Perennsådd nu är det hög tid

Perennsådd en härligt belönande sysselsättning

Perennsådd – inget hokus pokus, det är bara ovanligt belönande. Visserligen är min favoritlista borta från och med den här säsongen men det finns ju fler ställen. Genom åren har jag i huvudsak beställt frö från trädgårdsamatörerna, Konnässörsklubben och SRGC, Scottisk Rock Garden Society. De sista två åren har jag tagit det rätt lugnt, känt att det räckt med de krukor som redan står i kallbänken. Men samtidigt är det kul att pyssla med så här års. Det finns massor av till exempel lundväxter som jag aldrig hittar på plantskolor. En del finns på speciallistor men då blir priset därefter. Så för att få ett större utbud och för att få många av samma till ett vettigt pris sår jag en del.

Helgen som gick gjorde jag min första Gothenburg Green World aktivitet. En kurs i perennsådd hos Gerben som under flera år jobbade i Göteborgs botaniska. Idag driver han Gerbianska på Råda Säteri.  Även om jag sått i många år så kan man alltid lära mer. Gerben rekommenderade en jord som består av 50% jord/mullämnen och 25% sand och 25% grus. Sanden ska vara ren utan jordpartiklar, dimension 0-8 och gruset  isgrus 2-5 eller liknande. Sandtaget vet vad man menar. Vi pratade om de 3 bärande funktionerna jorden ska ha. Jorden ska ge syre, vatten och jord/näring. Sand och grus behövs för de två förstnämnda. Proportionerna mellan funktionerna är 1/3 av vardera. Så en luftig, porös jord behövs alltså.

 

Perennsådd – kallbänken är ovärderlig

Jag har skrivit om olika sätt att så perenner och du hittar inlägg om det under förökning och odling. Jag har skrivit om hur jag blandar jord  i ’Perennsådd – jordtips’. Ett sätt som dock alltid fungerar oavsett vad man hittar på olika nätsajter är att så i jord, enligt länkbeskrivningen, i en ren kruka. Ha krukan i rumsvärme en till två dagar så fröna får dra åt sig lite fukt och sen ställa ut den i en kallbänk som den i bilden. Faktum är att kallbänken gör hela skillnaden för mig oavsett hur jag har sått. Krukorna gräver jag delvis ner i sandlagret som ligger i botten. Den fuktiga sanden håller sådderna lagom fuktiga. Det är ett fåtal gånger jag behövt vattna i sanden.  Det var alltid där det brast innan. Eftersom bänken står i lagom skugga, svalt med vandrande ljus, under en tall så är det en perfekt miljö för perennsådd. Det behöver alltså inte vara så knepigt. Däremot är det fantastiskt kul att följa hur det gror på våren. Att få pricka av i listan att nu… .nu har det grott i krukan. I en av krukorna står en vit variant av Erythronium revolutum på tillväxt, en knölväxt jag aldrig någonsin sett till salu. Den vanliga rosa är underbar…

Att det som i bilden lagt sig ett lager snö är bara bra. Snön töar och avger fukt till sådderna lagom långsamt jämfört med en vattenkanna eller vattenslang.

Kallbänk för perennsådder

Kallbänken, en enkel träram som jag lagt vanlig byggplast i och uppe på det ett lager sand,10-15 cm tjockt

 Så vad har jag sått genom åren? Det är mycket och till exempel så har pioner fått ett helg eget inlägg för den mer otålige. Men som jag sa ovan – det är mycket lundväxter men även annat. Bergsingefäran nedan står inte kvar i krukan längre den lever och blommar i lunden. Den lilla primulan blev en större underplantering under några pioner. Trolldruvorna är vackra tuvor i lunden och bären färgas klarröda av eftermiddagssolen. Den månskensgula nunneörten är en av de vackraste i släktet säger fler än jag.

Roscoea scillifolia Pink, perennsådd

Roscoea scillifolia ’Pink’, bergsingefära planterade i grupper i lunden

perennsådd, Primula palmata

Primula palmata, palmat som i palm = handflata och visst kan man likna bladet vid en handflata

Actaea rubra

Actaea rubra, röd trolldruva

Corydalis malkensis

Corydalis malkensis, en månskensgul nunneört för torvpartiet, blommar här 3:e säsongen efter sådd

Nästa gång ska jag berätta lite om det fåtal växtfamiljer  – ja man kan dela in det så grovt som till exempel berberisfamiljen – som behöver lite annan behandling. Ett fåtal sätt/metoder/behandlingar som kan behövas men fåtal är ordet. Ibland beskrivs en djungel av olika temperaturer, perioder mm. Och sen  lite om frön som behöver sås färska eller förvaras på ett sånt sätt att de behåller sin grobarhet.

Och häromdagen efter att snön töat så tittade de första pionerna upp ur såkrukorna 🙂

Ha det gott!

carina2

 

15 Kommentarer

 1. Britt den 31 januari, 2016 kl 09:24

  Det är ju fördelen att man kan få fram litet mer ovanliga växter. Fast jag har misslyckats så många ggr så i år blir det nog bara grönlilja.
  Primulan är ju jättefin. Likaså trolldruvan. / Britt

  • Carina den 31 januari, 2016 kl 12:21

   Kan förstå känslan. Jag sådde mycket i mitten av 90-talet som nybliven trädgårdsamatör. Det gick verkligen inte bra och därefter tog det rätt många år innan jag prövade igen. Det är kul när det fungerar annars är det ju slöseri med tid 🙂

 2. Rost och rädisor den 31 januari, 2016 kl 09:54

  Informativt och intressant! Gissar att du inte har problem med sniglar. Här skulle det aldrig hinna bli nåt i en kallbänk utanför snigelstaketet. Minsta lilla skott slukas glupskt av rödingarna. Jag måste få upp mina vintersådder på bockar och sen glömmer jag förstås nån vattning på våren.
  Ha det så gott
  Anette

  • Carina den 31 januari, 2016 kl 12:23

   Tack Anette! Kul om tipsen är bra också. Jodå jag har mängder med sniglar, verkligen mängder. Men jag brukar strö en rejäl sträng snigelmedel runt pallkragen och sedan fördela några korn i varje kruka. Det hjälper tillräckligt bra. Antagligen finns det en massa annat godis i planteringarna som lockar ännu mer. Sen får perenner inte så saftiga blad kanske som annueller och annat?

   Carina

 3. Laila den 31 januari, 2016 kl 09:57

  Tar till mig alla tips och råd, du är en guldgruva, vet du det?!
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 31 januari, 2016 kl 12:24

   Tack Laila! Det är väldigt kul att få höra det. Och det är kul att dela med mig av information och erfarenhet som jag byggt sen många år tillbaka. Så kanske läsaren slipper misslyckas.

   Ha det gott! Carina

 4. Marit den 31 januari, 2016 kl 10:27

  Så mye spennende du har sådd! Jeg har virkelig lyst på den røde Actaea rubra. Jeg har den i hvitt, men synes de er så fine med bærene på høsten. En kaldbenk er nok veldig bra å ha, ja.

  Klem, Marit

  • Carina den 31 januari, 2016 kl 12:26

   Påminn mig längre fram i vår så kan jag skicka någon planta eller till sommaren när det är dags att samla frön. Men jag har dåligt minne så påminnelse är viktigt 🙂

   Kram, Carina

 5. Sabelhagens olivlund den 31 januari, 2016 kl 12:32

  Vilket fint matnyttigt inlägg. Det var några år sedan jag sådde perenner, eller sommarblommor med för den delen. Det är så kul att se sådderna komma upp, kan sakna det.
  Ja tack, jag tar gärna vit brunnäva om du har över:) Jag kan skicka kuvert med porto.
  Kram Maria

  • Carina den 2 februari, 2016 kl 19:15

   Tack Maria! Vi kan höras senare i vår när jag ser vad som kommer upp. Och du… ..du får nog påminna mig för jag har alldeles för mycket just nu 🙂 Klart man ska känna dels att man har tid att så, dels lusten. Det sista tror jag är absolut viktigast.

   Kram, Carina

 6. martaronyai den 1 februari, 2016 kl 06:15

  Om något år hoppas jag att du står på växtmarknader och säljer dina överskott, då ska jag vara först i kön.
  Jag har inte testat kallbänk, men har upplevt hur roligt det är när lite mer exklusiva perenner frösår sig spontant. Hoppas att jag känner mig mogen för perennsådd längre fram när barnen är större, men nu orkar jag inte med fler utmaningar, tyvärr.
  Kram
  Marta

  • Carina den 2 februari, 2016 kl 19:17

   Tack Marta! Jo jag kommer nog anmäla mig till Uddevalla senare i vår och dit gissar jag att du tänker dig. Tänker att man ska välja noga vad man vill pyssla med och välja sånt som lusten säger ja till. Och som du skriver – om några år gör vi andra val 🙂

   Kram, Carina

 7. Ulrika den 1 februari, 2016 kl 07:00

  Bra att du berättar om dina sådder och metoder. På det området kan man nog aldrig bli fullärd. Vi har sått i omgångar och ställt ut, sedan före jul, och nu blir det innesådder. Osiris Fantasie är vädigt fin kan jag lova! Kul att du också sår Cremanthodium. De lär vara svåra att så. Hoppas att vi lyckas bra, jag har några påsar av olika gula sorter som ska sås men jag väntar med mina sådder tills jag läst dina tips. Tack för att du länkar hit!

  • Carina den 2 februari, 2016 kl 19:20

   Aha.. då kan vi jämföra senare 🙂 Jag kommer så fröerna som Heléne har tipsat om. Kan ge dig länken i en kommentar på din blogg. Varsågod – det är bara kul att kunna länka ut till intressant information.

   Carina

 8. Anita den 2 februari, 2016 kl 17:18

  Jag har läst dina andra inlägg om perennsådder och dom är så intressanta. Som någon skrev … en riktig guldgruva! Själv har jag inte kommit så långt att jag börjat med perennsådder men någon gång så … Då vet jag var jag ska läsa om det 🙂

  Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.