Fler frön i bagaget

Som en ekorre skuttar runt

 

20151017_0019Så gjorde också jag. Första onsdagen i Kina var jag ledig hela dagen och gav mig ut på promenad längs floden. Tittar nog mer uppåt än neråt för som av en händelse så hittade jag frön på en lönn som jag försiktigt smög ner i fickan. Sen fotade jag: farbror som tog en paus och körde zonterapi på sig själv, fiskande farbröder, lunchsovande tjänstemän och såg många fler som inte ville vara med på bild, skrev om dem här. Faktiskt indikerade många med kroppspråk att man inte vill bli fotad. En lång runda genom en shoppingmall som fick Kinas nya välstånd att sjunka in: Gucci, Prada, Armani, Lacroix och många, många namn som man hittar på de olika stora modeveckorna fanns där. Och de kostar lika mycket eller snarare mer än här hemma.

Lunchen tog jag på ett tea house och en av mina favoriter – dumplings. Tänker fortfarande tacksamt på en kinesisk kollega jag hade i USA som tog med oss till sitt ’dumplingsställe’. Jag har fuskat med pinnar i många år men nu bestämde jag mig för att försöka lära om och lära rätt. Servitören stannade tålmodigt vid mitt bord. Och sen när han satt sig kikade han ibland och gjorde tummen upp när det gick bra.

En promenad på andra sidan floden tillbaks och här hittade jag fler frön. Uppblåsta avlånga bollar ungefär som en torkad japansk lykta och 3 svarta frön inuti var kapsel. Någon ärtliknande historia med bruna platta frön. Först letade jag längs kanten av muren mot gången men sen smög, skuttade jag upp bland buskarna. De taggiga bollarna på träden med flagnande bark nådde jag inte och jag tänkte – de är kanske mognare nästa vecka. Då hann jag inte men träden var plataner.

Sen hittade jag en liten frukt på hotellet som jag älskade, kinesiska dadlar. En kinesisk variant av sharonfrukt som jag köpte när vi var vid muren. Ni ser hur de växer och skördas i bilderna. För skojs skull googlade jag när jag kom hem till Sverige och hittade en sida, Flyinge, med beskrivningar av många kinesiska träd. Så jag tror jag hittat namn på de flesta. Och jag hittade namn på flera andra som jag skulle vilja ha efter att ha sett dem där.

20151017_0018

 

Växterna jag tror eller vet att jag sått:

 • Lönnen – Acer bourgerianum fast lönnsläktet är stort så det ger sig om det är rätt, men den här sidan om lönnar är riktigt bra
 • Kinesträd – Koelreuteria paniculata – bild på frukten
 • Falsk acacia – Robinia pseudoacacia
 • Kinesiska dadlar – Ziziphus jujuba, bild nedan
 • Kinesisk kaki – Diospyros kaki ser ut som och smakar som Sharonfrukten

20151021_0001

 

Min nya favorit blev de små kinesiska dadlarna som fanns bland frukten varje frukost. Ett torrt, lätt fruktkött men som smakade fantastiskt gott. Om de skulle gro så är buskträden kanske härdiga här. Men frukt vill de ha rejäl värme för att sätta så dem får jag nog drömma om. Fast tanken snuddar vid global uppvärmning.. Vem vet, kanske borde jag gå ner och titta på sådderna, de står ju faktiskt snöfritt i garaget.

 

Ha det gott!

logga_rosaline

 

8 Kommentarer

 1. Marit den 13 januari, 2016 kl 10:22

  Spennende med de frøene du tok med deg! Kanskje de vil spire en gang. Du skriver vel om det hvis de spirer?

  Klem, Marit

  • Carina den 13 januari, 2016 kl 21:47

   Det kan du tro! Jag kommer vara världens stoltaste lilla frömamma man kan tänka sig och då bara måste man ju berätta för heela världen 🙂

   Kram, Carina

 2. Laila den 13 januari, 2016 kl 11:57

  Blir förstås nyfiken på vad du jobbar med som innebär så exotiska resor!
  Spännande fröexperiment, hoppas du rapporterar om hur det går.
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 13 januari, 2016 kl 21:50

   Mmm… jag har jobbat mycket med verksamhetsförstudier och det har gjort att nu hjälper jag andra som vill ha ett bollplank. Till det så utbildar vi också i metoder mm. Så vi höll kurser min kollega och jag.

   Carina

 3. Anita den 13 januari, 2016 kl 15:28

  Oj så spännande. Roligt att du lyckats få fram namnen. Det finns så många exotiska goda frukter, jag älskar sharon. Idag känns det däremot som den globala uppvärmningen är långt borta, vågrätt snöfall och bitande vind. Men det ska bli spännande att följa dina sådder.

  Ha det bra i vintern!

  Kram Anita

  • Carina den 13 januari, 2016 kl 21:52

   Javisst är dem goda 🙂 Det var när jag googlade som jag lärde mig att sharon egentligen heter persimon men att israelerna fått fram någon egen variant som nu kallas sharon… Så det går att lära mycket genom att plocka ett frö.

   Kände det, solen sken men vinden var bitande narig. Och kallare ska det bli. Men kamelian mår bra i garaget.

   Kram, Carina

 4. Britt den 13 januari, 2016 kl 19:50

  Sådant är ju så roligt. Att ta frön tycker jag är bland det roligaste då jag reser. Hoppas något gror. Jag tittade på plantskolan och där ska jag botanisera mer. Jag plockar ju en del som jag inte vet vad det är. / Britt

  • Carina den 13 januari, 2016 kl 21:54

   Haha… ja du kan ju gissa vem som inspirerat mig. Dina spännande, främmande frösådder for förbi i tanken flera gånger när jag var ute och gick. Så det kommer alldeles säkert hända igen.

   Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.