sommarsticklingar och frösådder i kallbänken

Sommarsticklingar och frösådder – hur har det gått?

Hur mår mina sommarsticklingar och frösådder egentligen?

 

Tänker att jag är bra på att berätta om att jag gör men sällan lika bra på att visa hur det går. För några veckor sen berättade jag om sommarsticklingar jag satt… De dog till 90% kan jag berätta. Varför? Jag skulle sätta pinnar i krukorna för att hålla upp plastpåsen runt… ..sen, 2 dagar senare var för sent. Funderade på om det varit för varmt i växthuset några dagar. Mögel kan jobba snabbt och effektivt. Men så såg jag bilden framför mig när Jonas på Stolpens trädgård planterade sticklingar när jag var där. Han satte krukorna i ett växthus inuti växthuset för extra värme och det var ju så jag gjorde förra året. Det om det..

Men man vet aldrig. Jag var hos Marit med bloggen Marits hagedagbok och fick sticklingar av flera variegerade buskar. Eftersom jag sen spenderade några dagar i Oslo så trodde jag inte så mycket på dem. Satte de trots allt i krukor förra veckan och igår när jag kikade såg de allra flesta ut att må riktigt bra.

Sommarsticklingar och frösådder från tidigare

Men nu tänkte jag visa på sticklingar jag tog förra sommaren och frösådder av träd och buskar. Kommer ni ihåg mina Gingkofrön från Kina? De små träden lever och frodas i kallbänken. De små träden med hjärtformade blad har jag kommit fram till är en asiatisk Cercis, judasträd, av något slag. Kinesträden, Koelreutia, är 4 till antalet och lönnen, visade sig vara A truncatum, finns flera av. Naturligtvis dör en del, ibland oförklarligt, men jag räknar aldrig med att allt ska klara sig. Oftast kanske jag behöver 1 enda av sorten i slutändan.

sommarsticklingar och frösådder, tree seedlingsSommarsticklingar och frösådder av träd och buskar samsas i kallbänken i fokus en frösådd asiatisk Cercis

Nu har jag börjat forma till och staga upp. Ett par rönnar som redan växte lite konstigt ska få hjälp att bli ännu konstigare. Några träd får bli flerstammiga, andra får pinnar för att dra upp en huvudstam. Det är fördelen med det småttiga.

sommarsticklingar och frösådder i kallbänkenKallbänk nummer 1 är full av träd, buskar och en hel del Trillium. Här står förra årets sticklingar och en hel del sådder. 

Bonus med sticklingsförökning

Varje stickling är ju exakt samma sort och har exakt samma ålder som sin förälder. Jag vet det… Men jag blir ändå förvånad när de små syrensticklingarna jag skolade om sent i höstas, trodde inte ens de hade rötter eftersom de stog och stampade, blommade i våras. Har klurat ut att det är en Syringa x praestans, kanske en namnsort. Men tänk att den blommar redan i år och som de doftade…

Syringa x praestans, sticklingSommarstickling planterad i juli 2016, omskolad i september, blommar i maj. Syringa x praestans kanske en namnsort, jag kommer aldrig få veta eftersom de kommer från rivningstomten jag fått plocka från

Vissa rotar sig lätt andra aldrig

Hittills så har hortensior, Corylopsis, syren, buxbom och några till rotat sig väldigt lätt. Andra, som björkar till exempel verkar omöjliga. Funderar på att skaffa en så kallad ’hydropod’ för att rota magnolior.

Nu har jag gjort ett nytt försök med de sorter som möglade senast. Håller tummarna och hoppas…

9 Kommentarer

  1. Marit Sønstebø den 28 juli, 2017 kl 14:00

    Så flott kaldbenk med stiklinger du har! Det ser helt veldig bra ut. Dette må være gøy å drive med, og ha så god plass til de.

    Den lønnen jeg fikk av deg, hva het den igjen? Hvor stor blir den? 😉

    Det er jo så kult når stiklingene roter seg, og du har mye å lage stiklinger av fremover!
    Skal bli morsomt å se om du får røtter på alle sammen 🙂

    Klem, Marit

    • Carina den 29 juli, 2017 kl 10:50

      Lönnen heter A truncatum, med största sannolikhet. Verkar bli ca 3-5 m i Tinajin där jag tog fröna odlades den som ett litet träd som allé längs en gångväg längs floden. Hittade den hos Egnérs växter https://www.egnersvaxter.se/acer-truncatum-kinesisk-spetslonn-p-174.html

      Det ska bli spännande om någon månad eller så… Håller tummarna 🙂

      Kram, Carina

    • Carina den 29 juli, 2017 kl 10:50

      Lönnen heter A truncatum, med största sannolikhet. Verkar bli ca 3-5 m i Tinajin där jag tog fröna odlades den som ett litet träd som allé längs en gångväg längs floden. Hittade den hos Egnérs växter https://www.egnersvaxter.se/acer-truncatum-kinesisk-spetslonn-p-174.html

      Det ska bli spännande om någon månad eller så… Håller tummarna 🙂

      Kram, Carina

  2. Birgitta den 28 juli, 2017 kl 17:48

    Vet att många tycker det är lätt att få sticklingar att gro men jag lyckas sällan. Gissar att du känner både stor glädje och viss tillfredsställelse när du ser dina egengjorda plantor växa upp. Roligt att läsa om resultatet av dina försök.
    Ha det gott!
    Birgitta

    • Carina den 29 juli, 2017 kl 11:24

      Tack Birgitta! Det där sticklingsförökandet har varit med mig hela växtlivet… Vet inte riktigt vad det är men jag kan inte låta bli 😉

      Tack detsamma! Carina

  3. Inger den 28 juli, 2017 kl 22:01

    Tack för inspirationen, ska också sätta några sticklingar, tycket det är roligare än att fröså. Så söta syrener.
    Kram

    • Carina den 29 juli, 2017 kl 11:25

      Varsågod! 🙂 Det går ju fortare och blir många gånger ett säkrare resultat när man sticklingsförökar. Visst är den söt syrenen, nu vill jag bara ha lite rejäl tillväxt också.

      Kram, Carina

  4. Merja den 31 juli, 2017 kl 06:22

    Ser härligt ut i din pallkrage med alla olika sorter!!
    Mina vintersådder av lönnar gick väldigt dåligt i år. För det första hade jag dom under fiberduk som sniglarna tog sig in under och vattningen var jag alldeles för dålig med. Ja, lusten försvann efter vägen ska erkännas.
    Ha det gott!

    • Carina den 1 augusti, 2017 kl 10:07

      Det är spännande 🙂 Det förstår jag fuller väl… Det är inte kul att fortsätta om det inte går bra, eller åtminstone tillräckligt bra.

      Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.