Mulet - frösådd

Vintersådd – en metod som inte passar alla

Vintersådd ett begrepp med flera betydelser eller? För en del innebär det att ha förberett jorden och sen så grönsaksfrön under det vi kallar vinter. Medan det för andra är att så sina sommarblommor i byttor nu i januari och ställa ut dem för att de ska sköta sig själva. För en tredje grupp är det att så sina perenna frön i krukor och sen ställa ut dem och vänta, ibland både två och tre säsonger.

Magnolia grandiflora seedlings
Magnolia grandiflora frösådder av magnolia får alltid tillbringa de första 3-4 vintrarna i ett mer skyddat läge. Fröna har stratifierats, legat i lätt, lätt fukt i kylskåpet över vintern. Magnolia gror bäst när det blir över 15 grader annars ruttnar de nästan mangrannt
Såmetoder - fröså i papper
Fröså i papper och simulera vinter eller sommar, vilket som är bäst
Mulet - Frostskydd
En stor låda med olika frösådder av cyclamen har fått flytta ut. Men gror gör de allra bäst inne i värmen – Frostskydd

Så passar metoden vintersådd alla?

Enkelt uttryckt – nej!! Däremot fungerar det jättebra för de typer av frön som tål kyla och fukt utan att ruttna. Det gäller sorter av grönsaker, sommarblommor och perenner. Men det finns också många sorter och arter inom de där tre grupperna som absolut inte tål det. Och jag vill ju ha ett bra resultat för alla frön jag skaffar. Så budskapet är – läs på om du vill ha lön för mödan och pengarna.

Det finns bra läsning i böcker och hos odlare om vilka grönsaker som kan sås under ’vintern’ och vilken period som är bäst beroende på var i Sverige vi bor. Det är ju också en parameter att ta hänsyn till när nu Sverige är ett långt och avlångt land. Ätliga trädgården har skrivit om inte bara sorter utan om när det är lämpligt och hur du kan tänka kring olika jordar.

Vintersådd - Planerar grönsakslandet
Grönsakslandet – jag förgror en del men har aldrig vintersått grönsaker eller blommor hittills

Perenner och vintersådd

En hel del släkten innehåller arter som antingen gror kallt eller varmt. Det finns också bra listor över vilka som vill ha vilka förhållanden. Nu har jag inte sått några perenner, träd eller buskar de sista åren eftersom jag haft nog ändå. Men förhållandevis många vill faktiskt gro varmt och resultatet blir långt bättre när jag tar hänsyn till det. Listor finns HÄR, Tom Clothier, eller hos till exempel STA, Sällskapet Trädgårdsamatörerna. STA har tips om ormbunkssådd, optimal frösådd och lite till.

Favoritsommarblommor, Vit Ageratum 'Dondo White' - leverbalsam
Vit Ageratum ’Dondo White’ – leverbalsam – min favorit som ni kanske minns. Den förgror jag inne lagom sent så att plantorna inte förväxer inne i värme och dåligt ljus

Sommarblommor

Här skulle jag tänka som så… De släkten eller sorter som är bienna eller fleråriga släpper sina frön på hösten där de överlever i ytan och sen gror. Men det blir oftast ett ganska stort svinn. Rena annueller, ettåriga, där behöver jag läsa på och se vilka som tål en kall period som också kan bli fuktig. Lejongap klarar det – det ser jag i rabatterna helt enkelt. Detsamma med cosmos.

sommarblomsdröm med vit Ageratum 'Dondo White'
Sommarblomsdröm – förgrott men inte vintersått. Västkusten har nästan alltid en period med hård frost efter vintern före den riktiga våren

Konklusion om storleken

Nä – en storlek passar inte alla här heller. Frön är precis som vi – olika! Du kan läsa mer om såmetoder för perenner, träd och buskar och där finns också tips om jordblandningar. Jag har också skrivit ner erfarenheter från när jag behandlat alla lika. Sen är det ju det där med temperatur och ljus som har stor påverkan… Så min sluttanke är – här lönar sig sällan brådska…

Tror inte det blir någon vintersådd i år, men kanske förbereder jag en odlingslåda om vädret tillåter!

13 Kommentarer

  1. Marit den 20 januari, 2023 kl 10:28

    Ja, dette er noe du kan mye om. Jeg har bare prøvd meg på å så om vinteren noen få ganger, og med dårlig resultat. Jeg sår mest sommerblomster, og de sår jeg alltid inne. Jeg sådde cyclamen i går, og de har det best inne i varmen nå ja. Det er -8 grader her nå, og 50 cm med snø… Det virker som det er en evighet til det blir vår akkurat nå selv om det går hurtig bare det blir varmere. Tålmodighet er det lite av akkurat nå 😉

    Klem, Marit

    • Carina den 20 januari, 2023 kl 12:26

      Tack Marit!

      Jo jag har samlat mycket och bred erfarenhet genom åren från sådd av träd, buskar, lökväxter och perenner upp till grönsaker och annat. Det gör mig lite trött när ett begrepp används svepande och som att en metod passar alla frön. Och det gör det väl på ett sätt om jag är beredd att offra tid, resurser och frön på ett misslyckande 😉

      Tänkte faktiskt på det häromdagen – undrar om Marit har snö…? Här är ingen snö men idag ska jag ändå så chili för det är lagom tid och rätt dag idag.

      Kram, Carina

  2. Elna Slot den 20 januari, 2023 kl 21:14

    Det er sikkert spændende at eksperimentere med såning, og det man selv dyrker fra frø, får man et helt særligt forhold til.
    Jeg sår ikke så meget, for det kniber lidt med pladsen både i vindueskarmene og i havens bede.
    Den hvide Ageratum er virkelig smuk.

    hilsen Elna

    • Carina den 22 januari, 2023 kl 11:03

      Jag har haft förmånen att ha tillgång till såråd från Göteborgs Botaniska trädgård som de publicerade när de hade sin fantastiska frölista genom Konnässörsklubben. De har jag använt som utgångspunkt. Men jag förstår det där med plats. Förra året drog jag inte upp särskilt mycket av precis samma skäl. Jag har inte det där utrymmet där jag kan odla plantor vidare innan det är dags att flytta ut dem.

      Ha det gott! Carina

  3. Lillian den 21 januari, 2023 kl 11:32

    Sist sesong var jeg litt seint ute, så kanskje jeg snart skulle begynne i år.

    • Carina den 22 januari, 2023 kl 11:05

      Det beror på tänker jag. Hellre lite för sent än för tidigt om du inte har tillgång till ett bra utrymme – mycket ljus och lägre temperatur – att odla sådderna vidare i. Att så tex tomater nu utan ett sånt utrymme ger dåligt resultat.

      Ha det gott! Carina

  4. Ulrika den 22 januari, 2023 kl 16:55

    Så sant! och Tom Clothiers listor är en riktig skattkista om man vill ta reda på hur olika fröer vill gro. Jag använder vintersådd (där fröerna utsätts för ”lagom” kyla) mestadel till en del perenner eller köldtåliga annueller likt de du skriver om . Andra får gro inne i värmen senare i vår. Att jag vintersår är mest för att jag tycker det är okomplicerat (och för att jag längtar efter att stoppa fingrarna i jorden). De senaste åren har jag dragit ner på de fröer som behöver fler år på sig att gro, mest för att jag är dålig på att komma ihåg dem på sommaren, även om jag ibland blivit fascinerad över hur bortglömda de kan bli och ändå gro år två eller tre….

    Kram Ulrika

    • Carina den 28 januari, 2023 kl 11:29

      Jag är som du dålig på att sköta sådderna sommartid. Jag har ingen bra kallbänk nu som varit min räddning tidigare. I år ska jag faktiskt så 3 perenna riddarsporrar – vi får se… ..min erfarenhet är att de inte brukar bli så långlivade i rabatten senare. Det enda jag sått nu är chili.

      Kram, Carina

  5. Martin den 23 januari, 2023 kl 09:26

    Nå fant jeg ut hvordan jeg kan legge inn en kommentar tror jeg. (Jeg har prøvd før, men fant ikke ut av det).
    Jeg har aldri prøvd å så magnolia, men har lykkes med stiklinger. Spennende uansett.

    • Carina den 28 januari, 2023 kl 16:20

      Det var ju bra! Att lyckas med att sticka magnolia är en bedrift – de betraktas som svåra har jag förstått. De är relativt lätta att så bara fröna förvaras i kylen fram tills det blir härlig vårvärme.

      Ha det gott! Carina

  6. Marika den 23 januari, 2023 kl 22:26

    Hej Carina!
    Har sått några sommarblommor som hamnade i växthuset. Mest för att jag ville komma igång. Hade tänkt lägga dem ute i snön men vi har bara några centimeter snö. Har inte tålamod att så frön som tar flera år att gro. De flesta sådderna blir nog inte förrän i mars.
    Ha det gott /Marika

  7. Anni den 26 januari, 2023 kl 16:08

    Vintersådd är onekligen knepigt. Jag provade för något år sedan men allt grodde för tidigt och klarade sig inte. Inomhus försöker jag hålla mig för jag vet hur lätt det är att så alldeles för tidigt och sedan står man där med plantor man inte kan ta hand om. Speciellt de år då jag haft mycket bladlöss på hibiskusträden och därmed inte kunnat ha småplantor på verandan. Nu har jag i alla fall unnat mig att köpa årets fröer, det är en start!
    Kram!

  8. Ingeborg Hald den 27 januari, 2023 kl 19:44

    Tenk at du har sådd Magnolia. Det har jeg aldri prøvd. Er ikke så veldig begeistret for å så om høsten/vinteren, syns ikke resultatet har blitt så bra når jeg har prøvd. Det er nok delvis fordi det regner for mye ute her, og delvis fordi det er av og på med frost og mildvær hele vinteren. Om en måneds tid begynner jeg å så. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

Lämna en kommentar





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.