det värt att antingen klippa bort frökapslarna eller att samla in fröna. Eftersom många fröplantor blir högst mediokra är det enklast att de nya små plantorna inte dyker upp i en annan vacker hybridjulros. Jag rensar därför bort alla små frösådder runt etablera plantor jag vill ha kvar. Annars skulle jag behöva gräva upp dem och sen försöka trassla ut mindre vackra fröplantor på sikt.

Helleborus hybridus seedling, hybridjulros

Till vänster – Clematis flowered pink, under Pastel Peaches

Helleborus hybridus seedling, hybridjulros
Pastel Peaches? – Helleborus hybridus seedling, hybridjulros

Double Apricot till höger och under en enkel Pink Spotted som är en öppen pollinerad som blivit fin

Vacker - Helleborus hybridus Pink Spotted, hybridjulros
Helleborus hybridus Pink Spotted, hybridjulros
Vacker - Helleborus hybridus seedling, hybridjulros

Helleborus hybridus seedling, hybridjulros

Till vänster – Double Dark Pink i en rosa härlig ton och under en mörkt, mörkt blåsvart. En planta är köpt som ’Slate Blue’ och en del frösådder blir lika mörka

Helleborus hybridus 'Slate Blue', hybridjulros
Helleborus hybridus ’Slate Blue’, hybridjulros

En säsong till innan jag slutgiltigt utvärderar

Tänker att frösådderna får stå kvar och att jag optimerar näring med mera i år. Och sen utvecklas nog blomningen ännu mer till nästa år och jag gör en utvärdering av vilka som ska få väl synlig placering. De andra kommer nog också få vara kvar men kanske placeras mindre synligt.

Jag undrar också om den ljuvligt vackra frösådden i randigt vitt och purpurrött som dessutom hade fyllda blommor har försvunnit. Den gillade kanske inte flytten för några säsonger till. Men snygg var den då… ..i varje fall.

Jag sådde sorter med beskrivande namn som till exempel…

variety
Anemone centered Pale Shades
Clematis Flowered White
Double Appleblossom
Double Apricot
Double Green Veined
Double Pastel Peaches
Single Peachy Apricot
Single Pink Veined
Single Primrose Yellow Golden Nectaries
Single White basal blotch

Etiketterna till frösådderna har försvunnit genom åren men det är inte så svårt att se vem som är vad när jag vet vad jag sått. Och eftersom pollineringen var kontrollerad är resultatet mycket bättre, jämnare och snyggare än de spontant uppkomna frösådderna bland de andra julrosorna jag odlar.

..och så en mångdubblering av antalet fågelsorter jag sett

Jag har upplevt att alla andra ser så många olika sorter och att jag bara kunde ett fåtal vanliga: talgoxe, blåmes, gråsparv, gulsparv, stor hackspett och domherre. Men nuförtiden är gråsparv och gulsparv sällsynta eller – jag har inte sett någon av dem på evigheter. Men så hängde jag upp en ny fågelmatare nära fönstret där jag kan kika ut när jag sitter och stickar… ..och häpp!!! Nu har jag sett bofink, pilfink, svartmes, entita, steglits, bergfink och allra, allra sötast – stjärtmesen. Nu kommer jag vara nöjd ett tag men kanske fundera över om jag kan lära mig känna igen hur de låter också.

Ha en fin vecka!

18 Kommentarer

 1. Villroses hage den 14 april, 2023 kl 19:51

  Vakkert, vakkert. Synes veldig godt om Pastel Peaches. Her i hagen er det garantert åpen pollinering. Tror ikke jeg har sett noen ”egne” blomstre enda.
  Så moro at du har fått mange nye fugler å se på!
  Ha det godt!
  /Irene

  • Carina den 16 april, 2023 kl 08:10

   Fröplantorna brukar ta ett antal år på sig för att blomma. Håller tummarna för att någon blir fin. Det blir det ju trots allt – några fina.

   Ja det har varit kul att sitta i stolen bara ett fåtal meter från mataren och inse att det fanns långt fler här än jag trodde. Men jag har också gått från en säck solrosfrön till en mixad blandning. Och det märks att den gör skillnad. På andra sidan huset matas med bara solrosfrön och där är färre fågelsorter.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 14 april, 2023 kl 22:00

  Dine juleroser er så vakre! Pastel Peaches er veldig fin ja. Hvis du har frø å selge av den må du gjerne si i fra 🙂
  Så morsomt at du har fått besøk av så mange forskjellige fugler. Det er så hyggelig å se på de i fra vinduet. Linerla var jeg ennå ikke sett, men den er sett i nærheten her nå.

  Klem, Marit

  • Carina den 16 april, 2023 kl 08:13

   Om jag kommer ihåg att samla några frön så… Men de står i en grupp med alla möjliga så det kan bli precis vad som helst. Jag har inte tänkt göra några kontrollerade pollineringar.

   Sädesärla ser jag varje år här när jag tänker efter men den kommer sällan till en fågelmatare. Den brukar gilla åkrarna här, särskilt de nyplöjda.

   Kram, Carina

 3. Ulrika den 15 april, 2023 kl 20:35

  Vackra julrosor och så kul att se dem blomma till slut. Brukar få egeninsamlade julrosfröer att gro så kanske är det värt att köpa några utvalda och testa… Har flera gånger tänkt beställa från Barnhaven men tanken på fröer är avlägsen när julrosfröerna är mogna så det har inte blivit av.
  Kul med så många olika fågelsorter och ännu roligare när man lyckas identifiera vad de är. Nykomlingar i trädgården känns som ett kvitto på att man lyckats på något sätt.

  Kram Ulrika

 4. Carina den 16 april, 2023 kl 08:18

  Ja det har varit himla kul att sitta där och spana för https://www.4seasonsbycarna.com/kontakt/att sen komma på vad det är för fågel. Jag höll på att bli tokig på entitan och svartmesen. Identifierade entitan men så dök det upp något som var samma fast ändå inte och självklart syntes de inte samtidigt. Men så småningom så…

  Fröer – ja i UK finns flera som säljer men att köpa frön därifrån efter Brexit är hopplöst jobbigt. Möjligt om plantskolan orkar jobba med det men väldigt dyrt. Många frösajter jobbar inte med EU eftersom fröerna måste åtföljas av sundhetscertifikat. Men till min glädje så har en av de jag brukar köpa sommarblomsfrön av startat ett samarbete med Klostra.

  Kram, Carina

  • Ulrika den 16 april, 2023 kl 11:47

   Ja, beställde fröer från England precis innan Brexit skulle börja och de fastnade i tullen vid nyår…. Barnhaven håller som väl är till i Frankrike och därifrån har jag beställt primula-fröer från tidigare. Måste bara se till att vara alert när de talar om att julros-fröerna finns tillgängliga 🙂

   Kram

   • Carina den 17 april, 2023 kl 10:20

    Tack för tipset! Kollade Barnhaven nu och det fanns väldigt fina primulor 🙂

 5. Lieselotte den 16 april, 2023 kl 09:36

  Das sind richtige Schönheiten! Meine Christrosen sind leider erfroren.
  Grüße – Lieselotte

 6. Carina den 16 april, 2023 kl 10:00

  Thank you! The first Hellebores were frost bitten here too but they are very different amongst themselves and starts to grow and bloom at different times which helps. Guess that the genes in them differ quite a lot.

  Best regards, Carina

 7. Marika den 16 april, 2023 kl 23:41

  Hej Carina!
  Du har många fina julrosor. Jag har rensat bort löv i mina rabatter, och hittade en hel del julrosor under lövtäcket. Hittade också några små som frösått sig. Skall bli spännande att se vad det blir för något.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 17 april, 2023 kl 08:24

   Hej Marika!

   Tänk om vi bott närmre då hade jag bett om dina löv. Jag har gått runt och sett hur mycket det behöver fyllas på i flera planteringar. Och då är löv en bra grej. Nu har jag tittat i skogen runt här men det är ett himla jobb att kratta ihop de i naturen och dessutom behövs de ju där också. Håller tummarna att det blir något fint av frösådderna du hittade.

   Kram, Carina

 8. Martin den 17 april, 2023 kl 07:01

  Fylte (doble) juleroser er flott ja, men overlever ikke lenge hos meg.
  Så jeg må se bilder hos andre istedet.

  • Carina den 17 april, 2023 kl 08:22

   Oj – det var ju tråkigt! Jag har aldrig märkt att de fyllda är mer känsliga. Bland frösådderna är det just de fyllda som klarat sig allra bäst.

   Ha det gott! Carina

 9. Elna Slot den 17 april, 2023 kl 22:30

  Det er dejligt at have mange fugle i haven, og det er altid sjovt, når man ser fugle , som ikke plejer at være der.
  Du har mange smukke juleroser. Det kan godt blive rigeligt med selvsåede juleroser, så jeg plejer at klippe frøstandene af, inden de smider frøene.

  Hilsen Elna

 10. Hannas krypin den 21 april, 2023 kl 01:19

  Så vackra dina julrosor är! Har aldrig haft några julrosor, varken inne eller ute.

 11. Titti den 23 april, 2023 kl 15:14

  Åhh dessa fantastiska julrosor! Något jag aldrig lyckas med tyvärr, de verkar inte trivas i den kalkrika jorden här på ön…
  Ha en fin söndag!
  Kram Titti

 12. Anni den 1 juni, 2023 kl 15:57

  Halvannan månad senare är jag här igen och hos mig blommar julrosen fortfarande. De jag fick av dig mår inte lika bra, men något blad har i alla fall dykt upp. Knepigt att det ska vara så svårt med dessa skönheter!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.