Ordning och reda i frösådderna

 Kan man inte bara så?

ordning och reda - buskpionfrön från KinaOrdning och reda – ska man ha det? Inte nödvändigtvis! Så länge jag har växterna för mig själv och inte delar med mig av dem, fröer eller bilder är det helt ok att inte ha det. Och det är helt ok att dela med sig men vara tydlig med osäker namnsättning. Men det är ju mindre kul att få eller ännu värre köpa en namnsatt växt som visar sig vara något helt annat. Eller leta bilder på nätet och klia sig i huv’et för sökresultaten är så olika och där en anledning ofta är felaktig namnsättning.

Om jag däremot vill ge bort/sälja växter och frön som är namnsatta, dela bilder på namnsatta växter…  ..då tänker jag det är rimligt att sätta ett så korrekt namn som möjligt. Det är det sjyssta mot mottagaren. Det kommer alltid florera felnamnade växter men jag kan minimera risken genom att ha koll på vad jag har. Dubbelkolla namnsättning och stavning med tex SKUD och tydligt ange när det är en frösådd – särskilt av namnsatta kultivarer, hybrider mm som ju kan bli vad som helst. Dubbelkolla med en nätsökning – verkar resultatet rimligt mot det jag ser framför mig. Eller varför inte fråga i tex STAs forum. Egentligen är det nog tydligheten som är det viktiga för köparen – så att flagga för osäkerheter jag vet om tycker jag är självklart.

…och om jag sår lökväxter, perenner, träd och buskar varje år så är det snart svårt att hålla ordning. En Trillium kan behöva flera vintrar för att gro medan en Salvia gror så fort det blir varmt nog. Då behövs lite katalogisering;

 • vad jag sått och när jag sått
 • har jag skolat om och/eller planterat ut och i så fall var
 • var kom fröna från – bra att veta för det fall det blivit något fel så kanske felet kan rättas till i framtida frölistor

Etiketten märker jag så här – latinskt namn på växten tillsammans med info om varifrån fröet kommer och vilket år jag sått. Sen behöver jag kolla skriften på etiketten nån gång per år också.

ordning och reda - frösådder från 2016Jag håller ordning med hjälp av en databas. En yrkesskada från min tid som programmerare.  Excel – ja, jo men jag har lyckats sortera sönder datat bortom lagning i excelark. Sen var jag nog yrkesskadad eftersom jag sk
apat system för sånt som verksamheten inte längre klarade hålla i Excel. Så databas blev det! Och numera ligger den även på två externa hårddiskar tillsammans med alla bilder.  


Sen ungefär 3 år har frösådderna fått en egen tabell i min databas. Mitt minne var för kort för att hålla ordning på i snitt 150 frösådder per år. 

Jag kan sortera hur jag vill, på allt som finns i tabellen/rna och inget blir nånsin förstört. Jag kan söka ut alla fröer sådda ett visst datum och/eller år eller från en viss donator. Och jag kan lägga till bilder. Ja, jag är kär i min databas! Här följer ett extrakt som visar några av kolumnerna.

Kanske känner du dig avskräckt men det är faktiskt, på ren svenska, skitkul att fröså! Det finns ju faktiskt en liten möjlighet att det kommer upp en vit form av presidentsippan jag sådde… ..för den kommer naturligtvis gro… sisådär våren -15 😉 Och den som väntar…

 

carina2

8 Kommentarer

 1. Livet på solsidan den 17 november, 2013 kl 14:29

  SELECT * FROM… Haha, det var längesen, men har man en gång lärt sig så sitter det i. Det är lite som att cykla 😉

  Jag kör min ordning och reda i Excel, det räcker gott och väl till mina behov. Fast kanske skulle man lägga in allt i en databas bara för att man kan och för att det är kul 🙂

  Hälsar ännu en ”gammal” databasprogrammerare!
  Kram Tamara

  • Carina den 17 november, 2013 kl 17:06

   Roligt Tamara! Om jag förstått rätt så kan vi pensionera oss lite tidigare och konsulta som stordatorprogrammerare. På jobbet har man kris på kompetens 🙂 Kram, Carina

 2. Helen den 17 november, 2013 kl 17:48

  Japp!
  Ordning och reda ska det vara :=)
  Ja, det är sååå kul med egna frösådda växter :=)

  Trevlig söndag kväll!

  • Carina den 17 november, 2013 kl 19:13

   Helén du har verkligen ordning och reda, dessutom massor av toppendokumentation. Ofta jag tittar in till din sida bara för en koll – har Helén sått det här jag tänker så…

   Tack detsamma!

 3. Anita den 18 november, 2013 kl 19:30

  Här är ytterligare en fd programmerare som imponeras av din databas och … av alla dina fröer. Själv har jag inte speciellt många sorter men ordning försöker jag ha på dom. Kul att se och läsa!

  Ha en bra kväll!

  Kram Anita

  • Carina den 18 november, 2013 kl 19:49

   Tack Anita! Jag kan ju återkomma om ett par år när jag vet hur länge jag fullföljer sådderna. Är mest en vintersysselsättning. För mig går det upp och ner. Många år sådde jag ingenting alls 🙂

   Hoppas du också får en bra kväll. Kram, Carina

 4. Kristinas oas den 19 november, 2013 kl 23:11

  Ordning och reda är bra. Här ska det bli bättring. Jag har äntligen funderat klart (tror jag) kring hur jag ska ha det med ett register/databas. Det blir på bloggen, tror det ska räcka så för min del.
  Kram Kristina

  • Carina den 21 november, 2013 kl 18:36

   Det viktiga är ju vad man själv vill ha och behöver och att bestämma sig för det. Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.