Kvarteret Magnolian - Magnolia sieboldii - buskmagnolia

Magnolia mot alla odds

Magnolia som inte förstått att de borde dött

Magnolia hatar att få sina rötter skadade och svarar ofta med att dö vid en flytt. Det lär vara enda anledningen till att när du köper en magnolia nuförtiden så klarar den sig oftast bra. Skillnaden? Nu krukodlar man istället för att gräva upp med rotklump. En bra effekt av ändrade odlingsförhållanden.

De två magnolia jag flyttade från förra tomten har inte vetat om det här… Det gjorde inte jag heller. Faktum är att jag grävde lite men sen drog och slet jag mycket. Kanske gjorde det att jag fick med mer hela rötter. Eller så kände de efter på den nya platsen och i rena glädjen över betydligt bättre förhållanden så överlevde dem.

Magnolia sieboldii

Magnolia sieboldii, tänk bort allt det nya gröna så blir det en stackars trött och lång gren kvar. Det var allt den var…  I år har den blommat som aldrig förr även om en frostnatt tog en del knopp och blom. Grenarna som kommer långt ner ska jag ta och styra med hjälp av några käppar så att den blir mer balanserad i formen. Den spretiga toppen till höger tog jag bort nu men annan beskärning kommer jag låta bli i år. Den får etablera sig ännu bättre först. Magnolia ska beskäras varsamt.

Magnolia 'Royal Star'

M stellata ’Royal Star’ har också börjat växa till även om det inte går lika snabbt. Den här gör jag ingenting med förrän den börjar växa ordentligt igen.

Nu står de i mer eller mindre en våtbädd. En plast i botten med ett lager, ca 15 cm, sand format som en kulle under rotklumpen. Jorden uppe på är fuktighetshållande och mycket mullrik för att hålla sig luftig. Det sägs ibland att man lätt ska kunna köra ner armen till armbågen i jorden… Sant?  Magnolia vill ha gödsel i i form av förmultnande löv och skogsförna. Var sparsam med konstgjorda gödselsorter. I jorden här ligger också en del mycket välbrunnen hästgödsel.

Förra året såg båda ut som de skulle dö, små enstaka bladknippen här och där. Jag – jo jag är glatt överraskad. Men med nya magnolior jag köper så chansar jag inte. Jag sätter de i mycket stora krukor, 25-30 liter, för att de ska klara en flytt så småningom. Vill du läsa mer om magnolior och hur de vill växa finns det bra information här.

Ibland är det bra att tänka bort reglerna och bara pröva!

carina2

7 Kommentarer

 1. Laila den 17 augusti, 2016 kl 13:26

  Hej Carina!
  Intressant. Vi har en Sieboldi som verkligen inte mår bra där den står nu. Det är liv i bara en gren. Tänkte ta bort den nu i höst men kanske ska jag försöka flytta den i stället?
  Känner du till en ny sort som heter Swede och liknar Sieboldi? Min man vill skaffa en till nya orangerirabatten men jag är osäker, hur trivs den egentligen i sol och torka?
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 17 augusti, 2016 kl 20:50

   Klart du ska pröva att flytta den men vänta till våren. Då har den en bättre chans att bilda nya sugrötter. Den du tänker på är kanske ’Swede Made’? Sol men framförallt torka är inte bra. Men hittar du en bra plats så är det en fantastisk magnolia det jag sett av bilder. Har skaffat den nu i sommar 🙂

   Kram, Carina

 2. Marit den 17 augusti, 2016 kl 16:39

  Jeg har erfart det samme som deg. M. sieboldii trives i god muldjord og min har jeg aldri gjødslet, og den vokser veldig mye likevel. Flytte magnolia bør en unngå ja, og det var et godt tips å plante de i 30-40 liters potter. Da slipper en å rive opp røttene.

  Klem, Marit

  • Carina den 17 augusti, 2016 kl 20:47

   Kul att höra att du har samma erfarenhet. Långsiktigt är krukplantering inte så bra sägs det. Jag gör det för att jag vet att jag måste flytta dem. Idag tog jag och band ner och ut en del grenar. Ser ut som det går att få till en bättre form.

   Kram, Carina

 3. martaronyai den 18 augusti, 2016 kl 06:18

  Så bra! Smart med krukplantering inför kommande flytt! Kan komma att praktiseras hos mig också efter några ogenomtänkta inköp i ”växthimmeln” den gångna helgen.
  Jag har stellata, sieboldi och en flickmagnolia och jag klipper friskt i alla. Jag har snarare upplevt de som odödliga. sieboldin har jag även flyttat, två gånger. Tredje växtplatsen tycks behaga honom, men blomma har jag bara sett en enda på närmare 10 år. Men den skjuter nya skott från basen, som din, och det ger ju chans att forma trädet/busken.
  Ha det bra
  Marta

  • Carina den 18 augusti, 2016 kl 09:03

   Det är svårt att lämna det stället utan ogenomtänkta inköp 🙂 Det låter ju som att åtminstone sieboldiin är lätt att flytta. Kanske är det en gammal myt att de ogillar flytt. Håller tummarna för att din börjar blomma nu då.

   Kram, Carina

 4. Kristinas oas den 19 augusti, 2016 kl 13:39

  Intressant om magnoliaflytt, roligt att de du har flyttat tog sig. Stora krukor låter annars som en bra idé, gräver du ner krukorna i marken eller hur gör du?
  Själv ’måste’ jag flytta min stellata, men den har bara växt på platsen ett par år så jag håller tummarna. I stället ska ’Honey Tulip’ få platsen. Känner mig mer hoppfull att detta ska gå vägen efter att ha läst ditt inlägg.
  Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.