Ett kuvert med frö - Bupleurum longifolium, långbladig harört

Ett kuvert med frö – harört i fokus

Ett kuvert med frö – nu är det dags att så

Ett kuvert med frö kom i veckan det var årets beställning från trädgårdsamatörerna. Alltid ett lotteri… Fanns fröerna jag ville ha kvar, eller var vi många som önskade samma så att jag blev utan? Första namnet i listan över levererade gjorde mig glad. Och jag slängde mig över ett eminent sökverktyg. Det var frö av Bupleurum longifolium ssp. aureum jag blev glad för. Ser att den kallas guldharört på svenska. Det här är en av mina favoritväxter, en av de till synes oansenliga men ack så läckra. Nu är det klart – fler än jag tycker så.

Inte bara jag…

Så här skriver John Hoyland i Gardens Illustrated när han väljer 8 favoriter för deras regelbunda ’Nurserymen’s favourite’.

Bupleurum longifolium subsp. aureum
This is one of those plants that doesn’t make any great ballyhoo but that brings a lot of charm to the garden. The slender stems support umbels of small pincushion flowers that draw your eye in. You need to pause and examine the flower closely to appreciate its beauty. A ruff of caramel-coloured bracts surround the bronzy-red flowers. The bracts also serve as a shallow bowl to hold the ripe seed. I let the plant self-seed. If you want to sow it yourself, do so immediately: you get better germination from sowing fresh seed.

HEIGHT/SPREAD 75cm x 30cm
ORIGINS Central European meadows
CONDITIONS Well-drained soil in sun
SEASON June to August

Källa: John Hoyland, for GARDENS ILLUSTRATED (Issue 174) 

En junifavorit i ett kuvert med frö

Han valde favoriter för juni månad. Och det kan nog stämma med blomning och tillväxt här hemma. Jag vill gärna ha harört som sällskap till tidiga pioner både i rabatten och buketten. Särskilt de röda pionerna passar så fantastiskt bra med den. Just den här av hans favoriter är tacksam och enkel i Sverige också, osäker på hur långt norrut. Men eftersom den självsår sig så borde den fungera bra.  Mina ursprungsplantor kommer från frö och sådden är lätt. Jag skriver under på odlingsbetingelserna ovan men tycker den fungerar i skugga också.

Bupleurum longifolium från frö

Den vanliga harörten, Bupleurum longifolium

Tydligen är jag dålig på att dyrka harörten med kameran. Men det är ju ett enkelt och angenämt problem till våren. Hur jag sår och jorden jag sår perenner, lökväxter, träd och buskar i kan du läsa om HÄR. Och jag ska komplettera för nu har Gothenburg Green World dragit igång. Det första jag tog del av var en såkurs som Gerben, med Gerbianska, höll på Råda Säteri. Han var under många år anställd i Göteborgs botaniska trädgård och är en passionerad trädgårdsmästare.

Ha det gott!

10 Kommentarer

  1. Anita den 25 januari, 2016 kl 11:04

    Visst är det roligt att frösäsongen är igång. Även om jag mest håller på med ätbart 🙂 Måste erkänna att harört var en total nyhet för mig. Jag kan tänka mig att den blir vacker i buketter och gifter sig fint med pionerna. Gillar växtsättet, när blommorna kommer som en ”bukett”. Det blir fint i just … buketter. Ser fram mot fler bilder i sommar av harörten.

    Ha en fin vecka!

    Kram Anita

    • Carina den 26 januari, 2016 kl 06:35

      Javisst är det kul! 🙂 Jag är glad för nu har jag löst uppdragning av det ät- och blombara. Förra huset ställde jag sådderna på köksgolvet – där var jätteljust och golvvärme. Sen flyttade jag ner de i ett källarförråd som var svalare och hade bra belysning över. Nu har jag löst något liknande här även om de kanske kommer stå i varmaste laget. Men man kan inte få allt.

      Kram, Carina

  2. Katarina/En grön sida den 25 januari, 2016 kl 11:20

    Åh! Den var fin! Visst inte det tidigare, men nu inser jag ju att den behövs här… Ser hur den samtalar väl med andra såväl i trädgården som i vas.
    Tack för tipset!
    kram
    Katarina

    • Carina den 26 januari, 2016 kl 06:37

      Roligt om du hittar en ny favorit. Den behövs absolut – det kan jag lova dig. Tror faktiskt den gifter sig jättebra med iris och blodtoppar.

      Kram, Carina

  3. lunasblogg den 25 januari, 2016 kl 12:07

    Harörten är fin och nu förstår jag att den är ett bra komplement i trädgården också.
    kram Luna

    • Carina den 26 januari, 2016 kl 06:38

      Den är en av de lågmälda som om dem ens finns i plantskolan man gissningsvis går förbi. Men väl värd att testa 🙂

      Kram, Carina

  4. Britt den 25 januari, 2016 kl 13:21

    En växt som jag hört namnet på, men inte kände till utseendet. En växt ihop med andra kan jag tänka för den är inte så uppseendeväckande själv.
    Jag läser ibland STA:s lista. Helt otroligt vad det finns mycket som man (jag) inte känner till. / Britt

    • Carina den 26 januari, 2016 kl 06:41

      Jo så är det.. Jag googlar fortfarande många namn när jag läser listan. Men de gamla latinstudierna hjälper, jag listar ut en del bara av namnet. JAg har aldrig blivit särskilt förtjust i stenparti och därför sållas mycket som jag kan lista ut som gult och stenpartiväxande.

  5. Laila den 25 januari, 2016 kl 16:33

    Har aldrig hört talas om harört så det blir till att googla förstår jag! Fin ihop med röda pioner? Hm.
    Allt gott!/Laila

    • Carina den 26 januari, 2016 kl 06:42

      Den är nog egentligen fin med det mesta. Men röda pionhybrider var det första jag råkade samplantera den med 🙂

      /Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.