Alternativ frösådd snabbar upp processen

Alternativ frösådd – ett sätt att skynda på

Alternativ frösådd började jag med för att skynda på processen för frön som tog flera år på sig. Men också för att jag hade dåliga erfarenheter av sådd.

För länge sen gick jag med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna, STA. Barnen var små och vi renoverade hus så tid att vara en aktiv föreningsmedlem fanns inte riktigt.  Men jag hade min första egna trädgård som var ganska standardmässig i sitt sortiment. Så STA:s frölista lockade. Tanken var att få många plantor till förhållandevis låg kostnad. Nackdelen var att det tar längre tid och att frösådderna i perioder kräver mycket tillsyn, beroende på hur man ordnar det.

Jag gjorde ett par försök att så med hjälp av de vanliga råden. Men jag lyckades inte så jättebra eftersom jag var dålig på att ge krukorna den där jämna fukttillgången de behöver. Eftersom jag dessutom är otålig tröttnade jag. Fast på senare år har jag börjat använda även de här sätten igen.

 

Alternativ frösådd – ideén

Det gick några år och sen läste jag i en skrift från Göteborgs Botaniska trädgård att man kan simulera köldperioden de flesta fröer behöver. Det var inte möjligt att så i krukor och sen få plats med allt i kylen, kändes inte särskilt hygieniskt heller för den delen.Så jag tänkte till och prövade ut mitt eget sätt…

 

Vermiculit och små zippåsar viktiga för alternativ frösådd

I små zipplastpåsar med rutor för text och med återförslutning lägger jag lätt fuktad, grov vermiculit. Vermiculit är ett sterilt mineralbaserat material. Sen häller jag i fröerna och skakar om. Påsarna får ligga framme ett dygn eller två i rumstemperatur innan de åker in i kylskåpet. Där i kylan fejkas en första ’vinter’ som många perenner behöver. Vissa behöver mer än en vinter och det är kanske då som det sättet att så verkligen är bra för en otålig och slarvig själ.

Det är spännande att titta till och gå igenom påsarna med jämna mellanrum. Om inte annat så är det otroligt fascinerande att se hur fröerna sväller upp, ändrar färg, sträcker på sig, utvecklar groddar inuti fröet (liljor) innan de ens funderar på att gro. Den här processen kunde jag inte se när jag sådde i kruka och den är fantastisk att följa på senvintern. Ett sätt att starta trädgården i februari och mars.

..och sen då…

 

frösådd i vermiculit som grott

Frösådd som grott

Efter ca 2 veckor gror de första arterna. Då är det dags att ta fram påsen, den kan ligga framme något dygn utan att det gör något. Nu är det dags att göra i ordning en kruka och så, eller hälla ut vermiculiten med groddarna i. Om det är stora groddar och inte alltför många gör jag små hål, stoppar ner groddarna och ’trycker till’ innan jag täcker med lite sand och sen isgrus. Det sista precis som vanligt alltså. Efter ett par dar i krukan såg groddarna i påsen ovan ut så här i kruka…

Småplantorna är känsliga… Rumstemperatur är för varmt och ute är det oftast för kallt. Jag brukar ställa de i garaget på ett bord med kant och med byggplast i botten. Då blir det enklare att vattna. Jämn fuktighet är fortfarande viktigt. I taket har jag hängt en växtbelysning och en vanlig byggfläkt kopplad till timer ger stödvärme.

Den sista delen är mer omständlig än vanligt men för mig funkar det här sättet bra. Jag vinner minst en ’vinter’ och jag gillar att följa groningen och utvecklingen i garaget när det ändå är en tråkig tid ute. Jag brukar ändå dra upp tomatplantorna på bordet så egentligen är det inget extra arbete för mig. Men framgången med mina frösådder har mångdubblats!

Några dagar senare...

frösådd i vermiculit och påse efter groning

 

När kan du använda Alternativ frösådd?

Det här är ett sätt som fungerar jättebra för alla sorters frö som behöver en köldperiod. Särskilt för frön som vill ha flera köldperioder innan de gror. För dem kan man spara in åtminstone ett år genom snabbare groning. Det gäller till exempel pioner, trillium, stormhattar.. och många fler.

Varmgroende frön gror också fantastiskt bra på samma sätt men  i rumstemperatur men de gror ju fort även i en kruka.

 

Lycka till!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.