H-I-J-K-L - Leucothoe keiskei 'Royal Ruby' - rubinrosling

Zonknäcka – jag kan påverka trädgådsklimatet

Zonknäcka är ett populärt uttryck som en del använder när vi testar att odla ’det omöjliga’ men som allt som oftast visar sig möjligt. Vad beror det på? Och hur hjälper jag klimatet i trädgården på traven så att säga? I olika trädgårdsgrupper på FB ser jag ofta – i vilken zon? Men det här med zon är lite, mycket, mer komplicerat än att ange en siffra.

Sassafras albidum - sassafras
Sassafras albidum – sassafras – ska egentligen inte gå hos mig men har överlevt ute sen sommaren 2014. Den har överlevt ’riktiga vintrar’ och mycket sena vårfroster. Men den står under ett tak av tallar och skyddat från tidig vårsol

Zonkartan säger inte allt

Zonkartan är mer en generell guide åtminstone för mig. Bland annat för att kartan ursprungligen skapades för fruktodling. Beroende på var jag tittar så har jag zon 2, för några år sedan snarare zon 3. I verkligheten numera snarare zon 1i delar av trädgården. Dessutom är tomten oavsett vad en zonkarta säger uppbyggd av många olika zoner beroende på läge, vind, sol, berg, fukttillgång och vad det nu månde vara. Så hur sjutton ska jag välja på plantskolan?

Zonknäcker - Rhododendron rex ssp. fictolacteum - brun kungsrododendron
Rhododendron rex ssp. fictolacteum – brun kungsrododendron – inte helt lätt hos mig men vi får se när våren kommer hur den gillat vintern 2020-2021

En annan förklaring varför jag zonknäcker

Ibland har man helt enkelt inga referenser utan zonen som anges är den där man vet att växten klarat sig till exempel zon 1. Men utöver zon 1 är den kanske helt oprövad och kan vara värd att pröva. Så resonerar jag med många rododendron till exempel.

Bland arter, och nu tänker jag särskilt på rododendron, är insamlingsplatsen ibland avgörande. Rhododendron macabeanum nedan är tveksamt härdig hos mig men insamlingen Nape052 har bättre härdighet. Den är också ett exempel på en växt som är dåligt prövad och som kan visa sig fungera bra i en skyddad miljö. Hos mig står den i en läig norrsluttning med ett berg åt söder och en tall som paraply.

Zonknäcka - Rhododendron macabeanum Nape052
Rhododendron macabeanum Nape052

Mitt val

Jag väljer de växter som lockar mig och som, liksom i verkliga livet, kan få en utmaning utanför komfortzonen. Alltså inte långt ut i ytterkant utan ett lagom avsteg från det komfortabla. Och det går oftast bra om jag tänker igenom var jag planterar den.

Zonknäcka - Rhododendron beanianum -
Rhododendron beanianum

Jag påverkar mikroklimatet och kan zonknäcka

Mikroklimat är ett populärt uttryck för att beskriva hur olika områden på tomten har olika klimat. Det kan faktiskt variera så mycket att det kan skilja flera zoner mot vad en zonkarta säger. Zonkartan är ju en endimensionell beskrivning av något som i verkligheten är mer tredimensionellt. Och att zonknäcka handlar mest om att hitta en bra växtplats.

Zonknäcka - Leucothoe keiskei 'Royal Ruby' - rubinrosling
Leucothoe keiskei ’Royal Ruby’ – rubinrosling – och bladen är alldeles rubinröda vintertid

Lyssnade på en person som pratade om Magnolia stellata och som berättade om hur den vilt växer i stort sett i vatten. Det går ju inte här även om det är en av de härdigaste magnoliorna vi kan odla. Men när man anpassat växtplatsen till en fuktighetshållande men inte blöt så växer den och trivs i Sverige. Ett exempel på hur en anpassning av växtplatsen kan göra växter mer härdiga och toleranta.

Nya vanor - Sarcococca hookeriana 'Winter Gem'
Sarcococca hookeriana ’Winter Gem’ – är en växt som är på gränsen men som är vintergrön och som har blommor tidigt, tidigt med ljuvlig doft

Växtplatsen

De känsliga som inte ska klara sig hos mig, åtminstone inte på pappret, funderar jag rätt mycket kring hur jag ska placera.

 • Extra väldränerat – jag kan påverka odlingssubstratet och det ger ofta bättre härdighet med ett mera väldränerat läge
 • Kuperad tomt – jag planterar de känsliga så att de står på högre punkter och på så sätt ’rinner’ kylan förbi vidare neråt
 • Extra skyddat – vind kan göra stor skada liksom tidig vårsol
 • Utjämna temperaturen – i vissa lägen är växterna utsatta för snabba svängningar mellan kyla och värme och det resulterar ofta i barksplit. Jag väljer ett läge med långsamma växlingar
 • Berg – och sten hjälper till att utjämna temperaturen och kan bidra till ett bättre klimat
 • Upphöjda bäddar – hjälper de flesta växter som är känsliga
 • Sandbäddar – ren sand kan få en del växter att klara sig men är faktiskt inget jag testat själv
stora lunden därnere
stora lunden därnere – gott om berg och sten som kan hjälpa till med temperaturutjämningar

En sandbädd ska jag anlägga så småningom och där ska ett antal rododendron som jag verkligen zonknäcker få stå.

Zonknäcka – några exempel

Quercus pontica ska vara knappt härdig hos mig men växer bra i en upphöjd bädd och mager jord. Sassafras albidum växer även den i en upphöjd bädd i skydd under några träd mot västanvind och stark sol. Experimenterar med en lång rad rododendron – några nämnde jag HÄR. Flera av de vintergröna buskarna som blommar tidigt och dessutom doftar är inte så vanliga i handeln på grund av härdigheten. Jag har testat Sarcococca och Leucothoe som båda klarat sig.

Zonknäcka - Quercus pontica
Quercus pontica
vinden förlorar mot Quercus pontica
vinden förlorar mot Quercus pontica

Testa att zonknäcka

..för jag tänker att växten du vill odla och som är lite utanför vad den borde klara kanske kan fungera utmärkt hos dig i ett bra läge. Men det här med härdighet har egentligen inte alls med vinter och minusgrader att göra vilket jag får intrycket av när jag läser om zoner och att zonknäcka. Då nämns alltid minusgrader – men mer om härdighet och klimatanpassning en annan gång.

11 Kommentarer

 1. Marit den 3 februari, 2021 kl 20:45

  Nå kom jeg endelig inn på siden din. På fjerde forsøket gikk det bra 🙂
  Så du har så lave soner hos deg! Ja, da forstår jeg bedre hvorfor du kan plante så mye lekkert jos deg 🙂
  Den Leucothoe keiskei ’Royal Ruby’ var veldig fin. Jeg kjenner godt til det med microklima. Thujahekkene, grus og stein varmer opp en stor del av hagen hos meg. Det er nyttig å kjenne til hva en kan gjøre for å forbedre det klima som er i hagen i utgangspunktet. Så fin høstfarge på Querqus pontica.

  Klem, Marit

  • Carina den 4 februari, 2021 kl 11:00

   Skönt att det löste sig 🙂

   Visst har jag en lägre zon än du har men zonen är egentligen inte det som avgör. Men det kommer jag beskriva i nästa inlägg om det här 🙂 Buskroslingen är väldigt fin och dessutom vintergrön fast bladen blir röda när det blir kyligare. Jag vill ju ha mycket blad som faller till marken på hösten och då är ju ekar bra. Men nu har jag flera som inte blir så stora – pontica är en av dem.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 3 februari, 2021 kl 20:50

  Spændende indlæg om zoner, det har ikke lykkedes mig at finde ud af, hvilken zone vi hører til her hos os.
  Jeg kan godt lide, at du prøver dig frem, og at du går efter planter du kan lide og prøver at passe dem ind i klimaet.
  Jeg har også ikke hårdføre rhododendron, som om vinteren står inde i pavillionen. Det svære er, når de skal ud igen,
  hvor man skal passe på solen, jeg har fået ødelagt R. sinogrande af solen, den var ellers så flot, men den gik ud..
  Kram, Lisbet

  • Carina den 4 februari, 2021 kl 11:04

   Jag har sett kartor där man räknat om de amerikanska och applicerat på hela Europa så den borde du kunna använda. De känsliga rododendrona har jag velat lite med. R. beanianum satte jag först i kruka men jag har dålig erfarenhet från att förvara vintergrönt material i kruka i verkstan. Så till slut, sent på hösten så satte jag ut den istället men i en rejäl hög grus. Det fungerade bra. Och från vår sena beställning från Cox hösten 2019 satte några av de andra sina i krukor och förvarade i svala utrymmen – samtliga dog. Jag satte mina ute – samma grushög som beanianum och de lever och mår bra. Om jag förstår rätt så stog din sino-grande i kruka och chockades av solen när den kom ut… Det är annars en väldigt vacker rododendron.

   Kram, Carina

 3. Madelein Larsson den 4 februari, 2021 kl 08:28

  Vad coolt ändå. Har ingen trädgård sedan några år men hoppas på en i framtiden igen 🙂

  • Carina den 4 februari, 2021 kl 11:05

   Det är spännande att försöka. Då hoppas jag att din önskan slår in så småningom 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 5 februari, 2021 kl 13:27

  Zonknäcka – hvilket fint ord. Danmark er så lille, at vi slet ikke har nationale zoner, som I har. Og vi behøver ikke overveje zoner, når vi handler i DK. Jeg bruger kun zoner, når jeg læser, især engelske, tekster, og her er anvendes USDA (og sjældnere EGF.)
  Men jeg forstår dig så godt, og er enig med dig i, at en zone ikke bare er en zone. Jeg bor fx 200 meter fra havet, hvilket giver et helt andet klima end bare 1 km inde i landet, hvor de har samme zone. Og man kan, som du siger, ændre meget selv. Det er virkelig et herligt og præcist ord: Zonknäcka, tak for det.
  Mange hilsener Lisbeth

 5. Marika den 6 februari, 2021 kl 10:09

  Hej Carina!
  Vi har zon 2-3 beroende på var jag tittar. Det är en bra vägledning till vilka växter man kan lyckas med, men det skadar inte att prova sig fram, precis som du gör. Jag har blivit besviken ett antal gånger då jag hittat en växt som jag gärna skulle ha, men då klarar de bara zon1. Då har jag lämnat kvar den. Ofta ett träd eller lite dyrare växt, då vill jag inte chansa.
  Ha det gott/Kram, Marika

 6. Anni den 8 februari, 2021 kl 15:57

  Viktigast är att inte berätta för plantan att den inte borde tåla den plats den fått! Tänk om min stora ståtliga stjärnmagnolia vetat att den vill stå fuktigt – då hade den inte alls trivts vid husets östra sida!
  Men visst är det rätt, det där med zonerna. Grannen och vi borde ju ha samma zon, kan man tycka. Men deras tomt ligger under gatunivån, så de har snö kvar mycket längre om våren och sedan bor de i en gryta på sommaren. Vi har en södersluttning där inte ens lägsta nivån är under gatunivå … STOR skillnad!

  • Carina den 11 februari, 2021 kl 10:03

   Jamen så är det ju 🙂 Och kanske är det just placeringen som gör att din stjärnmagnolia trivs och blommar. Jag blir lite trött ibland på – det ständiga tjatet om zon. Det du skriver visar ju så väl hur zonen, klimatet egentligen, kan variera med bara några meters avstånd. Det viktigaste är tänker jag att försöka förstå hur min tomt är beskaffad när det gäller värme-kyla-fukt.

   Kram, Carina

 7. […] upp. Det tar tid varje besök. Men så finns det också många rariteter. Och många som jag kan zonknäcka med. I år fick jag äntligen fatt i den extremt ovanliga Corylus fargesii. Nu måste jag sköta […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.