Meconopsis 'Lingholm'

Jordtips för perennsådd

Jordtips för vårens sådder av perenner, träd och buskar

Pulsatilla-pratensis-ssp.-nigricansIdag när jag hade jobbat färdigt kom min dotter och frågade om jag skulle med ut på en promenad. Så blev det och vilken otroligt skön temperatur det var därute… Plötsligt kom jag ihåg att jag hade fått fröer från Heléne som skulle sås, att jag hade samlat lite olika busk- och trädfrön som jag också tänkt så. Hon har massor av tips kring att fröså perenner och träd. Bilder av fröer osv. Så inte så många ord om själva sådderna men jordtips och hur jag går tillväga… ..det kan jag berätta lite om!

Medan jag höll på med jordblandningen och såendet kom jag på att nu är faktiskt en bra tid att ta hem jord och annat man behöver. Om man kan förvara det frostfritt förenklar det i januari-februari. Förutom att många handlare inte fått hem säsongens varor då så är den jord som finns ofta frusen mm. Vet inte om man ska blanda nu… ..har läst och hört att en öppnad påse helst ska förbrukas inom 4 veckor!! Så blandar gör jag då.

Perenner, träd, och buskar man sår behöver många gånger mer än en säsong för att gro och därför behöver jordstrukturen hållas öppen längre. Ren såjord, vanlig köpt torv/sandbaserad, packar gärna ihop sig för mycket efter ett tag och behöver blandas ut. Bra material att blanda i är: sand, isgrus 2-5, små lecakulor eller perlit. Jag har alltid en säck perlit stående och tycker det fungerar bra. Men tänk på att perliten syns när du så småningom häller ut överbliven jord.

Eftersom olika arter gror olika fort och olika jämnt gör jag ofta två olika jordblandningar. En magrare – ca 3 delar såjord och ca 1 del strukturmaterial. Det ska synas att man blandat i något mera men inte ta över.

Meconopsis 'Lingholm'

 

Jordtips från Göteborgs botaniska

 

 ”Ett bra recept är som följer; 3 delar ”köpjord”, 1 del sand, 1 del Leca, 1 del steril trädgårdsjord (steriliseras i ”stekpåse” i ugn eller Mikro, skall uppnå 90˚C)

Om ovanstående verkar komplicerat – använd vanlig ”köpjord”, det går i allmänhet bra.

För rododendron och andra ljungväxter rekommenderas en såjord bestående av 3 delar ogödslad, okalkad torv och 1 del sand.”

Det receptet började jag laborera med. Dels så tyckte barnens pappa INTE om när jag steriliserade jord i ugnen, stekpåsar fanns inte då, dels så var det ofta tokfruset ute när jag behövde gräva upp den. Egentligen var det väl det som blev min tanke – kanske ska ta och fylla några stekpåsar, sterilisera nu och sen ställa undan.

De senaste åren har jag gjort ungefär så här… 3 delar köpt såjord, 1 del perlit, 1 del iskross och ca 1,5-2 delar gödslad urnjord eller liknande av den bra kvaliteten, inte ’4 för 100’. Har jag hemma så händer det att jag blandar i några matskedar benmjöl när jag blandar i en stor hink. Sår ganska mycket lökväxter, liljor mm som jag lämnar kvar i såkrukan ett par säsonger även efter de grott och då är den extra näringen bra.

 

buskpion Paeonia suffruticosa Fröhusbrunt

 

Sen fyller jag krukorna så här:

 • Väl rengjord kruka
 • Fyll på  med den näringsberikade blandningen till ca hälften, beror på hur stora fröna är
 • Uppe på det några centimeter av den magra blandningen
 • Jämnar till och ’slår’ krukan i bordet så jorden packar sig men trycker inte med händerna
 • Frön
 • Silar över ett lager sand – tjockleken beror på om fröna är ljus- eller mörkergroende
 • Lägger på ett lager isgrus, kross 2-5 mm.  Slutnivån vill jag ha ca 1 cm under övre kanten

 

Vitsen med två olika blandningar är att det finns lite mer näring i det undre lagret och då behöver man inte skola om lika snabbt. Kom ihåg!! Det finns inga rätt eller fel. Så här gör jag och de senaste åren har det börjat gå väldigt bra. Kanske hittar du något nytt, matnyttigt. Du kanske har något bra tips i din tur? Har du frågor kring jordtips – skriv en kommentar nedan.

carina2

5 Kommentarer

 1. Cecilia i Hillsjöstrand den 24 oktober, 2013 kl 13:22

  Intressant att höra om dina jordblandningar och tekniker! Men varför ska man sterilisera trädgårdsjorden? Vad är syftet med det?

  • Carina den 24 oktober, 2013 kl 15:28

   Bra fråga Cecilia och kul att du tittade in hos mig!

   Jord består av olika synliga partiklar: sand, lera, förmultnande växtdelar mm men också av mikroorganismer och ofta svampsporer. Somliga mikroorganismer och svampsporer är skadliga och små groddar extra känsliga. Visserligen tar man ju död även på de goda delarna när man steriliserar men det är ändå bättre. Annars är risken att en frösådd som gror fint vissnar eller möglar och försvinner.

   Av samma anledning ska man vara noggrann och diska ur använda krukor innan man sår på nytt i dem.

   Hoppas det här gav dig svar 🙂

   • Cecilia I Hillsjöstrand den 24 oktober, 2013 kl 22:39

    Ja, jag misstänkte att det kanske var därför… samtidigt så dör ju även – som du skriver – de goda. Har man problem m sin jord förstår jag att man steriliserar, men annars tänker jag att den borde innehålla bra mikrober. Får fundera på hur jag vill göra 🙂

    • Carina den 25 oktober, 2013 kl 09:52

     Ja det är alltid bäst att gå på sin magkänsla. Jag steriliserade när jag använde trädgårdsjord. Helt enkelt för att fröerna från Konnässörsklubben ibland är ovanliga och saker jag verkligen vill ha. När de då rekommenderar sterilisering så tror jag på det.

 2. Randi den 27 april, 2016 kl 11:08

  Spot on with this write-up, I really think this site
  needs far more attention. I’ll probably be returning
  to read more, thanks for the info!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.