Såmetoder - fröså i papper

Såmetoder och såjord

Såmetoder och såjord

Här finns nog lika många uppfattningar, tips och tricks som det finns människor som sår. Jag tycker det är spännande att testa nya sätt och se om resultatet blir ännu bättre. Så i år testar jag bland annat att så i papper – ja just papper närmare bestämt kaffefilter som ju håller ihop väldigt bra.

Såmetoder - fröså i papperHar läst om hur en del kallgroende frön behöver ännu svalare än vad kylskåpet ger. Att det till och med är bra med minusgrader inom rimliga gränser. De som testat verkar använda glasade uterum – så jag stoppade några frön i kaffefilter som jag fuktade. Filtren placerade jag sen i en plastpåse, OBS vanlig, inte fryspåse som lär bli för tät. Ni hör att de som testat har jobbat seriöst och metodiskt. Jag är evigt tacksam för dessa människor som ständigt söker nya vägar. Eftersom fröerna jag testade dessutom är mörkergroende så tömde jag en théburk och la plastpåsen däri. Sen placerade jag burken i växthuset. Borde det inte vara samma sak i kruka??!? Jo men nu följde jag rådet – papper kallt eftersom man sett att resultatet blivit bättre.

Efter några dagar kom jag på att jag gjort en tankevurpa och placerat alla fröer som behövde en blötläggning där. Några av de blötlagda var Arisaemor som är varmgroende. Jag traskade ner till växthuset och öppnade burken, fiskade upp filtren, bar in och stoppade dem i en ny plastpåse som jag placerade i ett mörkt skåp. Sen reste jag bort i 5 dagar och på 6:e dagen hade en del frön börjat visa groddar eller groddanlag.

Dags att blanda såjord

Nu behövde jag ’så’ Arisaemafröerna på riktigt som man säger. Jag använde naturgödslad Hasselfors såjord. 50% av den, 25% sand och 25% grus fraktion 2-5 är rekommendationen enligt Göteborgs botaniska. Nu blev det inte riktigt så… Jag hade bara 0-5 grus att blanda med och så fick det bli. Letade efter receptet som jag fick när jag gick en såkurs hos Gerben på Gerbianska. Nu står de tillsammans med mina chilisådder i ett minidrivhus. Tror inte såjordsmärket är så viktigt det är en estetisk fråga… ..vill jag ha fullt av vita perlit eller guldiga vermiculitflagor i rabatterna när jag häller ut frösåddsrester?

Bakteriekontroll

En annan sak som jag testar i år är att blanda lite Atamon, vätska eller pulver att ha i sylt och saft, i vatten för att hämma mögelbildning. Jag doppade vermiculiten i lösningen och jag fuktade kaffefiltren med blandningen. Kan inte säga om jag ser nån skillnad ännu men ska kontrollera de frön jag sått i påsar. De ligger nu i matkällaren där det är både svalt och mörkt. Och nej jag har inte gjort något direkt recept utan skvätt i en slatt…

Rhododendron rex

Varmgroende frön

Jag ska så de första varmgroende fröerna i dagarna. Det är meconopsis och primulor jag tänker börja med eftersom meconopsisfröer tappar i grobarhet snabbt. Men det är också lite vanskligt. När meconopsisfröerna grott så behöver de avsevärt svalare för att utveckla bra rotsystem. Men jag hoppas, hoppas att det blivit mer vår ute då. En annan sak jag ska testa för meconpsisfröerna är att så i enbart torv med sand 0-5. Rötterna är så fina att till och med perlit är negativt. Den som lever får se. Fröerna jag ska så nu är ljus- och varmgroende = pyttesmå. De sår jag väldigt ytligt och bara doftar lite, lite sand över. Sen måste de in i ett minidrivhus för att fuktnivån ska hållas tillräckligt jämn och hög. Ett par rhododendronsorter får göra dem sällskap. Det är hisnande att Rhododendron rex, en giganternas gigant, börjar som ett litet, litet gnyttfrö… Min lilla planta till vänster och ett stort exemplar från Göteborgs botaniska härunder.

Rhododendron rex. gotbot

Rhododendron rex med sina gigantiska mörkgröna blad och massor av blom

 

Det var lite om årets frösådder. I dagarna lär fröerna från STA:s restlista dimpa ner. Men allt annat som behöver tas om hand nu är sått på ett eller annat sätt.

25 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 20 februari, 2018 kl 19:58

  Det er så spennende med alt du sår! Det er som du skriver, nemlig at det finnes utallige metoder. Noen virker godt, andre ikke fullt så godt. Jeg prøver noen ganger ut litt forskjellig med vekslende hell. Jeg har i år igjen sådd frø av blodbeger, rhodochiton. Noen fra egne innhøstinger, og noen som jeg kjøpte fra en nettbutikk. De så helt annerledes ut enn de jeg hadde selv. Det blir spennende om de blir like 😉

  Veldig vakkert bilde det siste du viser. R. rex er en utrolig flott plante som jeg ikke tør å prøve her.

  Klem, Marit

  • Carina den 21 februari, 2018 kl 09:29

   Tack Marit!

   Jamen så är det och jag gör olika år från år beroende på en massa saker. Har jag missat att ha sand och jord frostfritt och vintern är kall så sår jag mer i påsar. Det finns massor som påverkar hur jag bär mig åt. Jag skördade en hel del frön från de ettåriga prydnadsgräsen som brukar vara frökonstanta. Ageratumen upplevde jag började komma i olika färger när jag tog från den vita och det är ju genetiskt logiskt 🙂 Rhodochiton har jag bara prövat en gång har inte riktigt fastnat för den tror jag.

   R rex är fantastisk men den har egentligen blivit möjlig hos mig de senaste årens milda vintrar så du tänker säkert helt rätt.

   Kram, Carina

 2. Karsten F den 20 februari, 2018 kl 21:12

  Hej Carina

  Det är så bra att du experimenterar, kul om du hittar bättre metoder,
  Ofta ger naturen svar:
  För en del år sen sådde jag martagon liljor i Värmland, där blev frö över, de slängte jag i det höga gräs.
  Nu står där nog en 8-9 fint där mellan gräs och älggräs.

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 21 februari, 2018 kl 09:33

   Tack Karsten!

   Egentligen om jag verkligen ville utvärdera borde jag dela fröna i små portioner och testa samma frö olika. Men det orkar jag inte. Oändligt tacksam att andra gillar att jobba med sånt.

   Dina reflektioner kring krolliljesådden tänker jag är naturen i ett nötskal. Det sprids mängder med frön men bara några blir vuxna, frögivande växter. Och utifrån det är 8-9 stycken ett bra resultat, naturligt dessutom, för lite jobb. Jag har några växter jag rensar försiktigt runt och gärna lägger lite löv eller annat fukt- och skuggivande. Det gäller fritillarior till exempel. Jag vill ha en miniäng av kungsängsliljor 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Anja den 21 februari, 2018 kl 07:37

  Roligt att läsa om dina sådder. Och, du har så rätt ang. såmetoder. De är ”lika många” som människor som sår – typ 😉
  Lycka till med sådderna. Spännande att få läsa hur det går.!
  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 21 februari, 2018 kl 09:34

   Tack Anja!

   Ännu en gång har jag sått Cremanthodium. Just nu känns det som sista gången men man vet aldrig. Hittade även frön till en Gaultheria med blå bär som inte grodde förra året, därför får det bli ett nytt försök.

   Tack detsamma!
   Carina

 4. Anita den 21 februari, 2018 kl 17:18

  Härligt Carina! Det är så roligt att du prövar och experimenterar och skriver om det. Att blanda i Atamon, det låter ju helt logiskt. Det ska bli kul att höra hur resultatet blir av det. Det där att så i papper tror jag inte alls är dumt och i synnerhet kaffefilter borde ju vara idealiskt. Måste säga att din lilla Rhododendron rex ser väldigt frisk och fin ut. Tänk när den blir så stor som den i Göteborgs botaniska 🙂 Och nu blev jag påmind. Vi har kalla nätter nu och solen börjar värma på dagarna. Det är dags att täcka mina rhododendron.

  Kram Anita

  • Carina den 21 februari, 2018 kl 21:15

   Tack Anita! 🙂 Tänk om någon Cremanthodiumart kunde gro den här gången – det vore nåt… Jag har inte heller täckt men den här vintern på västkusten har inte direkt lysts upp av något solsken. Ska känna efter om det är någon tjäle eller ej. Jadu… och om inte jag får se den så hög så kanske någon annan får det. Har en känsla av att rhododendrondalen i botan anlas på 50-talet och jag fotade förra sommren.

   Kram, Carina

 5. marie den 21 februari, 2018 kl 18:56

  Det er interessant at læse om, hvordan du griber frøsåningen an. I stedet for grus putter jeg leca perler og kattegrus (moler) i såmediet for at gøre det luftigt og porøst. Bakteriekontrol er jeg simpelthen for doven til at gøre noget ved, men har hørt om andre, solvarmen jorden i ovnen for at dræbe eventuelle bakterier.

  • Carina den 21 februari, 2018 kl 21:30

   När jag har grävt jord ute i landet så har jag steriliserat den i ugnen 🙂 Men nu använde jag såjord på påse. Egentligen borde jag sterilisera sanden och gruset jag täcker med men det har jag inte gjort. Köpt kattsand i Sverige innehåller en massa konstigheter som inte lär vara bra för frösådd.

   Ha det gott! Carina

 6. marie den 21 februari, 2018 kl 18:57

  Som varmer jorden i ovnen – skulle der selvfølgelig stå.

 7. Rost och rädisor den 22 februari, 2018 kl 07:23

  Intressant! Det är det som är så kul när man verkligen går in för nåt, att det finns knep och trix.
  Hoppas nu allt löper på som det ska.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 23 februari, 2018 kl 13:40

   Tack Anette! Jovisst det hoppas jag med. En sak som nog är säker är att framåt senvåren, försommaren så kommer jag ha för mycket att skola om och för lite plats att ställa det skolade på 🙂

   Kram, Carina

 8. Marika den 22 februari, 2018 kl 11:14

  Hej Carina!
  Härligt med dina tester, skall bli kul att följa hur det går. Har lagt ut några plastbackar i snön, med perenner. Förra året lyckades jag med en del, medan annat inte blev något alls. Hoppas det lyckas i år.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 23 februari, 2018 kl 13:41

   Hej Marika!

   Förr när jag alltid satte alla perenn- och fleråriga sådder ute hade jag samma resultat. Därför tror jag inte längre på att allt mår bra av att sås tidigt och ute. En del vill ha det lite varmt och gott för att gro. Sen kan man ha tur och nån enstaka gror ändå…

   Ha en fin helg! Carina

 9. Anne, hagenvår den 22 februari, 2018 kl 13:55

  Hei Carina!
  Spennende å lese. Er i gang med å så. Det er alltid spennende. Av og til er frøkvaliteten avgjørende. Noen frøhandlere selger gamle frø. Samler mye frø om høsten.
  Ha det godt! klem Anne

  • Carina den 23 februari, 2018 kl 13:43

   Hej Anne!

   Bra du nämnde det! Det är inte alls ovanligt att man, vi sår helt rätt men får dålig frökvalite från början. Det har säkert dödat lusten hos många. Älskade Thompson & Morgans kataloger och beställde en hel del där förr men fick alltid uruselt resultat. Och frön kan vara gamla eller helt enkelt inte matade.

   Ha en fin helg! Kram, Carina

 10. Laila den 22 februari, 2018 kl 18:59

  Det är alltid lärorikt att titta in hos dig, tack för att du delar med dig. Brukar misslyckas kapitalt med vintersådder som behöver en köldperiod men testa måste man ju. Dock inte idag. Just nu är jag låg, snuvig, hostig, orkeslös…
  Kram

  • Carina den 23 februari, 2018 kl 13:44

   Tack Laila – det var kul att höra 🙂 Jag hoppas du kryar på dig snabbt och bra! Så du kan pyssla sen antingen det blir med frösådder eller något annat.

   Kram, Carina

 11. Elna Slot den 22 februari, 2018 kl 21:10

  Jeg har stor fornøjelse af at følge din blog, det er både spændende og lærerigt.

  Hilsen Elna

  • Carina den 23 februari, 2018 kl 13:45

   Tack Elna – jätteroligt att höra 🙂

   Ha en fin helg! Carina

 12. Villroses hage den 22 februari, 2018 kl 23:02

  Du verden! Mange rare triks for å få i gang sådden. Når det gjelder frø som skal stratiiseres, bruker jeg alltid bare å plassere såpottene i en kurv ute under snøen, og så spirer de til våren (eller ikke).
  I fjor sådde jeg mange arter og sorter av Meconopsis. I vanlig såjord, med ekstralys. De spirte som bare det! Og utviklet seg fint når de ble satt svalere. Spørsmålet er bare om det blir voksne planter av dem…

  • Carina den 23 februari, 2018 kl 13:48

   På ett sätt ja men också ett sätt att slippa släpa på jord, diska krukor osv. Så på ett sätt älskar jag mina påssådder. De behöver oftast en kruka långt senare på våren och i vissa fall inte alls när det inte gror. Roligt med dina meconopsissådder. Mina är också sådda nu så får vi se. Jag har börjat plantera ut de i klumpar på försommaren och det verkar fungera bättre för mig än att skola om.

   Ha en fin helg! Carina

 13. Linda den 24 februari, 2018 kl 17:43

  Vilket spännande inlägg! Sög i mig texten och funderar på vad jag ska testa med. Melittafilter och atamon låter som min melodi 🙂

  Ledsen att jag svarar så sent. Har varit på resa och av någon anledning ville bloggen inte släppa in mig. Nu är jag dock tillbaka och kan berätta att chiliplantan du frågade om är sådd i slutet av juli. Jag är alltid så otålig och kom att tänka på att det för min del nog vore smart att så chili i slutet av sommaren för att ha fina plantor att pyssla om till våren. Jag ska dock så fler nu när jag har kommit hem. Ville inte ge grannen för mycket smått att vattna.

  Ha det så jättegott!
  Kram
  Linda

 14. Anna-Karin Rickardsson den 8 mars, 2018 kl 10:07

  Hej Carina!
  Mycket intressant inlägg. Har också läst om att så i papper men inte testat. Spännande att du gjort det och att det verkar gro så bra. Jag är lite lat och slänger ut allt (nej, inte allt 🙂 men allt som går) i vintersålådor. Hade också tänkt prova med att så meconopsis i år men fick inte med de fröerna. Fick otroligt många andra fina och är supernöjd. Får prova med bergvallmon nästa år igen, istället. Blir spännande att se hur du upplever att din sådd fungerat. Hoppas det går riktigt bra.

  Misstänker att de flesta såjordar är likvärdiga men en gång fick jag en som det växte en eländes massa alger i. Det kanske var en olycklig slump men den aktar jag mig för i fortsättningen. Hade annan jord parallellt som det inte växte något i så det måste ha varit jorden och inte något som jag gjorde. Inbillar jag mig. 🙂

  Rhododenron ’Rex’ tjusig, och otroligt fascinerande att fröna kan vara så ynkligt små. Vilken fin liten planta du har på G.

  Kram Anna-Karin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.