Frösådda pioner - Paeonia mlokosewitschii, svavelpion

Växtförökning – bara för att..

Växtförökning genom frösådd började jag med för att spara plånboken men ganska snabbt insåg jag att via frösådd kan jag få tag i många åtråvärda växter men som är svåra att hitta. Bara för att…

Just nu den här milda vintern är det härligt att gå ut och titta i kallbänkarna och se att det faktiskt visar sig en hel del. Pioner är alltid supertidiga och de klarar även en frostperiod. Det står 5 krukor med olika arter och alla är redan uppe. I somras hittade jag den här blommande som kom upp efter jag hällt ut krukan och därför är jag inte helt säker men obovata finns definitivt i generna.

Växtförökning - Paeonia obovata seedling - lackpion
Paeonia obovata seedling – lackpion
Paeonia veitchii Kompakt form
Paeonia veitchii Kompakt form också en frösådd. Frön från Göteborgs botaniska
Växtförökning - Berberis sp.
Berberis sp. eventuellt B. sargentiana
Växtförökning - Berberis sp.
Berberis sp.

Första omgången frö från trädgårdsamatörerna

Jag har inte skickat in några frön på flera år men tack och lov är andra betydligt duktigare än jag är… Jag fick 12 portioner trots att jag nog hade en ganska lång reservlista. Men det gör inget för bara namnet på första påsen gjorde mig glad. Aconitum sungpanense ’White Wine’ är en halvt klättrande typisk stormhatt men med ljust vitrosa blommor. Insamlad av HeHeHe expeditionen till Kina, 3 x Henrik och de hittade mycket fint som de tog med hem. Växtförökning i min smak.

Växtförökning från frö…

Det börjar bli svårt – inte att föröka men att få fatt i frön generellt och de riktigt roliga sorterna ännu svårare. En ny EU-regel trädde i kraft den 14:e december som gör att numera ska alla frön, liksom växter, från utanför Europa resa med sundhetscertifikat. Ok det fungerar väl och är kanske inte jättedyrt. Men som det verkar ska fröna också inspekteras innan de får passera tullen och det är dyrt. När jag betalat för besiktning av växter har det kostat 1200 sek. Det verkar tveksamt om frön från privatpersoner ens får ingå… Då kommer i de flesta fall mångfalden desarmeras kraftigt. Är det växtförökning som är farlig eller är det här ett resultat av massiv lobbying från stora företag?

En fundering jag inte kan låta bli… ..så frön från privatpersoner inom EU är då OK??!?! Medan certifierade frön från exempelvis olika sällskap men där fröna kommer från privatpersoner skulle inte vara OK? Det är ungefär lika konstigt som att man till Norge får föra in 5 mindre, krukväxter. De kan väl också resa med sjukdomar, eller hur? Jag får väl ta en stund och läsa igenom jordbruksverkets nya regler…

Jag väntar på frön från Scottish Rock Garden Club. Vi får väl se när, om och i så fall till vilken kostnad de anländer.

Växtförökning - Berberis sp. seedling
Berberis sp. en frösådd – ingen ros men typ lika taggig…

Nåväl inte mycket att göra… ..läste om en ny svampsjukdom som går på mängder av olika trädslag som i förhållandevis rask takt närmar sig och numera finns i S Europa. Frågan är – går det att skydda sig? Och när är det en naturlig evolution? Jag antar att om dinosaurierna kunnat förutse framtiden så hade även de stretat emot på olika vis. Svårt att veta när naturen ska få sköta sig ’naturligt’ och när vi ska lägga oss i…??

Bara för att…

..det har varit så milt har jag rensat igenom 3 planteringar vilket känns bra. Skiner solen rensar jag, är det mulet så kör jag kompostkvarn. Nu är alla gångar i östra lunden täckta… Och bara för att de blommar så slutar jag med en kameliabild…

Camellia 'Cornish Snow' - kamelia
Camellia ’Cornish Snow’ – kamelia, de ska tydligen vara ganska lätta att sticklingsföröka och de vill ha varmt under tiden. Kan ju vara något att pyssla med nu

Jag länkar till Trädgårdsfägring och ser vad andra gör – bara för att… – som är veckans tema.

28 Kommentarer

 1. Marit den 31 januari, 2020 kl 19:48

  Åhh, nå måtte jeg nesten lukke bloggen din med en gang…
  Den Paeonia obovata med rosa kant var veldig vakker! Du er så dyktig til å så alt mulig.
  Å så planter pleier jo å være billigere enn å kjøpe ferdige planter, så det er jo pengebesparende hvis frøplantene overlever 😉
  Jeg pleier nemlig å glemme de bort, og så dør de av tørke 🙁

  Nydelig camellia!

  Klem, Marit

  • Carina den 1 februari, 2020 kl 09:56

   Haha… Ja då ska man inte så då blir det dyrt 🙂

   Nackdelen är väl när det kommer en period när man ska skola om de små… Lökväxter och en del annat låter jag stå kvar i så krukan tills det är dags att sätta ut dem.

   Visst är den fin 🙂 Jag tycker om det enkla!

   Kram, Carina

 2. Marika den 1 februari, 2020 kl 11:14

  Hej Carina!
  Beundrar ditt tålamod med sådderna, men då får du också speciella sorter som pionerna du visar. Det är inte alltid man förstår alla regler, men väldigt dyrt med besiktning. Förstår inte riktigt , är det ok att ta med fem växter men inte sex.
  Ha en trevlig helg / Kram Marika

 3. Carina den 1 februari, 2020 kl 11:26

  Hej Marika!

  Ja så har jag fattat Marit – 5 små växter, krukväxter. Då försvinner logiken i ett resonemang kring att skydda landet mot sjukdom och skadedjur. Då måste det vara ett ekonomiskt intresse eller något… Men obegripligt för mig.

  Besiktning här är dyrt och besvärligt. Jag ska anmäla, veta var de först landar i Sverige – flyg, båt, bil…. Jag fick fantastisk hjälp av en man på Postnord för ett par år sedan. Jag hade tagit hem iris och paketet försvann ur spårningssystemet när det kom till Europa. Men som han slet för att få fram det och få det inspekterat.

  Kram, Carina

 4. lotta den 1 februari, 2020 kl 20:12

  Visst är det både konstigt och trist med begränsningarna men man får verkligen hoppas att det finns någon vettig logik bakom som man kanske inte själv inser. Lusten att fröså dog ut för några år sedan när allt åts upp av småsniglar men nu känner jag lite kämpaglöd igen och ska omvandla ett icke-fungerande jordgubbsland under skuggan av en cypress till barnkammare. Pioner blev jag ju verkligen sugen på att fröså igen när jag såg dina bilder.
  Jag har gett upp försöken att kommentera eftersom de aldrig syns och jag lyckas inte klura ut vad jag gör för fel, men nu ska jag försöka igen för jag blir alltid så glad när du skriver hos mig och det är så tråkigt att inte kunna lämna kommentarer hos någon vars inlägg man verkligen uppskattar.
  (Blir förvånad om detta går igenom men jag prövar. Ha en fin helg /Lotta

  • Carina den 2 februari, 2020 kl 08:47

   Tack Lotta! Så kul att höra 🙂

   Om du börjar från början med en ny hörna tänker jag att det går att skapa snigelskydd från start. Det underlättar lite. Men det måste ju bli ett bra resultat för att det ska vara kul att fortsätta… Jag lät bli att så i många år för det gick så himla dåligt tyckte jag. Men så är det ju kul att ha något att spana efter tidigt på året 🙂

   Konstigt med dina kommentarer – jovisst den här lyckades! Får du något felmeddelande eller annat?

   Kram, Carina

 5. Lotta den 1 februari, 2020 kl 20:14

  Ha, det gick! Lotta igen

 6. Ingmarie We/Refugium den 1 februari, 2020 kl 21:23

  Så fina pioner du fått fram genom frösådd. Helt underbara. Kamelian har du den inne eller ute?

  • Carina den 2 februari, 2020 kl 08:49

   Tack Ingmarie!

   Kameliorna står i en verkstad nu men den här vintern borde jag behållt dem ute. Funderar på att sätta ut dem utanför väggen för då är det enkelt att ta in dem om det blir en längre period frost. Jag har skrivit ett inlägg om kameliorna som jag ska publicera i veckan som kommer tänkte jag.

   Ha det gott! Carina

 7. Anne den 1 februari, 2020 kl 21:51

  Hei Carina!
  Har forsøkt å så peoner mange ganger, men aldri lykkes. Derfor er det inspirerende å se at det går. Peoner er noe av det vakreste jeg vet.
  God februarkveld! Anne

  • Carina den 2 februari, 2020 kl 08:51

   Hej Anne!

   Vad tråkigt att du inte lyckas. De tar tid på sig eftersom de bara sätter en rot första säsongen. Det är först andra eller tredje året som de visar blad ovan jord. Jag brukar ’så’ dem i påse och lägga påsarna varmt och mörkt några månader. Sen tröttnar jag och sår ut innehållet i kruka och då kommer det oftast upp blad redan våren efter.

   Tack detsamma! Carina

   • Anne den 2 februari, 2020 kl 21:44

    Hei Carina! Takk for svar. Nå skal jeg prøve igjen. Klem

 8. Marie den 2 februari, 2020 kl 08:10

  Ind imellem bliver der vedtaget nogle nye regler, hvor logikken ikke ser ud til at spille ind overhovedet. Sjovt at du nævner aconitum White Wine, for det gør jeg også i mit seneste indlæg. De røde skud på de tidligtblomstrende pæonarter er noget af det, der vækker mest opmærksomhed allerede her om vinteren.

  • Carina den 2 februari, 2020 kl 08:52

   Aha – då ska jag kolla om jag läst inlägget 🙂 Jag hade fått frön att gro men sen slarvade jag när jag satte ut plantorna… Ja jag köper att man behöver växtskyddet men då bör man vara konsekvent hela vägen.

   Pionerna syns här också… Jag har en rotbit som ligger på en bänk, den blev kvar efter en delning i höstas och den har så röda fina skott. Men det har många i rabatterna också.

   Ha det gott! Carina

 9. Karsten F den 2 februari, 2020 kl 10:09

  Hej Carina

  Som jag förstod detta EU direktiv, vil man ha kol på det som föras in i EU – incl frön…. Inom EU har vi inga kontroller, så där skulle reglen vara extradum att ha. UK har tidigare varit stora här – vi får se vad BREXIT kommer attl betyda…

  Super pioner – från egen odling:)

  Ha en trevlig söndag

  • Carina den 2 februari, 2020 kl 17:04

   Hej Karsten!

   Jag var kanske lite otydlig. Jag har koll på EU direktivet jag tänkte mest på att frön hos privatpersoner inom EU borde kunna föra sjukdomar runt EU lika väl som frön från utanför. Italien är med i EU men har redan fått in Xylella som är en allvarlig sjukdom men Italien är med i EU och alltså kan smittan föras vidare.

   Pionerna är jättefina. Kanske att några fler av buskpionerna jag sått blommar i sommar men jag flyttade dem i höstas så det är väl inte så troligt…

   Ha det gott! Carina

 10. Susie på Stjärnarve... den 2 februari, 2020 kl 11:02

  Jordbruksverket, Länsstyrelsen och UD verkar vara tre myndigheter som sköts av ”icke insatta” som dessutom inte är logiska.. Har haft med dom att göra och det är inte lätt!
  KRAM/Susie

  • Carina den 2 februari, 2020 kl 17:06

   Jag har bara haft positiva kontakter med jordbruksverket och det är ju inte dem som skapat regelverket. Man brukar säga – Don’t shoot the messenger! Och här är dem väl närmast messenger tänker jag. Har faktiskt bara haft positiv kontakt med Länsstyrelsen också 🙂

   Kram, Carina

 11. Sabelhagens olivlund-Maria den 2 februari, 2020 kl 18:08

  Vacker Kamelia! Jag läser och lär mig som alltid här inne hos dig. Du skriver om så mycket matnyttigt.
  Lycka till med sådderna.
  Kram Maria

 12. Lisbeths Haveblog den 3 februari, 2020 kl 10:03

  Ja, kontrol er mange gange nyttig, men når den ikke er konsekvent, så står jeg af.
  Det er sandelig fine planter, du har lavet dig. Så tålmodig du er.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 4 februari, 2020 kl 07:49

   Tack Lisbeth!

   Jag tycker också om pionerna och den mer rosa blev en glädjechock när den blommade i somras 🙂 Den kom ur en sådd jag hade slängt. Håller med dig om att konsekvent är viktigt 🙂

   Ha det gott! Carina

 13. Anni den 4 februari, 2020 kl 16:53

  Vilket tålamod du har med frösådder! Jag är för otålig och efter ett år slänger jag ut jorden eftersom jag inte orkar vänta eller inte minns vad som sattes. Däremot har jag gett mig på sticklingar och det ska bli kul att se om det går. Fick massor av sticklingar från mitt blåregn när vi beskar det och många av dessa såg riktigt glada ut denna milda vinter. Just idag har vi minusgrader, så jag vet inte om de fortfarande är lika glada. Liguster och buxbom har jag fått att rota sig, men inte sjutton växer sticklingarna snabbt …
  Önskar att jag kunde ha kamelia, för det är en riktig sagoblomma. Tror att Tage Andersen har väckt den kärleken hos mig.
  Nog undrar man över en del av regelverket. Man önskar att politikerna förklarade för oss vanliga varför de beslutar som de gör! Det gäller inte bara växter och fröer.
  Kram <3

  • Carina den 7 februari, 2020 kl 13:37

   Kanske har jag tålamod men jag tror snarare det är att när man sått kanske 3 år på raken så är det alltid något som gror – jag märker helt enkelt inte att det tar tid. Sen är det ju många perenner och buskar som nästan bara går att få tag i via frön…

   Sticklingar är kul men där lyckas jag inte lika bra men träning lär väl ge ett bättre resultat.

   Tages kamelior är superfina jag bor ju en bit ifrån men ändå rimligt avstånd till Gunillaberg. Och det brukar vara visningar på våren. Min första kamelia var en enkel vit, min smak helt klart, från en blomsteraffär och trixandet där, och ändå dog den, kanske startade det hela? Jag ville lyckas… Jag vet inte alls men jag gillar utmaningar…

   Kram, Carina

 14. Anita den 6 februari, 2020 kl 09:57

  Lackpionen, vilken snygging med sina lite ”flammiga” blommor. Berberis, då tänker jag på de där berberisbuskarna man såg jämt i alla allmänna planteringar förr i tiden. De där som blev alldeles eldröda på hösten.

  Jodå, har märkt av de nya reglerna för införande av frö. Min favorittomat som jag odlat i alla år går inte att köpa längre. Och det är en F1 hybrid så det går inte att. ta frö. Det är den enda pastatomat jag fått rikliga skördar av i och med att jag odlar utomhus. Det är en busktomat som inte blir så hög vilket är ovanligt när det gäller pastatomater. Har prövar många andra sorter under åren men inte hittat någon som fungerar lika bra hos mig. Nu har jag lite frön kvar som jag kan använda under ett par år. Sedan ska jag experimentera med att ta sticklingar i höst som jag ska försöka övervintra. Får se hur det går.

  Grattis till blommande kamelia! Min vita har ju också blommat men de andra har ännu bara knoppar. Dom verkar hålla på sig men det gör inget. Dom får gärna vänta till framåt mars. Så dom ska vara lätta att sticklingsföröka. Det visste jag inte. Varför har jag aldrig prövat det tro? Troligen för att när jag klippt dom har grenarna varit rätt mycket förvedade.

  Kram Anita

  • Carina den 7 februari, 2020 kl 13:41

   Visst blev den fin 🙂 Och för mig lite demonstrativ – du gav minsann upp om mig men jag ska allt visa dig.. så typ 🙂 Jag kom ju att se en mängd berberisarter i botaniska trädgården i Lyon och sen har jag sått frön. Mångfalden och variationen är stor och det finns fantastiska blad, blommor och frukter. Min favorit där får långa hängen 10 cm säkert med rödrosa, lätt transparenta bär. Tyvärr är bladen inte så fina på den. Sen sådde jag en vacker sort vildinsamlad i Kina som tyvärr inte grodde…

   Vad heter tomaten? Nu blev jag nyfiken…

   Ja det är kul fast ovanligt tidigt tror jag. Cornish Snow har jag sen tidigare men det är nog miljön i verkstan ihop med ljuset som gör att den blommar nu… Men vad vet jag. Jag tror jag ska pröva att sticka dem i vår om jag orkar.. 🙂

   Kram, Carina

   • Anita den 7 februari, 2020 kl 17:35

    Tomaten heter F1 Incas. Om du skriver ”tomater” i min sökruta på min blogg så får du upp ett inlägg som heter ”Alla dessa tomater”. Det var den jag fick en sådan enorm skörd av i höstas. Jag har en bild där det ligger tomater i fönstret, mogna och omogna. Nästan alla är Incas och … det är bara en delmängd av alla jag skördade.

    Kram Anita

 15. maggans blogg den 7 februari, 2020 kl 08:05

  Det är en otrolig glädje när man lyckats med sina frösådder och extra glad blir man om man lyckas med frön på perenner.Du har dragit upp en jättefin Pion på det sättet men man måste vara beskaffad med ett bra tålamod vilket du verkar ha.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 7 februari, 2020 kl 13:42

   Visst är det glädje… just nu har jag en kruka med Magnolia som grott. Det är ju löjligt för hur många år kommer det inte ta innan den blommar ??!? Men det är något visst med att lyckas med frö- eller sticklingsförökning för den delen.

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.