Till slut – blomning jag väntat länge på
Till slut – så länge jag väntat på att min Helleborus thibetanus skulle blomma hos mig. Den första plantan köpte jag 2014 men den försvann efter första eller andra vintern. Den andra som jag köpte 2016 tog sig och även om jag hört från flera att det tar måånga år innan den blommar så har jag ändå väntat på miraklet. När jag vände runt bland löven jag lagt över just den bädden så fanns den där. En alldeles extra tjock knopp som lovade lite mer än ’bara’ ett nytt skott… Säker – nej absolut inte. Nu är jag säker för den blommar. Tilltufsad, lite äten men ändå en blomstängel där första blomman har tröttnat och de två sidoknopparna är på väg att slå ut fast i olika stadier.
Fast är jag ofin om jag tänker att färgen är lite blek? Kanske borde jag bara vara tacksam men jag hade gärna sett fler och mer rosenröda strimmor i bladen. Varför inte bara vara nöjd?
Helleborus thibetanus – till slut i blom
Har läst att den är rätt så variabel i färgen från nästan helvit över till lätt rosa och mer eller mindre rosenröda nerver som också kan variera i mängd.. Det lovar ju ganska så variabla blommor. Men jag har inte riktigt smält det vita intrycket, jag som annars älskar vita blommor och oftast letar efter vita former av växter jag gillar… Det är konstigt det där, nu när det till slut hände.
Enda arten
Den tibetanska julrosen är den enda arten i släktet som är utomeuropeisk, den kommer från Kina som namnet antyder. Sydvästra och centrala Kina om man är mer petig.
Den är långsam att etablera och det tar tid när man planterat den innan den till slut vill blomma. Jag vet flera som väntat mycket längre än jag gjorde.
Odla H. thibetanus
En av alla de där växterna som vill ha en fuktighetshållande men väldränerad jord. Det löser jag oftast genom att antingen höja upp bädden eller blanda i stenkross. Eller varför inte både och. Sand däremot kan tvärtemot dra till fukt på grund av sin kapillärkraft och dränka en växt. Jag vet… ..jag har grävt en grop och fyllt med grus i botten, satt dit en liljelök och sen lagt grus runt löken…. Det är många som tackar för sig då. Coarse är ordet engelsmännen använder om ett bra dräneringsmaterial. Det har vassa ytor som gör att vattnet hittar vägar ner och iväg. Den beskrivs annars som lika härdig och lättodlad som vanliga Helleborus.
Jord som är fuktighetshållande har oftast, alltid?, ett högt innehåll av mullämnen och det är grunden att utgå ifrån.
Min planta står väldigt skuggigt och kanske är det det som gjort att färgen är så blek. Tror de mår bra av lite mer ljus. Å andra sidan har jag för mig att släktet Helleborus ogillar att man stör rotsystemet men så småningom behöver jag ge mig på att flytta den.
Förökning
Ja om man är lätt våghalsig kanske man vågar lirka isär en planta som växt sig stor. Jag skulle inte vilja försöka med en stor, blommande rugge… Däremot så är fröförökning med färska frön enkelt. Jag sådde frön 15:e juli 2019 som var insamlade försommaren 2019 i Kina, pinfärska alltså. Och första krukan hade groddar 15:e januari, den andra krukan 22:a januari. Fröna är från två olika altituder, meter över havet, och kanske förklarar det skillnaden. Får du tag i äldre frön så testa att lägga dem i blöt över natten. Sväller dem upp finns det en chans.
Vänta på nytt ’till slut’
Ja så nu är det bara att vänta på ett nytt till slut… Tänk när jag hittar första skottet som ger en aning om knopp och inte bara blad bland de frösådda…
Grattis till blomningen! Den är jättesöt. Men förstår vad du menar när man väntat lääänge och sedan kanske det inte riktigt blev som man förväntat sig.
Lycka till!
Ha en fin kväll
Kram Maria
Det är ju det där med förväntningar… ..ungefär som en jätte haussad film på bio 🙂 Jag är övertygad om att jag kommer älska den så smånigom.
Tack detsamma! Kram, Carina
Tillykke med den smukke hvide blomst. Jeg synes, den er fin i rent hvid, men kender godt følelsen af at det kunne være liidt mere perfekt ;’-)
Under alle omstændigheder håber jeg, at den nu vil trives og gro.
Mange hilsener Lisbeth
Tack Lisbeth!
Jo den trivs så jag får väl se om blommorna kanske blir färgrikare på sikt. Bara att fota i lite solsken gjorde stor skillnad. Det luriga kommer nog när jag ska flytta den på sikt…
Ha det gott! Carina
Helleborus thibetanus är en av de få växter jag verkligen trånat efter under många år. Eftersom jag normalt inte pysslar med frösådder så är det näst intill omöjligt att få fatt i en planta. Jo, den är något krävande så gläd dig åt överlevnaden och blomningen!
Kram!
Det gjorde jag också… ..länge men så hittade jag hos Spezialplant på nätet. Pyttesmå plantor med den har ju ändå klarat sig. Egentligen är jag glad och bara faktumet att jag sen sett den i solsken gör blomman finare 🙂
Kram, Carina
Lidt utaknemmelig er du vel, når du ikke er helt tilfreds med blomsten. Min plante kommer meget sent op af jorden og højst med nogle få spinkle blade, så jeg må nøjes med at nyde synet af Marits nydelige blomster på hendes blog – og nu også på din👍
Jo jag vet… Ska ta kameran och gå ut och njuta av blomningen nu. Solen har brutit igenom en liten aning. Nu får jag ju dessutom perspektiv på plantan och blomningen. Marits exemplar är helt fantastiskt 🙂
Ha det gott! Carina
Hej Carina
Kul – efter så många år!
Jag tycker din vita variant är fin – mera sällsynt – de man oftast ser är mera rosa – som vi så det hos Marit nyligen.
Och du har andra på gång – spännende vilken färg de får!
Ha en trevlig dag
Hej Karsten!
Ja normalt sett är jag väldigt förtjust i vitt. Och kanske att de efterföljande knopparna blir mer som jag trott de skulle vara. I såkrukorna ser det ut att vara 5-8 plantor så visst kan det bli variation så småningom 🙂
Tack detsamma! Carina
Kjære deg hvor vakker den er! Åhhhhh…
Den er nesten til å bevime av. Gratulerer med blomstringen! Jeg ser at den har de samme ”årene” i blomsten som min rosa. De er så vakre uansett farge. Jeg finner ikke igjen blogginnlegget hvor jeg spurte deg om hvor du kjøpte frøene 😉
Klem, Marit
Tack Marit!
Jag vet ju att den är vacker egentligen… Den kändes bara lite färglös när jag såg den första blomman men det var kallt och skuggigt då. Jag har köpt från Chinese Alpines. Vet att de från och med i år inte skickar till Sverige men kanske till Norge… Jag köpte från deras sommarlista i somras. Nu ska de ha sundhetscertifikat, förtullas och kanske inspekteras….
Kram, Carina
Hej Carina!
Jag tycker att den är fin, Väl värd att vänta på.
Ha det gott /Kram Marika
Hej Marika!
Jag ska ta kameran och gå ut i det som nästan är solsken. Jag tror faktiskts den tar sig ju ljusare det blir ute.
Kram, Carina
Ja men! Ett stort Grattis är på sin plats. Så roligt att den till slut tittade upp. Kan tala om att jag flyttade mina Helleborus (har inte många bara en 6-7 stycken) men dom levde verkligen upp efter flytten. Har ju äntligen hittat en plats för dom och dom blev väl så lyckliga att komma dit att dom tog sig och till och med blommade av bara farten. Och i år är dom väldigt kraftiga och fina med en hel del knopp. Bladen har inte tillstymmelse till fläckar. Men jag vet ju inte hur det blir om det slår till och blir kallt och eländigt förstås.
Kram Anita
Å så roligt att flytta och så svarar växterna positivt. De klarar kyla bra. Stänglarna lägger sig ner men reser sig igen när det blir plusgrader – fascinerande i sig 🙂 Jag ska ta och rensa lite bland mina. Det är ganska många spontansådder som nu har blivit stora och blommat och det börjar bli dags att välja och vraka ut de bästa.
Kram, Carina
Hei Carina!
Gratulerer! Jeg synes også at den er vakker. Det må være morsomt å få et slikt resultat.
Ha det godt! Klem Anne
Hej Anne!
Nu har jag räknat frösådden och det är 11 små plantor som visat sig. Och jag ser redan 11 individer färgmässigt när de till slut blommar 🙂
Kram, Carina
Hej!
Ja, jag kan tänka mig att natten blir kall. Det är en väldigt vacker himmel i kväll. Så stjärnklar. Jag såg ett prydnadsträd i full blom i dag och i trädgården har vintergäcken snart blommat över. Jag funderar på hur det blir om kylan kommer i mars. Det är jag inte alls sugen på, men vädret gör ju som det vill …
Dina tulpaner är fantastiska. Karamellpåse var verkligen ordet!
Stor kram!
Linda
Onsdagen var fantastisk ute 🙂 Men molnen drog in och sjutton vet om det blev någon frost. Ovanligt nog satte jag inte en enda fot utanför dörren igår. Kontrasten var total mellan onsdag och torsdag. Nu är det uppehåll och jag ska ge mig ut 🙂
Kram, Carina
Oj, så spännande! Googlar och ser att variationsrikedomen verkligen är stor och din vita är långt ut på vitskalan, men så jättesöt. I knoppen ser man ju de rosa nerverna tydligt och den rosa färgen mot blombasen. Intressant med sand och kapillärkraft. Här är hela trädgården ett enda sandtag utom de ställen där jag tillför material under 20 år.
Ha det gott
/Anette