H-I-J-K-L - Leucothoe keiskei 'Royal Ruby' - rubinrosling

Frösådda växter, varma toner och blommande aplar

Frösådda växter – det tar ju tid, det är mycket som inte blir så fint och det är himla mycket jobb på vägen – ja så kan man tycka och det gör även jag ibland. Men så inträffar de där aha… Stunder som alltid stannar. En växt som gett mig inte en utan en stund varje gång jag går förbi, det är den här lilla saken. Den är kanske 15 cm hög och har stått 2 vintrar på friland men den lyser, det går inte att gå förbi den.

Frösådda växter - Acer - lönn, seedling
Frösådd Acer med en färg som är helt otrolig

Den här lilla har haft blad i varmt gyllengult som är kantade i rött länge nu. Och den har klarat flera frostnätter innan någon av de sista svedde ett par blad i toppen. I den här raden där den står ska jag ha sådder av Acer japonicum ’Aconitifolium’ men jag bedömer att den mer liknar Acer shirasawanum ’Palmatifolium’ som jag också sått. Men fröna kommer från en privat trädgård med mycket lönnar så vem vet… Felkedjan längs vägen kan va lång. Dock vet jag att det är en planta som kommer få en framträdande plats. Dessutom har jag för mig att den har fina höstfärger. Nu slår det mig att jag borde tagit en översiktsbild också, så ni förstår hur den lilla saken står bland en massa annat men ändå skriker på uppmärksamhet.

Färgtema triggat av frösådda växter

Den lilla lönnen står i en provisorisk bädd där jag satt ut mängder av frösådder och plantor efter jag odlade potatis där. Och när jag tittar på bilderna som jag tog samtidigt så är det just nu ett gyllengult tema med orange inslag kryddat med lite vinrött från buskpionerna.

Prydnadsaplar för höstfägring

Javisst är det för de vackra äpplenas skull frampå höstkanten som jag planterat prydnadsaplar. Men det gör gott när blomningen är vacker liksom bladutspringet. Att bladen sen är mer eller mindre röda hela sommaren känns också bra. Det är förhållandevis lätt att hos en välsorterad plantskola, jo det finns några stycken kvar, hitta träd och buskar som ger en lång säsong med olika blickfång.

En apel som också blommar är ’Ola’ men de bilderna har jag inte hunnit göra i ordning.

Andras vedermödor eller lyckostunder i trädgården kan du läsa mer om hos Trädgårdsfägring. Mina träd och buskar kan du läsa mer om HÄR.

19 Kommentarer

 1. Marika den 20 maj, 2019 kl 08:03

  Hej Carina!
  Vilket otroligt jobb du gjort med ditt arkiv, här kan jag hitta både träd och buskar. Kan förstå att det är en speciell känsla när man sått något och det blir något fint, efter en lång väntan. Mina Iris som jag delat har knoppar, och det var på tiden. Skall bli spännande att se vad det blir. De blommade inte innan delning så jag har inte koll på vilka det är.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 20 maj, 2019 kl 08:56

   Tack Marika! Det är ett stort jobb som jag gjorde väldigt besvärligt för mig själv… Jag var ganska färdig när jag började vela med färgerna så nu är inte sidorna konsistenta. Men jag tänker att jag vill samla bilder och info någonstans och så här kan jag bjuda andra på informationen också 🙂

   Du får visa bilder på dina irisar sen. Hos mig har sorkar ätit upp några stycken 🙁

   Ha det gott! Carina

 2. Helene; Trädgård i Torslanda den 20 maj, 2019 kl 08:18

  Håller med om att frösådder ligger varmt om hjärtat. Fin lönn du har på gång. Min Acer palmatum ’Qsakazuki’ ger mängder med fröplantor under den. De blir väldigt olika. Har tagit tillvara på de bästa. Gillar också prydnadsaplar. De har en behändig storlek också för min trädgård.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 20 maj, 2019 kl 08:57

   Visst är sådder härliga och att sen följa dem… Kul med spontansådder och att sen kunna välja och vraka bland dem. Såg flera fina aplar i mer traditionell äppelblomsfärg i Göteborgs botan i veckan. Mina är röd- eller mörkt rosablommande alla 3.

   Tack detsamma! Carina

 3. Marit den 20 maj, 2019 kl 08:43

  Åhh, nå ble jeg grønn av sjalusi her 😉 Så vakre frøplanter med helt spesielle farger. ’Moonrise’ var helt utrolig flott.
  Nå blomstrer en Jeffersonia som jeg har fått av deg. Den har mørkere blader og er så utrolig vakker! 🙂
  Klem, Marit

  • Carina den 20 maj, 2019 kl 08:59

   Moonrise är väldigt fin nu, dock ingen frösådd, men jag förstår inte namnsättningen… Vad roligt att den blommar – bladen brukar gå över i mer olivgrönt när den blommat klart och hela processen är så fin 🙂

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 20 maj, 2019 kl 08:55

  Hej Carina

  Ja månen kan som solen få en annan färg otrang/röd
  när den står lågt i horisonten.
  Superfin Acer! Kanske det är en ny hybrid?

  Ha en trevlig ny vecka

 5. Carina den 20 maj, 2019 kl 09:00

  Hej Karsten!

  Så då borde dem döpt den till Moonsetting 🙂 Men det namnet lät väl inte lika kul. Den kan säkert vara en korsning eftersom alla frön var öppet pollinerade.

  Tack detsamma! Carina

 6. Marie den 20 maj, 2019 kl 11:22

  Især træer udfordrer tålmodigheden, når man sår dem, og som du skriver, kan resultatet blive enestående spændende eller enestående trivielt. Og man håber selvfølgelig på det første. Nu er jeg desværre blevet så gammel, at tidshorisonten er begyndt at afholde mig fra at så træfrø.

  • Carina den 20 maj, 2019 kl 18:46

   Visst är det så 🙂 Förstår att du inte sår träd längre. När jag planterar försöker jag blanda mellan större exemplar och mina små sådder på så sätt känns det som de växer fortare.

   Ha det gott! Carina

 7. Elna Slot den 20 maj, 2019 kl 21:25

  Det er nogle fine frøplanter, du viser. Det kræver tålmodighed at nå så langt. ‘Moonrise’ har en virkelig smuk farve.

  Hilsen Elna

  • Carina den 24 maj, 2019 kl 11:33

   Tack Elna!

   Ibland har jag tålamod, ibland får de små stackarna utstå en hel del och många dör 🙂 Moonrise kan jag rekommendera även om den sakta övergår i mättat gult under sommaren för att sen bli orange igen om jag minns rätt.

   Ha det gott! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 21 maj, 2019 kl 13:23

  Hej Carina
  Jeg holder meget af bladfarver og nyder både din frøsåede acer (hvilken tålmodighed) din Moonrise og din Malus Freja . Og ikke mindst Aros med de næsten sorte blade. Den sort kendte jeg ikke, og det er endda et dansk forædlet og internationalt prisbelønnet træ… Og oven i købet et søjletræ, hvilket jeg særligt godt kan lide. Så lærte jeg det. Tak.
  /Lisbeth

  • Carina den 24 maj, 2019 kl 11:32

   ’Aros’ fick jag se i en trädgård förra sommaren. Ägaren hade planterat den som ett blickfång högst upp i trädgården – så vacker. Sen hade jag ren tur att en plantskola jag var förbi i höstas precis hade tagit in något fåtal exemplar. Den växer lite pelarformat om jag förstått rätt och det är väl det som ’søjletræ’ betyder 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Gunilla Teckenberg den 23 maj, 2019 kl 09:03

  Hej Carina!

  Jag har stor beundran för alla som orkar pyssla med frösådder av perenner och buskar/träd. För mig blir det för mycket pysslande, det där lite pillriga arbetet som jag saknar tålamod för.

  Här blommar också `Freja´ har hittat något som ser ut som fröplantor under trädet med just de rödaktiga bladen som `Freja´ har. Trädet får ju bär på sensommaren så vad tror du, kan det ha grott några bär? Öppen pollinering så det blir ingen kopia men kanske värt att ta vara på.

  Kram!

  • Carina den 24 maj, 2019 kl 11:29

   Tack Gunilla!

   Det är oftast januaritristess som gör att jag sår. Jag tycker inte det är så himla kul att hålla på och skola om, skriva etiketter och…. Det kan säkert vara en ’Freja’ eller ’Freja-liknande’ litet träd. Jag hittar frösådder under den vanliga M. toringon så jag tänker att de andra också fröar. Jag hade tagit vara på och utvärderat efter blomning och fruktsättning 🙂

   Kram, Carina

 10. Linda den 24 maj, 2019 kl 10:14

  Jag förstår precis så som du skriver, men samtidigt – det är något speciellt med de där växterna som man har dragit upp från litet frö. De är en kärare, på något vis. Man har ju känt dem sedan de var telningar.

  Fast själv är jag lite frustrerad. Jag samlade frön från goda små bruna plommonliknande frukter i Indien och jag kan inte få de vackra fröerna att gro. Men jag ger inte upp. Jag tänker att de kommer så småningom. Så länge njuter jag av mina indiska spikklubbor – vid det här laget har jag en hel skog av små giftiga individer som ska små ut i bedårande sköna blommor.

  Jag bor vid Borens strand. Det är ju inte så långt från Vätterns strand, men jag bor på den östra sidan – strax utanför Borensberg.

  Ha en finfin helg!
  Kram
  Linda

  • Carina den 24 maj, 2019 kl 11:27

   Aha du tänker på Ziziphus jujuba, Kinesisk dadel på engelska, kanske? De har jag också prövat att så 2 ggr till och med men kanske lika bra de inte gror… De vill ha ett betydligt varmare klimat än vi har. Fast de är så fantastiskt goda trots att de är lågmälda i smaken 🙂

   Ja då blir det nog lite långt 🙂

   Trevlig helg!
   Kram, Carina

 11. Frk.Anemone/Ulla den 25 maj, 2019 kl 06:52

  Hej Carina, hvilken tålmodighed – at frøså acer – men den tegner meget smukt.
  Dine Malus er også smukke.
  Ha’ en god dag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.