Föröka rhododendron – jag tittar till

Föröka rhododendron – jag tittar till

Ute faller spridda snöflingor, inne…

Inomhus tittar jag till mina frösådda och sticklingsförökade rhododendron som står under växtlampa i pannrummet. Föröka rhododendron behöver inte vara så svårt.  De frösådda är från frön jag plockade i USA förra våren. Eldazalea, Rhododendron calendulaceum, och sannolikt Catawbarhododendron den vanliga parkrhododendronen men det kan också vara Rh maximum. Buskarna stog i knopp och skulle väl blomma ca 2 månader senare. Så de frön jag skakade ur var från 2015.

Fröså rhododendron

Frön från rhododendron vill gro ljust och varmt. De är yttepyttesmå, mer som damm, och får inte täckas överhuvudtaget. Men de får inte heller torka ut. Det innebär att en fuktig, minidrivhusmiljö behövs. Jag satte de små sålådorna i en påse i växthuset den 4:e juli, lite lustigt när jag tänker efter det är ju nationaldagen… De hade grott den 28:e juli och senare, september?, skolade jag om dem i en aningens rikare jord. I slutet av hösten tog jag in lådorna i pannrummet för att de ska få fortsatt ljus och värme.  Och i veckan skolade jag om de små igen men nu i egna krukor.

 • Såjorden: Fint riven torv blandad med perlit – ca 50-50
 • Första omskolning – i princip samma blandning med la till lite tallbarr för gödningens skull
 • Andra omskolning – samma igen men fler barr och gjutsand 0-8

Nu ska jag börja ge dem svag, svag näringslösning också för att de ska gå att sätta ut senare i sommar.
Föröka rhododendron - frösådd Rh catawbienseFöröka rhododendron - frösådd Rh calendulaceum
Rhododendron catawbiense och Rhododendron calendulaceum frösådda i juli 2016

Sticklingsföröka rhododendron

Föröka rhododendron - Rh 'Orange Geisha'I början av september var jag med på Rhododendronsällskapets, västsvenska kretsens, workshop i sticklingsförökning. Alla deltagare hade med ’nyskördat’ sticklingsmaterial och efter lite instruktioner om tillvägagångssätt var det bara att botanisera fritt. Jag såg till att välja bland annat en sort som skulle vara lätt… Rh ’Orange Geisha’ och sedan hade jag med mig ris från min egna lilla Rh ’Otome’. De här hade fått rötter nu. Det har tagit betydligt längre tid än det skulle gjort. Jag ska återkomma till hur man går tillväga mer i detalj när det är dags att pröva igen frampå höstkanten

Skolade om även de här i veckan. Visst är de pyttesmå men ’Otome’ var ungefär lika liten när jag köpte den sommaren 2014. Och den har blommat ett par år nu och börjat skicka iväg 20 cm långa skott. Egentligen borde den nog stå lite soligare för att hålla sig mera kompakt.

I verkligheten…

Bilderna är från olika platser i Smoky Mountains. Men fröna skakade jag ur vid Grand Father Mountain längre norrut i Appalacherna och Hanging Rock utanför Greensboro. Men bilderna av sluttningarna kan ge en känsla av hur det antagligen ser ut när det blommar… Det är Rhododendron och Mountain Laurel överallt. Någon beskrev det som att bergen står i lågor och att sluttningarna liknar lila floder. Jag hoppas på en tidig vår eftersom jag ska åka tillbaka i mitten av maj.

Oconaluftee river
and a lovely spring feeling

Rhododendronsluttning i Smoky Mountains Rhododendronsluttning i Smoky Mountains

Det finns ett tredje och enkelt sätt att föröka rhododendron men jag återkommer till det.28 thoughts on “Föröka rhododendron – jag tittar till”

 • Åh vad duktig du är! Verkligen pilligt men du verkar vara så noggrann. Ska bli kul att se hur de växer till sig !

  • Haha… ja du det beror på vilket område vi pratar om. Städning….

   Tycker det är skönt att ha sånt där att pilla med så här års. Sen kommer det ju en tid när det finns mycket annat och då gäller det att inte glömma bort….

   Kram, Carina

 • Va duktig du är! Frösådder är tyvärr inget för mig, men jag beundrar er som håller på med sådant!
  Du skriver att du har satt växter på ”vänt” till nästa trädgård, är du på gång att flytta, letar hus eller har rent av hittat ett redan, vad spännande!
  Må gott!
  Gunilla

  • Tack – jag kan tyvärr inte låta bli, det liksom kliar i fingrarna att pröva.

   Jag har sålt mitt hus och 2-3 år innan det började jag flytta mängder av växter. Nu är jag inneboende och tror jag ska komma igång med en byggnation i år 🙂

   Tack detsamma! Carina

 • Spennende med både frø og stiklinger! Jeg gleder meg til du skriver mer om hvordan en gjør det. Jeg har mange som er ganske store, og det hadde vært gøy å lage stiklinger av de.

  Det snør her også, men det blir ikke så mye ut av det ser det ut som.

  Ha en fin kveld!

  Klem, Marit

  • Återkommer efter sommaren. Då kan jag fota sticklingen och hur jag skurit. Började prata med mannen som jag gick första generella workshopen hos efter den i höstas. Och vi pratade om glädjen när något får en rot. Sen kan mycket hända efter det och de kan sluta växa och dö… Men det blir lite av en passion.

   Kram, Carina

  • Tack Maria! Fast inte vet jag om jag är så duktig med min trädgård. Men frön har jag svårt att låta bli.

   Kram, Carina

 • Hej där! Oj vad tiden går, länge sedan jag vandrade runt bland bloggar och in hos dig. Här händer det saker! Spännande läsning, blir allt lite avis… Jag vill också ha plats med rhododendron, men får åka till Sofiero o avnjuta dem där.
  Fantastiska bilder, i den naturen skulle jag gärna vandra…
  kram
  /Katarina

  • Naturen är fantastisk och jag skulle gärna ha sällskap. Det är helt tänkbart att springa på en björn och det är en läskig tanke…

   Jamen så är det ju. Livet tar tag i oss och tiden flyger 🙂 Kul att du är tillbaka!

   Kram, Carina

 • Så spännande med alla dessa frösådder! Men mest av allt skulle man ju vilja se den där slänten med blommande rådisar. Wow! Måste vara helt fantastiskt…..
  Jag har sett en öken i USA blomma, det var inte heller så dumt – rättare sagt helt otroligt!!
  KRAM
  Susie

  • Tyvärr har jag trots flera resor till USA aldrig kommit i närheten av de häftiga öknarna på västkusten. Skulle gärna ta en sådan resa. Har en hoper fotobekanta som bor på den sidan och det får väl bli en hälsa-på-resa nån gång.

   Kram, Carina

 • Så bra med hands-on-beskrivningar. Håller med om att det är väldigt roligt med frösådder men jag är själv lite för otålig för att så träd och buskar och börjar få lite bråttom med att det ska på plats, det jag vill ha.
  //Helene

  • Vem vet – det kanske inte finns plats hos mig när de är stora nog. För mig är det mer att jag inte kan låta bli att pröva 🙂

   Carina

 • Hoppas du har med dig bilder från blommande Rhododendron snår i vår, det är trots allt något speciellt när man får se dem i naturen.

  Härlig inspiration med frösådder och sticklingar av Rhododendron. Jag som inte kan något om frösådder lyckades faktiskt i fjol få fram en hel del fröplantor av Rhododendron under minst sagt dåliga förhållanden i januari – på fönsterbänken. Få se om de överlever sin första vinter i kallbänk.

  Jag är intresserad av sticklingsförökning av Rhododendron, då vet man vad man får så det ser jag fram emot.

  Kram!

  • Visst är det konstigt tt de där pyttesmå fröna kan ge buskar eller till och med små träd. Skönt att vi haft en mild vinter då klarar de sig säkert i kallbänken. Mina var för små för att bo ute i vinter men de sådde jag ju långt senare.

   Hoppas också på blommande snår 🙂

   Kram, Carina

 • Så underbara bilder från biotoper som jag älskar.
  Visst är det kul med rododendronsådder och sticklingar – fast jag gillar mer att sticka. Det går lite fortare ,-) Vid min höga ålder ska man ju hinna se resultat också ;-)!
  Ha det gott!
  /Anja

  • Ja det är otroligt vackert där 🙂 Det finns många fördelar med sticklingar. Man vet exakt vad man får också 🙂 Nästa gång ska jag testa att ympa. Rhododendron med indument lär vara enklare så.

   Tack detsamma! Carina

 • Oj, vilket arbete! Snacka om att tänka på framtiden.
  Jag försöker kika på ditt förra inlägg, om att börja om, men det fungerar inte 🙁

  • Haha… ja så är det ju. Fast för mig är det att det kliar i fingrarna här och nu utan en tanke på framtiden 🙂

   Tack för du sa till. Det var jag som hade strulat till länken när jag kopierade inlägget för kommande fredag. Det är rättat nu.

   Carina

 • Spännande med frösådd av rhododendron, det ska prövas till sommaren. Hittills har jag bara förökat
  genom ”avläggare” som rotat sig. Så trevligt du annars beskrev i ”Om mig” om din mamma och morfar som odlade.
  Kände så igen mig, mitt odlar och natur intresse väcktes nog också av mamma och speciellt morfar, han som
  odlade en massa på somrarna samtidigt som han berättade och förklarade och lät en smaka.

  • Hej Malin – kul att du hittade hit. Och tack 🙂

   Avläggare är jättebra och det tredje sättet. Men jag tänkte skriva om det när jag kan visa och fota samtidigt.

   Carina

 • Oj, så söta fröplantor! Imponerad av tålamodet och all kunskap och visst är det kul att prova nytt och experimentera.
  Fast jag håller mig nog till grönsaker och enklare ting. Jag har också rosenböna med aprikos blommor som jag tycker är minst lika svårplacerad. Så vet jag att det finns rödvit, men helvit som du nämnde var nytt för mig. Vet du var man kan hitta den? Den orange kommer jag dock behålla för det är ett minne av mostern.
  Allt gott
  /Anette

  • Experimentera är kul 🙂 Det gör jag med fler saker än frön. Tipsade dig på bloggen om sorter och inköpsställen.

   Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.