Grodd kinesisk dadel, Ziziphus jujuba

Sämsta bilden på bästa grodden – kinesisk dadel

Yes – när verkligheten överträffar förväntningarna

Grodd kinesisk dadel, Zisyphus jujubaHösten 2015 var jag i Kina och förälskade mig i en frukt – kinesisk dadel. Varje morgon till frukost åt jag några och självklart, som den fröhamster jag är så sparade jag kärnor. Jag plockade i och för sig andra frön också bland annat av ginkgo totalt sett 9 sorter. Alla utom de kinesiska dadlarna grodde inne  i källaren under ljus första vintern. Ganska typiskt eller hur? Men så snubblade jag över växten i en engelsk frölista när jag letade efter ett speciellt fotblad och givetvis beställde jag en påse av dadlarna också.

8 januari ’sådde’ jag de nya fröna i påsen och placerade den i ett mörkt skåp som jag öppnar ofta. Jag väljer alltid en låda eller skåp som används frekvent för att inte glömma att kontrollera sådden. Igår morse skulle jag ha något – just det ja… påsen. Då hade en nästan 10 cm lång grodd utvecklats. Den plockade jag nervöst ur påsen, vill ju inte bryta av den, och satte ner i en kruka med såjord och grus blandat.

På påsen har jag skrivit en kod… MVKVK. M = mörkt, V = varmt, K = svalt – kyligt. Mörkt betyder att fröet ska vara rejält täckt. Man behöver alltså inte förvara en såkruka med täckning i mörker. Men eftersom jag sått i en påse behöver jag lägga den mörkt. De här kärnorna behöver alltså ungefär 8 veckor varmt, lika länge kallt, sen varmt och kallt igen. Du kan läsa mer om olika groningsmönster hos trädgårdamatörerna på den här länken.

Att få en grodd på bara några få veckor var långt över förväntan. Den andra krukan med kärnor från Kina står kvar men nu ute i en kallbänk. Och nu när jag hittat groningsmönstret i en lista, så hoppas jag att några kärnor kan gro till våren. I påsen finns åtminstone 5 kärnor till som kan gro. Det finns många växtsorter som gror över flera år.

Kommer jag få några dadlar här? Antagligen inte men det vet jag ju bara om jag prövar. Och jag kan ju åtminstone hålla smakminnet vid liv om det blir en eller flera buskar så småningom. Groddbilden tog jag med telefonen och här syns hur ljuset i lampan som mina ögon upplever som stadigt vitt egentligen är våglängder som kameran uppfattade.

Kinesisk dadel, Ziziphus jujuba

 

Det var årets första grodd men nu kanske jag kan säga att odlingsåret officiellt är igång??!? Jag är i vart fall väldigt glad!

16 Kommentarer

 1. Gunilla Teckenberg den 25 januari, 2017 kl 09:02

  Men jisses så duktig du är Carina! Det sägs att trädgårdsvärlden behöver både vägröjare och förvaltare – du är definitivt en vägröjare!

  Kram!

 2. Carina den 25 januari, 2017 kl 09:08

  Oj, tack Gunilla! Man jag drar ödmjukt av hatten för den inneboende växtkraften och livsviljan i frön och kärnor 🙂 Tänker att det är den som gör det riktiga jobbet. Vägröjare känns bekvämt medan förvaltning är något stort och tungt 🙂

  Kram, Carina

 3. Susie på Stjärnarve... den 25 januari, 2017 kl 09:43

  Fy 17 vad spännande det måste vara! Hoppas nu allt går bra och dina kinesiska dadlar gror – och allt annat roligt du sår.
  KRAM
  Susie

  • Carina den 25 januari, 2017 kl 12:02

   Faktiskt precis så är det 🙂 Kram

 4. Marit den 25 januari, 2017 kl 10:51

  Så spennende da! Utrolig hva du får til å spire. Skal bli gøy å se hva det blir ut av de. Dusse vil vel ikke klare seg ute hos deg eller gjør de det?

  Klem, Marit

  • Carina den 25 januari, 2017 kl 12:01

   Bladen ser ut att vara mörkt gröna och blanka – snygga på bild helt enkelt. Njae… får jag flera prövar jag nog ett eller några ute men annars chansar jag nog inte. Härdigheten kan fungera men fruktsättning kräver mycket sol och värme.

   Kram, Carina

 5. Kristinas oas den 25 januari, 2017 kl 12:37

  Superspännande när det lyckas och man hittar vad som fick igång fröna! Grattis! 🙂 Hoppas du får många plantor och kan testa härdigheten.
  Kram Kristina

  • Carina den 25 januari, 2017 kl 16:21

   Tack! Först och främst känner jag att jag nog måste kunna komma till skott med ett uppvärmt växthus. Det har blivit lite för många ’besvärliga’ växter det sista året.

   Kram, Carina

 6. Luna Ek den 25 januari, 2017 kl 13:52

  Vilken nystart på året! Superkul och spännande. Växtkraften kommer från öst i år du vet enl.Feng Shui och på lörd. börjar den på riktigt. Hoppas verkligen det blir dadlar också. Det är du värd för du är så duktig och enträgen och vågar försöka.
  kram Luna

  • Carina den 25 januari, 2017 kl 16:25

   Härligt! Jag beställde ju ganska mycket fröer direkt från Kina 🙂 Det hade varit väldigt trevligt att få återuppliva smakminnet också. Fast jag skulle kanske kunna få tag i dem på en asiatisk butik i storstan.

   Kram, Carina

 7. martaronyai den 26 januari, 2017 kl 06:08

  Grattis, man blir så himla glad när det händer!

  • Carina den 26 januari, 2017 kl 09:34

   Tack Marta! Ja om vi ska räkna statistisk vinstchans så är chansen att få ett frö att gro mångfalt högre än chansen på en lott 🙂

   Kram, Carina

 8. Anita den 26 januari, 2017 kl 12:53

  Men så roligt Carina! Grattis! Nu håller jag tummarna att fröna från Kina gror också.

  Kram Anita

  • Carina den 26 januari, 2017 kl 17:56

   Tack Anita! Det finns något 10-tal fröer som kan gro.

   Kram, Carina

 9. Merja den 31 januari, 2017 kl 12:04

  Vilken lycka! Hoppas du får många plantor och frukt så småningom:)
  Ha en fin vecka!

  • Carina den 1 februari, 2017 kl 18:44

   Ja tänk så lite man kan bli glad för 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.