Jeffersonia dubia - blå presidentsippa

Presidentsippa – presidenter kan vara primadonnor

Presidentsippa, Jeffersonia dubia, får självklart alla ögon på sig när hon, japp det är en hon, blommar. Men veckans tema i trädgårdsfägring – Se på mig – skickar osökt mina tankar till den riktiga varan i landet som presidentsippan kommer från. För har vi nånsin sett en sådan diva på en så prominent post? Fast med facit i hand läste jag fel… ..temat var får jag lov att presentera men det fungerar lika bra ändå.

Presidentsippa - Jeffersonia dubia - blå presidentsippa
Presidentsippa – Jeffersonia dubia – blå presidentsippa

Fast i mina ögon är presidentsippan mer spännande. Det var en annan bloggare, Marits Hagedagbok, som gjorde mig uppmärksam på att plantorna ur sådden jag hade gjort startar med mörkt rödbruna blad – jo jag visste det men inte att de vanligtvis är betydligt grönare. Så den här sippan är en diva med flera säsonger. Och jag verkar dessutom haft tur med fröna jag fick.

Presidentsippa från sådd

Jag sådde frön i november 2013 som sen grodde i mars 2015. Senare skolade jag om 11 plantor och 2016 satte jag 3 plantor i en rabatt. Resten förutom plantan Marit har står kvar i en kallbänk. Fast våren 2019 så har alla blommat och min lilla förhoppning om att en endaste skulle vara vit kom på skam. Presidentsippan är annars en av de där perennerna som är förhållandevis svår att hitta i handeln men kanske mer vanlig på till exempel STAs olika växtmarknader. Frön finns nån enstaka gång i listor. Systerarten J. diphylla är betydligt vanligare.

Jeffersonia dubia - presidentsippa
Jeffersonia dubia – presidentsippa nu har alla sådderna blommat och jag kan sälja några. Tänk om någon hade blivit vit… De här blommar i kruka

Odling av presidentsippor

Båda arterna trivs bäst i lunden i lätt skugga och en mullrik, fuktighetshållande jord. De jag planterat ut får eftermiddagssol för jag gillar när växterna får kliva ut ur skuggan någon stund på dagen.

Det finns en sak som oftast går fel… Ruggen har växt till och jag tycker det är dags att dela. Det är en dålig idé. Så försvann min J. diphylla som hade växt och blivit jättefin. Jag grävde upp och delade ruggen i två delar för att ta med en bit, då dog båda. Så fungerar flera av släktena i familjen Berberidacea har jag förstått. Det man kan göra är att medan plantar står kvar i jorden försiktigt lirka loss en delning i kanten av ruggen. Då lär det gå bra. Men säkrast är frön.

Jeffersonia dubia
Jeffersonia dubia – blå presidentsippa
Jeffersonia dubia - blå presidentsippa
Blomningen i maj 2018 och jämfört bildern i headern så ser jag hur antalet knoppar mångfaldigas varje säsong. Det lovar gott för 2020
Jeffersonia dubia - blå presidentsippa
även efter blomningen är bladen och ruggen vacker
Jeffersonia dubia - autumn color
Jeffersonia dubia – autumn color

Jag nämnde vit presidentsippa

Jodå jag hörde viskningar om att den fanns och den lär vara helt ljuvlig. Och jag vet var en finns så kanske kan jag få köpa lite frön så småningom.

Andra advent…

Tiden rasar vidare och jag stickar helt otraditionellt istället för mitt vanliga decemberbroderi. Men omväxling förnöjer. Hos Trädgårdsfägring är det som jag skrev i början temat – se på mig – som lockar.

Solsken ute och det ska tas vara på!!

24 Kommentarer

 1. Gunilla Teckenberg den 8 december, 2019 kl 08:46

  Hej Carina!

  Presidentsippan är värd alla hyllningar som vi kan komma på, den är ljuvlig med sina lavendelblåa blommor och bladverket som skiftar i rött under tidig vår. Den enda nackdel jag kan komma på är att blomningen går rasande fort så där passar uttrycket ”underbart är kort” väl in.
  Jag har två stora ruggar, har odlat den i många år i surjord, som bara blir större för varje år. Har inte vågat mig på att dela dem men presidentsippan frösår sig ganska ymnigt om man är lite uppmärksam på de små fröplantorna.
  Har den vita också men den har aldrig haft samma kraftiga tillväxt, kanske trivs den inte där den står.

  Kram!

  • Carina den 8 december, 2019 kl 12:03

   Hej Gunilla!

   Jomen så är det – underbart är kort 🙂 Efter några år på friland märker jag att den börjar växa till bra och det är jag självklart glad för. Så… du har en vit! Jag är inte ett dugg avundsjuk 😉 Antagligen är det väl som med många andra vita – dem är svagare i växten. Det märker jag på många växter när det kommer till en vit form. Och jo jag har börjat se små frösådder här och där. Tänk en marktäckning av presidentsippsblomning och senare blad…. Underbart!

   Kram, Carina

 2. Helene; Trädgård i Torslanda den 8 december, 2019 kl 15:31

  Mmmm den färgen är verkligen snygg och speciell. Klart den måste ut i solen någon tid på dagen för att du ska kunna se alla färgskiftningar. Trädgård är verkligen en långsam process med frösådd, men så kul när det till slut blir det man hoppats.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 11 december, 2019 kl 11:23

   Tack Helene!

   Ja det händer onekligen något med färger när de får en dos morron- eller eftermiddagssol 🙂 Processen är långsam ibland med ack så värdeadderande. särsikilt när det är växter som är svåra att få tag i.

   Tack detsamma! Carina

 3. Marie den 8 december, 2019 kl 16:39

  Tak for tippet om, hvordan man deler jeffersonia uden at slå den ihjel. Det vil jeg frsøge til foråret.

  • Carina den 11 december, 2019 kl 11:23

   Varsågod! Det är ju synd om fler ska behöva ta död på vackra växter om det går att undvika.

   Ha det ogtt! Carina

 4. Sabelhagens olivlund-Maria den 8 december, 2019 kl 19:11

  Åh så söt! Tack för härlig läsning.
  Ha en fin adventskväll
  Kram Maria

  • Carina den 11 december, 2019 kl 11:24

   Tack Marie!

   Visst är den söt 🙂 Det var en fin kväll nu har decemberbroderierna kommit fram.

   Kram, Carina

 5. Marika den 8 december, 2019 kl 19:41

  Hej Carina!
  Är full av beundran på alla som kan vänta på en färdig växt i flera år, är nog för otålig. Helt klart värd att vänta på, en riktig skönhet.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 11 december, 2019 kl 11:26

   Hej Marika!

   Jo visst tar det tid ibland men jag köper ju också mycket färdigt. Men så är det där växterna som är svårare att hitta… ..och som ju dessutom kan ge en viss och vacker variation när man frösår. Det är inget större jobb att ha de stående i en kallbänk de sköter sig mest själva.

   Tack detsamma! Carina

 6. Anni den 9 december, 2019 kl 16:18

  Ojojoj vilken liten sötnos <3 Tänk att du inte gav upp när den tog så lång tid på sig att gro, jag hade inte trott att det var något att spara om det varit hos mig. Intressant.
  Och kram <3

  • Carina den 11 december, 2019 kl 11:27

   Visst är den fin 🙂 Jodå en hel del släkten behöver lång tid för att gro så att ha såkrukor stående 3 år är inget konstigt. Sen brukar jag om de inte grott hälla ut innehållet på ett och samma ställe. Så fick jag upp en pion som är sanslöst vacker.

   Kram, Carina

 7. Elna Slot den 9 december, 2019 kl 19:53

  Nogle planter skiller sig ud, fordi de er noget helt særligt. De er yndige på en helt speciel måde, tit med lidt små og sarte blomster. Jeffersonia er en af den slags planter. Planter med meget store og farvestrålende blomster imponerer os, men det er sjældent de planter, vi falder helt hen over, for de er lidt for dominerende og “påtrængende”.

  Hilsen Elna

  • Carina den 11 december, 2019 kl 11:29

   Du beskriver perfekt hur det är. Jag älskar överdådiga pioner och pionbuketter. Men i lunden kan jag sätta mig ner och bara titta på till exempel presidentsippans utsökta detaljer inklusive en magisk färg.

   Ha det gott! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 10 december, 2019 kl 11:21

  Lige da jeg læste din sætning: För har vi nånsin sett en sådan diva på en så prominent post? Tænkte jeg, joooh, jeg kan nok komme i tanker om en, men heldigvis handler dit indlæg ikke om ham, men om en aldeles yndig lille blomst, som jeg ikke kendte.
  Enig med Marika: Hvilken tålmodighed at frøformere.
  Lisbeth

 9. Carina den 11 december, 2019 kl 11:31

  Nej det handlar om något långt vackrare… Men det är obegripligt, för mig, att man kan ha en sådan rikets första man.

  Tålamodet kommer av att jag sällan, nästan aldrig, ser den till salu eller hittar frön för den skull. Då får jag slå till när jag får en möjlighet 🙂 Och nu kan jag skapa en liten matta istället det hade jag inte haft råd med annars 🙂

  Ha det gott! Carina

 10. maggans blogg den 11 december, 2019 kl 14:07

  Hej Carina!
  Så söt Sippa en sådan kan det vara värt att vänta på.Trist när man gör förändringar med vissa växter som man gillar och som man gärna vill ha på fler ställen och det då visar sig inte var riktigt vad växten gillade och bara ger upp det har även jag varit med om och då blir man så besviken.
  När man är trädgårdsvän så gäller det att ha tålamod vad beträffar en del växte vilket inte är det lättaste i alla lägen.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 12 december, 2019 kl 11:14

   Hej Maggan!

   Ja visst är den underbar 🙂 Det var jättetråkigt att den andra arten dog men nu har jag åtminstone lärt mig om än den hårda vägen. Tålamod har jag dock, ibland 🙂

   Tack detsamma! Carina

 11. Anja Hill den 12 december, 2019 kl 05:30

  Hej Carina!
  Du som har både skrivandets och odlandets gåva kan väl även skriva i tidningen TrädgårdsAmatören? De söker skribenter.
  Din fina artikel om presidentsippan, till exempel , skulle säkert passa fint även där.
  Annars måste jag säga för egen del att ”presidenten” gillar inte placeringen i min trädgård. Den får säkert inte ”kliva ut ur skuggan” tillräckligt länge.

  Ha det gott !
  / Anja

  • Carina den 12 december, 2019 kl 11:17

   Hej Anja!

   Tack – kul att du tycker det. Det var faktiskt så att jag skulle tagit en av redaktörsposterna men jag ville vara tjänstledig en period från mitt jobb för att testa och det gick inte. Men jag ska absolut fråga Christina om hon vill ha inlägget i en reviderad form. Men jag vet att Owe tidigare tittat och han hörde aldrig av sig sen… 😉 Just nu har jag lovat att översätta några sidor om sjukdomar hos rhododendron som ska in på hemsidan för västra kretsen, rhodosällskapet.

   Tack detsamma! Carina

 12. Marit den 12 december, 2019 kl 08:56

  Hej Carina
  Dette innlegget har jeg ikke sett før nå, og det beklager jeg veldig! Det er noen ganger at innlegg fra deg kommer så sent inn på min bloggliste. Vi har snakket om det før, og det er bare sånn det er 🙁
  Så hyggelig at du linker til bloggen min! 🙂
  Det er så herlig å ha flere av disse vakre presidentene i hagen. Jeg er veldig glad i de. De jeg har fått fra deg oppfører seg noe annerledes enn den jeg fikk fra deg. De ”gamle” frør seg ikke like godt som de fra deg.
  Den blåfargen de har en helt unik. Den er nesten finere enn blåveis 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 12 december, 2019 kl 11:20

   Hej Marit!

   Don’t worry!! 🙂 Jag har, för att få mer tid och inte fastna vid datorn, börjat läsa blogginlägg högst 3 ggr per vecka. Och det är helt otroligt vad mycket tid som jag fick. Det var egentligen också för att inte sitta framför en skärm efter 21 på kvällen. Men som bonus har jag istället stickat en tröja 80% klar 🙂 Det är ju inte fy skam när de flesta klagar på tidsbrist.

   Aha var det fröandet som var annorlunda…. ..ja jag har sett ett par små fröplantor här också och de är givetvis väldigt välkomna 🙂

   Kram, Carina

 13. Leena den 21 mars, 2020 kl 11:59

  Jättebra, Carina – precis den info jag behövde om presidentsippan! har läst någonstans att den ska ha sur jord, men mina växer i neutral-alkalisk, kanske dags att flytta dem? Vad säger du?

  • Carina den 21 mars, 2020 kl 17:33

   Hej Leena!

   De växer vilt i skogsmiljö så en mullrik, fuktighetshållande men väldränerad jord skulle jag säga. Om dem blommar och är fina varför flytta dem? Om dem inte blommar pröva att flytta.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.