Trädflytt - Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum'

Flytta stora träd – det är en fördel med sen vår

Flytta stora träd – för att det skulle bli lite lättare att komma åt lönnen jag ville flytta så plockade jag samtidigt upp 6 andra vid det här laget större träd. Och generellt när jag flyttar framförallt träd och buskar tittar jag på vädret en period framöver och försöker välja ett tillfälle när det ska regna. Jag är lat och det är enklare när jag behöver vattna mindre men också för att det gör det lite svalare och bättre för de som fått flytta. Men det är något lurt för varje gång jag gräver upp för flytt så ersätts regnet med strålande solar på väderkartan när jag väl grävt upp växterna… Så blev det den här gången också.

Men det är inte så mycket annat att göra än att dra ut vattenslangen och vara glad över att de inte hade slagit ut. Hade dem gjort det så skulle vinden som stadigt legat över 10 m/s i byarna i kombination med solen gjort livet ännu svårare.

Flytta - Acer palmatum 'Koto no ito' - japansk lönn
Acer palmatum ’Koto no ito’ – japansk lönn – en bild från 2016 men oj vad den måste vuxit sen dess. Här tittar jag ner på den och nu tittar jag upp… Och den lilla Malus toringo som anas framför i bild har hunnit bli dryga 2 meter
Flytta - Acer carpinifolium - avenbokslönn
Acer carpinifolium – avenbokslönn – en favoritlönn kanske mest för namnet. Nu är även den flyttad. En lönn som precis som boken behåller bladen hela vintern. De sitter kvar även nu

Efter följer plantering

Alltså vädret som blev gjorde mig lite stressad… Jag hade ju inte tänkt ut var de andra skulle stå – det var lönnen jag var ute efter. Först placerade jag de andra tillsammans för senare plantering men så fick jag en idé. Mest för att jag tycker det är jobbigt med växter som står på lösen och kräver mer omvårdnad än nödvändigt. För några veckor sen skrev jag om min grusgård och fundering var jag kan skapa något liknande. Nu bad jag pappa plocka fram grävmaskinen och gräva upp i kanten mot bergssidan. Den bryts tvärt numera och det är ett par meter ner till nästa nivå. Jag kommer ihåg att han fyllde upp med stora, och väldigt fina, stenar för ett antal år sedan så handgrävning var svårt. Och efter all trädfällning kändes den där kanten både naken och öppen. Alla ser rätt upp och in nerifrån byvägen.

Men på grund av höjdskillnaden behövs inte mycket för att ta bort insynen. De jag flyttade nu blir inte jättehöga. Det var Acer carpinifolium – avenbokslönn, flädern ’Black Lace’, 2 klotlönnar och en vid och hyfsat hög Malus toringo v. sargentii – bukettapel. Det här blir ett experiment. Det finns egentligen inte tillstymmelse till jord där på kanten utan det är enbart grus och morän ur en allmänning för grustag. Fast runt om i den allmänningen står det diverse träd och buskar så varför inte? Och om jag nu kör dit lite gödsel med hög mullhalt och jord som ska flyttas tänker jag att det borde bli bra på sikt.

Flytta - Sambucus nigra 'Black Lace'
Sambucus nigra ’Black Lace’ och även i fortsättningen så kommer den ha en rosablommande klematis klättrande bland grenarna. Kontrasten blir så sagolikt fin
Malus toringo v. sargentii, rönnbärsapel
Malus toringo v. sargentii, rönnbärsapel – en fantastiskt fin buske vår-sommar och höst faktiskt även vintertid

Vips blev det också plats för…

Några nya rododendron – två yakushimanumhybrider ’Arabella’ och ’Pusstafeuer’ har jag också satt där. Och av årets irisbeställning fick 3 direkt flytta in. Jag beställer först och sen får jag fundera över var ska de växa. Iris pseudata ’Aichi no kagayaki’ och två strandirisar I. sibirica ’Devil’s Dream’ och ’Rigamarole’. Men när jag får kört dit mer riktig jord kan mycket mer flytta in och vips så har jag skapat min lugna grusgård med insynsskydd och utsikt i ett. Det måste vara att slå 2 flugor i ett…

Att flytta träd är förhållandevis lätt bara jag förbereder

Man ska inte vara rädd för att flytta större träd och buskar. Det fungerar bra bara man förbereder i god tid. Ca 6 månader före flytten är det bra att göra en så kallad rotbeskärning. Det betyder att jag gräver 50 – 100 cm utanför centrum och halvvägs runt trädet. Avståndet avpassar jag efter hur stort och gammalt trädet är. Då gräver jag av rötter men utan att rubba trädet och det hinner utveckla nya sugrötter innanför. Så när det är dags att flytta är det mer en fråga om jag ska handgräva och dra eller om jag kan få hjälp med grävning och flytt. Oftast underlättar det om du kan få hjälp av en minigrävare eller har en kran tillgänglig. Men jag har flyttat stora buskar helt för hand också. Det är fantastiskt vad jag kan åstadkomma med block, talja och en större duk att dra växten på.

Acer globosum
Acer globosum – även de har vuxit en hel del sen jag hittade dem på en höstrea – stora redan då
Aesculus pavia 'Koehnei'
Aesculus pavia ’Koehnei’ – ett litet och lättflyttat träd

Så småningom ska jag flytta fler träd

Men nu får det vänta ett litet tag. De allra flesta av de större träden är flyttade och andra träd som är kvar är relativt nyköpta och därför betydligt lättare att flytta. Men det är helt ljuvligt att kunna flytta in de här större exemplaren – det ger genast ett mera ombonat och etablerat intryck. Men nu först så måste jag flytta mina kallbänkar. Björken som gav den välbehövliga skuggan fälldes…

Andra vågen vårblommor – de är fotade men får vänta ett par dagar. Jag länkar till Trädgårdsfägring där du kan läsa fler bloggar.

…slutet på april och bara cirka hälften av dahliorna är uppkrukade – tiden den tiden…

18 Kommentarer

 1. Lisbeth den 24 april, 2021 kl 20:08

  Du er modig at du tør flytte større træer, især her om foråret. Hos osfår vi ikke ret meget vand, det gør I åbenbart heller ikke.
  Du har mange fine planter, der skal eller bliver flyttet, jeg håber, de klarer det, du får hårdt brug for vandslangen.
  Kram fra Lisbeth

  • Carina den 24 april, 2021 kl 20:34

   Kanske det men nu innan bladen slagit ut så är det mindre risk. Självklart får jag vattna om det inte regnar men jag tror på lite regn inemellan. Jag behöver flytta jorden där dem stog. Och alla de jag flyttade förra våren mår bra.

   Kram, Carina

 2. Marit den 24 april, 2021 kl 21:27

  Ja, det er risikosport å flytte trær om våren, men siden det har vært så kjølig så har de ikke fått ut bladene enda. Du er jo heldig med det. Her står alt på stedet hvil, men det kommer jo av at det er nattefrost hver natt. Her er det nå stor skogbrannfare og det er fryktelig tørt.
  Ja, tiden går veldig hurtig hver eneste vår 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 25 april, 2021 kl 08:09

   Det är både ock här. Torrt på många ställen men just där jag håller till rinner dagvatten i ytan. Så jag har tänkt elda grenar i veckan. Elden kommer ingenstans på grund av fukten och bristen på torrt gräs. De här träden var rotbeskurna flera av dem så jag tror det ska kunna gå bra. Vi får väl se om 3 år eller så 🙂

   Kram, Carina

 3. Ätliga trädgården den 25 april, 2021 kl 08:00

  Ojojoj, vad du jobbar och sliter! Låter som en superlösning med träden vid kanten som insynsskydd uppåt. Även här växer stora träd i sandåsen och precis i kanten på allmänningens grustag.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 25 april, 2021 kl 08:11

   Mmm jag var bra trött en dag i veckan 🙂 Sand är ett bra odlingssubstrat uppenbarligen och den drar upp fukt ur berget har jag sett där jag har en sandhög liggande. Jag hoppas det ska bli bra så här.

   Kram, Carina

 4. Marika den 25 april, 2021 kl 11:39

  Hej Carina!
  Låter inte som ett lätt projekt även om man har hjälp av maskiner. Riktigt snygga träd. Tillsammans med allt det andra du planterat, kommer det att bli riktigt fint.
  Ha en skön söndag /Kram Marika

  • Carina den 25 april, 2021 kl 18:32

   Nej helt lätt är det inte – en av de svårare bitarna är att bestämma var, var ska de stå. Men när det är gjort går det ändå hyfsat lätt.

   Kram, Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 25 april, 2021 kl 11:41

  Det er sandelig et stort arbejde, du har kastet dig ud i, men jeg kan forstå, at du har prøvet det før, og det bliver jo skønt, når du kan gå rundt og nyde træerne på de rette pladser.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 25 april, 2021 kl 18:35

   Haha – ja en del av träden har ju flyttat flera gånger med mig 🙂 Jag ser fram emot den dagen kanske redan om 2-3 år. Det som tar mest energi är tankearbetet kring var ska jag placera dem.

   Ha det gott! Carina

 6. Marie den 25 april, 2021 kl 20:07

  Det kan jo blive nødvendigt at flytte forholdsvis store træer, og så må man forberede sig rigtig godt, sådan som du har gjort. Så er det ulige lettere at flytte rundt på nogle rhododendron.

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:33

   Precis så är det! Att jag håller på och flyttar runt så mycket beror på att jag flyttade mycket från min förra trädgård, planterade det tillfälligt – det har blivit flera år för en del, och nu successivt försöker ge dem en ny och förhoppningsvis slutgiltig plats. Men det är ett pusslande…

   Rododendron är en ’piece of cake’ i jämförelse.

   Kram, Carina

 7. Anni den 26 april, 2021 kl 11:01

  Mycket kan man säga om årets aprilväder, så det är lite kul att någon tyckt om det (ja, i viss mån i alla fall). Själv var jag faktiskt glad över att kunna gå ut och gödsla en dag då det snöblandade regnet gjorde halva jobbet åt mig.
  Så suveränt att du kunde slå två flugor i en smäll, både hitta den perfekta platsen för växter som skulle flyttas och (om jag förstod rätt) få tillfälle att köpa lite mer … plus insynsskydd på köpet. Bra jobbat! Härligt att läsa om din envishet 🙂

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:35

   Det blir liksom lättare att acceptera om jag hittar en fördel med vädret – precis som du gjorde. Köpa lite mer – de kommer från rhododendronmarknad så de hade kommit ändå men… ..det är ändå fantastiskt skönt att inte gå varv efter varv och leta plats åt dem 🙂

   Envisheten eller kanske snarare tilltron till projektet går lite upp och ner just nu 😉

   Kram, Carina

 8. Ulrika den 26 april, 2021 kl 17:36

  Hej Carina,

  Plötsligt händer det, bitarna faller på plats och vad härligt att du påbörjat din nya grusgård. Lustigt hur mycket i trädgården som hänger på dominoeffekten, för att kunna göra en sak måste alltid något annat fixas också.
  Rosablommande klematis i ’Black Lace’ låter fint, kanske något jag kopierar. Och väderfenomenet är känt, men å andra sidan ändras prognoserna hela tiden och numera tänker jag att det knappt är någon idé att kolla utan bara sätta igång med det jag tänkt. Vem vet när man har tid nästa gång…

  Ha en fin vecka. Kram Ulrika

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:37

   Det tycker jag du ska göra – kopiera. Det är väldigt vackert med kontrasten som blir. Du har nog rätt om vädret och att det är bättre att bara göra. Sen kan vädret fungera som grädde på moset ibland 🙂

   Grusgården är tillfälligt spolierad. Jag fick lite hjälp jag inte behövde och fick flytta en kallbänk…

   Kram, Carina

 9. Elna Slot den 26 april, 2021 kl 21:47

  Flytter du ikke meget rundt på dine planter 😉? Du har før skrevet om, at du har flyttet både buske og træer. Det er et kæmpe arbejde, og også et stort arbejde bagefter, når de skal passes med vand. Godt der er hjælp at få fra maskiner.
  Pas godt på din ryg!

  Hilsen Elna

  • Carina den 28 april, 2021 kl 10:39

   Jo – jag flyttar runt växterna mycket. Det är en karusell jag började när jag bestämde mig för att sälja huset. Då grävde jag upp och flyttade nästan alla träd och buskar jag skaffat till den tomten. Planterade dem tillfälligt, några har stått 6-7 år, och sedan ska jag flytta dem till ny tomt. Men en del kan inte sättas direkt på den nya tomten eftersom jag dels behöver jorden de står i idag och dels för att jag inte kan plantera hela tomten ännu. Så jag kommer flytta träd i säkert 2 år till.

   Tack Elna! Jag tar vilodagar 🙂

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.