Spännande, nytt och ovanligt med frösådd

Spännande, nytt och ovanligt med frösådd

Nytt och ovanligt med frösådd?

Läckraste fotbladet – Podophyllum pleianthum

För er som läst bloggen under hösten så vet ni att slutet av 2016 blev ett år när  extra många fröer såddes eller beställdes. Frågan – fröså eller inte fröså? Ja den är redan besvarad – fröså…. Jag kommer gå där i spänd väntan och vilja pricka av – grott yeah!

Fast egentligen hade jag tänkt fortsätta nerskalningen av sådder. Men så hittade jag en massa ljuvliga bär och hur får jag tag i dem utan att så? Det går inte. Bären är prydnadsbär och inget annat 😉

Sen fick jag mail om att bästa frölistan jag hittat efter Konnässörsklubben antagligen är den sista. Då blev det ännu mera bär och andra fröer vildinsamlade i Kina. Och när jag ändå börjat så samlade jag ihop ett par andra önskemål och beställde dem. Och jag besökte Magnars sida, se länk i högerkolumnen, och beställde lite till. Totalt sett kommer jag ha något hundratal sorter att så senare i vår. Men det är så här jag brukar göra. Antingen sår jag och då ganska mycket eller så sår jag nästan ingenting. Det känns lättare att liksom vika en säsong till frösådd.

Sterilisera krukor

Eftersom jag är en slarvmaja och inte tvättar krukor redan när jag tömmer dem så får jag merjobb sen. Nu får jag börja med att tvätta och kanske till och med sterilisera dem nu i veckan. För jag chansar inte. Det är så tråkigt att se unga groddar fräscha upptill falla som en minikägla på grund av mögelsporer, virus eller annat elände som följt med kruka eller jord. Och jag vill verkligen se de där spännande perennerna gro.

Sommarblommor, tomater och annat

Jo det ska också kollas igenom – vad finns och vad som behövs. Tomatfröerna gjorde jag mestadels slut på förra året. Lejongap i många olika färger är ett måste. Och så mina älskade höga ageratum förstås.  I buketten finns frösådda dahlior, lejongap, verbena, gräs och annat. Du som inte gillar verbena, eller leverbalsam som är det tråkiga svenska namnet, titta på det vita högvuxna fluffet i bilden nedan. Den här typen är perfekt och tacksam i sommarblomsrabatten och kanske ännu bättre i buketter.

sommarblomsdröm

 

sommarblomsdrömKanske ska jag göra en ny kombination för stora lådan – så här såg den ut 2016. Vit, hög och doftande tobak, Cosmos månskensgul ’Xanthos’ och en vit sort som jag glömt namnet på. Ageratum ’Dondo White’, några vita fuchsior, blomstermorot och lite annat. Men nu står lådan i garaget planterad med realökar. Allting växte så glatt att de vita höga lejongapen kvävdes – mitt fel för en överoptimistisk samplantering triggad av en kurs jag gick. Budskapet var – plantera tätare än du tror. Det fungerar jättebra när det är stora plantor. Lådan planterade jag med betydligt mindre frösådder.

Och jag ska göra 3:e eller 4:e försöket med zinnia. I år var det de som tog mest stryk av EN glömd vattning två dar innan jag kom hem från USA. Zinniadrömmen slog slint eller kanske var det något annat som försökte säga – zinnia är inte för dig.

Ska man eller ska man inte?

Det beror nog på… Jag tycker det är spännande och  kul. Jag tycker om att kunna skapa ett tema, välja färger och sorter själv. Ibland kan jag få exakt det jag vill hos handlaren ibland inte. Jag tycker om att kunna välja enskilda färger av till exempel lejongap och skapa grupper. Och inte minst – jag gillar att få tag i växter som inte finns i handeln. Då behöver jag fröså 🙂

En bonus är att det finns något kul att göra under vårvintern. Jag tycker det är spännande att följa sådderna och skola om. Så för mig är valet mellan att fröså eller inte lätt. Hur andra tänker kan du läsa om hos ’bland rosor och bladlöss’ på bildlänken nedan.

God fröjakt!39 thoughts on “Spännande, nytt och ovanligt med frösådd”

 • Jag vet att du brinner för att fröså och ha mycket spännande på gång. Tur att det finns sådana som du. Själv är jag lite för bekväm.
  Kram Luna

  • Ibland önskar jag att jag var bekväm också eller åtminstone fler år 😉 Men så kan jag inte låta bli när jag läser spännande beskrivningar eller hittar en växt som det underbara rödblommande fotbladet.

   Kram, Carina

 • Ojoj…100 olika sorter! Så många blir det absolut inte här, kanske 60-70 med grönsakerna inräknade. Trevligt med sommarblommor som man kan göra buketter av och inte bara står där de står.
  Lycka till med de nya spännande sorterna!
  /Anette

  • De där 100 är mycket lättare i början. De flesta ligger i kylen eller står ute i en kruka. Jag hoppas mycket på det höga fotbladet. Har sett det i Got botaniska flera gånger och det är otroligt 🙂

   Ha det gott! Carina

 • Du er en ekspert på å så frø! Jeg synes det er så mye jobb å passe de etterhvert som de vokser. Det skjer så mye på våren, og plutselig har frøene tørket inn…
  Jeg er imponert over alt du får frem!

  Klem, Marit

  • Tack Marit! Det är kul när det går bra och lyckas. Kallbänken med sitt vattenmagasin är min räddning. Annars skulle jag ha samma problem för jag är bra på att glömma vattning.

   Kram, Carina

 • Så många fina drömmar du får, med alla dessa fröer. Visst är det spännande, varje frö som gror tycker jag är bonus!
  God fortsättning på helgen!
  Anette

 • Fantastiskt vilken arbetsmyra du är.
  Jag började väldigt starkt när jag startade frösådderna för flera år sedan. Gjorde som du köpte massor och sådde .
  Numera så har jag dragit ner till max 10 – 15 sorters perenner . Sommarblommorna måste jag ha en del sorter.
  Perenner finns som du skriver i odlingslådorna ute .

  Lycka till med sådderna
  Trevlig helg

  • Tack Gunilla! Ja ibland jobbar jag på men sen latar jag mig också. Perennerna klarar sig ju förhållandevis bra utan skötsel bara de får vatten.

   Trevlig helg! Carina

  • Med alla frön jag samlade på resor i höstas så blir det nog egentligen fler. Men de sköter sig själva i kallbänken nu.

   Kommer absolut pröva med zinnia igen – jag är ganska envis och de är ju helt ljuvliga i bukett 🙂

   Carina

 • Många spännande frösådder på gång hos dig, inte minst av träden med de fina bären du visade för ett tag sedan. Glad att du och andra orkar och vill så mycket ( i alla fall vissa år), rätt som det är dyker det ju upp något i en frösådd som blev ännu bättre än originalet.
  Kram Kristina

  • Det är ju så.. och därför har jag svårt att göra mig av med överskott innan det blommat eller vuxit till sig. Det är nog det egentliga problemet på sikt 🙂

   Kram, Carina

 • Vi är nog lite släkt du och jag! Även om jag inte är lika sofistikerad utan håller mig till vanliga fröfirmors vanliga utbud.
  Jag sår för det mesta i små platspottor – hur steriliserar man dem? Tvätta hann jag faktiskt i år men man vet ju aldrig här det gäller sporer.
  Såg du att dina påsar med vallmofrö fanns med på mitt bord? Tack än en gång!
  Nu ska jag läsa dina tips Att lyckas med frösådd!
  Trevlig helg!/Laila

  • Läste att man kan ta ett par droppar klorin i såpavattnet när man tvättar. Det känns ju sådär… Men tunna plastbyttor går ju knappast att ha i ugnen. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra ännu men jag har tjockare plastkrukor till perenner eftersom de ofta behöver ett par vintrar innan de gror.

   Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran för vallmofröerna – skulle behöva frön själv 😉

   Trevlig helg! Carina

 • Wow!
  Och det är ju klart att när man kan välja och vraka lite här och där bland fröpåsarna, får man exklusiva blomstermixar i rabatterna.Fast jag tror inte riktigt jag hinner med, och tar ofta mina egna genvägar. Som jag skrev i inlägget bor jag nära Hörnhem, och man kan hitta både det ena och det andra i både pluggplantor och färdiga plantor till bra pris i deras outlet.
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  AnnA

  • Ska notera stället och se om det finns tid att ta en avstickare. Jag brukar åka någon tur till SKåne varje säsong 🙂 Tack för tipset.

   Carina

 • Inte ska du ha dåligt samvete! Det låter som om du hade en skön dag. Jag drog fram solstolen, lade i en tjock dyna och ett lapptäcke och sist en värmefilt. Tog ut en filt att lägga över mig också. Det blev drygt tre härliga timmars läsning i solen. Tog en liten promenad också, men det var så otäckt att andas in den kalla luften när solen inte längre förmådde värma.

  Vilken jättefin bukett du visar! Är det från dina land?

  Jag är sugen på att börja fröså och vill ha mer blommor i år än tidigare. Ska dock försöka hålla mig ett tag till.

  Jag diskar krukor efterhand och försöker vara noga för att slippa ohyra. Blir nyfiken på hur du steriliserar dina. Vore kanske inte så dumt att göra det också. Om jag bara var säker på att färgen på profilerna och vindruvan inte skulle skadas så skulle jag stoppa in allt i växthuset och bränna svavelblomma. Har förstått att det är effektivt. Fast nu när jag tänker efter – frågan är hur miljövänligt det är.

  Ha en fin dag!

  • Nej – det kändes skönt och ännu skönare att ha delat upp och strukturerat fröerna. Men nu är det nog dags att ta ut solstolen. Brukar göra som du och sitta med dynor, täcke och kudde 🙂

   Ja buketten är en sensommarbukett av sommarblommor och perenner. Älskar att plocka buketter. Krukorna brukar jag ’bara’ diska men har läst att det är bra att använda såpa också. Googlade på sterilisera för det är nog inte görligt att stoppa plastkrukor i ugnen. Då rekommenderades några droppar klorin… hmmm… Har inte riktigt bestämt mig. Men jag brukar ha i ett par droppar i bukettvattnet – då står blommorna betydligt längre.

   Kram, Carina

   • Klorin i bukettvattnet. Hm … intressant. Avskyr lukten, men några droppar borde inte kännas. Tack för tipset.

    Ha det så fint!
    Linda

 • Hej Carina
  Jeg måtte også lige kigge ind til dig. Jeg har det som Marit, jeg sår ikke ret meget selv, det er for stort et arbejde sammen med forårets komme, hvor der også er meget at se til.
  Hilsen Lisbeth

 • Nu har jeg også kigget på dine rhododendron, det ser ud til, at du er forholdsvis nystartet, men du har andre end mig og en del arter.
  Spændende
  Lisbeth

  • Jag har börjat om kan man säga. Jag var med i Rhododendronsällskapet för länge sedan men hade då en tomt som var helt olämplig. Nu kan jag lättare odla dem igen och har samlat på mig fler de sista 2-3 åren.

   Carina

 • Jo men det är klart att man försöker så. Det är ju så spännande att se om det blir något och vad det blir. Fotbladet med flera bär var något nytt. Sådana plantor kan man nog inte köpa, utan de måste sås. / Britt

  • Precis så är det 🙂 Har inte sett det fotbladet i handeln ännu och när det kommer så blir säkert priset högt.

   Carina

 • Lyckas inte så bra när jag sår perenner, det blir nästan alltid en besvikelse, för att det inte blev så fint som jag hoppades, men jag får försöka igen. Cosmos skall jag prova, din gula är så fin. Den lyckades bra förra året, men blev ca 2 meter hög och ranglig.
  Ha en fin helg /Marika

  • Tyvärr går ju en del drömmar i kras. Det är ganska vanligt att få frön av något helt annat än det jag trott. Det händer ganska ofta från olika sällskaps frölistor. Cosmos blev väldigt höga här också. Kanske en sommar som passade de extra bra.

   Tack detsamma! Carina

 • Låter spännande med alla dina frösådder. Känner igen mig lite grann . Innan trädgården blev full gjorde jag lite som du.
  Tomaten hade jag inte skrivit ut namnet på men den heter indigo pear drops.
  Lycka till – snart börjar det gro!
  / Birgitta

  • Tack för namnet Birgitta! Man ska ju äta med ögonen också.

   Det är väl det som kanske blir ett problem. Storleken på trädgården som kommer behövas 🙂

   Carina

 • He-he 🙂 Her var det lett å kjenne seg igjen. Alltid fins det unnskyldninger til å bestille likevel 😉
  For første gang har selv jeg bestilt Verbena (i tillegg til – bonsarensis og – hasata). De fyller nemlig så bra ut i ampler og kasser.
  Zinnia har forsøkt å fortelle meg mange ganger at de ikke er for meg – men jeg prøver igjen likevel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.